Regeling vervallen per 11-02-2010

Nadere regels exploitatie horecabedrijven, beleidsregel

Geldend van 26-11-2009 t/m 10-02-2010

Intitulé

Nadere regels exploitatie horecabedrijven, beleidsregel

Registratienummer: 09.54612

De burgemeester van de gemeente Hoorn,

  • ·

    gelezen het besluit van de gemeenteraad d.d. 8 september 2009 tot het vaststellen van de nota Hoorn Gastvrij

  • ·

    gelezen het ambtelijk advies tot het vaststellen van nadere regels voor exploitatie van horecabedrijven d.d. 29 oktober 2009

  • ·

    gelet op artikel 174 van de Gemeentewet,

  • ·

    gelet op de artikelen 2.3.1.2 en 2.3.1.3 van de Algemene plaatselijke verordening

besluit:

A.tot het vaststellen van de beleidsregel

"Nadere regels exploitatie horecabedrijven"

Artikel 1: Toepassingsgebied

Deze nadere regels zijn van toepassing op de binnenstad van Hoorn, begrensd door de Westerdijk (te beginnen vanaf de westzijde van de schouwburg Het Park), de westzijde van de Westersingel, de spoorlijn, de noordzijde van de Spoorsingel, de Koepoortsweg, de spoorlijn, de Eikenhof, de noordzijde van de Draafsingel, de Oosterpoortbrug en De Nieuwe Wal zoals is aangegeven op de als bijlage 1 bij deze nadere regels behorende kaart.

Artikel 2: Begripsbepalingen

Onder deze nadere regels wordt verstaan onder:

  • 1.

    verordening: de Algemene plaatselijke verordening Hoorn;

  • 2.

    zone(s): de gedeelten van het toepassingsgebied zoals door middel van een letter- en cijfercombinatie op de kaart is aangegeven;

  • 3.

    horecabedrijf: een bedrijf als bedoeld in artikel 2.3.1.1 van de verordening

  • 4.

    Staat van horecabedrijven: het als bijlage 2 bij deze nadere regels behorende overzicht, per zone aangevende het op het moment van vaststelling bestaande aantal en het maximum toegestane aantal horecabedrijven onderverdeeld naar horecacategorie en naar horecacode;

  • 5.

    horecacategorie: de in de Staat van horecabedrijven opgenomen indeling van horecabedrijven die een vergelijkbare belasting vormen voor de openbare orde c.q woon- en leefklimaat en waarbij categorie I de hoogste en categorie III de laagste belastinggraad weergeeft.

  • 6.

    horecacodes: de in de Staat van horecabedrijven door middel van codes met omschrijving aangegeven typen van horecabedrijven;

Artikel 3: Bepalingen met betrekking tot horecacategorieën en horecacodes.

Onder de horecacategorieën en horecacodes, gebruikt in de Staat van horecabedrijven wordt het volgende verstaan:

Categorie 1

  • 1.

    1 Vermaakcentrum

    Een grootschalige inrichting, waar men zich bedrijfsmatig richt op het geven van ontspanning en vermaak, waaronder voorstellingen en gelegenheid tot dansen, al dan niet met live-muziek, alsmede het bedrijfsmatig verstrekken van alcoholhoudende- en/ of alcoholvrije dranken voor gebruik ter plaatse al of niet gepaard gaand met het verstrekken van kleine eetwaren en/ of maaltijden voor gebruik ter plaatse.

  • 1.

    2 Jongerencentrum

    Een inrichting met een sociaal-cultureel doel specifiek ten behoeve van jongeren, waarin naast sociaal-culturele activiteiten, al dan niet bedrijfsmatig, alcoholhoudende- en/of alcoholvrije dranken en/ of maaltijden voor gebruik ter plaatse worden verstrekt.

  • 1.

    3 Loketverkoop/ automatiek

    Een inrichting waar de verkoop van etenswaren en/ of alcoholvrije dranken, plaatsvindt door een loket aan de straat, dan wel plaatsvindt - al dan niet door middel van automaten - in de inrichting, maar waarbij de inrichting in open verbinding staat met de straat en waarbij de zitgelegenheid in de inrichting minder bedraagt dan 40% van het bedrijfsvloeroppervlak.

    (bedrijfsvloeroppervlak: de oppervlakte van de ruimte binnen een bedrijf, die wordt gebruikt voor verstrekking van dranken en etenswaren inclusief toilet-, keuken-, entree-, opslag- en administratieruimten).

Categorie 2

  • 2.

    1 Café/ eetcafé/ bar

    Een inrichting waarbij de horeca-activiteit het hoofdaandeel van de exploitatie uitmaakt en bestaat uit het verstrekken van alcoholhoudende en/ of alcoholvrije dranken voor gebruik ter plaatse, al of niet gepaard gaand met het verstrekken van kleine eetwaren en/ of maaltijden voor gebruik ter plaatse of elders dan ter plaatse.

