Regeling vervallen per 18-05-2016

Handhavingsbeleid horeca en andere alcoholverstrekkers

Geldend van 27-02-2014 t/m 17-05-2016

Intitulé

Handhavingsbeleid horeca en andere alcoholverstrekkers

Corsaregistratienummer: 10.55169

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn,

  • ·

    gelezen het voorstel van Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Beleid en Juridische Ondersteuning

  • ·

    gelet op de Algemene wet bestuursrecht en overige relevante wetgeving.

Overwegende dat:

  • ·

    ondernemingen, bedrijven en instellingen te maken hebben met diverse wetten en regels;

  • ·

    de naleving van de wetten en regels in de eerste plaats een verantwoordelijkheid is van de ondernemer/bestuurder;

  • ·

    ondernemers/bestuurders baat hebben bij heldere regels over handhaving van de regels door het gemeentebestuur;

  • ·

    in de beleidsregel ‘Handhavingsbeleid horeca en andere alcoholverstrekkers’ de regels over de handhaving van overtredingen zijn opgenomen.

Besluit:

  • 1.

    tot het vaststellen van

Handhavingsbeleid horeca en andere alcoholverstrekkers

bestaande uit de volgende documenten:

  • a.

    een algemeen deel;

  • b.

    een toezichtarrangement (bijlage 1);

  • c.

    een handhavingarrangement (bijlage 2a);

  • d.

    een handhavingmatrix (bijlage 2b).

  • 2.

    het ‘Handhavingsbeleid horeca en andere alcoholverstrekkers’ (deel 1), vastgesteld op 3 maart 2009, met kenmerk 09.07759, wordt ingetrokken na inwerkingtreding van deze beleidsregel.

    • -

      te bepalen dat bovenstaand wordt bekendgemaakt:

    • -

      de beleidsregel treedt in werking de dag na bekendmaking in het gemeenteblad.

Aldus vastgesteld in de vergadering d.d. 23 november 2010

College van burgemeester en wethouders,

De secretaris,                  de burgemeester,

1. Inleiding

a. Aanleiding

In de horecanota ‘Hoorn Gastvrij’ is aangegeven dat het gemeentelijke beleid en regelgeving voor horeca en andere alcoholverstrekkers opgeschoond dient te worden. Met de invoering van dit nieuwe beleid willen wij overzicht en inzicht te verschaffen over de toe te passen regels. Tevens willen wij de juridische uitwerking ervan toegankelijker maken. Onderdeel van deze aanpak is de opzet van een handhavingsbeleid voor horecabedrijven en andere bedrijven waar alcohol mag worden verkocht.

 

Het belang van een handhavingsbeleid kan daarnaast niet los worden gezien van het gemeentelijke beleid rondom het uitgaansleven en met name de alcoholmatiging onder jongeren. In het project Jeugd en Alcohol zijn voorstellen ontwikkeld gericht op met name alcoholmatiging. Het gaat om  sluitingstijden beleid, drank en horecaverordening en beleid op artikel 35 Drank- en Horecawet. Deze voorstellen zijn inmiddels door het bevoegd gezag vastgesteld en in werking.

 

Ook is Hoorn samen met Enkhuizen geselecteerd als één van de pilotgemeenten voor het toezicht op de gehele Drank- en Horecawet. Inmiddels is de pilot uitgebreid met Medemblik, Opmeer en Wervershoof. Het toezicht omvat de controle op het vergunningstelsel en de naleving van de overige bepalingen waaronder de regels voor detailhandel en paracommerciële horecabedrijven. Gedurende de pilotperiode dient inzicht te worden opgedaan met het overdragen van het toezicht op de Drank- en Horecawet (DHw) van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) naar de gemeenten. Een handhavingsbeleid maakt hiervan deel uit.

b. Opbouw

Deze notitie bevat het toepassingsbereik voor toezicht en handhaving op alle horecabedrijven. Het gaat zowel om de alcoholverstrekkende bedrijven als de niet-alcoholverstrekkende bedrijven (zoals benzinestations). Binnen dit beleidskader wordt toezicht en handhaving uitgevoerd. De wijze van toezicht is beschreven, inclusief de betrokken instanties. Omdat de capaciteit beperkt is, is een aantal toezichtprioriteiten benoemd. Vervolgens is aangegeven wie de regelgeving handhaaft met welke instrumenten. Toezicht en handhaving worden uitgeoefend in opdracht en op aanwijzing van het college of de burgemeester. Ook de rol van politie en Openbaar Ministerie komt aan bod. Vervolgens worden toezicht en handhaving uitgewerkt in een toezicht- en een handhaving(sanctie)arrangement.

In het toezichtarrangement (bijlage 1) staat op welke wijze het Hoornse horecabeleid, aan de hand van prioriteiten, wordt gecontroleerd. Het handhavingarrangement (bijlage 2a) geeft duidelijkheid over welke bestuurlijke en/of strafrechtelijke maatregel volgt ingeval van (voortdurende) overtreding van de regels. Deze zijn per wetgeving weergegeven in een matrix (bijlage 2b). De beide arrangementen zijn de concrete instrumenten om er voor te zorgen dat de afspraken rond toezicht en handhaving eenduidig en consistent worden uitgevoerd.

2. Integrale aanpak

Over het beleidskader en het toezicht- en het handhavingarrangement is het volgende van belang. Het deel dat betrekking heeft op de DHw en Drank- en horecaverordening is reeds eerder vastgesteld in de vergadering van B&W op 3 maart 2009 (kenmerk 09.07759).

Waarom nu dit voorstel? Er zijn twee redenen. Ten eerste het beleidskader en de handhavingmatrix zijn in dit voorstel uitgebreid naar de overige wet- en regelgeving waar horeca en andere alcoholverstrekkers mee te maken hebben. Het gaat om de APV (sluitingstijden en exploitatievergunning), Wet Milieubeheer, Wet op de Ruimtelijke Ordening (bestemmingsplan), Wet op de Kansspelen, Woningwet en Bouwverordening en het Gebruiksbesluit. Ten tweede zijn in het deel over de DHw en Drank- en horecaverordening aanpassingen doorgevoerd. De opgedane ervaringen met het instrumentarium (bestuurlijke boete) door de toezichthouders hebben nieuwe inzichten opgeleverd. Ook is er een nieuwe Drank- en horecaverordening vastgesteld. De aanpassingen zijn verwerkt in bijlage 2b.

Welke aanpassingen zijn doorgevoerd:

  • a.

    Het onderscheidt in soorten overtredingen.

    Het huidige beleid kent een driedeling: ernstige overtreding, overtreding en geringe overtreding. In de praktijk is dit lastig hanteerbaar. Voorstel is de driedeling te vervangen door alleen het begrip: overtreding.

  • b.

    Het aantal handhavingstappen na een overtreding (met uitzondering van spoedeisende overtredingen).

    Het aantal stappen is drie, te weten: waarschuwen, voornemen bestuurlijke maatregel en opleggen van de bestuurlijke maatregel. Voorstel is dit aantal terug te brengen tot twee stappen, te weten stap 1: waarschuwen, inclusief het voornemen bestuurlijke maatregel en stap 2: opleggen bestuurlijke maatregel. Dit sluit aan op de huidige handhavingpraktijk. De ervaring is tevens dat met drie stappen het proces onnodig lang duurt. Uitzondering op de regel is de aanpak van de Milieudienst Westfriesland. Zij handhaven in drie stappen.

  • c.

    De Bestuurlijke boete als primair handhavinginstrument voor overtredingen van de Drank- en Horecawet.

    In de praktijk blijkt dit instrument niet efficiënt te werken. Dit heeft met name te maken met de vele waarborgen die de VWA stelt. Daarmee is het een tijdrovend proces. Voorstel is het eigen bestuursinstrumentarium (intrekken van de vergunning, last onder dwangsom en bestuursdwang) in te zetten in plaats van de bestuurlijke boete. Dit betekent concreet dat het instrument bestuurlijke boete niet meer in bijlage 2b is opgenomen.

In dit document zijn alle wetten samengevoegd. Dat resulteert in een integraal handhavingsbeleid over horeca en alcoholverstrekkende bedrijven. Deel 1 met kenmerk 09.07759 komt te vervallen op het moment van inwerkingtreding van dit integrale beleidskader, toezicht en handhavingarrangement en matrix.

3. Doel van handhaving

Ondernemingen, bedrijven en instellingen/verenigingen hebben te maken met een groot aantal regels. Naleving van die regels, inclusief de voorschriften in vergunningen, is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de ondernemer en bestuurder zelf. Zij hebben dan ook baat bij heldere regels over wat wel en niet mag en welke maatregelen er worden getroffen indien de regels niet worden nageleefd. Hoewel het toezicht op regels en het nemen van bestuursrechtelijke maatregelen geen doel op zich is, is toepassing ervan noodzakelijk. Zonder dit instrumentarium is het namelijk niet mogelijk om:

  • ·

    de doelstellingen die met de regelgeving wordt nagestreefd te bereiken, namelijk een positief effect op de leefbaarheid, veiligheid en volksgezondheid;

  • ·

    rechtszekerheid en uniformiteit voor de burgers, en ondernemingen te waarborgen.

  • ·

    de geloofwaardigheid van de overheid in stand te houden;

Dit kan worden bereikt door onder regie van het gemeentebestuur, efficiënt, effectief en op een planmatige wijze het toezicht en de handhaving te organiseren, met de minste lasten voor ondernemers en bestuurders van verenigingen/stichtingen.

4. Definitie van toezicht en handhaving

Tot op heden is gesproken over toezicht en handhaving alsof het uitwisselbare begrippen zijn. Nuance is echter op zijn plaats. Beide begrippen zijn nauw met elkaar verbonden. Ze zijn van elkaar te onderscheiden, maar zeker niet van elkaar te scheiden. Om dit onderscheidt te verduidelijken zijn de begrippen gedefinieerd. Handhaving beschouwen wij als het overkoepelende begrip. Handhaving is zowel preventief (toezicht) als repressief (bestuursrechtelijke handhaving of opsporing) van karakter.

a. Toezicht

In de regel staat het toezicht aan het begin van de handhavingketen. Het gaat om het uitvoeren van controles zonder dat sprake is van een daadwerkelijke overtreding van een gestelde regel en het daarbij geven van voorlichting. Het toezicht kan als resultaat hebben dat de wettelijke voorschriften zonder inzet van sanctiemiddelen (zie hierna) worden nageleefd.

b. (Bestuursrechtelijke) handhaving

Is het eventuele vervolg op het toezicht. Het betreft handelingen van het bestuursorgaan nadat een overtreding is geconstateerd met als doel de overtreding te beëindigen door middel van het toepassen van een sanctie. Dit is de bestuursrechtelijke handhaving.

Opsporing daarentegen is gericht op strafrechtelijke afdoening van overtredingen. Het is een justitiële taak. Het Openbaar Ministerie heeft haar eigen afwegingen neergelegd opgenomen in Richtlijnen voor strafvordering zoals de richtlijn strafvordering Drank- en Horecawet en de richtlijn jeugd.

5. Doelgroepen

Met doelgroepen bedoelen wij externe partijen die met toezicht en handhaving te maken kunnen krijgen of die het handhavingsbeleid zullen gebruiken als toetsingskader.

Het beleid, inclusief de beide arrangementen is gericht op alle horeca gerelateerde bedrijven/instellingen en winkels. Deze laatste categorie is relevant gelet op de DHw. Deze richt zich bijvoorbeeld ook op de verkoop van alcohol in winkels en benzinestations war een verkoopverbod geldt. Voor ondernemers schept het handhavingsbeleid en de bijbehorende arrangementen duidelijkheid over de aanpak van het bevoegd gezag ingeval van overtreding van de op hen van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Derden kunnen het bevoegd gezag hierop ook aanspreken.

