Budgetplafonds subsidietender beleidsopgaven 14 en 15 van de Maatschappelijke Agenda

Geldend van 25-07-2020 t/m heden

Intitulé

Budgetplafonds subsidietender beleidsopgaven 14 en 15 van de Maatschappelijke Agenda

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Katwijk heeft op 14 juli 2020 de subsidietender voor de 14e en 15e beleidsopgave van de Maatschappelijke Agenda vastgesteld.

Het budgetplafond voor beleidsopgave 14, ‘Ontmoeting in de wijk – historische dorpsfeesten’ is vastgesteld op € 21.173,-. Het budgetplafond van beleidsopgave 15, ‘Sociale veiligheid en Gezondheid’ bedraagt € 447.754,-.

De eerder gepubliceerde ‘Subsidieregeling Maatschappelijke agenda fase 1’ van maart 2020 (gmb-2020-91091) is van toepassing op deze twee beleidsopgaven.

Beleidsopgave Sociale Veiligheid en Gezondheid

Inleiding

De Maatschappelijke Agenda Katwijk

In Katwijk moet iedereen naar vermogen mee kunnen doen in de samenleving. Hiervoor is het nodig dat gemeente, inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners voor elkaar klaar staan. Samen is de Maatschappelijke Agenda (MAG) opgesteld waarin beschreven is wat er nodig is aan zorg, werk, meedoen, opgroeien en ontwikkelen. Vijf opgaven zijn benoemd:

1. Sociale veiligheid: Inwoners van Katwijk leven in een veilige omgeving

2. Gezondheid: Inwoners van Katwijk zijn gezond en hebben een gezonde levensstijl

3. Zorg & Ondersteuning: Inwoners die hulp nodig hebben, ervaren een hoge kwaliteit van leven en hebben regie over hun leven

4. Opgroeien & Ontwikkelen: In Katwijk krijgen kinderen en jongeren optimale kansen

5. Meedoen: Inwoners van Katwijk nemen deel en dragen bij aan de maatschappij

De MAG beoogt ook een andere manier van werken en denken. Er wordt gestuurd op de behaalde resultaten en niet op de uitgevoerde activiteiten. Organisaties, verenigingen, ondernemers en burgers nemen zelf regie en bedenken oplossingen in de eigen netwerken. Daarmee wordt de kracht van de gemeenschap aangesproken en versterkt. De MAG is een doorlopend proces waarin we ons als samenleving gezamenlijk inzetten om maatschappelijke effecten te bereiken.

Hoofdopgave

Opgave Sociale Veiligheid – Inwoners van Katwijk leven in een veilige omgeving

Veiligheid is een basisbehoefte. Het gevoel van veiligheid is een belangrijke voorwaarde om prettig te kunnen leven en zich te kunnen ontwikkelen. Het gaat om beschermd zijn en om zich beschermd voelen tegen bedreigingen. Dat geldt zowel op straat als achter de voordeur, in de buurt, in contact met elkaar en met instituties. Oorzaken van onveiligheid zijn complex en samenhangend, denk aan psychische problematiek, sociale overlast, criminaliteit, huiselijk geweld en een veilig ingerichte openbare ruimte. Het dichterbij brengen van oplossingen is alleen mogelijk wanneer inwoners, gemeente en maatschappelijke partners zich gezamenlijk inzetten.

Waarom deze opdracht?

Maatschappelijk doel opdracht

De gemeente Katwijk werkt aan een inclusieve samenleving zodat ook inwoners die zich in een sociaal kwetsbare situatie bevinden, opgenomen worden in hun eigen buurt en niet worden gestigmatiseerd en buitengesloten. We willen dit samen met partners en inwoners bereiken.

Met deze opdracht wil de gemeente Katwijk bereiken dat inwoners zich veilig voelen en zich meer gaan inzetten voor het zorgen en behouden van een veilige buurt. We willen bereiken dat we sociale overlast door grensoverschrijdend gedrag voorkomen en verminderen.

