Nadere regels van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Horst aan de Maas houdende regels voor grafbedekking op de gemeentelijke begraafplaats Grubbenvorst (Nadere regels grafbedekking op de gemeentelijke begraafplaats Grubbenvorst gemeente Horst aan de Maas)

Geldend van 13-03-2020 t/m heden

Intitulé

Nadere regels van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Horst aan de Maas houdende regels voor grafbedekking op de gemeentelijke begraafplaats Grubbenvorst (Nadere regels grafbedekking op de gemeentelijke begraafplaats Grubbenvorst gemeente Horst aan de Maas)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Horst aan de Maas;

gelet op artikel 17, derde lid, van de Beheersverordening gemeentelijke begraafplaats Grubbenvorst gemeente Horst aan de Maas;

besluit:

vast te stellen de volgende nadere regels:

Nadere regels voor grafbedekking op de gemeentelijke begraafplaats Grubbenvorst gemeente Horst aan de Maas

Artikel 1 Begripsbepalingen:

In deze nadere regels wordt verstaan onder:

  • a.

    grafbedekking: grafbedekking, grafmonument en, afsluitplaat van een urne nis of winterharde grafbeplanting op een grafruimte of voor een urne nis;

  • b.

    grafbedekking: voorwerp op het graf, een staande grafsteen of een liggende grafzerk voor het aanbrengen van opschriften of figuren, nagelvast verbonden aan het graf;

  • c.

    grafbeplanting: vaste- en winterharde beplanting welke door de rechthebbende, de gebruiker en/of de gemeente op een graf wordt aangebracht;

  • d.

    duurzame materialen: vaste, niet buigzame materialen van natuursteen, glas (float-), hout (houtklasse 1 en FSC-keurmerk of Keurhout–Duurzaam), keramiek, kunststof en metaal, welke van nature of middels een daartoe speciale behandeling weerbestendig zijn, niet breukgevoelig zijn en die bestaan uit één geheel en waarvan de praktische toepasbaarheid zoals opnemen, verplaatsen en dergelijke gewaarborgd is.

Artikel 2 Aanvraag vergunning, werktekening

  • 1. Bij de aanvraag om een vergunning tot het hebben van een grafbedekking wordt door de aanvrager een werktekening ingediend.

  • 2. Op deze werktekening komen tenminste voor:

  • a. een boven-, voor- en zijaanzicht met alle hoogte-, breedte-, dikte-, en lengtematen;

  • b. de soort, kleur en bewerking van het te gebruiken materiaal;

  • c. de vermelding of de letters ingehakt, opgebracht, van metaal of ander materiaal zijn;

  • d. de woordindeling van het opschrift en de plaats van de figuratie(s);

  • e. het materiaal van de fundering en de wijze van bevestiging van het grafbedekking.

Artikel 3 Grafbedekking

  • 1. Voor de grafbedekking mogen alleen duurzame materialen worden gebruikt, zoals natuursteen, metaal, keramiek of flaot- (fused)glas.

  • 2. De lengte en de breedte van de grafbedekking mogen die van het graf niet overschrijden; De onderdelen moeten vast aan de grafbedekking zijn verbonden;

  • a. Op de graven mogen staande grafbedekking en liggende zerken worden aangebracht; Grafbedekking voor de volwassen graven mogen afmetingen hebben van maximaal 200 l. X 100 b. X 90 cm hoog;

  • b. Grafbedekking voor de kindergraven mogen afmetingen hebben van maximaal 100 l. X 45 b. X 60 cm hoog.

  • 3. De afsluitplaten van de urne nissen mogen uitsluitend vervaardigd zijn uit hardsteen of graniet.

  • 4. Voor de letters en ornamenten op de graftekens en afsluitplaten van de urne nissen gelden geen beperkingen voor wat betreft vorm, kleur en materiaalkeuze.

  • 5. Plaatsing, verwijdering en herplaatsing of herstel van de grafbedekking, naamplaat, kruis of afsluitplaat van de urne nis, geschiedt door of namens de rechthebbende, na overleg met de beheerder van de begraafplaats.

