Regeling vervallen per 17-12-2014

Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Leeuwarden

Geldend van 01-04-2003 t/m 16-12-2014

Intitulé

Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Leeuwarden

Verordening voor periodiek onderzoek door het college naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door hem gevoerde bestuur

De raad van de gemeente Leeuwarden besluit

vast te stellen:

Verordening voor het periodiek onderzoek door het college naar de doelmatigheid en doeltreffendheid van het door het college gevoerde bestuur, van de gemeente Leeuwarden.

Artikel 1 Begrippen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    Doelmatigheid

    Het streven om met een zo beperkt mogelijke inzet van de beschikbare middelen het gewenste resultaat te bereiken dan wel de maximaal haalbare inkomsten te genereren.

  • b.

    Doeltreffendheid

    De mate waarin de gemeente erin slaagt met de geleverde prestaties de gestelde doelen of de beoogde maatschappelijke effecten te bereiken

  • c.

    Onderzoeken

    Onderzoeken die ten doel hebben om door middel van beleidsevaluaties en doelmatigheidsonderzoeken een bijdrage te leveren aan de doeltreffendheid van het beoogde beleid, alsmede de doelmatige voorbereiding en uitvoering ervan.

Artikel 2 Jaarplan

  • 1. Gelijktijdig met de aanbieding van de begroting voor het volgende jaar stelt het College een jaarplan op met de uit te voeren onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid in de gemeente Leeeuwarden.

  • 2. Dit plan bevat in ieder geval de volgende elementen:

    • ·

      de onderwerpen (organisatieonderdelen / beleidsvelden / procedures/ instrumenten) die op doelmatigheid worden onderzocht

    • ·

      de programma’s / paragrafen (beleidsonderwerpen) waarvan de doeltreffendheid wordt onderzocht

  • 3. Het concept-jaarplan wordt besproken en afgestemd met de rekenkamer(functie);

  • 4. In het jaarplan wordt aangegeven welke onderzoeken raakvlakken hebben met de door de rekenkamer in te stellen onderzoeken.

Artikel 3 Onderzoeksplan

  • 1. Voor elk onderzoek wordt door het College een bestuurlijke en ambtelijk aanspreekpunt aangewezen. Deze stellen gezamenlijk het onderzoeksplan vast.

  • 2. In het onderzoeksplan wordt minimaal aangegeven:

    • -

      de reikwijdte van het onderzoek

    • -

      het object van onderzoek

    • -

      de aard van het onderzoek

    • -

      onderzoeksmethode

    • -

      doorlooptijd van het onderzoek

    • -

      de wijze van uitvoering

    • -

      de procedure voor hoor- en wederhoor

    • -

      de wijze van rapportering

  • 3. Het onderzoeksplan wordt ter kennisneming aan het College aangeboden.

Artikel 4 Uitvoering onderzoek

Het College neemt dusdanig maatregelen dat de analyse en aanbevelingen ter verbetering van het onderzoeksobject onafhankelijk tot stand komen.

Artikel 5 Onderzoeksrapport

  • 1. De uitkomsten van een onderzoek worden vastgelegd in een rapportage

  • 2. Het rapport wordt besproken met het bestuurlijke en ambtelijke aanspreekpunt.

  • 2. Elke rapportage bevat tenminste een analyse en aanbevelingen ter verbeteringen, alsmede voorstellen op welke wijze de verbeteringen zullen worden gerealiseerd (inclusief budgetvoorstellen)

  • 3. Het College brengt over de resultaten van het onderzoek schriftelijk verslag uit aan de Raad of een daartoe door de Raad aangewezen commissie.

Artikel 6 Voortgang onderzoeken

  • 1. Het college rapporteert in de bedrijfsvoeringparagraaf in het jaarverslag over de voortgang van de onderzoeken en de uitputting van bijbehorende budgetten.

  • 2. Bij bevindingen van substantieel belang wordt de raad door het college direct op de hoogte gebracht.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 april 2003.