Achtergrondinformatie

Algemene achtergrondinformatie gemeente Katwijk

Binnen het beleidskader Maatschappelijke Zorg is opgenomen dat de gemeente voldoende mogelijkheden en vormen van huisvestiging met zorg heeft voor kwetsbare inwoners die ondersteuning nodig hebben om (zelfstandig) te kunnen wonen. Daarbij is het van belang dat er inclusieve kernen zijn met sterkte sociale samenhang.

Qua middelengebruik is alcohol nog steeds het grootste probleem, al vindt er een verschuiving plaats naar andere middelen met lage gebruikersaantallen.

Toekomstige ontwikkelingen

De planning is dat de verantwoordelijkheid rondom de Maatschappelijke Zorg vanaf 2022 lokaal komt te liggen. Door de overheveling van taken op het gebied van Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang is het uitgangspunt om personen zo veel mogelijk een woonplek en opvang te bieden in de lokale situatie. Er wordt beoogd om mensen met toekomstperspectief zo zelfstandig mogelijk te laten wonen. Een opgave die gezamenlijk opgepakt moet worden om kans op overlast en verward gedrag zo klein mogelijk te maken.

Gewenste situatie

Inhoud van de opdracht

De opdracht is:

- oorzaken van sociale onveiligheid en gevolgen voor de gezondheid voorkomen en integraal aanpakken

- zorgen voor opvang en behandeling van zowel daders als slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag

Wij vragen een ketengerichte benadering gericht op twee sporen:

Spoor 1: een integrale aanpak van collectieve en selectieve preventie (waaronder GGZ), begeleiding en herstel nazorg en re-Integratie) gericht op de verbetering van de zelfredzaamheid van kwetsbare inwoners en uitgaande van wat zij nog zelf kunnen.

Spoor 2: het informeren, betrekken, activeren en ondersteunen van het netwerk: informatievoorziening, bewustwording, acceptatie, informele zorg, inclusie en het versterken en ondersteunen van het netwerk, zowel buurtgenoten als familie en vrienden.

Randvoorwaarden voor de aanpak:

- Gebruik maken van bestaande infrastructuur.

- Zo licht als mogelijk, zo zwaar als nodig: collectieve en selectieve preventie, individueel en in groepsverband.

- Ervaringsdeskundigheid.

- Signalering stroomlijnen.

- Toeleiding naar bestaande algemene voorzieningen zoals dagbesteding en inloop en naar lichte vormen van ondersteuning en begeleiding i.r.t. de wijkteams (verwijslijn) stroomlijnen.

- Samenwerking met ketenpartners zoals welzijn, toezicht en handhaving.

- Aandragen van mogelijke prestatie-indicatoren.

Doelgroep

Alle inwoners van Katwijk. Specifiek:

• Inwoners met een (sociaal)psychische kwetsbaarheid (GGZ)

• Inwoners die kampen met verslavingsproblematiek

• Inwoners die uit detentie komen

• Overige groepen die gestigmatiseerd en/of buitengesloten worden, bijvoorbeeld naar geslacht, seksuele voorkeur, kleur, afkomst etc.

Wij vragen van de samenwerkende partners expliciet dat zij hun activiteiten vormgeven in samenspraak met deze doelgroepen. Voor de collectieve preventie GGD is het EVAA onderzoek richtinggevend.

Wat willen we bereiken: effecten, resultaten

We willen bereiken dat de inwoners van Katwijk zich veiliger en gezonder voelen, dat stigma’s rond bovengenoemde doelgroepen bespreekbaar worden en mensen uit deze doelgroep uit hun sociale isolement komen.