Voor de rechterlijke macht is het handhavingsbeleid, inclusief de arrangementen een toetsingskader indien tegen een besluit van het gemeentebestuur voorlopige voorziening en/of (hoger) beroep wordt ingesteld. Het geeft de rechter inzicht op welke wijze het bevoegd gezag optreedt tegen overtredingen van de regels genoemd in paragraaf 5.

6. Juridisch kader

Het beleid en het toezicht- en handhavingarrangement zijn integraal opgezet. Opgenomen zijn wet- en regelgeving dat van toepassing is op horecabedrijven en overige alcoholverkooppunten, zoals winkels of locaties waar dat expliciet door de wetgever is verboden, zoals pompstations. Het betreft de volgende wetten:

  • ·

    Drank- en Horecawet

  • ·

    Drank- en Horecaverordening Hoorn 2010

  • ·

    Algemene Plaatselijke Verordening Hoorn 2010 (met name exploitatievergunning, ontheffing sluitingsuur, reclamevergunning)

  • ·

    Verordening speelautomatenhallen 1998

  • ·

    Wet op de Kansspelen

  • ·

    Wet Milieubeheer (Activiteitenbesluit Wet Milieubeheer)

  • ·

    Woningwet en Bouwbesluit

  • ·

    Bouwverordening

  • ·

    Wet op de Ruimtelijke Ordening (bestemmingsplan)

  • ·

    Gebruiksbesluit

De Opiumwet is niet opgenomen in dit beleid en het toezicht- en handhavingarrangement. Overtredingen van deze wet, door bijvoorbeeld horecabedrijven, zijn geregeld in het handhavingarrangement behorende bij het coffeeshopbeleid. Ook voor overtredingen op grond van andere wet- en regelgeving, zoals de naleving van het alcoholverbod in een coffeeshop, geldt dat handhavingarrangement.

7. Toezicht

Ondernemers hebben te maken met diverse toezichthouders. Het gaat dan met name om:

  • ·

    medewerkers van de afdeling VVH, die optreden als onbezoldigd ambtenaar van de Voedsel en Waren autoriteit voor toezicht op de Drank- en Horecawet (dit betreft de pilot toezicht DHw)

  • ·

    medewerkers van de afdeling VVH: Stadstoezicht: exploitatievergunning en VBt: reclamevergunning, brandveiligheid en inrichtingseisen;

  • ·

    medewerkers van de Milieudienst Westfriesland (geluid, licht, afval, lozingen en bereiden voedingsmiddelen)

  • ·

    politie door de aanwezigheid van het Horeca Interventie team (HIT) in verband met toezicht op horeca, de handhaving van de openbare orde en algemene opsporingsbevoegdheid en de milieupolitie.

Op deze toezichtsituaties en de verschillende toezichthouders wordt hierna ingegaan.

a. Organisatie van het toezicht

Toezicht op horecabedrijven vindt plaats door meerdere instanties en binnen de gemeentelijke organisatie zelfs door meerdere disciplines. Veelal is dit toezicht achteraf, na verlening van de vergunning. De kunst is deze disciplines zoveel mogelijk met en voor elkaar werk te laten doen (signaaltoezicht). Om een goed beeld te krijgen van wat er zich afspeelt op het terrein van alcoholverstrekkers is een goede registratie op objectniveau van alcoholgerelateerde gegevens noodzakelijk. Dit geldt ook voor het registreren van hot spots in de openbare ruimte. Locaties dus waar jongeren bij elkaar komen en alcohol gebruiken. Klachten en constateringen van de toezichthouders zijn van groot belang om (in)zicht te krijgen op de naleving van de regels in het algemeen en op de alcoholproblematiek in het bijzonder. De dossiervorming bij de afdeling VVH op inrichtingenniveau en op locaties is noodzakelijk voor het mogelijke bestuursrechtelijke vervolg. Rapportages van politie en Milieudienst maken er deel van uit. Uiteindelijk zullen de ‘investeringen’ moeten leiden tot minder toezichtacties op ad hoc basis. Gezamenlijke (integrale) toezichtacties worden ieder jaar vastgesteld, maar ook op welke wijze toezichthouders ‘oog en oor’ voor elkaar zijn. Dit betekent dat niet alleen naar het eigen taakveld wordt gekeken, maar dat ook toezicht plaatsvindt op taakvelden voor andere disciplines (signaaltoezicht).

b. Toezicht door de VWA

Toezicht door de VWA op horecabedrijven vindt plaats door toezichthouders (werkzaam bij bureau Stadstoezicht) van de gemeente Hoorn die gedurende de pilot als onbezoldigd ambtenaar in de dienst van de VWA optreden. Het toezicht richt zich op de Drank- en Horecawet. Het gaat dan niet alleen om horecabedrijven. Ook winkels waar alcohol mag worden verkocht, sport- en buurtverenigingen, hokken en keten en bedrijven waar een alcoholverkoopverbod geldt zoals benzinestations, worden gecontroleerd.

c. Toezicht door afdeling VVH

De toezichthouders van de bureau’s Stadstoezicht en VBt controleren de regels en vergunningvoorschriften die betrekking hebben op horeca-inrichtingen.

Toezichthouders van het bureau Vergunningen en Bouwtoezicht (VBt) kijken naar de inrichtingseisen. Deze toets vindt plaats bij een nieuwe vergunningaanvraag op grond van de Drank- en Horecawet, een verbouwing op grond van de bouwregelgeving of bij een melding op basis van het Gebruiksbesluit. Bureau VBt kijkt ook naar de brandveiligheid van de bouwwerken. Het gaat om preventief toezicht op de gebruiksvoorschriften op grond van de Bouwverordening. De aanvraag vvoor reclame aan de gevel toetst VBt aan het reclamebeleid. Daarnaast vindt toezicht plaats op de voorschriften voor objecten, zoals een tent bij een evenement, die geen bouwwerk is. Dit vindt plaats op grond van de Brandveiligheidsverordening, het toezicht daarop kan zowel vooraf of achteraf plaatsvinden. Momenteel wordt gewerkt aan een voorstel de toezichthouders van het bureau VBt onder te brengen bij het bureau Stadstoezicht.

De toezichthouders van het bureau Stadstoezicht voeren toezichthoudende en handhavende taken uit inzake de APV (zoals exploitatievergunning, alcoholgebruik op de openbare weg),de Speelautomatenhalverordening, de Wet op de Kansspelen en Drank- en horecaverordening.

Voor de rol van het bureau Stadstoezicht in het kader van de Drank- en Horecawet en Drank- en Horecaverordening wordt verwezen naar paragraaf b ‘Toezicht door de VWA’.

d. Toezicht door de Milieudienst Westfriesland

De taak van de Milieudienst richt zich op alle milieuaspecten in en rondom de horeca-inrichtingen. Dit is geregeld in het Activiteitenbesluit Wet Milieubeheer. De toezichthouders van de Milieudienst Westfriesland controleren de regels van de Wet Milieubeheer en de bijbehorende AMvB’s. Het toezicht richt zich op diverse soorten bedrijven waaronder horecabedrijven. De toezichthouders controleren niet alleen op grond van de Wet Milieubeheer en de AMvB’s, maar voeren ook signaaltoezicht uit voor andere bureau’s zoals VBT. Hierover zijn onderlinge afspraken gemaakt.

e. Toezicht door politie

De rol van de politie is aan de orde op het moment dat de openbare orde dreigt te worden verstoord, verstoord is en bij milieu overtredingen. Daarnaast heeft de politie een algemene opsporingsbevoegdheid en kan optreden bij een vermoeden van een strafbaar feit.

Het Horeca Interventie Team van de politie (HIT) is ieder weekend aanwezig vanaf ongeveer 23.00 uur tot sluitingstijd van de horeca. Zij opereren voornamelijk in de drie horecagebieden. De aanwezigheid van het HIT is preventief. Zij zijn op de achtergrond aanwezig. Met de diverse portiers is regelmatig contact. HIT fungeert in beginsel als signaaltoezichthouder. Zo is er toezicht op de toegangs- en sluitingstijden van de horeca, maar ook is er aandacht voor het gebruik van alcohol op de openbare weg. Het gemeentebestuur kan op basis van een constatering van de politie een handhavingtraject opstarten.

f. Toezichtprioriteiten Drank- en Horecawet

In Hoorn is de aanpak van het overmatige alcoholgebruik een prioriteit. In West-Friesland en Schagen is eind 2007 het project Jeugd en Alcohol gestart. Doel van het project is alcoholgebruik in West-Friesland onder jongeren te matigen en onder de 16 jaar zelfs te voorkomen. Daarnaast zijn Hoorn en Enkhuizen en drie andere gemeenten in West-Friesland geselecteerd als pilotgemeenten voor het toezicht op de gehele Drank- en Horecawet. Omdat onmogelijk alles kan worden gecontroleerd, is een keuze gemaakt waar bij het toezicht de nadruk op ligt:

  • A.

    Jongeren (16 min) en alcohol.

  • B.

    Alcoholmatiging onder jongeren (16 plus)

  • C.

    Dronkenschap

  • D.

    Openbare orde, veiligheid en zedelijkheid

  • E.

    Alcoholverkoopverbod

  • F.

    Overige relevante bepalingen over verstrekking van alcohol

  • G.

    Aanwezigheid leidinggevenden

  • H.

    DHw vergunning in inrichting aanwezig

  • I.

    Overige administratieve tekortkomingen

Deze prioriteiten zijn onderverdeeld in drie categorieën:

  • 1.

    controle op leeftijdsgrenzen en dronkenschap (de onderdelen A tot en met C hebben hierop betrekking);

  • 2.

    effect van alcoholgebruik op ontstaan van wanordelijkheden vanuit het horecabedrijf en de rol van de vergunninghouder daarbij (onderdeel D);

  • 3.

    verkoop in strijd met Drank- en Horecawet, andere zaken die te maken hebben met illegale verstrekking en administratieve tekortkomingen (onderdelen E tot en met I).

  • 4.

    Categorie 1 heeft de hoogste prioriteit, aflopend naar categorie 3. In het toezichtarrangement zijn de prioriteiten verder uitgewerkt.

g. Toezichtprioriteiten overige wet- en regelgeving

Naast toezichtprioriteiten uit de Drank- en Horecawet zijn ook bij andere wet- en regelgeving prioriteiten gesteld. In paragraaf zes is aangegeven om welke wetten en verordeningen het gaat.

De prioriteiten van de betreffende bureau’s worden op elkaar afgestemd.

Er is een aantal hoofdthema’s te onderscheiden. Voor de Milieudienst zijn dit de niet-inrichtingsgebonden taken, taakgebonden milieuproblemen, inrichtingsgebonden taken en projecten. Voor VBt zijn er de thema’s bouwen, brandveiligheid en monumenten. Voor Stadstoezicht is de Drank- en Horecawet het hoofdthema.

De verdere uitwerking van deze prioriteiten is terug te vinden in het handhaving uitvoeringprogramma dat jaarlijks wordt vastgesteld.

8. Handhaving

a. Organisatie van de handhaving

Evenals bij toezicht vindt handhaving plaats door diverse instanties en binnen de gemeentelijke organisatie zelfs door verschillende disciplines. Welke maatregelen worden getroffen bij overtreding van wet- en regelgeving is opgenomen in het bijgevoegde handhavingarrangement.