  • 2.

    2 Restaurant

    Een inrichting waarbij horeca-activiteit het hoofdaandeel van de exploitatie uitmaakt en bestaat uit het verstrekken van maaltijden voor gebruik ter plaatse en waar alcoholhoudende en/ of alcoholvrije dranken alleen in combinatie met voedsel worden verstrekt, tenzij de drankverstrekking plaats vindt op het bij de inrichting behorende terras.

  • 2.

    3 Daghoreca

    Een inrichting, ter ondersteuning van de functie van bedrijventerreinen, winkelgebieden, het struingebied en/ of het havenfront, niet zijnde een café/ café-restaurant, waarbij de horeca-activiteit het hoofdaandeel van de exploitatie uitmaakt en bestaat uit het verstrekken van alcoholhoudende en/ of alcoholvrije dranken voor gebruik ter plaatse al of niet gepaard gaande met het verstrekken van kleine eetwaren en/ of maaltijden voor gebruik ter plaatse of elders dan ter plaatse, waarbij de exploitatie ligt tussen 06.00 en 22.00 uur en waarbij de inrichting minimaal vier dagen per week uiterlijk vanaf 11.00u ’s ochtends geëxploiteerd wordt.

Categorie 3

3 Ondersteunende horeca

Een inrichting waarbij de horeca-activiteit (bestaand uit het verstrekken van alcoholhoudende en/ of alcoholvrije dranken voor gebruik ter plaatse, al of niet gepaard gaande met het verstrekken van kleine eetwaren en/ of maaltijden) niet het hoofdaandeel van de exploitatie uitmaakt en altijd ondergeschikt is aan een andere hoofdactiviteit, een georganiseerde activiteit of statutaire doelstelling.

Artikel 4: Bepalingen met betrekking tot de verschillende zones

  • 1. Het totale aantal op grond van artikel 2.3.1.2 van de verordening te verlenen vergunningen wordt bepaald door het in kolom II van de Staat van horecabedrijven

    • a.

      per zone aangegeven maximum;

    • b.

      per horecacategorie aangegeven maximum;

    • c.

      per horecacode aangegeven toegestane aantallen.

  • 2. Een vergunning wordt geweigerd wanneer een of meer van de in het eerste lid bedoelde maximum aantallen worden overschreden.

  • 3. Het tweede lid is niet van toepassing indien er sprake is van wisseling van het ondernemerschap van het reeds bestaande, in de Staat van horecabedrijven genoemde bedrijf waarbij de exploitatie blijft binnen de voor dat bedrijf toegestane horecacode.

  • 4. De burgemeester kan van het bepaalde in lid 1 ontheffing verlenen indien naar zijn mening de toepassing van de nadere regels zou leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard, welke niet wordt gerechtvaardigd door dringende redenen de openbare orde c.q woon- en leefklimaat betreffende.

  • 5. De burgemeester dient bij zijn afweging op grond van het vorige lid te blijven binnen de doelstelling, alsmede de strekking en de geest van de horecanota Hoorn Gastvrij.

  • 6. Indien gebruik wordt gemaakt van de in lid 4 neergelegde bevoegdheid is een wijziging van de opzet van de bedrijfsvoering, al dan niet samengaand met wisseling van ondernemerschap, een grond voor het weigeren of intrekken van de vergunning.

  • 7. De exploitatievergunning en de vermelding in kolom I van de Staat van horecabedrijven vervalt van rechtswege indien:

    • a.

      de exploitatie van een in de Staat van horecabedrijven genoemd bedrijf, gerekend over een periode van één jaar, gedurende één of meerdere perioden die samen meer dan zes maanden omvatten, is gestaakt;

    • b.

      de exploitatie van het bedrijf niet meer past binnen de horecacode die in de exploitatievergunning is vermeld;

    • c.

      in het pand een ander bedrijf dan een horecabedrijf wordt gevestigd.

  • 8. Voor de bepaling van de in lid 7, onder a genoemde leegstandsperiode van zes maanden, worden de sluitingstermijnen niet meegeteld die opgelegd zijn ingevolge handhavend optreden.

Artikel 5: Inwerkingtreding

  • 1. Deze nadere regels treden in werking op de eerste dag nadat zij zijn afgekondigd.

  • 2. Deze beleidsregel kan worden aangehaald “Nadere regels exploitatie horecabedrijven”.

  • 3. Indien voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze Nadere regels een aanvraag om een vergunning of ontheffing is ingediend en voor het tijdstip van inwerkingtreding van deze nadere regels nog niet op die aanvraag is beslist, wordt daarop de overeenkomstige bepaling van de onderhavige nadere regels toegepast.

    • B.

      te bepalen dat het bovenstaande wordt bekendgemaakt via het Gemeenteblad.

    Werkingsgebied Horecabedrijven 2009

    Staat van Horecabedrijven