Daarnaast willen we bereiken dat meer inwoners van Katwijk in staat zijn hun verantwoordelijkheid te nemen waar het gaat om invloed uit te oefenen in onveilige situaties of deze te voorkomen, bijvoorbeeld in opvoeding, aanspreekgedrag, signalering en het ontplooien van initiatieven gericht op ondersteuning van kwetsbare groepen en het versterken van het netwerk.

Subdoelen:

- Minder middelengebruik.

- Het terugdringen van sociale overlast.

- Kwetsbare inwoners hebben tools om aan hun zelfredzaamheid te werken.

- Kwetsbare inwoners kunnen terugvallen op formele én informele hulp en ondersteuning.

- Inwoners hebben handvatten om adequaat te reageren op ondersteuningsvragen.

- Het vergroten van kennis en begrip in de samenleving voor bovengenoemde doelgroepen.

- Elkaar kunnen en durven aanspreken.

- Collectieve preventieve informatievoorziening.

Evt. aandachtspunten/vraagstukken per thema of wijk/buurt

Thema’s en trends:

- Stigmatisering van deze doelgroepen

- Verschuiving in middelengebruik: meer ghb, crack en heroïne, lachgas

- Ontwikkelingen in de GGZ (extramuralisering).

- Wapenbezit onder jongeren

- Drugdealers

- Misbruik van jongeren als ‘money mules’

- Ondermijning

- Corona i.r.t. deze kwetsbare doelgroep

Bijbehorende effect- en prestatie-indicatoren

Vooralsnog zijn de volgende indicatoren geformuleerd. We nodigen partners uit om aanvullend kwalitatieve en kwantitatieve indicatoren te formuleren.

% inwoners dat zich veilig voelt in eigen buurt.

% inwoners dat sociale overlast ervaart.

% inwoners dat crimineel gedrag vertoont.

% inwoners met (sociaal)psychische problemen.

% inwoners dat te maken heeft met een problematische verslaving.

% inwoners dat te maken heeft met uitsluiting en discriminatie.

Randvoorwaarden

Samenwerking

Een voorwaarde van de opdracht is samenwerking. Wij verwachten dat partijen, organisaties en instellingen de opdracht samen en integraal oppakken. Hierbij wordt verwacht dat partners domein-overstijgend de samenwerking op zoeken. En dat samenwerkingen worden opgezet tussen niet voor de hand liggende partners, zoals de samenwerking tussen de formele en informele zorg of een publieke-private samenwerking.

De samenwerkingspartners nemen samen een signalerende rol op zich, zodat de kwetsbare inwoners tijdig en op de juiste manier worden ondersteund.

Om de doelen voor de opdracht Gezonde leefstijl beter en eerder te kunnen bereiken, willen we dat activiteiten rond de drie genoemde onderwerpen (eetpatroon, verslavingen en (sociaal)psychische problemen) op elkaar worden afgestemd. Het is daarvoor van belang om op de hoogte te zijn van het aanbod van verwante partijen en om elkaar hierin waar mogelijk aan te vullen of door samenwerkingsinitiatieven te versterken. Op deze wijze kan een vraaggericht preventief aanbod ontstaan zonder overlap.

Daarbij dient gebruik gemaakt te worden van bestaande, erkende interventies maar zijn ook innovatieve interventies welkom; we bieden ruimte aan nieuwe initiatieven door nieuwe partners.

In de aanvragen dient aangetoond te worden of en zo ja hoe wordt samengewerkt met verschillende partners.

We vragen de inschrijvers daarnaast om aan te tonen op welke manier wordt gezocht naar cofinanciering door andere (private) partijen en/of fondsen.

Sociale acceptatie

Elke opdracht zou moeten bijdragen aan sociale acceptatie. Iedereen moet in Katwijk zichzelf kunnen zijn en kunnen meedoen in de maatschappij, ongeacht achtergrond, godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, geaardheid en burgerlijke staat. Gemeente Katwijk wil dat meer inwoners zichzelf kunnen zijn en zich sociaal geaccepteerd voelen. Bij de inschrijving zien we graag hoe u het onderwerp sociale acceptatie borgt in de opdracht.