Het handhavingarrangement dient er voor te zorgen dat de daarin opgenomen afspraken op consequente wijze worden uitgevoerd en ad hoc maatregelen worden voorkomen. Voor de handhavers biedt het arrangement een handvat welke stap moet wordt gezet in welke specifieke overtreden situatie. Het werken conform het arrangement schept duidelijkheid en eenduidigheid voor de ondernemers in Hoorn.

b. Bevoegdheid en taakverdeling van actoren bij de handhaving

Evenals voor toezicht geldt voor de handhaving van de regels dat diverse partijen een taak hebben. De taken zijn als volgt:

Voedsel- en Waren Autoriteit:

  • ·

    controle en opsporing;

  • ·

    het schriftelijk informeren van het college van burgemeester en wethouders;

  • ·

    het opleggen van een bestuurlijke boete (het gemeentebestuur van Hoorn past dit instrument niet toe; het gebruikt het eigen instrumentarium);

  • ·

    stilleggen alcoholverkoop.

College van burgemeester en wethouders en burgemeester, een ieder voor wat betreft de eigen bevoegdheden:

  • ·

    toepassen van bestuursrechtelijke maatregelen: toepassen bestuursdwang, dwangsom en strafbeschikking;

  • ·

    sluiting van de inrichting voor bepaalde of onbepaalde tijd;

  • ·

    intrekken van de vergunning en/of de ontheffing.

Politie:

  • ·

    controle;

  • ·

    constatering overtreding;

  • ·

    beëindiging overtreding;

  • ·

    opmaken van proces verbaal, politie strafbeschikking en inbeslagname alcohol / speelautomaten;

  • ·

    schriftelijk informeren van de burgemeester;

  • ·

    opsporing;

  • ·

    eventueel verrichten van aanhoudingen of in beslag nemen.

Openbaar Ministerie:

  • ·

    eventueel vervolging in geval van proces verbaal;

  • ·

    toepassen van dwangmiddelen (zoals doorzoekingen of voorlopige hechtenis, indien daartoe wettelijke mogelijkheden zijn);

  • ·

    leiden van opsporingsonderzoeken.

In het handhavingarrangement (bijlagen 2a en 2b) is aangegeven op welke wijze handhaving wordt uitgevoerd en wie wanneer wat doet.

9. Tweesporenbeleid

Voor een goede handhaving van het lokale horecabeleid is samenwerking tussen gemeentebestuur, politie en Openbaar Ministerie noodzakelijk. Iedere partij heeft immers een deel van de handhavingpuzzel in handen. De aanpak van overtredingen loopt daarom via twee sporen, te weten de bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhaving. Bij de laatste gaat het om opsporing van strafbare feiten. In het handhavingmatrix (bijlage 2b) zijn beide sporen benoemd.

Hoe verhoudt het bestuursrechtelijke instrumentarium zich tot het strafrechtelijke? Voor de overtredingen waarvoor ingevolge de handhavingmatrix een bestuursrechtelijke en strafrechtelijke maatregel zijn genoemd, geldt als richtlijn dat de waarschuwing in de kolom ‘politie’ wordt ingezet op het moment dat de bestuursrechtelijke maatregel wordt opgelegd en ten uitvoer wordt gebracht. Hoewel bestuursrecht en strafrecht naast elkaar kunnen worden toegepast, is met deze aanpak benadrukt dat het bestuursrecht voorop staat en het strafrecht als laatste middel wordt ingezet.

Van deze lijn kan worden afgeweken. De Drank- en Horecawet kent de mogelijkheid van strafrechtelijke handhaving via de Wet economische delicten (artikel 1, onder 4 WED) om alcohol gerelateerde problemen terug te dringen. Strafrechtelijke handhaving vindt in uitzonderlijke gevallen plaats. Er zijn drie situaties waarin dit mogelijk is:

  • ·

    als de overtreding een direct gevaar voor de gezondheid of de veiligheid van personen tot gevolg heeft;

  • ·

    het door de overtreder genoten economische voordeel groter is dan de boetebedragen of andere door het gemeentebestuur toe te passen bestuursrechtelijke maatregelen.

  • ·

    Indien strafrechtelijke handhavingsinstrumenten (zoals verbeurdverklaring, onttrekking aan het verkeer, maatregelen op grond van artikelen 28 of 29 van de WED of bijkomende straffen) gebruikt moeten worden om de zaak af te handelen.

In deze situaties leggen wij de zaak voor aan het Openbaar Ministerie om de overtreding via de WED af te doen. Het gaat dus om maatwerk. Strafrechtelijke handhavingismogelijk op de volgende artikelen uit de Drank- en Horecawet: 3, 12 tot en met 25, 35 tweede lid en 38. Bijlage 2b geeft een toelichting op de artikelen uit de DHw.

10. Toe te passen bestuursrechtelijke instrumenten

Als een overtreding is geconstateerd kan worden overgegaan tot het opleggen van een bestuursrechtelijke maatregel.

Het college van burgemeester en wethouders of de burgemeester hebben de volgende instrumenten ter beschikking: het opleggen van een last onder bestuursdwang of dwangsom, sluiten van de inrichting, strafbeschikking, intrekken van de vergunning/ontheffing en het ontzeggen van de toegang tot de inrichting.

a. Algemene wet bestuursrecht

Bestuursdwang of het opleggen van een last onder dwangsom gebeurt conform het gestelde in hoofdstuk 5 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Voorafgaand aan het opleggen van deze maatregel zal belanghebbende in beginsel eerst een schriftelijke waarschuwing ontvangen. Bij voortduring van de overtreding zal het voornemen tot het opleggen van een maatregel wordt bekendgemaakt. De overtreder wordt in de gelegenheid wordt gesteld om te worden gehoord (artikel 4:8 Awb). In deze fase heeft de overtreder de mogelijkheid de overtreden situatie te beëindigen of in overeenstemming te brengen met de geldende wet- en regelgeving. Het is immers de verantwoordelijkheid van de overtreder de regels die op hem en zijn bedrijf van toepassing zijn na te leven. Vervolgens zal een besluit worden genomen. In ernstige en/of spoedeisende gevallen kan deze fase worden overgeslagen en direct worden overgegaan tot het opleggen van een maatregel. Deze aanpak is ook van toepassing op de procedure tot intrekking van de vergunning.

De bestuursrechtelijke instrumenten zijn hierna uitgewerkt.

b. Bestuurlijke strafbeschikking

De bestuurlijke strafbeschikking is een onderdeel van de Wet OM-afdoening. Deze wet maakt het mogelijk dat bestuursorganen of daartoe aangewezen opsporingsambtenaren en / of BOA’s strafbeschikkingen kunnen uitvaardigen aan personen die bepaalde overtredingen begaan. De bestuurlijke strafbeschikking is een strafrechtelijk traject in tegenstelling tot de bestuurlijke boete dat een bestuurlijk traject is. Eventueel verzet tegen de strafbeschikking moet dan ook worden ingezet bij het OM en niet bij de gemeente.

In de raadscommissie van 10 maart 2009 is de mogelijke toepassing van de strafbeschikking besproken. De raadscommissie is akkoord gegaan met het besluit van het college om de strafbeschikking toe te passen.

c. Bestuursdwang

De Gemeentewet kent aan het gemeentebestuur een algemene bevoegdheid toe tot het uitoefenen van bestuursdwang. De regels over de toepassing van dit instrument zijn opgenomen in de Algemene wet bestuursrecht.

Met bestuursdwang wordt beoogd om bestaande (onwettige) situaties in overeenstemming te brengen met de daarvoor geldende regels. In beginsel gaat een waarschuwing vooraf aan het opleggen van een bestuursdwangmaatregel. Deze waarschuwing wordt meegenomen bij de stapeling van overtredingen c.q. incidenten. De waarschuwing vindt schriftelijk plaats. Alle feiten en omstandigheden die hebben geleid tot de waarschuwing moeten in het voornemen om bestuursdwang toe te passen dan wel een dwangsom op te leggen en het zienswijze gesprek voorafgaand aan de te treffen bestuurlijke maatregel aan de orde komen. Bij de toepassing van bestuursdwang worden de kosten van de toepassing verhaald op de overtreder.

d. Dwangsom

Een bestuursorgaan dat bevoegd is bestuursdwang toe te passen kan er voor kiezen een last onder dwangsom op te leggen. De overtreder wordt aangeschreven de overtreding te beëindigen of herhaling te voorkomen op straffe van het verbeuren van één of meer bedragen. De dwangsombevoegdheid kan niet tegelijk met de bestuursdwangbevoegdheid of bestuurlijke boete (zie hierna) worden opgelegd. De verschillende instrumenten kunnen wel na elkaar worden toegepast. Verbeurde dwangsommen worden, zo nodig bij dwangbevel, ingevorderd.

e. (Tijdelijke) sluiting van een inrichting

In bepaalde omstandigheden kunnen openbare inrichtingen worden gesloten. Bijvoorbeeld als een inrichting niet beschikt over de benodigde vergunning(en) of indien door de aard van de incidenten de openbare orde wordt verstoord en het woon- en leefklimaat wordt aangetast. De sluiting kan plaatsvinden voor bepaalde of onbepaalde tijd. Sluiting van een openbare inrichting kan bijvoorbeeld zijn gebaseerd op:

  • ·

    artikel 174, lid 2 Gemeentewet (ordemaatregel in het kader van veiligheid en gezondheid)

  • ·

    artikel 125 Gemeentewet

Sluiting van een inrichting kan tevens leiden tot intrekking van de vergunning.

f. Intrekken van de vergunning en / of ontheffingen

Wanneer de vergunninghouder een overtreding begaat, bestaat de mogelijkheid om de vergunning/ontheffing in te trekken. In het handhavingarrangement wordt aangegeven bij welke artikelen van welke wetgeving de mogelijkheid bestaat om de vergunning en / of ontheffing in te trekken.

g. Ontzeggen van de toegang

Ingevolge artikel 36 van de DHw kan het college aan bezoekers de toegang tot een ruimte ontzeggen indien in strijd met de wet alcoholhoudende drank wordt verstrekt. De toepasbaarheid van dit instrument is wel beperkt. Volgens jurisprudentie is toepassing van dit instrument toegestaan in die gevallen dat de openbare orde of veiligheid in het geding is doordat personen toegang hebben tot de ruimte waar in strijd met de DHw alcoholhoudende drank wordt verstrekt.

h. Samenspel tussen de verschillende bestuursrechtelijke instrumenten

Hoe verhouden de bestuursrechtelijke instrumenten zich tot elkaar? Voor het handhaven van de wet- en regelgeving staan diverse instrumenten tot de beschikking. Welk instrument wordt toegepast blijkt uit de handhavingmatrix van bijlage 2b. Veelal is de keuze opengelaten tussen een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom. Dit wordt dan in het concrete geval bepaald. De DHw biedt de mogelijkheid een vergunning in te trekken. Er zijn twee opties: een ‘kan bepaling’ en een ‘wordt bepaling’. Bij de ‘wordt bepaling’ is intrekking van de vergunning voorgeschreven. In de andere situatie zal eerst een ander instrument worden ingezet (zie bijlage 2b).

11. Bekendmaking

Het handhavingsbeleid en bijbehorende arrangementen zijn te beschouwen als een beleidsregel in de zin van artikel 4:81 Awb. De documenten zijn besproken met de politie en het Openbaar Ministerie. Beiden hebben zich akkoord verklaard met het beleid. Deze beleidsregel wordt openbaar gemaakt en is met ingang van de dag na de dag van de bekendmaking van kracht.

Bijlage 1 (Toe)zicht op alcohol (toezichtarrangement)

1. Inleiding

Het toezicht op alcohol door de gemeente wordt uitgebreid. De taken die in dit kader door de VWA werden gedaan, worden in de pilot toezicht Drank- en horecawet nu door de gemeente uitgevoerd. Van gemeenten wordt verwacht dat zij deze taak van de VWA gaan overnemen. Vanuit het oogpunt van alcoholmatiging is het noodzakelijk enkele kaders te noemen. Er is onderscheid gemaakt in algemene en bijzondere uitgangspunten,die onderdeel zijn van de reguliere werkzaamheden.

