Verordening fractievergoeding algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland

Geldend van 11-07-2023 t/m heden

Intitulé

Verordening fractievergoeding algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland

Bekendmaking

De verenigde vergadering van het hoogheemraadschap van Rijnland heeft op 5 juli 2023 de gewijzigde Verordening fractievergoeding algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland vastgesteld, voorheen bekend als de Verordening financiële bijdrage aan fracties algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland.

In 2022 is de stap gezet om de registratie rondom de fractievergoedingen te vereenvoudigen. Hiertoe is de vergoeding voortaan beschikbaar op declaratiebasis in H@RM in plaats van op vooruit- en terugbetaling. Om deze werkwijze vast te leggen wordt de verordening in lijn gebracht met de werkwijze in de praktijk. De beschikbaarheid op declaratiebasis heeft er voor gezorgd dat er door de fracties en door de ambtelijke

ondersteuning minder werkzaamheden hoeven te worden gepleegd.

In de verordening zijn een aantal administratieve wijzigingen doorgevoerd, die samenhangen met de inhoudelijke wijziging naar het declaratiemodel. Zo is niet langer sprake van een reserve die bij de fracties blijft maar van een resterend bedrag dat via H@RM voor de betreffende fractie beschikbaar blijft. Een aantal definities is vervallen aangezien deze in de nieuwe regeling niet voorkomen. De regeling is hiermee vereenvoudigd. Ook is de toelichting geactualiseerd.

Besluit

De verenigde vergadering van het hoogheemraadschap van Rijnland,

gelezen het voorstel van dijkgraaf en hoogheemraden van 31 mei 2023, kenmerk 23.019134,

en gelet op artikel 32a Waterschapswet;

besluit:

vast te stellen de gewijzigde Verordening fractievergoeding algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland.

Artikel 1 Begripsomschrijving

Dit is de uitleg van de in deze verordening gebruikte begrippen:

  • Fractie: De leden van de verenigde vergadering die door het centraal stembureau op dezelfde kandidatenlijst verkozen zijn verklaard, alsmede de leden van de verenigde vergadering die zijn benoemd overeenkomstig artikel 14 Waterschapswet worden bij aanvang van de zitting als één fractie beschouwd. Tijdens de zittingstermijn van de verenigde vergadering kunnen voornoemde fracties een gezamenlijke fractie vormen.

  • Fractievoorzitter: Lid van de verenigde vergadering waarvan door de voorzitter is vastgesteld dat dit lid fractievoorzitter is dan wel enig lid van een fractie.

  • Rechtspositiebesluit: Besluit van 28 maart 2019, Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers, hoofdstuk 4 Waterschappen.

  • Rijnland: Het hoogheemraadschap van Rijnland.

  • Verenigde vergadering: het algemeen bestuur van Rijnland, bedoeld in artikel 8 van het Reglement van bestuur voor het hoogheemraadschap van Rijnland en artikel 12 van de Waterschapswet.

Artikel 2 Financiële bijdrage fracties

  • 1. De fracties beschikken jaarlijks over een bijdrage als tegemoetkoming in de kosten voor het functioneren van de fractie. Fracties besteden de vergoeding om de vertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol van de verenigde vergadering te versterken.

  • 2. Dit bedrag bestaat uit een vast deel voor elke fractie. Daarnaast betreft het voor elke fractie een bedrag per zetel. Voor elk kalenderjaar gelden de volgende bedragen:

    • a.

      het bedrag per fractie: € 1.000,-

    • b.

      het bedrag per zetel: € 75,-.

Artikel 3 Besteding bijdrage

De bijdrage mag niet gebruikt worden ter bekostiging van:

  • a.

    uitgaven die in strijd zijn met wettelijke bepalingen en overige regelingen;

  • b.

    betalingen aan politieke partijen, met politieke partijen verbonden instellingen of natuurlijke personen anders dan ter vergoeding van prestaties (diensten of goederen) geleverd ten behoeve van de fractie op basis van gespecificeerde, reële declaratie;

  • c.

    giften;

  • d.

    uitgaven die vergoed worden uit vergoedingen die de leden ingevolge het Rechtspositiebesluit toekomen;

  • e.

    verkiezingsactiviteiten.

Artikel 4 Beschikbaarheid op declaratiebasis

  • 1.

    De bijdrage voor fractieondersteuning is beschikbaar op basis van declaratie uit een door Rijnland aangeboden systeem.

  • 2.

    De fractievoorzitter dient de declaratie in onder vermelding van de verklaring over de uitgave en binnen een periode van drie maanden.

  • 3.

    De secretaris-directeur toetst of de ingediende declaratie voldaan kan worden uit het budget voor de fractievergoeding.

Artikel 5 Resterende bedrag

  • 1.

    De verenigde vergadering reserveert het in enig jaar ongebruikte gedeelte van de bijdrage toekomend aan een fractie ter besteding door die fractie in het volgende jaar.

  • 2.

    Het naar het volgende jaar mee te nemen bedrag is niet groter dan 50% van de bijdrage die de fractie in het voorgaande kalenderjaar toekwam ingevolge artikel 2, tweede lid.

  • 3.

    De beschikbaarheid van het resterende bedrag in een jaar, komt tot uitdrukking in het overzicht als bedoeld in artikel 8, eerste lid over dat jaar.