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid is een randvoorwaarde voor volwaardige deelname aan de samenleving. In Katwijk moeten al haar inwoners, ongeacht hun type beperking (fysiek, mentaal, intellectueel of zintuiglijk), kunnen deelnemen als ze zelf niet in staat zijn om deel te nemen. Het gaat hierbij om sociale, digitale en fysieke toegankelijkheid.

Sociale Toegankelijkheid: Iedereen doet mee. Door rekening te houden met de verschillende type beperkingen ervaren inwoners met een beperking geen “drempels” bij deelname aan bijvoorbeeld activiteiten, sport of een museumbezoek (denk aan ondertiteling, prikkelarme omgeving, aanwezigheid tolken, geen toegangseisen voor culturele verenigingen en begrijpelijke taal). Sociale toegankelijkheid richt zich daarnaast ook op de wijze waarop iemand wordt ontvangen of bejegend.

Digitale toegankelijkheid: Gaat over het ontwerp, beheer en de inrichting van websites, apps en portals, zodat iedereen gebruik kan maken van en zijn weg kan vinden in de digitale wereld. Vanaf 23 september 2020 is het wettelijk verplicht voor overheidsinstanties dat álle websites voldoen aan het Besluit digitale toegankelijkheid 2018. Wij streven ernaar dat de websites van onze partners ook volledig toegankelijk zijn.

Fysieke toegankelijkheid: Toegankelijkheid van gebouwen. De gemeente Katwijk streeft ernaar dat alle gebouwen met een publieksfunctie voor iedereen toegankelijk zijn. We horen graag wat de inschrijver nu al doet of wat voor plannen de inschrijver heeft om aan de voorwaarde van fysieke toegankelijkheid te voldoen (toegankelijke toiletten, duidelijke ingang, regelmatige traptreden, drempelhulp).

Van de inschrijver verwachten we dat deze aangeeft hoe rekening wordt gehouden met bovenstaande vormen van toegankelijkheid en op welke wijze ervaringsdeskundigen worden betrokken. Zij kunnen namelijk het beste beoordelen of en wanneer de uitvoering toegankelijk is. We noemen dit het principe van: ‘Nothing about us, without us’.

Eenzaamheid

Bij de inschrijving zien we graag hoe u het onderwerp eenzaamheid borgt in de opdracht. We willen een Katwijk dat naar elkaar omkijkt en waar inwoners elkaar ondersteunen in moeilijke tijden. Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid en het verschil maken, vandaar dat eenzaamheid is opgenomen als randvoorwaarde in de opdrachten.

Eenzaamheid tegengaan is niet alleen het organiseren van ontmoetingen of activiteiten. Ook aandacht voor preventie en delen van kennis is hierbij van groot belang, signaleer en doe daar wat mee of organiseer trainingen voor vrijwilligers “hoe herken je eenzaamheid”. En vooral maak het bespreekbaar, we krijgen allemaal wel eens met eenzaamheid te maken.

Op het gebied van eenzaamheid is het van belang dat de inschrijver aangeeft op welke manier zij dit binnen de eigen organisatie oppakt en hoe de samenwerking wordt opgezocht met andere partijen om eenzaamheid tegen te gaan en welke maatregelingen er genomen worden om eenzaamheid een plek te geven binnen de opdracht. Er zijn meerdere mogelijkheden: preventie, signaleren, activiteiten en bespreekbaar maken, of een combinatie daarvan.

Huidige situatie

Feiten en cijfers - databoek

Bronnen: Veiligheidsmonitor, GGD monitor (jeugd en volwassenen), (www.eengezonderhollandsmidden.nl), Monitor Discriminatie Haaglanden & Hollands Midden.