Na het doel van het toezichtarrangement (paragraaf 2) en de algemene uitgangspunten (paragraaf 3), gaat paragraaf 4 over bijzondere uitgangspunten in de Drank- en Horecawet. In paragraaf 5 is nader ingegaan op uitgangspunten van overige wetgeving zoals de naleving van de APV, bestemmingsplan, Gebruiksbesluit en Woningwet. In paragraaf 6 is een werkwijze beschreven om mogelijke, niet benoemde, leemtes tussen de huidige werkinstructies/protocollen te voorkomen. Tot slot komen in paragraaf 7 de projectmatige taken aan de orde.

2. Doel toezichtarrangement

Het toezichtarrangement heeft een drieledig doel:

  • ·

    het transparant maken van de keuzen die het gemeentebestuur maakt waarop het toezicht zich met name zal richten;

  • ·

    te borgen dat het toezicht waar mogelijk integraal gebeurt;

  • ·

    de toezichtprioriteiten kenbaar maken aan horecabedrijven en andere bedrijven/verenigingen waar alcohol mag worden verkocht en waar dat volgens de DHw expliciet is verboden.

3. Algemene uitgangspunten toezicht op de Drank- en Horecawet

Voor het toezicht op de DHw gelden de volgende algemene uitgangspunten:

  • ·

    Na verstrekking van drank- en horecavergunning vindt een controle plaats door de toezichthouder.

  • ·

    Iedere onderneming en/of vereniging wordt minimaal eens per drie jaar gecontroleerd. Gecontroleerd wordt of de exploitatie in overeenstemming is met de afgegeven vergunningen en of de voorschriften worden nageleefd. Van de bevindingen wordt een rapportage opgesteld voor het Bureau VBt dat belast is met de vergunningverlening.

  • ·

    Na een geconstateerde overtreding van voorschriften vindt een 2e bezoek plaats. Ook hiervan wordt een rapport opgesteld dat naar VBt verzonden wordt.

  • ·

    Een klacht wordt altijd geregistreerd, na afweging van alle relevante belangen kan een toezichtactie volgen. De klager wordt hiervan op de hoogte gesteld. Van de uitkomst van de controle wordt een rapport opgesteld dat naar VBt wordt verzonden.

  • ·

    Ondernemingen / verenigingen met een hoog risico (in het verleden is sprake geweest van herhaalde overtredingen) worden twee keer per jaar gecontroleerd.

  • ·

    De toezichthouder controleert of het horecabedrijf / vereniging daadwerkelijk de opgelegde maatregel naleeft.

Om te beoordelen of de toezichtinspanning ook het gewenste effect heeft, zullen enerzijds kwantitatieve gegevens worden verzameld, zoals het aantal afgegeven vergunningen, het aantal uitgevoerde controles en het aantal opgelegde maatregelen. Anderzijds is een kwalitatieve beoordeling nodig. Het gaat dan om de beoordeling van de verzamelde gegevens. Monitoring van de hierna benoemde bijzondere uitgangspunten is daarom noodzakelijk. Alle bezoeken en daar vastgestelde bevindingen worden opgenomen in een rapport en vervolgens vastgelegd in het betreffende dossier. De informatie die met deze werkwijze wordt gegenereerd wordt geanalyseerd, met als doel om het naleefniveau te bepalen.

4.Bijzondere uitgangspunten (toezichtprioriteiten) van Drank- en Horecawet

In paragraaf 7 van het beleidskader zijn de toezichtprioriteiten benoemd. Gemakshalve worden ze hieronder nogmaals benoemd. De volgende prioriteiten zijn toezichttaken uit de DHw.

  • A.

    Jongeren (16 min) en alcohol (1)

  • B.

    Alcoholmatiging onder jongeren (16 plus) (1)

  • C.

    Dronkenschap (1)

  • D.

    Openbare orde, veiligheid en zedelijkheid (2)

  • E.

    Alcoholverkoopverbod (3)

  • F.

    Overige relevante bepalingen over verstrekking van alcohol (3)

  • G.

    Aanwezigheid leidinggevenden (3)

  • H.

    DHw vergunning in inrichting aanwezig (3)

  • I.

    Overige administratieve tekortkomingen (3)

De toezichttaken zijn onderverdeeld in 3 categorieën. De nadruk van het toezicht ligt met name bij de categorie 1 taken. De inzet op categorie 3 taken zal het minst zijn. Toename van het aantal (te verwachten) overtredingen binnen een categorie kan leiden tot intensiever toezicht. Dit kan ten koste gaan van het toezicht op de andere categorieën.

Om te beoordelen of de toezichtinspanning ook het gewenste effect heeft, worden de verzamelde gegevens beoordeeld en wordt een analyse uitgevoerd waaruit blijkt of de ingezette handhavinginstrumenten effectief geweest zijn. Ieder jaar kunnen de prioriteiten opnieuw worden bepaald. Dit is mede afhankelijk van de uitkomst van de eerdergenoemde analyse.

A. Jongeren (16 min) en alcohol

De wetgeving

  • ·

    Aan jongeren onder de 16 jaar mag geen alcoholhoudend drank worden verstrekt.

  • ·

    Voor de verstrekking van sterke drank (gedistilleerd met 15% of meer) geldt een leeftijdsgrens van 18 jaar.

  • ·

    Bedrijven die alcoholhoudende drank verstrekken zijn verplicht de leeftijd van jongeren die om alcohol vragen vast te stellen aan de hand van een legitimatiebewijs (identiteitskaart, paspoort of rijbewijs).

  • ·

    De leeftijdsgrenzen gelden ook voor indirecte verstrekking: verkoop aan jongeren via personen die de leeftijd van 16 of 18 jaar wel hebben bereikt.

  • ·

    De leeftijdsgrenzen moeten op een duidelijke en goed leesbare wijze worden aangeduid op de plaats waar de alcoholhoudende drank wordt verstrekt.

De controle

Bij elke controle van verkooppunten van alcoholhoudende drank wordt steekproefsgewijs gelet op leeftijd (16 en 18 jaar) o.g.v. artikel 20, lid 1, 2 en 3 van de DHw (bezoekers), artikel 24, lid 2 DHw (te werk stellen) in: horeca-inrichtingen (cafés, discotheken, bioscopen en poppodia), sport- en buurtverenigingen, supermarkten / slijterijen en tijdens evenementen / festiviteiten en artikel 20, lid 6 DHw (controle op zichtbaar aanwezige aanduiding op leeftijdsgrenzen). Onderdeel van de controle is ook controle op doorverkoop (indirecte verstrekking); ouderen die drank kopen bedoeld voor een jongere die zelf nog geen alcohol mag kopen. Een controle kan ook worden uitgevoerd naar aanleiding van een ontvangen klacht.

Een leeftijdsgrenzeninspectie wordt niet aangekondigd. De controle bestaat uit observaties, met daarna terugkoppeling van de bevindingen aan de ondernemer. Ook ouders/verzorgers worden via een brief van het college van burgemeester en wethouders in kennis gesteld van het gedrag van hun kind.

Waar wordt gecontroleerd

  • ·

    cafe’s, discotheken en bioscopen;

  • ·

    sportkantines en buurthuizen;

  • ·

    slijterijen en supermarkten;

  • ·

    evenementen en festivals.

Ook het opsporen van illegale bedrijven, zoals hokken en keten valt onder dit onderdeel.

B. Alcoholmatiging onder jongeren (16 plus)

De wetgeving

Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet sterke drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Onder verstrekken wordt tevens bedoeld het verstrekken van sterke drank aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, met als doel deze drank door te geven aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.

De controle

De controles zijn onaangekondigd en vinden steekproefsgewijs of naar aanleiding van een klacht plaats.

Waar wordt gecontroleerd

De controles op het verbod vindt plaats bij bedrijven waar alcohol mag worden verstrekt en waar dit niet mag zoals in tankstations.

C. Dronkenschap

De wetgeving

Het is niet toegestaan mensen toe te laten in een horecalokaliteit of op een terras die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen (soft- en harddrugs) verkeren.

De controle

De controles zijn onaangekondigd en vinden steekproefsgewijs of naar aanleiding van een klacht plaats.

Waar wordt gecontroleerd

De controles op het verbod vindt plaats bij bedrijven waar alcohol mag worden verstrekt.

D. Openbare orde, veiligheid en zedelijkheid

De wetgeving

Er vindt controle plaats op het verstrekken van alcoholhoudende drank in de inrichting, hetgeen redelijkerwijs leidt tot verstoring van de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid. De persoon van de ondernemer/leidinggevende kan hierbij van belang zijn, indien blijkt dat deze bijvoorbeeld het overwicht mist om de orde in het bedrijf te handhaven of deze in het geheel geen actie heeft ondernomen om de openbare orde problemen te voorkomen.

De controle

De controles zijn onaangekondigd en vinden steekproefsgewijs of naar aanleiding van een klacht plaats. Dit verbod beperkt zich tot alcoholverstrekking.

Waar wordt gecontroleerd

De controles op het verbod vindt plaats bij bedrijven waar alcohol mag worden verkocht en waar dit is verboden.

E. Alcoholverkoopverbod

De wetgeving

Voor een aantal bedrijven geldt een verkoopverbod, te weten:

  • ·

    tankstations (en winkels verbonden aan tankstations);

  • ·

    winkels in wegrestaurants;

  • ·

    niet-levensmiddelenbedrijven (tenzij er sprake is van een gevarieerd aanbod van levensmiddelen en tabaksproducten;

  • ·

    kiosken (niet voor de consument toegankelijke verkoopruimte).

Voor supermarkten en andere levensmiddelenbedrijven geldt een verkoopverbod voor sterke drank.

De controle

De controles zijn onaangekondigd en vinden steekproefsgewijs of naar aanleiding van een klacht plaats.

Waar wordt gecontroleerd

De controles op het alcoholverkoopverbod vindt plaats bij bedrijven waar geen alcohol mag worden verkocht.

F. Overige relevante bepalingen over verstrekking van alcohol

De wetgeving (hieronder vallen onder meer de volgende onderwerpen)

  • ·

    Tappen en slijten gaat niet samen in één lokaliteit (proeven van alcoholhoudende drank in winkels en slijterijen in niet toegestaan);

  • ·

    Verkoop van alcoholhoudende drank vanuit automaten is verboden, met uitzondering van automaten op hotelkamers;

  • ·

    In een supermarkt moeten alcoholhoudende dranken gescheiden worden aangeboden van niet-alcoholhoudende dranken.

De controle

De controles zijn onaangekondigd en vinden steekproefsgewijs of naar aanleiding van een klacht plaats. Deze komen voor bij bedrijven waar alcohol mag worden verstrekt of verkocht.

Waar wordt gecontroleerd

  • .

    cafe’s, discotheken en bioscopen;

  • .

    sportkantines en buurthuizen;

  • .

    slijterijen en supermarkten;

  • .

    evenementen en festivals.

G. Aanwezigheid leidinggevenden

De wetgeving

In een horecabedrijf waar alcoholhoudende drank wordt verstrekt dient tijdens de openingstijden voortdurend een leidinggevende aanwezig te zijn die op de vergunning staat vermeld.

Voor de leidinggevenden geldt dat zij:

  • ·

    niet onder curatele mogen staan of uit de ouderlijke macht of voogdij zijn ontzet;

  • ·

    niet in enig opzicht van slecht levensgedrag zijn;

  • ·

    de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt;

  • ·

    voldoen aan de eisen van zedelijk gedrag;

  • ·

    dienen te beschikking over diploma Sociale Hygiëne.