Artikel 6 Splitsing fracties

  • 1.

    Bij splitsing van een fractie komt de op grond van artikel 2, tweede lid, vastgestelde bijdrage voor de oorspronkelijke fractie in het jaar van fractiesplitsing beschikbaar voor de betrokken fracties naar evenredigheid van het aantal bij de splitsing betrokken zetels en met in achtneming van de resterende periode van het kalenderjaar na de splitsing.

  • 2.

    Bij splitsing van een fractie wordt het aan de oorspronkelijke fractie beschikbare resterende bedrag aangepast overeenkomstig de verdeling die volgt uit artikel 2, tweede lid.

Artikel 7 Nieuwe bestuursperiode na verkiezingen

  • 1.

    Het resterende bedrag blijft na de verkiezingen beschikbaar voor de fractie die onder dezelfde naam terugkeert, dan wel voor de fractie die naar het oordeel van de verenigde vergadering als rechtsopvolger daarvan kan worden beschouwd.

  • 2.

    Als bij zetelverlies het resterende bedrag voor een fractie hoger zou worden dan aangegeven in artikel 6, tweede lid, vervalt het recht op dat meerdere.

Artikel 8 Verantwoording

  • 1.

    Na het einde van een kalenderjaar wordt het overzicht van gedeclareerde kosten door de secretaris aan de verenigde vergadering voorgelegd.

  • 2.

    De verenigde vergadering neemt na ontvangst van het in lid 1 bedoelde overzicht de volgende besluiten:

    • a.

      kennis nemen van de uitgaven van een fractie die in het vorige kalenderjaar uit de fractievergoeding bekostigd zijn;

    • b.

      vaststellen van de hoogte van het resterende bedrag mee te nemen naar het lopende kalenderjaar;

    • c.

      vaststellen van de totale omvang van het voor de fracties beschikbare bedrag in het lopende kalenderjaar.

Artikel 9 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

  • 2.

    De verordening wordt aangehaald als: Verordening fractievergoeding algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland.

Ondertekening

Leiden, 5 juli 2023

De verenigde vergadering

R.A.M. van der Sande, dijkgraaf

M. Middendorp, secretaris

Toelichtingen bij Verordening fractievergoeding algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Rijnland

In het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers ligt de rechtspositie van bestuursleden van de waterschappen vast.

In aanvulling op het Rechtspositiebesluit is het wenselijk om de fracties een (beperkte) financiële bijdrage beschikbaar te stellen voor hun werkzaamheden voor de verenigde vergadering.

De verordening

Het algemeen bestuur is op basis van artikel 32a van de Waterschapswet en het Rechtspositiebesluit bevoegd om bepaalde zaken nader te regelen in een verordening.

Toelichting op artikel 2: Financiële bijdrage fracties

De hoogte van het budget voor fractieondersteuning wordt op basis van deze verordening in de begroting opgenomen en door de verenigde vergadering vastgesteld. De fractieondersteuning bestaat uit een vast en een variabel deel.

Het vaste deel garandeert dat elke fractie zich op gelijkwaardig niveau kan ontwikkelen.

Toelichting op artikel 3: Besteding bijdrage

De fracties wordt grotendeels de vrijheid gelaten voor wat betreft de inhoudelijke besteding van de fractieondersteuning. Voorwaarde is dat de bijdrage besteed wordt aan werkzaamheden in het kader van het werk van de verenigde vergadering. In dit artikel is een aantal doelen genoemd waarvoor de bijdrage niet gebruikt mag worden. Opleidingen en informatie- en communicatievoorzieningen voor vv- en commissieleden zijn op basis van het Rechtspositiebesluit beschikbaar en komen niet ten laste van de fractievergoeding.

Toelichting op artikel 4: Beschikbaarheid op declaratiebasis

De bijdrage is beschikbaar op declaratiebasis. Een verklaring over de uitgave moet bij de declaratie worden gevoegd zodat de secretaris kan controleren of de uitgave rechtmatig uit het fractiebudget plaatsvindt. De periode van drie maanden wordt aangehouden om te zorgen dat het boekjaar binnen redelijke tijd wordt afgerond.

Toelichting op artikel 5: Resterende bedrag

De reserve is bedoeld om voor een fractie mogelijk te maken een grotere uitgaven ineens te doen in een bepaald kalenderjaar. Het bedrag dat voor de fractie beschikbaar is mag niet eindeloos groeien en daarom is de reserve aan een maximum gebonden.

Toelichting op artikel 6: Splitsing fracties

Bij splitsing van een fractie is het billijk om de verrekening met ingang van de volgende maand in het kalenderjaar in te laten gaan. De verrekening betreft het vaste deel, het deel per zetel, en de reserve die voor de fractie in het kalenderjaar beschikbaar is.

Toelichting op artikel 7: Nieuwe bestuursperiode na verkiezingen

Bij de overgang naar de nieuwe bestuursperiode na verkiezingen is bepaald welke gevolgen dit heeft voor de vanuit de reserve beschikbare bedragen voor de fracties.

Toelichting op artikel 8: Verantwoording

Bij declaratie worden de uitgaven ambtelijk getoetst op rechtmatigheid. De VV neemt daarom kennis van het overzicht.