Afbakening

Bereik

Buiten deze opdracht vallen:

- Veilig thuis

- Preventie en vroegsignalering jeugd (zie aparte opdracht. Kan wel betrokken worden bij deze opdracht, zeker waar dit de overgang van 18- naar 18+ betreft)

- Huisvesting kwetsbare doelgroepen

- Kerntaken Openbare Orde en Veiligheid

Deze beleidsopgave omvat de collectieve preventie GGZ en preventie van discriminatie.

De beleidsopgave Sociale Veiligheid en Gezondheid hangt samen met de beleidsopgave ‘Ontmoeting in de Wijk’; communitybuilding is immers een goed middel om proactief en preventief te werken aan sociale veiligheid. Ten tweede is de beleidsopgave Gezonde Leefstijl van belang; hierin focussen we op preventie van middelengebruik. Daarnaast is deze opgave verbonden met het programma Veiligheid - Openbare Orde en Veiligheid waar het gaat om handhaving door GOA’s. Tot slot is de verbinding met de fysieke leefomgeving van belang; dit schept de noodzakelijke randvoorwaarden door een veilige inrichting en leefbaarheid van de openbare ruimte.

Kaders

Landelijk

Decentralisatie Maatschappelijke Zorg en Beschermd Wonen

Drank- en Horecawet

Wet verplichte GGZ

Wet maatschappelijke ondersteuning

Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen

Wet publieke gezondheid

Gemeentelijk

Maatschappelijke Agenda Katwijk 2019-2023

Beleidskader Maatschappelijke Zorg Holland Rijnland 2017-2025

Regionaal Werkplan Omzien naar Elkaar Duin- en Bollenstreek

Herziening handhavingsplan Drank- en Horecawet

Veiligheidsagenda

Budgettair

(Vrijwilligers)organisaties: € 447.754,-.

Daarnaast zijn tot de decentralisatie Maatschappelijke Zorg middelen beschikbaar bij centrumgemeente Leiden. Partijen dienen dit nog steeds bij de gemeente Leiden aan te vragen.

Doorlooptijd

2021

Aantal opdrachtnemers

Meerdere aanbieders.

Beleidsopgave Ontmoeting in de wijk – historische dorpsfeesten

Inleiding

De Maatschappelijke Agenda Katwijk

We willen dat iedereen in Katwijk - voor zover dat mogelijk is - mee kan doen in de samenleving. Daarom willen we dat de gemeente, inwoners, ondernemers, maatschappelijke partners en instellingen voor elkaar klaarstaan en de handen ineenslaan. In de Maatschappelijke Agenda (MAG) heeft de gemeente Katwijk beschreven wát er precies nodig is aan zorg, werk, meedoen, opgroeien en ontwikkelen.

Vijf belangrijke punten:

- Sociale veiligheid: inwoners van Katwijk leven in een veilige omgeving

- Gezondheid: inwoners van Katwijk zijn gezond en hebben een gezonde levensstijl

- Zorg en Ondersteuning: inwoners die hulp nodig hebben, merken dat ze een hogere kwaliteit van leven hebben en zelf de regie krijgen over hun leven

- Opgroeien en ontwikkelen: in Katwijk krijgen kinderen en jongeren optimale kansen

- Meedoen: inwoners van Katwijk doen mee en dragen hun steentje bij aan de maatschappij

Met de Maatschappelijke Agenda (MAG) werken we op een nieuwe manier: eerst stellen we doelen, vervolgens kijken we naar de resultaten. Aan de hand van die resultaten passen we de activiteiten aan. Ook een belangrijk punt: samenwerken. Organisaties, verenigingen, ondernemers en burgers nemen zelf de regie en bedenken oplossingen. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen mee kan doen. Hiervoor is het nodig dat gemeente, inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners voor elkaar klaar staan.