Voor paracommerciële bedrijven geldt dat er altijd een barvrijwilliger aanwezig is die de Instructie Verantwoord Alcoholgebruik gevolg heeft.

Personeelsleden dienen minimaal de leeftijd van 16 jaar te hebben bereikt.

De controle

Controles vinden onaangekondigd, eventueel n.a.v. een klacht plaats op aanwezigheid van leidinggevenden die op de vergunning staan vermeld.

Waar wordt gecontroleerd

cafe’s, discotheken en bioscopen;

sportkantines en buurthuizen;

slijterijen;

evenementen en festivals.

H. DHw vergunning in inrichting aanwezig

De wetgeving

Voor het verstrekken van alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse (bijvoorbeeld in een cafe) is een rechtsgeldige Drank- en Horecavergunning vereist. Ook voor de verkoop van (sterke) drank voor thuisgebruik in een slijterij is een vergunning verplicht. In bijzondere situaties, zoals bij evenementen kan de burgemeester ontheffing verlenen voor het schenken van alleen zwak alcoholhoudende drank.

De controle

Controles vinden onaangekondigd, eventueel n.a.v. een klacht plaats. Gecontroleerd wordt of de ondernemer beschikt over een rechtsgeldige vergunning om alcohol te verstrekken. Daarnaast worden de aan de vergunning gekoppelde eisen gecontroleerd.

Waar wordt gecontroleerd

  • .

    cafe’s, discotheken en bioscopen;

  • .

    sportkantines en buurthuizen;

  • .

    slijterijen;

  • .

    evenementen en festivals.

I. Overige administratieve tekortkomingen

De wetgeving

Dit betreft tekortkomingen, anders dan benoemd in onderdeel H, zoals het niet aangeven van de taptijden en het niet aanwezig zijn van gekwalificeerd personeel tijdens openingstijden in een paracommercieel horecabedrijf, het ontbreken van de aanduiding van leeftijdsgrenzen, het verstrekken van alcoholhoudende drank waar dat niet is toegestaan, etc.

De controle

Controles vinden onaangekondigd, eventueel n.a.v. een klacht plaats.

Waar wordt gecontroleerd

  • ·

    cafe’s, discotheken en bioscopen;

  • ·

    sportkantines en buurthuizen;

  • ·

    slijterijen;

  • ·

    evenementen en festivals.

5. Uitgangspunten van overige wet- en regelgeving

Voor het toezicht op de andere relevante wet- en regelgeving gelden de volgende uitgangspunten:

  • ·

    Per bureau zijn waar mogelijk frequenties van toezicht in protocollen vastgelegd.

  • ·

    Na verstrekking van vergunning en / of melding van een klacht vindt in beginsel een controle plaats door de toezichthouder.

  • ·

    Bij een geconstateerde overtreding (van de voorschriften) volgt in de meeste gevallen een procedure in twee stappen, welke start met een waarschuwing (schriftelijk / mondeling) en een voornemen om bestuursrechtelijk op te treden. In deze fase is er mogelijkheid om zienswijze in te dienen.

  • ·

    Na deze waarschuwing en het voornemen vindt een 2e bezoek/hercontrole plaats. Hiervan wordt een (constaterings)rapport opgesteld.

  • ·

    Indien bij de hercontrole blijkt dat de overtreding voortduurt, delen wij de ondernemer mee dat het gemeentebestuur een last onder bestuursdwang of dwangsom zal opleggen.

  • ·

    Een klacht kan zowel mondeling als schriftelijk binnen komen en wordt altijd geregistreerd. Na afweging van alle relevante belangen kan een toezichtactie volgen. De klager wordt hiervan op de hoogte gesteld.

De complete uitwerking inclusief prioriteiten en de wijze van controle is terug te vinden in het jaarlijkse handhavingsuitvoeringsprogramma van Hoorn.

6. Leemte tussen werkinstructies / protocollen

Zoals al eerder genoemd zijn bij de diverse afdelingen / bureaus met een toezichthoudende- en handhavende taak werkinstructies en / of protocollen beschikbaar. Deze geven duidelijkheid over de wijze van optreden in die gevallen waarin de betreffende afdeling / bureau bevoegd is om op te treden.

In die gevallen waarin een toezichthouder een oor- en oogfunctie heeft voor een andere afdeling / bureau, is er geen werkinstructie aangezien zij zelf immers niet (kunnen) optreden. Er kan hierdoor mogelijke een leemte ontstaan tussen de werkinstructies /protocollen van de diverse afdelingen / bureaus. Over dit soort zaken zijn in de protocollen / werkinstructies niet in alle gevallen nadere afspraken gemaakt. Uitzondering daarop zijn de signaalcontroles van Milieudienst Westfriesland voor VBt in het kader van brandveiligheid en de signaalcontroles van VBt voor de Milieudienst Westfriesland in het kader van vetputten.

Om een mogelijk leemte/gat te voorkomen is afgesproken om onderstaande werkwijze te volgen.

Constatering van mogelijke overtredingen over exploitatievergunning, sluitingstijden, overlast, verkeerd aanbieden bedrijfsafval, Wet op de Kansspelen, vergunningen Drank- en Horecawet en hinderlijk drankgebruik worden doorgeven aan Stadstoezicht op telefoonnummer 0229-276880, coördinator of juridisch medewerker.

Constatering van mogelijke overtredingen over bouwtoezicht, gebruikstoezicht, brandveiligheid bestaande- en nieuwbouw, toezicht ruimtelijke ordening, monumentenwet en monumentenverordening en reclamebeleid worden doorgeven aan VBt, coördinator handhaving omgevingsvergunning op telefoonnummer 0229-252421.

Constatering van mogelijke overtredingen over Wet Milieubeheer worden doorgegeven aan de Milieudienst, telefoonnummer 0229-284640, medewerker handhaving.

Er is een dossieroverleg waarin concrete dossiers tussen de toezichthouders worden besproken.

7. Projectmatige taken

Bij projectmatige taken wordt gedacht aan acties waaraan ook andere toezichthoudende afdelingen / instanties deelnemen. Integraal toezicht dus. De handhavingkalender bevat de planning en onderwerpen waar gezamenlijk toezicht wordt gehouden.

Bij projectmatige taken is er integraal toezicht. Bij de controle zijn meerdere afdelingen/bureaus betrokken. De ondernemer wordt dus in één bezoek geconfronteerd met diverse toezichthouders waardoor hij slechts een controlemoment heeft vanuit diverse gemeentelijke afdelingen. Dit schept duidelijkheid en zorgt voor lastenverlichting voor de ondernemers. De administratieve afhandeling van hetgeen geconstateerd is tijdens de controle vindt echter separaat plaats.

Bijlage 2a : Handhavingsarrangement

1. Inleiding

Het handhavingsarrangement bestaat uit 2 delen:

  • a.

    deze toelichting op het arrangement (bijlage 2a);

  • b.

    een matrix die overtredingen en handhavende partijen benoemt, in te zetten instrumenten en de toepassing ervan (bijlage 2b).

De handhavingmatrix brengt in beeld welke wet- en regelgeving van toepassing is op alcoholverstrekkende bedrijven en op welke wijze er bij een overtreding opgetreden wordt. In de bijgevoegde matrix gaan wij op alle relevante wet- en regelgeving in.

2. Doel van de handhavingmatrix

De handhavingmatrix kent vier doelen:

  • a.

    de activiteiten van VWA (alleen van toepassing bij de Drank- en Horecawet), gemeente, politie en Openbaar Ministerie (O.M.) op elkaar af te stemmen en (zoveel mogelijk) complementair te laten zijn;

  • b.

    kenbaar te maken aan een ieder welke maatregel een overtreder van gemeente, politie en/of O.M. kan verwachten na een overtreding;

  • c.

    de verschillende handhavinginstrumenten op uniforme en consequente wijze toe te passen en de overtredingen te laten volgen door een reactie die qua intensiteit zo goed mogelijk aansluit bij de ernst van de overtreding (eisen van proportionaliteit en subsidiariteit);

  • d.

    ondersteunen van een opgelegde maatregel in een juridische procedure.

3. Handelswijze (bij samenloop van) overtredingen

Het beleidskader benoemt de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en bestuursrechtelijke handhavingsinstrumenten. Met de inzet van een dergelijk instrumentarium willen wij geconstateerde overtredingen opheffen en voorkomen van een nieuwe overtreding.

In het kort gaat om:

  • ·

    opleggen strafbeschikking;

  • ·

    intrekken van de vergunning;

  • ·

    het opleggen van een last onder dwangsom;

  • ·

    het opleggen van een last onder bestuursdwang;

  • ·

    ontzeggen van de toegang.

Ingeval van overtreding van de regels vindt er in beginsel altijd een vervolgactie plaats door één of meerdere van de bestuurlijke instrumenten in te zetten. Meerdere instrumenten zijn aan de orde bij overtredingen van verschillende wet- en regelgeving. Deze kunnen naast elkaar worden ingezet. Ook het strafrechtelijke instrumentarium kan gebruikt worden. In de volgende paragraaf zijn de bestuursrechtelijke en strafrechtelijke stappen verduidelijkt.

4. Overtredingen wet- en regelgeving

Gemeentebestuur

Toezichthoudergemeente

Politie

1e overtreding

1.Waarschuwing om overtreding ongedaan te maken en kenbaar maken voornemen opleggen bestuurlijke maatregel (inclusief zienswijze)

Waarschuwing om overtreding ongedaan te maken en kenbaar maken dat bij een volgende overtreding strafrechtelijke handhaving volgens WED plaats kan vinden.

2e overtre-ding1

2.bestuurlijke maatregel opleggen en ten uitvoer brengen

1.Waarschuwing dat bij volgende overtreding proces verbaal volgt

3e overtreding

2.Opmaken proces verbaal

Schema 1: samenhang bestuursrechtelijke en strafrechtelijke instrumenten

____

1 Bij de Woningwet, Wet Milieubeheer, Bouwverordening, Bestemmingsplan, Brandbeveiligingsverordening, Gebruiksbesluit en de Regionale Afvalstoffenverordening West Friesland, vindt een hercontrole plaats voordat overgegaan wordt tot het toepassen van een bestuurlijke maatregel

Voor het toepassen van de instrumenten geldt de volgende algemene lijn:

  • a.

    Bij constatering van een overtreding stuurt het gemeentebestuur eerst een schriftelijke waarschuwing met een termijnstelling en voornemen bestuurechtelijke maatregel, tenzij spoedeisend optreden zich daartegen verzet. De lengte van de termijn is afhankelijk van het soort overtreding en de termijn waarbinnen de overtreding redelijkerwijs ongedaan kan worden gemaakt. Is de overtreding binnen de termijn niet beëindigd dan gaat het gemeentebestuur over tot het opleggen van een bestuursrechtelijke maatregel (besluit). Tegelijkertijd zal met het opleggen van de bestuursrechtelijke maatregel de polietie een waarschuwing uitdelen en bij een nieuwe overtreding volgt proces vergaal. Afhankelijk van de aard van de overtreding van de DHw kan besloten worden tot strafrechtelijke handhaving volgens de Wet economische delicten. Vooraf vindt afstemming plaats met het OM.

  • b.

    Voor overtredingen waar uiteindelijk is besloten tot intrekking van de vergunning, is aangegeven dat de overtreder zelf de mogelijkheid heeft de zaak te sluiten. Indien hiertoe, binnen de gestelde termijn niet is overgegaan, kan het toepassen van de last onder bestuursdwang de vervolgstap zijn.

