Regeling vervallen per 12-12-2017

Actualisatie en aanvulling Nadere regels terrassen

Geldend van 08-05-2013 t/m 11-12-2017

Intitulé

Actualisatie en aanvulling Nadere regels terrassen

Actualisatie en aanvulling Nadere regels terrassen

Algemene voorschriften voor terrassen

  • 1.
    • a.

      De verstrekking van drank dient vanuit de inrichting plaats te vinden. Tappunten op terrassen zijn niet toegestaan, behalve in uitzonderlijke situaties als daarvoor door de Burgemeester voor zwakalcoholische dranken ontheffing is verleend volgens artikel 35 van de Drank- en horecawet.

    • b.

      Het terras en de omgeving (ook het aangrenzend openbaar water) dienen vrij te blijven van papier, afval en andere ongerechtigheden, afkomstig van of veroorzaakt door het gebruik van het terras.

    • c.

      De terrasexploitant moet ervoor zorgen dat het terrasmeubilair gedurende de periode dat de inrichting is gesloten, zodanig is opgeslagen of neergezet dat er geen hinder voor het verkeer kan ontstaan.

    • d.

      De terrasexploitant is gehouden te doen en na te laten hetgeen redelijkerwijs gevergd kan worden om hinder en overlast, veroorzaakt door op het terras aanwezige bezoekers, te voorkomen of te beperken.

    • e.

      De terrasexploitant dient op eerste aanzegging van de gemeente medewerking te verlenen aan projecten, zoals herbestrating, reconstructie van wegen, vernieuwing van kabels en leidingen en dergelijke, en aan gemeentelijke taken in verband met openbare orde en veiligheid, zonder dat hij daaraan enig recht op schadevergoeding kan ontlenen.

    • f.

      Aanwijzingen gegeven door politie, brandweer, milieudienst of daartoe dan wel door de Burgemeester aangewezen ambtenaren dienen terstond door de terrasexploitant te worden opgevolgd.

    • g.

      De Burgemeester kan besluiten om gebieden aan te wijzen waar het verboden is om een terras te hebben.

    • h.

      Paracommerciële rechtspersonen als genoemd in artikel 4, lid 1 van de Drank- en Horecawet komen niet in aanmerking voor een terrasvergunning.

Ruimtelijk-functionele voorschriften voor terrassen

  • 2.
    • a.

      Het terras dient te worden opgesteld volledig binnen de grenzen die worden aangegeven op de tekening die bij de vergunning behoort;

    • b.

      Terrasgrenzen worden waar nodig gemarkeerd met wegdeknagels, ook wel markeringspunaises genoemd, waar de Leidse sleutels op staan;

    • c.

      De gemeente Leiden is verantwoordelijk voor plaatsing van de wegdeknagels.

    • d.

      Terrassen zijn alleen mogelijk binnen de projectie van de perceelgrenzen, dat wil zeggen loodrecht vanaf de gevel van het pand. Terrassen die niet tegen de eigen gevel staan, maar bijvoorbeeld aan de overzijde van een rijbaan of looppad, mogen niet binnen een afstand van 4 meter tot panden van derden worden geplaatst. Tenzij daarover overeenstemming is met de eigenaar van de betreffende panden.

    • e.

      Brandkranen moeten worden vrijgehouden, dat wil zeggen dat het is verboden voorwerpen die zwaarder zijn dan 15 kg te plaatsen of voorwerpen te verankeren in de grond -binnen een straal van 75 cm rondom een brandkraan.

    • f.

      Nooduitgangen moeten worden vrijgehouden.

    • g.

      Het is niet toegestaan voorwerpen te plaatsen binnen een afstand van 50 cm van een blindengeleidestrook.

    • h.

      Als zich in straten verhoogde trottoirs bevinden met het oogmerk de verkeersveiligheid te dienen, moet op die trottoirs een vrije doorgang (obstakelvrije ruimte) resteren van 1,5 meter. Op de trottoirs van de Stationsweg, de Steenstraat, de Nieuwe Beestenmarkt, de Turfmarkt, het Kort Rapenburgde Breestraat, de Korevaarstraat, de Lange Mare en de Doezastraat moet vanwege de belangrijke functie voor het voetgangersverkeer de vrije doorgang (obstakelvrije ruimte) voor voetgangers minimaal 2 meter bedragen, of zoveel als het straatprofiel toelaat.

    • i.

      In stegen en straten die smaller zijn dan 4 meter, en waar de verkeerfunctie gering of afwezig is, mogen terrassen tegen de eigen gevel worden geplaatst, tot 1 meter uit de gevel (zogenoemde gevelterrassen), tenzij redelijkerwijs te verwachten is dat omwonenden overlast (ten aanzien van geluid en vrije doorgang) zullen ondervinden, en mits de vrije doorgang (obstakelvrije ruimte) 1,5 meter bedraagt.

    • j.

      Voor de toegang van calamiteitendiensten moet er een vrije toegang van 4 meter tot het plein van de Beestenmarkt aan de kant van de Steenstraat en van de Nieuwe Beestenmarkt bestaan.Terrassen mogen geen belemmering vormen voor de ambulante handel, kermis, evenementen en bijzondere gebeurtenissen.

    • k.

      Het gebruik van terrassen gelegen aan een binnenterrein is niet toegestaan tussen 23.00 en 09.00 uur. Het gebruik in de overige uren is slechts toegestaan indien de geluidsnormen uit de Wet Milieubeheer (Besluit algemene regels voor inrichtingen) zich daartegen niet verzetten.

    • l.