Hoofdopgave

Opgave Meedoen - Inwoners van Katwijk nemen deel en dragen bij aan de maatschappij

Meedoen heeft verschillende kanten. We willen graag dat mensen basisvaardigheden (o.a. lezen, schrijven) beheersen, werk hebben, genoeg inkomen hebben en zichzelf ontwikkelen door mee te doen aan activiteiten in de vrije tijd. Meedoen gaat ook over hoe we met elkaar omgaan en dat we er met elkaar voor zorgen dat iedereen kan blíjven meedoen. We willen dat Katwijk openstaat voor al haar inwoners en dat iedereen zich geaccepteerd voelt.

Waarom deze opdracht?

Maatschappelijk doel opdracht

Katwijk is een verzameling van diverse kernen, met allemaal een eigen ontstaansgeschiedenis en identiteit. Koester die, deze kwaliteit is kenmerkend, versterk en benut deze. De diversiteit zit in de bewoners, maar ook in de cultuurhistorische festiviteiten die op wijkniveau worden georganiseerd. Deelname aan lokale tradities en activiteiten versterkt de gemeenschapszin en de identiteit van het dorp of de streek. De sociale gemeenschappen binnen de verschillende kernen vormen een sterke basis waarop de Katwijkse samenleving is gebouwd. Katwijk streeft naar een sociaal leefklimaat waar bewoners zelfredzaam zijn, zich kunnen ontplooien en waar men zich inzet voor hun omgeving. De diverse Oranjeverenigingen en stichtingen die jaarlijks allerlei (feestelijke) activiteiten verrichten spelen daarin een voorname rol. Meedoen aan de samenleving betekent ook dat we streven naar een samenleving waarin mensen zich niet eenzaam hoeven te voelen, zich niet buitengesloten voelen vanwege fysieke of psychosociale factoren en waar iedereen trots is op wie hij/zij is of wil zijn. Ontmoeting en contact met anderen is hierbij de sleutel. Initiatieven die in de samenleving ontstaan om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen, worden van harte gestimuleerd en ondersteund. Het is belangrijk dat de behoefte aan ontmoeting vanuit de vraag in de wijk vormgegeven wordt.

Achtergrondinformatie

Algemene achtergrondinformatie gemeente Katwijk

Katwijk kent veel organisaties, verenigingen en stichtingen die verschillende vormen van ontmoeting organiseren in de verschillende wijken. Op diverse momenten in het jaar zijn er cultuurhistorische evenementen/feesten in de dorpskernen, zoals een paardenmarkt.

Toekomstige ontwikkelingen

Het is de bedoeling dat de komende jaren ontmoeten in alle wijken duurzaam tot leven gebracht wordt. Dit met gebruikmaking van de methode communitybuilding. Hierbij worden nadrukkelijk rondom thema’s steungroepen gebouwd (community’s). Binnen de steungroepen zijn diverse partners en inwoners met elkaar verbonden. De professionals (waaronder de sociaal makelaar) hebben vooral een taak om verbindingen te maken en daarmee de steungroepen aan te jagen. De Oranjeverenigingen kunnen hier een uitstekende rol in vervullen vanwege hun wortels in de wijken.

Gewenste situatie

Inhoud van de opdracht

Een voor meerdere doelgroepen passend aanbod aan ontmoetingsmogelijkheden afgestemd op de vraag in de verschillende wijken. Maak hierbij gebruik van de verschillende historische kenmerken van de dorpskernen, en het (immateriële) culturele erfgoed. De partijen die ontmoeting bieden zijn van elkaar op de hoogte, werken samen (bijvoorbeeld door een – gedeeltelijk – gezamenlijk programmering) en kunnen de wijkbewoners wijzen op andere mogelijkheden die er in de wijk zijn.

Doelgroep

Inwoners van Katwijk in het algemeen; kwetsbare inwoners in het bijzonder.