5. Herhaalde overtreding

Van een herhaalde overtreding is sprake als tijdens een (her)controle opnieuw is vastgesteld dat sprake is van een zelfde of nieuwe (andere) overtreding, waarvoor in een periode voorafgaand reeds een bestuurlijke maatregel (inclusief schriftelijke waarschuwing) is / werd opgelegd.

Bij overtredingen blijft de overtreding rusten op het object dan wel de overtreder. Voor overtredingen geldt een periode van 1 jaar. De termijn gaat lopen vanaf de datum van de eerste overtreding. Op het moment dat er binnen de genoemde periode wederom een overtreding plaatsvindt, zal het handhavingtraject versneld worden toegepast. Concreet betekent dit dat bij een herhaalde overtreding de eerste stap de waarschuwing en voornemen wordt overgeslagen en meteen de bestuurlijke maatregel wordt voorbereid (inclusief zienswijze). Na het verlopen van de termijn van 1 jaar begint het stappenplan genoemd in paragraaf 3 opnieuw.

6. Afwijking van het arrangement

Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan bij toepassing van een bestuursrechtelijke maatregel gemotiveerd besloten worden een stap uit het handhavingtraject over te slaan. Ook heeft de burgemeester dan wel het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid om in bijzondere situaties af te wijken van dit beleid. Indien de aard en omstandigheden dat vereisen kunnen zij het beleid ter zijde stellen en als het ware maatwerk leveren.

Een voorbeeld hiervan is een overtreding van artikel 2.33 (ordeverstoring) van de APV. Per overtreding zal bekeken worden wat de ondernemer heeft ondernomen om een mogelijke ordeverstoring tegen te gaan en in hoeverre de ondernemer bereid is om mee te werken in de toekomst overtredingen te voorkomen. Op basis daarvan zal maatwerk geleverd worden in de sanctie.

7. Informeren leidinggevende / ondernemer

Als opsporingsambtenaren / toezichthouders een overtreding hebben geconstateerd, zal in beginsel de aanwezige leidinggevende en/of ondernemer direct worden geïnformeerd. Doel hiervan is de overtreding zo mogelijk op dat moment te beëindigen en om discussie achteraf over de overtreding tussen gemeentebestuur en leidinggevende / ondernemer te voorkomen. Voor de vaststelling van de overtreding levert het ter plaatse spreken van de leidinggevende / ondernemer direct duidelijkheid op.

Er kunnen zich ten tijde van de constatering omstandigheden voordoen dat direct aanspreken niet voor de hand ligt of mogelijk maakt. Bijvoorbeeld ingeval van geluidcontroles is het zaak de leidinggevende / ondernemer niet te benaderen. Verder meten in de stad hoeft dan niet meer omdat het vervolgens bij anderen bekend is. Ook kunnen zich elders in de stad incidenten voordoen of er is noodhulp wenselijk waardoor de politie inzet op die locaties nodig is. Horen van de overtreder vindt dan plaats tijdens de zienswijze procedure als onderdeel van de waarschuwing / voorgenomen sanctie.

8. Dwangsom

In de bijgevoegde handhavingmatrix, bijlage 2b, is op diverse plaatsen de inzet van het bestuursrechtelijke instrument dwangsom genoemd. Er zijn voor het opleggen van een last onder dwangsom drie varianten mogelijk:

  • a.

    in alle gevallen wordt per keer een zelfde bedrag opgelegd tot een bepaald maximum bedrag;

  • b.

    de bedragen zijn variabel afhankelijk van het soort overtreding en worden bij elke artikel genoemd in de matrix;

  • c.

    in alle gevallen wordt maatwerk geleverd; er worden geen bedragen genoemd in de matrix.

De voorkeur gaat uit naar het leveren van maatwerk (variant c). Overtredingen zijn namelijk zeer divers. De hoogte van de overtreding is daarbij afhankelijk van de aard en ernst van de overtreding. Uitzondering hierop zijn overtredingen van de Wet Milieubeheer / Activiteitenbesluit (onderdeel F van bijalge 2b). De hoogte van de dwangsom is per overtreding opgenomen in het protocol‘ procedure dwangsom’ van de Milieudienst Westfriesland.

Bijlage 2b : Handhavingsmatrix

A.Overtredingen Drank- en Horecawet

Overtreding/andere bepalingen

Burgemeester (en wethouders)

Politie

Openbaar Ministerie

Artikel 3 DHw:

Uitoefenen horeca- of slijterbedrijf zonder (rechtsgeldige) Drank- en horecawetvergunning

-1e stap :

Rapport opstellen en overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn om aanvraag in te dienen. Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen toepassen bestuurlijke boete / bestuursdwang bij voortduren van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van het voornemen en het voortduren van de overtreding rapport opmaken en besluit bestuurlijke boete / bestuursdwang opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn OM voor straf-vordering DHw

Artikel 4, DHw

Niet naleven van voorschriften of beperkingen in vergunning opgenomen ter voorkoming van mededinging

-1e stap:

Rapport opstellen en overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden aangepast.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2 sub a DHwkan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

Let op: De rechtspersoon in stap 1 op de hoogte stellen dat het verlenen van een nieuwe vergunning wordt opgeschort tot een jaar nadat het besluit tot intrekking onherroepelijk is geworden.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 9, lid 1 DHw:

Verstrekken van alcoholhoudende drank in een inrichting gedurende de openingstijden geschiedt te allen tijde door op dit gebied gekwalificeerde personen

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 9, lid 2 DHw:

Niet aangeven van taptijden in de lokaliteit in een inrichting als bedoeld in artikel 4 DHw.

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 11 DHw:

Verstrekken van alcoholhoudende drank met een art 3 vergunning geldt niet voor andere gedeelten van de openbare weg dan die waar dat verstrekken door b&w uitdrukkelijk is toegestaan.

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een bestuurlijke boete / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding bestuurlijke boete / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 12, lid 1 DHw:

Verbod verstrekking alcoholhoudende drank voor gebruik elders dan in de vergunning aangegeven lokaliteit of terras

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een bestuurlijke boete / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding bestuurlijke boete / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 12, lid 2 DHw:

Verbod verstrekking sterke drank voor gebruik elders dan in de vergunning aangegeven slijtlokaliteit

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een bestuurlijke boete / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

bij constatering overtreding bestuurlijke boete / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 13, lid 1 DHw:

Verbod verstrekking alcoholhoudende drank in een horecalokaliteit of op terras voor gebruik elders dan ter plaatse

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 13, lid 2 DHw:

Verbod verstrekking alcoholhoudende drank in een slijtlokaliteit voor gebruik ter plaatse of toe te laten dat daar alcoholhoudende drank wordt genuttigd (proeverij in slijtlokaliteit)

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 14, lid 1 DHw:

Het gelijktijdig in gebruik hebben van een slijtlokaliteit voor het verrichten van andere bedrijfsactiviteiten

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 14, lid 2 DHw:

Het in gebruik hebben van een horecalokaliteit of een terras voor het uitoefenen van kleinhandel of zelfbedieningsgroothan-del of het uitoefenen van de in het 3e lid genoemde activiteiten

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 15, lid 1 DHw:

Verboden bedrijfsactiviteiten in een lokaliteit behorende tot de inrichting van het horecabedrijf

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 15, lid 2 DHw:

Rechtstreekse verbinding tussen slijterij en andere neringruimte

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 16 DHw:

Verbod automaten aanwezig te hebben waaruit afnemers zelfstandig alcoholhoudende drank kunnen betrekken. Dit artikel is ook van toepassing op andere bedrijven dan horeca-inrichtingen, zoals winkels, wachtlokalen en andere voor het publiek toegankelijke lokalen die al dan niet geheel omwande ruimten.

Horeca

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

Andere bedrijven dan horecabedrijven

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een last onder dwangsom / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding bestuurlijke boete / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 17 DHw:

Verbod verstrekking alcoholhoudende drank (voor elders dan ter plaatse) anders dan in een gesloten verpakking. Dit artikel is ook van toepassing op andere bedrijven dan horeca-inrichtingen, zoals winkels, wachtlokalen en andere voor het publiek toegankelijke lokalen die al dan niet geheel omwande ruimten.

Horeca

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

Andere bedrijven dan horecabedrijven

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een bestuurlijke boete / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding bestuurlijke boete / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 18, lid 1 DHw:

Verbod verstrekking zwak-alcoholhoudende drank voor gebruik elders dan ter plaatse aan particulieren, anders dan in een slijterbedrijf

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een bestuurlijke boete / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding bestuurlijke boete / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 18, lid 3 DHw:

Ontbreken van het onderscheidt tussen alcoholhoudende drank en niet alcoholhoudende drank

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een bestuurlijke boete / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding bestuurlijke boete / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 19, lid 1 DHw:

Verbod op illegale bestelservice voor sterke drank (incl. internetverkoop)

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 19, lid 2 DHw:

Verbod op illegale bestelservice voor zwak alcoholhoudende drank (incl. internetverkoop)

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 19 lid a DHw (three strikes out)

- 1e stap:

Opleggen van een bestuurlijke boete van categorie C

- 2e stap:

Bij constatering van de tweede overtreding wordt de boete verhoogd conform het besluit Bestuurlijke Boete DHw.

- 3e en 4e stap:

Opleggen van bestuursdwang tot sluiting van de alcoholafdeling voor maximaal twee en vier weken.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 20, lid 1 DHw:

Verbod om bedrijfsmatig of anders dan om niet verstrekken van alcoholhoudende drank aan een persoon van wie niet is vastgesteld dan deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt (van toepassing op horecabedrijf, slijterbedrijf, winkel en evenement)

Horeca

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

Andere bedrijven dan horecabedrijven

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een bestuurlijke boete / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding bestuurlijke boete / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 20, lid 2 DHw:

Verbod om bedrijfsmatig of anders dan om niet verstrekken van sterke drank aan een persoon van wie niet is vastgesteld dan deze de leeftijd 18 jaar heeft bereikt (van toepassing op horecabedrijf, slijtersbedrijf, winkel en evenement)

Horeca

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

Andere bedrijven dan horecabedrijven

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een bestuurlijke boete kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding bestuurlijke boete opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 20, lid 3 DHw: Verbod om in een slijtlokaliteit de aanwezigheid toe te toelaten van een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, zonder begeleiding van een persoon van 21 jaar en ouder

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 20, lid 4 DHw:

Vaststelling leeftijd persoon die niet onmiskenbaar ouder is dan 16 resp. 18 jaar gebeurt niet a.d.h.v. daarvoor vastgestelde documenten

Overtreding niet afzonderlijk aanpakken maar in samenhang met overtreding van artikel 20, lid 1, 2 en 3.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 20, lid 6 DHw:

Geen aanduiding leeftijdsgrenzen of aanduiding niet goed leesbaar

Horeca

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

Andere bedrijven dan horecabedrijven

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een last onder dwangsom / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding last onder dwangsom / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 20, lid 7 DHw:

Verbod toelaten van personen in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of terras die in kennelijke staat van drankschap verstapt of kennelijk onder invloed verstapt van andere psychotrope stoffen (drugs en/of medicijnen)

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 21 DHw:

Verbod bedrijfsmatig of anders dan om niet verstrekken van alcoholhoudende drank, indien redelijkerwijs moet worden vermoed dat dit tot verstoring van de openbare orde, veiligheid of zedelijkheid zal leiden

Horeca

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

Andere bedrijven van horecabedrijven

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een bestuurlijke boete / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding bestuurlijke boete / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 22, lid 1, sub a (evt. in combinatie met artikel 25 DHw):

Verbod bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken in tankstations

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een bestuurlijke boete / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding bestuurlijke boete / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 22, lid 1, sub b DHw (evt. in combinatie met artikel 25 DHw):