  • 6. Alle kosten voor het plaatsen, aanbrengen, herstellen of vernieuwen van grafbedekking, afsluitplaten of beplantingen op graven of bij urne nissen zijn voor rekening van de rechthebbende.

  • 7. Rechthebbenden zijn verplicht de grafbedekking, afsluitplaten en grafbeplanting goed te onderhouden. Onder dit onderhoud wordt begrepen het rechtzetten, herstellen of vernieuwen, het verven van opschriften en het bijkleuren of schilderen van stenen en hekwerken, alsmede het regelmatig snoeien van winterharde gewassen en het verwijderen van dode beplanting.

  • 8. Het is niet toegestaan om losse voorwerpen van glas of ander breekbaar materiaal op een graf te leggen.

  • 9. Het college is bevoegd een grafbedekking voor haar rekening en risico tijdelijk weg te nemen, indien dit voor het beheer van de begraafplaats noodzakelijk is.

Artikel 4 Gebreken grafbedekking, of afsluitplaten urne nissen

  • 1. De in artikel 3 bedoelde grafbedekking, afsluitplaten of beplantingen worden geacht voor rekening en risico van de rechthebbende of gebruiker te zijn aangebracht. Schade als gevolg van brand, vorst, storm, wateroverlast, bliksem, ontploffing, molest, vandalisme en andere van buiten komende oorzaken, of ontstaan door het weghalen en terugplaatsen van een grafbedekking ten behoeve van een bijzetting, alsmede eventuele gevolgschade voor derden, is voor rekening van de rechthebbende.

  • 2. De rechthebbende is verplicht de – door welke omstandigheden ook – aan een grafbedekking of beplanting toegebrachte schade op eerste aanschrijven te herstellen, dit indien de beschadiging zodanig is dat deze naar het oordeel van het college het uiterlijke aanzien van de begraafplaatsen schaadt.

  • 3. Indien door een ondeugdelijk geworden constructie een situatie is ontstaan die gevaar oplevert door het mogelijk omvallen of inzakken van een grafmonument, tombe of grafkelder, kan het college direct maatregelen treffen.

  • 4. Indien binnen twee maanden na de dag van aanschrijving geen herstel of vernieuwing heeft plaatsgevonden, is het college bevoegd tot verwijdering en vernietiging van de grafbedekking of beplanting over te gaan, waarbij geldt dat zij voor deze handeling niet aansprakelijk kan worden gesteld, onverlet het recht van het college tot herstel of vernieuwing op kosten van de rechthebbende over te gaan.

Artikel 5 Losse bloemen en planten

Op een graf kunnen potplanten en bloemen in vazen worden geplaatst. Het is toegestaan op een graf losse bloemen of planten te leggen. Op een graf mogen eenjarige gewassen worden geplant.

Artikel 6 Winterharde gewassen

De winterharde gewassen die op de graven worden geplant, mogen bij volle wasdom de voor het graf beschikbare oppervlakte niet overschrijden of moeten door besnoeiing binnen de oppervlakte kunnen worden gehouden.

Artikel 7 Verwijderen grafbedekking

  • 1. Indien afstand wordt gedaan van de grafrechten, ruimt de gemeente éénmaal per jaar de bovengrondse grafbedekkingen. De monumenten worden dan verwijderd en vernietigd. U kunt echter een afspraak maken om het monument in ontvangst te nemen.

  • 2. De afsluitplaten kunnen desgewenst in ontvangst worden genomen, eventueel samen met de urn. De urn kan ook door de gemeente worden uitgestrooid vóór de urne nis. Een uitstrooiveld is niet aanwezig op de begraafplaats te Grubbenvorst.

Artikel 8 Slotbepalingen

  • 1. Deze nadere regels treden in werking op de dag na die van de bekendmaking.

  • 2. Deze nadere regels worden aangehaald als: Nadere regels grafbedekking op de gemeentelijke begraafplaats Grubbenvorst gemeente Horst aan de Maas.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 10 februari 2020

Burgemeester en wethouders van de gemeente Horst aan de Maas,

De burgemeester,

drs. R.F.I. Palmen

De secretaris,

drs. J. van der Noordt MMO