Artikel 8 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: “Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Leeuwarden”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 10 maart 2003

voorzitter
griffier

ARTIKELSGEWIJSE TOELICHTING

Artikel 2 Jaarplan

De beslissing wat te onderzoeken is aan het college. Vanzelfsprekend zal de raad willen weten wat de plannen zijn, en ook gelegenheid willen hebben om deze te bespreken en als hij dat nodig acht invloed uit te oefenen. Indien het college een onderzoek dat de raad noodzakelijk acht niet wil agenderen, kan de raad dat uiteraard zelf doen onderzoeken.

Het jaarplan moet een adequaat beeld geven van de voorgenomen onderzoeken, zij het uiteraard nog globaal. Daarom geeft de raad aan welke informatie in ieder geval in het jaarplan ter beschikking moet komen.

Artikel 3 Onderzoeksplan

De in het jaarplan globaal aangegeven onderzoeken worden per onderzoek uitgewerkt in een onderzoeksplan. Bespreking van de onderzoeksplannen met het college wordt niet voorgeschreven. Wel dient het college de plannen ter informatie te ontvangen. Uiteraard kan het college zelf besluiten om een onderzoeksplan ter bespreking te agenderen indien hij daar aanleiding toe ziet.

De reikwijdte van onderzoeken naar doelmatigheid en doeltreffendheid beperken zich niet tot benoemde organisatie-onderdelen, maar kunnen zich – indien nodig – uitstrekken over diensten en instellingen waarvoor de gemeente bestuurlijk verantwoordelijk is of waarvan de activiteiten geheel of in belangrijke mate door de gemeente worden bekostigd (de zgn. verbonden partijen).

Afbakening: van te voren moet duidelijk worden afgebakend wat wel, en wat niet meer tot het onderwerp van het onderhavig onderzoek behoort.

Doel van het onderzoek: doelmatigheid en doeltreffendheid kunnen met verschillende doelstellingen worden onderzocht. Het doel kan zijn te onderzoeken of met een beleidsprogramma de maatschappelijke doelen worden gerealiseerd die ervoor gesteld waren, en of dit doelmatig is gebeurd. Het doel kan ook zijn om meer in het bijzonder bepaalde ondersteunende processen en instrumenten op doelmatigheid en doeltreffendheid te onderzoeken. In het onderzoeksplan wordt aangegeven welk doel met het onderhavig onderzoek wordt nagestreefd.

Artikel 4 Uitvoering onderzoek

Onderzoeken kunnen worden uitgevoerd – in opdracht van het College – door het ambtelijke apparaat (al of niet met inbreng van deskundigheid van derden) of door derden.

Indien de ambtelijke organisatie de onderzoeken uitvoert zullen in de onderzoeksopzet waarborgen dienen te worden ingebouwd, waarmee de onafhankelijkheid van de analyse en/of adviezen ter verbeteringen worden gegarandeerd. Dat betekent dat bij de uitvoering van het onderzoek wel functionarissen die betrokken zijn bij het onderzoeksobject kunnen worden betrokken, maar dat de analyse en de aanbevelingen zoveel als mogelijk onafhankelijk tot stand komen door functionarissen die niet betrokken zijn bij het onderzoeksobject.

Artikel 5 Onderzoeksrapport

Met de instelling van de onderzoeken beoogt de gemeente de transparantie van gemeentelijk handelen te vergroten en de publieke verantwoording daarover te versterken. De bevindingen van de onderzoeken worden dan ook neergelegd in rapporten voor de raad (dus openbaar; de gemeentewet schrijft dit ook voor). Systematische aandacht voor doelmatigheid en doeltreffendheid impliceert ook het doel om te leren, om te denken over en te streven naar verbetering. Daarom wordt ook voor dit aspect expliciet aandacht voorgeschreven.

Artikel 6 Voortgang onderzoek

De bedrijfsvoeringparagraaf dient inzicht te geven in de stand van zaken en de beleidsvoornemens omtrent de bedrijfsvoering. Daarbij dient een relatie te worden gelegd met het uitvoeren van de programma’s in het programmaplan.

Het ligt voor de hand om in deze paragaaf ook jaarlijks te rapporteren over de stand van zaken bij de onderzoeken.