Wat willen we bereiken: effecten, resultaten

• ontmoeting bevorderen ter voorkoming van eenzaamheid

• ontmoeting om de sociale interactie in de wijken te versterken (we willen graag dat de mensen met elkaar in de wijken in contact komen)

• ontmoeting tussen verschillende culturen bevorderen

• aansluiting van de wijk met de verschillende doelgroepen die er wonen (doelgroepen integreren)

• bevorderen van de zelfredzaamheid

• kunst en cultuur inzetten t.b.v. als methode om te verbinden en te ontmoeten

Evt. aandachtspunten/ vraagstukken per thema of wijk/buurt

De behoefte/vraag naar ontmoeting in de wijk verschilt en zal dus ook per wijk verschillend ingevuld worden.

Bijbehorende effect- en prestatie-indicatoren

Wij verwachten dat partijen in het plan beschrijven ‘hoe’ het project en/of de activiteiten bijdragen aan het bereiken van de maatschappelijke effecten. Wij gaan daarover in gesprek met de opdrachtnemer(s) en bespreken de voortgang en het bereiken van de maatschappelijke effecten door middel van de werkwijze van ‘tellen en vertellen’. De te bereiken doelen komen tot uiting in prestatie-indicatoren.

Prestatie-indicatoren

Voor deze opdracht zijn de onderstaande prestatie-indicatoren van toepassing:

• Inwoners dat zich inzet voor een veilige buurt

• Inwoners die deelnemen aan activiteiten gericht op het vergroten van maatschappelijke ontwikkeling

• Inschrijver wordt door gemeente Katwijk gestimuleerd om ervoor te zorgen dat onze inwoners historische dorpsfeesten samen kunnen beleven. Tijdens festiviteiten ontstaat er een gezamenlijke beleving en vaak verbroedering.

• Inschrijver biedt een aantrekkelijk aanbod, gericht op de lokale identiteit en op ontmoeting in de wijk.

Randvoorwaarden

Samenwerking

Een voorwaarde van de opdracht is samenwerking. Wij verwachten dat partijen de opdracht samen en in z’n geheel oppakken en daarbij buiten hun eigen kaders denken. Anders gezegd, verwacht wordt dat partners de samenwerking opzoeken en naar het grotere geheel kijken. Ook willen we dat samenwerkingen worden opgezet tussen niet voor de hand liggende partners, zoals een publieke-private samenwerking (PPS). Beschrijf in het geval van een PPS hoe deze samenwerking eruitziet, wat de rollen zijn en met wie er wordt samengewerkt binnen deze opdracht.

We willen dat samenwerkingspartners signaleren waar de problemen liggen bij kwetsbare inwoners. Zo kan deze groep op tijd en op de juiste manier worden ondersteund.

We verwachten dat organisaties zicht hebben op het aanbod in de gemeente Katwijk en ervoor zorgen dat er geen onnodige overlap is binnen de gemeente (of binnen de wijk). Afstemming is hierbij dus van groot belang.

Beschrijf hoe deze samenwerking eruitziet, wat de rollen zijn en met wie er wordt samengewerkt binnen deze opdracht.

Sociale acceptatie

We willen dat elke opdracht bijdraagt aan sociale acceptatie. Iedereen moet in Katwijk zichzelf kunnen zijn en kunnen meedoen in de maatschappij, ongeacht achtergrond, godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, geaardheid, beperking en burgerlijke staat. Gemeente Katwijk wil dat meer inwoners zichzelf kunnen zijn en zich sociaal geaccepteerd voelen.

Beschrijf hoe u hier invulling aan gaat geven.

Toegankelijkheid

In Katwijk moeten al haar inwoners, ongeacht hun type beperking (fysiek, mentaal, intellectueel of zintuiglijk), kunnen meedoen, ook als ze zelf niet in staat zijn om deel te nemen.

Bij de inschrijving zien we graag terug hoe u het onderwerp ‘Toegankelijkheid’ in deze opdracht wilt vervullen. In de beschrijving verwachten we dat u in de eerste plaats ingaat op welke manier u op dit moment invulling geeft aan het onderwerp ‘Toegankelijkheid’. In de tweede plaats beschrijft u in welke stappen u de komende jaren verder invulling geeft aan het onderwerp ‘Toegankelijkheid’.