      Voor versterkte- en niet versterkte muziek op een terras moet een evenementenvergunning worden aangevraagd bij de Burgemeester.

Voorschriften met betrekking tot ruimtelijke kwaliteit van terrassen

  • 3.
    • a.

      Terrasmeubilair bestaat uit (sta)tafels, zitelementen en parasols.

    • b.

      Plantenbakken, prullenbakken, verlichtings- en verwarmingsobjecten, een menukaartstandaard / menubord en uitgiftebuffet zijn binnen de grenzen van het terras toegestaan mits passend bij de functie en beeldkwaliteit van het terras en de omgeving en uitgevoerd in gedekte tint. Bijvoorbeeld de standaardkleur voor objecten in de openbare ruimte RAL 7016 (donkergrijs) of de donkergroene kleur van de Leidse Lantaarn. Felle, fluoriserende of primaire kleuren zijn niet toegestaan.

    • c.

      Niet toegestaan zijn fietsenrekken, palen en reclameborden (zie tevens Modellenboek Gevelreclame).

    • d.

      Een menukaartstandaard of menubord is gericht op het geven van informatie over het te verkrijgen menu. Deze staat bij voorkeur zo veel mogelijk tegen de gevel. Om de grootte binnen de perken te houden geldt in beginsel een maximale grootte van 1 m² per zijde (bijvoorbeeld maximaal 0,60 m breed en 1,50 m hoog).

    • e.

      Plankieren, vlonders en andere bedekkingen van de verharding en opbouwen en dakjes zijn niet toegestaan, tenzij die constructies deel uitmaken van bouwplannen, waarvoor reeds een omgevingsvergunning is verleend

    • f.

      Overkappingen van terrassen zijn niet toegestaan (zie tevens Modellenboek Gevelreclame). Losse overkappingen zijn alleen tijdelijk toegestaan tijdens evenementen en met een ontheffing Artikel 35 Drank- en Horecawet.

    • g.

      Verwijderbare of tijdelijke zijwanden, windschermen, flappen of andere terrasafscheidingen zijn niet toegestaan.

    • h.

      Permanente zijwanden, nagelvaste parasols en eventuele andere omgevingsvergunningsplichtige objecten zijn enkel toegestaan met een daartoe strekkende omgevingsvergunning. Voor terrassen op het water geldt dat omgevingsvergunningplichtige objecten in geen enkele situatie zijn toegestaan.

    • i.

      Permanente zijwanden bestaan uit profielen van hout, staal, aluminium of hoogwaardig kunststof. De kleurstelling van zijwanden is terughoudend, dat wil zeggen uitgevoerd in gedekte tint. Bijvoorbeeld de standaardkleur voor objecten in de openbare ruimte RAL 7016 (donkergrijs) of de donkergroene kleur van de Leidse Lantaarn. Felle, fluoriserende of primaire kleuren zijn niet toegestaan. De hoogte van de zijwanden is maximaal 1,5 meter. Het dichte deel van de zijwand is maximaal 0,70 m hoog (vanaf maaiveld). De transparante invulling bestaat uit helder kleurloos glas of helder kunststof. Zijwanden worden alleen loodrecht uit de gevel geplaatst en binnen de grenzen, en dus nooit langer dan de lengte (diepte), van het terras.

    • j.

      Tafels en zitelementen worden uitgevoerd in ongekleurd hout, riet, rotan (of rotanlook), al dan niet met een metalen frame. Tafels en zitelementen mogen niet volledig uit kunststof bestaan. Het meubilair moet passend zijn bij de beeldkwaliteit van de omgeving en uitgevoerd worden in een gedekte tint. Bijvoorbeeld de standaardkleur voor objecten in de openbare ruimte RAL 7016 (donkergrijs) of de donkergroene kleur van de Leidse Lantaarn. Felle, fluoriserende of primaire kleuren zijn niet toegestaan.

    • k.

      Meubilair mag geen afschermende werking hebben en heeft een open zij- en achterkant.

    • l.

      Parasols, markiezen en uitvalsschermen moeten passend zijn bij de beeldkwaliteit van de omgeving en uitgevoerd worden in een gedekte tint. Bijvoorbeeld de standaardkleur voor objecten in de openbare ruimte RAL 7016 (donkergrijs) of de donkergroene kleur van de Leidse Lantaarn. Felle, fluoriserende of primaire kleuren zijn niet toegestaan.

    • m.

      Op het terras is in zijn geheel geen reclame toegestaan anders dan op de volants van parasols en op luifels (markiezen en uitvalsschermen) (zie tevens Modellenboek Gevelreclame).

    • n.

      De burgemeester kan desgevraagd ontheffing verlenen om af te wijken van de hierboven gestelde ruimtelijke kwaliteitsregels voor terrassen. In lijn met de structuurvisie ‘Verder met de Binnenstad’ is bijvoorbeeld in het noordoostelijke gedeelte van de binnenstad (’de innoverende stad’) meer diversiteit en contrast mogelijk. Alvorens een besluit te nemen vraagt de burgemeester advies aan de gemeentelijke Toets- en Advies Commissie Openbare Ruimte (TACOR).

De ‘Nadere regels Terrassen’ gaan in per 1 april 2013. Voor de bestaande terrassen geldt voor de wijzigingen op het bestaande beleid genoemd in de voorschriften onder 3.b (alleen de kleurstelling) en 3.e t/m 3.n een overgang van 2 jaar (d.w.z. ingangstermijn 1 april 2015) zodat de ondernemers de mogelijke investeringen en activiteiten kunnen incalculeren.