Verbod bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken in winkels in wegrestaurants

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 24, lid 1 DHw:

Verbod een horecalokaliteit of slijtlokaliteit voor het publiek geopend te houden ingeval een leidinggevende als vermeld op de vergunning niet aanwezig is

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 24, lid 2 DHw:

Verbod personen jonger dan 16 jaar dienst te laten doen in de horecalokaliteit of de slijtlokaliteit gedurende de tijd dat daarin dranken worden verstrekt

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

(informeren Arbeidsinspectie)

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 25, lid 1 DHw:

Verbod op illegale aanwezigheid van alcoholhoudende drank (evt. in combinatie met artikel 22, lid 1 DHw)

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een bestuurlijke boete / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding bestuurlijke boete / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 25, lid 2 DHw:

Verbod op het illegaal nuttigen van alcoholhoudende drank in voor publiek geopende ruimte (zie ook artikel 13, lid 2 DHw)

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een bestuurlijke boete / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding bestuurlijke boete / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 25, lid 3 DHw:

Aanwezigheid van alcoholhoudende drank in vervoermiddel voor het rondtrekkend uitoefenen van kleinhandel

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een bestuurlijke boete / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding bestuurlijke boete/ bestuursdwang (2e stap) opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 29, lid 2 DHw:

Niet aanwezig hebben van de vergunning in het bedrijf

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 30 DHw:

Het verzuimen om binnen 1 maand na verandering van de inrichting een wijziging te melden bij b&w

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de drank- en horecavergunning o.g.v. artikel 31, lid 2, sub c DHw wordt ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 35, lid 1 DHw:

Geen ontheffing verleend van het in artikel 3 gestelde verbod voor een bijzondere aangelegenheid van zeer tijdelijke aard voor een aaneengesloten periode van ten hoogste 12 dagen

-1e stap:

Rapport opstellen en aanschrijven dat voor een volgende keer ontheffing dient te worden aangevraagd.

Tegelijkertijd kenbaar maken dat een preventieve bestuurlijke boete wordt opgelegd.

-2e stap:

Bij voortduren van de overtreding of bij een nieuwe overtreding rapport opmaken en bestuurlijke boete opleggen.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 35, lid 2 DHw:

Niet naleving van beperkingen of voorschriften van de ontheffing

Onjuiste of onvolledige gegevens en openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in het geding

-1e stap:

Rapport opstellen en voornemen kenbaar maken dat de ontheffing o.g.v. art. 31, lid 1, sub a en d DHw wordt ingetrokken (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Ontheffing wordt ingetrokken.

Overige overtredingen (bijv. niet naleven van beperkingen of voorschriften):

-1e stap

Rapport opstellen en overtreder waarschuwen dat beperkingen of voorschriften moeten worden nageleegd. Tegelijkertijd kenbaar maken dat een preventieve bestuurlijke boete wordt opgelegd bij een volgende / voortduren van de overtreding.

-2e stap:

Bij voortduren van de overtreding of bij een nieuwe overtreding rapport opmaken en bestuurlijke boete opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 38 DHw (zie tevens artikel 29 DHW):

Overtreding van verbod om onjuiste of onvolledige gegevens te verstrekken ter zake van aanvraag om vergunning of ontheffing

-1e stap:

Rapport opmaken en waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen de met de wet strijdige situatie dient te worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen dat de vergunning wordt geweigerd o.g.v. artikel 27, lid 1, sub b Dhw. Inclusief zienswijze

-2e stap:

bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en weigeren DHw vergunning.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij verbalisering vervolging cfm richtlijn voor strafvordering DHw

Artikel 45 DHw (strafbaarstelling jongeren)

Overtreding bestraffen met het opleggen van een proces-verbaal

n.v.t.

n.v.t.

B. Overtredingen Drank- en horecaverordening Hoorn 2010

Overtreding/andere bepalingen

Burgemeester (en wethouders)

Politie

Openbaar Ministerie

Artikel 2

Verbod verstrekken sterke drank in snackbar / cafetaria / paracommerciële instelling

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een last onder dwangsom / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding last onder dwangsom / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 3

Beperking verstrekking zwakalcoholhoudende drank

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een last onder dwangsom / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding last onder dwangsom / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 4

Tijdelijk verstrekkingsverbod alcoholhoudende drank

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een last onder dwangsom / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding last onder dwangsom / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 6

Verstrekking alcoholvrije drank zonder (rechtsgeldige) ontheffing

-1e stap :

Rapport opstellen en overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn om aanvraag in te dienen. Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen toepassen last onder dwangsom/ bestuursdwang bij voortduren van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van voornemen en voortduren van de overtreding rapport opmaken en besluit last onder dwangsom / bestuursdwang opleggen.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 9

Leeftijdsgrenzen

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een last onder dwangsom / bestuursdwang kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding last onder dwangsom / bestuursdwang (2e stap) opleggen.

n.v.t.

n.v.t.

C. Algemene Plaatselijke Verordening Hoorn 2010

Overtreding/andere bepalingen

Burgemeester (en wethouders)

Politie

Openbaar Ministerie

Artikel 2:28 Exploitatievergunning

(zie tevens nadere beleidsregel artikel 2:28a APV)

Geen aanvraag ingediend of vergunning is niet meer rechtsgeldig

- 1 e stap:

Rapport opstellen en overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding termijn om aanvraag in te dienen.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen toepassen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van voornemen en voortduren van de overtreding rapport opmaken en besluit last onder dwangsom opleggen.

Overtreding voorschriften vergunning

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de de exploitatievergunning kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning.

De politie stuurt de mutaties door naar Stadstoezicht. Handhaving door Stadstoezicht o.b.v. mutaties politie.

Politie signaal-toezicht

n.v.t.

Artikel 2:29 en 2:30

Sluitingstijden conform ontheffingsbesluit sluitingsuur

Geen aanvraag ingediend of vergunning is niet meer rechtsgeldig

-1e stap:

Rapport opstellen en overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding termijn om aanvraag in te dienen.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen toepassen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van voornemen en voortduren van de overtreding rapport opmaken en besluit last onder dwangsom opleggen.

Overtreding voorschriften ontheffing

-1e stap:

Rapport opstellen en overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van de overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de ontheffing kan worden ingetrokken bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de ontheffing voor maximaal 1 weekend.

Bij elke volgende constatering geldt:

3e stap binnen periode van 1 jaar na 2e overtreding: intrekken ontheffing gedurende maximaal 4 weekenden

4e stap binnen periode van 1 jaar na 3e overtreding: intrekken ontheffing voor maximaal 26 weekenden

De politie stuurt de mutaties door naar Stadstoezicht. Handhaving door Stadstoezicht o.b.v. mutaties politie.

Politie signaal-toezicht

n.v.t.

Artikel 2:31

Aanwezigheid in gesloten horecabedrijf

Aanwezig zonder ontheffing

-1e stap:

Rapport opstellen en overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van de overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen toepassen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding of bij een nieuwe overtreding (inclusief zienswijze)

-2e stap:

Bij niet nakomen van het voornemen en voortduren van de overtreding of een nieuwe overtreding rapport opmaken en opleggen last onder dwangsom.

Aanwezig met ontheffing (overtreding voorschriften)

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van de overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de ontheffing kan worden ingetrokken en bestuursdwang kan worden oplegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de ontheffing en/of opleggen bestuursdwangebesluit.

-1e stap: proces verbaal / strafbeschik-king politie

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal / strafbeschik-king politie

Bij verbalisering vervolging conform richtlijn voor strafvorde-ring

Bij verbalisering vervolging conform richtlijn voor strafvorde-ring

Artikel 2:32 APV

Verwerven, verkopen of op enigerlei wijze overdragen van voorwerpen door een handelaar of een voor hem handelend persoon in een horecabedrijf

-1e stap:

Rapport opstellen en waarschuwing uitreiken met vermelding van overtreding.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat een last onder dwangsom kan worden opgelegd bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding last onder dwangsom opleggen.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 2:33

Ordeverstoring

Categorie 1

-schietincident

-steekincident

-aantreffen wapen(s)

-geweld (door personeel en bezoekers)

Categorie 2

-heling

-discriminatie

-overlast in en vanuit de inrichting (incl. terras)

-hinderlijk gedrag

Overtreding categorie 1

-1e stap:

Direct bestuurlijke maatregel voorbereiden door intrekking van de exploitatievergunning en intrekking ontheffing sluitingsuur en opleggen last onder bestuursdwang.

-2e stap:

Opmaken bestuurlijke maatregel(en) en effectueren.

Overtreding categorie 2

-1e stap:

Rapport opstellen overtreder waarschuwing uitreiken met vermelding van termijn waarbinnen overtreding moet worden beëindigd.

Tegelijkertijd kenbaar maken het voornemen dat de exploitatievergunning en ontheffing sluitingsuur kunnen worden ingetrokken en/of bestuursdwang kan opleggen bij herhaling van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en voortduren van de overtreding rapport opmaken en nemen van besluit tot intrekken van de vergunning en ontheffing en/of opleggen bestuursdwangebesluit.

Afhankelijk van de aard van de overtreding kan de waarschuwing bij categorie 2 overtredingen worden overgeslagen. Dat kan zich voordoen als bijvoorbeeld de ondernemer zelf bij heling is betrokken. Tevens wordt de drank- en horecavergunning ingetrokken op grond van artikel 31, lid 1, sub d of de ontheffing verstrekking alcoholvrije drankl op grond van artikel 8, lid 1, sib c van de Drank- en Horecaverordening Hoorn 2010 ingetrokken.

Categorie 1

-1e stap: Overleg politie met de burgemeester over de te nemen maatregelen op dat moment (bijv proces verbaal / straf-beschikking politie / sluiting)

Categorie 2

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal / straf-beschikking politie

Bij verbalisering vervolging conform richtlijn voor strafvorde-ring

Snelrecht mogelijk voor categorie 1 (voor geweld door meerder-jarigen)

Bij verbalisering vervolging conform richtlijn voor strafvorde-ring

Artikel 2:39

Speelgelegenheden

(zie ook E Wet op de Kansspelen)

-1e stap:

Bij constatering van overtreding mondelinge waarschuwing door de toezichthouder inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering en termijn waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven) en het verzoek om de benodigde vergunning aan te vragen.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen toepassen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e ,3e en 4e stap:

Bij constatering overtreding last onder dwangsom opleggen.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal / straf-beschikking politie

Bij verbalisering vervolging conform richtlijn voor strafvorde-ring

Artikel 2:40

Speelautomaten

(zie ook E Wet op de Kansspelen)

Overschrijding aantal speelautomaten

-1e stap:

Bij constatering van overtreding mondelinge waarschuwing door de toezichthouder inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering en termijn waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven) en het verzoek om de benodigde vergunning aan te vragen.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen toepassen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding. Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-2e ,3e en 4e stap:

bij constatering overtreding last onder dwangsom opleggen.

Aanwezig hebben van speelautomaten in laagdrempelige inrichtingen

-1e stap:

Bij constatering van overtreding mondelinge waarschuwing door de toezichthouder en opstellen schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties) en het verzoek om de benodigde vergunning aan te vragen. Ingeval van kansspelautomaten bevel tot verwijdering van de automaten.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen toepassen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding (inclusief zienswijze).

-2e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot de toepassing van last onder dwangsom.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal / straf-beschikking politie

Bij verbalisering vervolging conform richtlijn voor strafvorde-ring

Artikel 2:48

Verboden drankgebruik

(in aangewezen gebied)

-1e stap:

Bij constatering van overtreding mondelinge waarschuwing door de toezichthouder inclusief toelichting op de constatering en aangeven van eventuele sancties.