Het gaat hierbij – voor zover voor u van toepassing – om sociale, digitale en fysieke toegankelijkheid. Zie onderstaand.

Sociale Toegankelijkheid: Iedereen doet mee. Door rekening te houden met de verschillende type beperkingen merken inwoners met een beperking geen ‘drempels’ als ze willen meedoen aan bijvoorbeeld activiteiten, sport of een museumbezoek. Denk aan ondertiteling, een prikkelarme omgeving, aanwezigheid tolken, geen toegangseisen voor culturele verenigingen én begrijpelijke taal. Ook willen we dat erop wordt gelet hoe iemand wordt ontvangen of behandeld.

Digitale toegankelijkheid: dit gaat over het ontwerp, beheer en de inrichting van websites, apps en portals, zodat iedereen gebruik kan maken van en zijn weg kan vinden in de digitale wereld. Vanaf 23 september 2020 is het wettelijk verplicht voor overheidsinstanties dat álle websites voldoen aan het Besluit digitale toegankelijkheid 2018. Wij streven ernaar dat de websites van onze partners ook volledig toegankelijk zijn.

Fysieke toegankelijkheid: toegankelijkheid van gebouwen. De gemeente Katwijk streeft ernaar dat alle gebouwen met een publieksfunctie voor iedereen toegankelijk zijn. We horen graag wat de inschrijver nu al doet of wat voor plannen de inschrijver heeft om aan de voorwaarde van fysieke toegankelijkheid te voldoen. Voorbeelden: toegankelijke toiletten, een duidelijke ingang, regelmatige traptreden, aanwezigheid trapleuning, drempelhulp.

Op het gebied van toegankelijkheid verwachten we ook dat de inschrijver aangeeft hoe ervaringsdeskundigen worden betrokken. Mensen die weten wat het is om een beperking te hebben, kunnen het beste testen en beoordelen of en wanneer de uitvoering toegankelijk is. We noemen dit het principe van: ‘Nothing about us, without us’.

Eenzaamheid

Bij de inschrijving zien we graag hoe u het onderwerp eenzaamheid borgt in de opdracht. We willen een Katwijk dat naar elkaar omkijkt en waar inwoners elkaar ondersteunen in moeilijke tijden. Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid en het verschil maken, vandaar dat eenzaamheid is opgenomen als randvoorwaarde in de opdrachten.

Eenzaamheid tegen gaan is niet alleen het organiseren van ontmoetingen of activiteiten. Ook aandacht voor preventie en delen van kennis is hierbij van groot belang, signaleer en doe daar wat mee of organiseer trainingen voor vrijwilligers “hoe herken je eenzaamheid”. En vooral maak het bespreekbaar, we krijgen allemaal wel eens met eenzaamheid te maken.

Op het gebied van eenzaamheid is het van belang dat de inschrijver aangeeft op welke manier zij dit binnen de eigen organisatie oppakt en hoe de samenwerking wordt opgezocht met andere partijen om eenzaamheid tegen te gaan en welke maatregelingen er genomen worden om eenzaamheid een plek te geven binnen de opdracht. Er zijn meerdere mogelijkheden: preventie, signaleren, activiteiten en bespreekbaar maken, of een combinatie daarvan.

Huidige situatie

Feiten en cijfers - databoek

Nvt

Afbakening

Bereik

Divers en gespreid aanbod in alle dorpskernen van Katwijk (Katwijk aan Zee, Katwijk aan de Rijn, Valkenburg en Rijnsburg)

Kaders

Landelijk

Nvt

Gemeentelijk

Maatschappelijke Agenda (MAG)

Budgettair

21.173 euro

Doorlooptijd

Een jaar: 2021

Aantal opdrachtnemers

Meerdere opdrachtnemers