Geactualiseerde regionale bodemkwaliteitskaart en nota bodembeheer

Geldend van 23-12-2020 t/m heden

Intitulé

Geactualiseerde regionale bodemkwaliteitskaart en nota bodembeheer

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hollands Kroon maken bekend dat zij een geactualiseerde regionale bodemkwaliteitskaart en nota bodembeheer hebben vastgesteld.

Hergebruik van grond en baggerspecie is sinds 1 juli 2008 geregeld in het Besluit bodemkwaliteit en in de Regeling bodemkwaliteit. Het Besluit kent een landelijk beleidskader (= generiek) en geeft tevens de mogelijkheid aan gemeenten om lokaal gebiedsgericht beleid voor grondverzet vast te stellen (= gebiedsspecifiek).

Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk hergebruik van grond en baggerspecie, zodat minder materiaal hoeft te worden gestort en minder primaire grondstoffen nodig zijn.

Met gebiedsspecifiek beleid kan een gemeente afwijken van het generieke landelijke beleid, waardoor meer ruimte kan worden gecreëerd voor de afzet van vrijkomende grond- en baggerstromen. Dit is mogelijk door lokale maximale waarden (LMW) op te stellen. Zo kan worden gestuurd op het beschermingsniveau en de toepassingsmogelijkheden voor grond en baggerspecie binnen (delen van) het beheergebied. Hierbij moet wel worden vastgehouden aan het basisprincipe van het Besluit; namelijk dat de kwaliteit van de grond die wordt toegepast in een gebied altijd geschikt moet zijn voor de functie die het gebied heeft.

Om gebruik te kunnen maken van gebiedsspecifiek beleid dient een gemeente te beschikken over een:

- bodemfunctieklassenkaart (= weergave van het huidige / toekomstige gebruik van een gebied)

- bodemkwaliteitskaart (= weergave van de huidige kwaliteit van de bodem in een gebied)

- nota bodembeheer (= de uitwerking van het gebiedsspecifieke beleid)

De gemeente Hollands Kroon heeft haar eerder vastgestelde regionale bodemkwaliteitskaart en nota bodembeheer geactualiseerd voor PFAS-verbindingen.

Op grond van een wijziging in het Besluit bodemkwaliteit (publicatie Staatsblad 491, 17 december 2019) is het college van burgemeester en wethouders gemachtigd gebiedsspecifiek beleid met betrekking tot PFAS-verbindingen vast te stellen.

Ter inzage

Het besluit tot vaststelling van de geactualiseerde bodemkwaliteitskaart en nota bodembeheer treedt 1 week na deze bekendmaking in werking.

Het besluit en de bijbehorende stukken ligt conform de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht gedurende zes weken ter inzage en kunt u inzien als digitale bijlage bij deze publicatie. Tevens is er de mogelijkheid om op afspraak de stukken in te zien. Hiervoor kunt u een afspraak maken met een medewerker van het team Ruimte via 088-321 5000.

Informatie

Informatie kunt u tijdens kantooruren verkrijgen via de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord – tel. 088 102 1300 of via postbus@odnhn.nl