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de overtreding en het voorduren van de overtreding wordt de strafbeschikking opgelegd.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal / straf-beschikking politie verwijzing naar Bureau Halt (bij minderjarigen)

Bij verbalisering vervolging conform richtlijn voor strafvorde-ring

Artikel 4:3

Incidentele festiviteiten

Tot en met 8 festiviteiten op jaarbasis

-1e stap:

Bij het uitvoeren van een controle in het kader van geluid door de Milieudienst en een hierbij geconstateerde overtreding, wordt een rapport opgemaakt inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing.

Een afschrift wordt toegestuurd aan politie.

-2e stap:

Bij de constatering van de tweede overtreding wordt een brief verstuurd aan de overtreder dat de gemeente voornemens is een last onder dwangsom op te leggen. Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

Na verstrijken van begunstigingstermijn volgt een beschikking.

Een afschrift zal toegestuurd worden aan politie.

-3e stap:

Na het verstrijken van de begunstigingstermijn, volgt een hercontrole. Indien er wederom een overtreding plaatsvindt (derde overtreding), wordt overgegaan tot het innen van dwangsom / opleggen van bestuursdwang.

Een afschrift van deze beschikking wordt naar de politie gestuurd.

Meer dan 8 festiviteiten op jaarbasis

1e stap:

Bij ontvangst van melding, dan wel constatering van vooraankondiging van de festiviteit wordt een mondelinge waarschuwing gegeven door de toezichthouder welke bevestigd wordt middels een schriftelijke bestuurlijke waarschuwing.

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en het voortduren van de overtreding bij hercontrole wordt een brief verstuurd aan de overtreder met een concept last onder dwangsom. Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-3e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot het opleggen van last onder dwangsom.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal

Bij gezamenlijke controle met Milieudienst wordt gelijk een proces verbaal / straf-beschikking opgemaakt

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal / straf-beschikking politie

Bij verbalisering vervolging conform richtlijn voor strafvorde-ring

Bij verbalisering vervolging conform richtlijn voor strafvorde-ring

Artikel 4.15

Reclame-uitingen op onroerend goed

-1e stap:

Bij constatering van overtreding controlerapport opmaken inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties) en het verzoek om de benodigde vergunning aan te vragen.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding.

Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-2e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot het opleggen van last onder dwangsom.

n.v.t.

n.v.t.

D.Verordening speelautomatenhallen 1998

Overtreding/andere bepalingen

Burgemeester (en wethouders)

Politie

Openbaar Ministerie

Artikel 2

Controle op de vergunning en het hebben ervan

-1e stap:

Bij constatering van overtreding mondelinge waarschuwing door de toezichthouder inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties) en het verzoek om de benodigde vergunning aan te vragen.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding.

Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-2e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot opleggen van last onder dwangsom.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 7

Controle werkzame personen in bezit van verklaring van goed gedrag

-1e stap:

Bij constatering van overtreding waarschuwing door de toezichthouder inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties).

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding.

Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-2e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot opleggen van last onder dwangsom.

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 10

Handelen in strijd met de aan de vergunning verbonden voorschriften en beperkingen

-1e stap:

Bij constatering van overtreding mondelinge waarschuwing door de toezichthouder inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties).

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding.

Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-2e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot opleggen van last onder dwangsom.

n.v.t.

n.v.t.

E. Wet op de Kansspelen

Overtreding/andere bepalingen

Burgemeester (en wethouders)

Politie

Openbaar Ministerie

Artikel 30b

Aanwezig hebben van speelautomaten zonder (geldige) vergunning

(zie ook C APV, artikel 2.3.3.1 en 2.3.3.2)

-1e stap:

Bij constatering van overtreding mondelinge waarschuwing door de toezichthouder inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties) en het verzoek om de benodigde vergunning aan te vragen.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding.

Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-2e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot opleggen van last onder dwangsom.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal / strafbeschik-king politie

Bij verbalisering vervolging conform richtlijn voor strafvorde-ring

F. Wet Milieubeheer

Overtreding/andere bepalingen

Burgemeester (en wethouders)

Politie

Openbaar Ministerie

-Geluid:

Afdeling 2.8 van het Besluit Algemene Regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit).

Artikel 2.17 t/m 2.22

en paragraaf 6.5 (overgangsrecht), artikel 6.12 t/m 6.16.

-Afval:

Afdeling 2.5 van het Besluit, artikel 2.12 t/m 2.14.

-Lozingen:

Afdeling 2.2 van het Besluit, artikel 2.2 en 2.3. Paragraaf 6.6, 6.7 en 6.8 (overgangsrecht), artikel 6.17 t/m 6.19.

-Bereiden voedingsmiddelen:

Paragraaf 4.8.3, artikel 4.109 en 4.110. Het overgangsrecht hiervoor is terug te vinden in paragraaf 6.25 (artikel 6.36).

Uniform optreden voor alle overtredingen uit Wet Milieubeheer

Bij geen spoedeisende overtredingen

-1e stap:

Bij constatering van overtreding controlerapport opmaken inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties). Een afschrift zal toegestuurd worden aan politie.

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en het voortduren van de overtreding bij hercontrole wordt een brief verstuurd aan de overtreder dat de gemeente / Milieudienst voornemens is een last onder dwangsom op te leggen. Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

Na verstrijken van begunstigingstermijn volgt een beschikking. Een afschrift wordt toegestuurd aan politie.

-3e stap:

Na het verstrijken van de begunstigingstermijn, volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot het toepassen van last onder dwangsom. Een afschrift van deze beschikking wordt naar de politie gestuurd.

Bij spoedeisende situatie of ernstige overtreding (kernbepaling)

Bij constatering van overtreding controlerapport opmaken en het onmiddellijk toepassen van een bestuursrechtelijke sanctie. Mondelinge aanzegging door handhaver aan overtreder. De handhaver legt direct contact met de politie (die in de meeste gevallen ter plaatse komt). Achteraf wordt nog een brief verstuurd.

De politie krijgt een afschrift van de brief en de bestuurders / portefeuillehouder milieu van de desbetreffende gemeente wordt geïnformeerd door de leidinggevende.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal / straf-beschikking politie

-1e stap: proces verbaal /straf-beschikking politie

Bij verbalisering vervolging conform richtlijn voor strafvorde-ring

Bij verbalisering vervolging conform richtlijn voor strafvorde-ring

-Licht:

Artikel 2.1 lid h. (zorgplicht), "het voorkomen van lichthinder".

Er worden in het Besluit Algemene Regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit) geen specifieke artikelen genoemd voor de handhaving. Op basis van klachten kan handhavend opgetreden worden.

-1e stap:

Bij constatering van overtreding controlerapport opmaken inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties)

Een afschrift zal toegestuurd worden aan politie.

-2e stap:

Bij niet-nakoming van de waarschuwing en het voortduren van de overtreding bij hercontrole wordt een brief verstuurd aan de overtreder dat de gemeente / Milieudienst voornemens is een last onder dwangsom op te leggen. Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

Na verstrijken van begunstigingstermijn volgt een beschikking. Een afschrift wordt toegestuurd aan politie.

-3e stap:

Na het verstrijken van de begunstigingstermijn, volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot het toepassen van een last onder dwangsom.

Een afschrift van deze beschikking wordt naar de politie gestuurd.

-1e stap:

waarschuwen en mutatie naar gemeente

-2e stap:

proces verbaal / straf-

beschikking politie

Bij verbalisering vervolging conform richtlijn voor strafvorde-ring

G.Woningwet

Overtreding/andere bepalingen

Burgemeester (en wethouders)

Politie

Openbaar Ministerie

Artikel 40

Bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning

Uniform optreden voor alle overtredingen uit Woningwet

-1e stap:

Bij constatering van overtreding controlerapport opmaken inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties) en het verzoek om de benodigde vergunning aan te vragen.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding.

Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-2e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot de toepassing van bestuursdwang of het innen van de dwangsom.

n.v.t.

n.v.t.

Afdeling 3 artikel 12

Welstandeisen

-1e stap:

Bij constatering van overtreding controlerapport opmaken inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties) en het verzoek om de benodigde vergunning aan te vragen.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding.

Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-2e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot de toepassing van bestuursdwang of het innen van de dwangsom.

Bij excessen

Voordat er een constatering plaatsvindt, kan er op basis van ervaringen uit het verleden een preventieve dwangsom opgelegd worden. Bij de constatering van een overtreding ziet het proces er als volgt uit:

-1e stap:

Direct voorbereiden bestuurlijke maatregel: last onder dwangsom

-2e stap:

Ten uitvoer leggen van de maatregel

n.v.t.

n.v.t.

Artikel 1b, lid 2

Eisen Bouwbesluit

-1e stap:

Bij constatering van overtreding controlerapport opmaken inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties) en het verzoek om de benodigde vergunning aan te vragen.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding.

Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-2e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot de toepassing van bestuursdwang of het innen van de dwangsom.

n.v.t.

n.v.t.

H.Bouwverordening

Overtreding/andere bepalingen

Burgemeester (en wethouders)

Politie

Openbaar Ministerie

Hoofdstuk 8.1 Slopen van een bouwwerk (of delen ervan) zonder vergunning

Uniform optreden voor alle overtredingen uit Bouwverordening

-1e stap:

Bij constatering van overtreding controlerapport opmaken inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties) en het verzoek om de benodigde vergunning aan te vragen.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding.

Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-2e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot de toepassing van bestuursdwang

n.v.t.

n.v.t.

I. Bestemmingsplan

Overtreding/andere bepalingen

Burgemeester (en wethouders)

Politie

Openbaar Ministerie

Gebruik pand in strijd met het gebruik in het bestemmingsplan (zie ook artikel 7.10 Wro).

Legalisatie mogelijk

-1e stap:

Bij constatering van overtreding controlerapport opmaken inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties) en het verzoek om de benodigde vergunning/procedure aan te vragen dan wel op te starten.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding.

Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-2e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot de toepassing van een last onder dwangsom.

Legalisatie niet mogelijk

-1e stap:

Bij constatering van overtreding controlerapport opmaken inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties).

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-2e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot de toepassing van een last onder dwangsom.

n.v.t.

n.v.t.

J en K. Brandbeveiligingsverordening / Gebruiksbesluit

Overtreding/andere bepalingen

Burgemeester (en wethouders)

Politie

Openbaar Ministerie

Artikel 2.3.1

Opstelling inventaris

Artikel 2.1.3

Aankleding in besloten ruimte

Artikel 2.11

Gebruiksvergunning en/of melding (alleen voor 10 personen of meer in nacht, minderjarig of gehandicapt)

Artikel 2.3.5.

Nooduitgangen

Artikel 2.3.7.

Vluchtrouteaanduiding

Artikel 2.2.1

Brandmeldinstallatie

Uniform optreden voor alle overtredingen Brandbeveiligingsverordening / Gebruiksbesluit

-1e stap:

Bij constatering van overtreding controlerapport opmaken inclusief schriftelijke bestuurlijke waarschuwing (inclusief constatering, termijnen waarbinnen de overtreding(en) moet zijn opgeheven en eventuele sancties) en het verzoek om de benodigde vergunning aan te vragen.

Tegelijkertijd kenbaar maken voornemen last onder dwangsom bij voortduren van de overtreding.

. Daarnaast wordt de overtreder in de gelegenheid gesteld om zienswijze in te dienen.

-2e stap:

Er volgt een hercontrole. Indien de overtreding nog voortduurt, wordt aan de hand van het controlerapport overgegaan tot de toepassing van de last onder dwangsom.

n.v.t.

n.v.t.