Regeling vervallen per 01-07-2014

de Verordening Vergoeding Reiskosten en kinderopvang Wethouders 2006

Geldend van 01-01-2006 t/m 30-06-2014 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2006

Intitulé

de Verordening Vergoeding Reiskosten en kinderopvang Wethouders 2006

17 januari 2006 Leiderdorp afdeling: PIOF

onderwerp: onkostenvergoeding wethouders

onkostenvergoeding wethouders 2006

Beslispunten

1.Voorstel tot het vaststellen van de Verordening Vergoeding Reiskosten en kinderopvang Wethouders 2006.

1 Inleiding

In de circulaire van 5 december 2005 met kenmerk 2005-0000284761, is door het Ministerie van Binnenlandse Zaken aangegeven dat de onkostenvergoeding op basis van artikel 25 eerste lid van het Rechtspositiebesluit wethouders komt te vervallen met ingang van 1 januari 2006. Hiermee is automatisch artikel 25 lid twee en drie van toepassing, waarvoor geen verordening hoeft te worden vastgesteld. Volgens artikel 23 van het rechtspositiebesluit wethouders kan de raad bij verordening bepalen dat de wethouder aanspraak heeft op een vergoeding van kosten woon-werkverkeer en dienstreizen. De vergoeding voor dienstreizen was ook geregeld in de verordening onkostenvergoeding wethouders. In de nieuwe verordening zal dit weer worden opgenomen, evenals een vergoeding voor reiskosten woon- werkverkeer conform de regeling voor reiskosten van de gemeente Leiderdorp. Daarnaast wordt voorgesteld om ook een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang in de verordening op te nemen, analoog aan de regeling Kinderopvang Leiderdorp.

1.1 Beoogd effect

Vaststelling van de Verordening Vergoeding Reiskosten en Kinderopvang Wethouders 2006.

2 Argumenten

Het vervallen verklaren van de verordening onkostenvergoeding wethouders is een gevolg van een besluit van de staatssecretaris van financiën om met ingang van 1 januari 2006 wethouders als werknemer te beschouwen en niet meer als zelfstandige. Daardoor vervalt artikel 25 eerste lid van de rechtspositie wethouders.

Aangezien de reiskosten conform artikel 23 kunnen worden vergoed, is besloten daarvoor een nieuwe verordening aan te bieden. Indien het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties de hoogte van de vergoedingen wijzigt, wordt dit daarmee automatisch ook voor de wethouders van de gemeente Leiderdorp aangepast.

Gezien het maatschappelijk belang, wordt tevens voorgesteld om in de nieuwe verordening een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang te regelen. De wethouders krijgen de vergoeding conform de regeling reiskosten Leiderdorp respectievelijk de regeling kinderopvang Leiderdorp.

3 Draagvlak

Wettelijk kader in verband met afschaffing van de oude verordening. Het alsnog toevoegen van een tegemoetkoming in de kinderopvangkosten volgt uit het kabinetsbeleid op het gebied van combineren van werk- en zorgtaken.

4 Kanttekeningen

Niet van toepassing

5 Kosten, baten en dekking

Het automatisch volgen van de onkostenvergoeding blijft per fulltime wethouder € 569,35 (onveranderd) per maand uit de staat B 2005. Voor parttime wethouders wordt dit naar rato vergoed.

De vergoeding voor reiskosten wordt uitgebreid met de reiskosten voor woon- werkverkeer. In hoeverre hiervan sprake is, hangt af van de woonplaats van een wethouder.

De vergoeding voor kinderopvang is nieuw en is afhankelijk van het beroep daarop door wethouders. De bijdrage zal uit staat B worden gefinancierd. De huidige wethouders komen daarvoor niet in aanmerking.

De vergoeding voor de reiskosten en de kinderopvang zijn opgenomen in de begroting van 2006.

6 Standpunt commissies

Niet van toepassing.

College van Burgemeester en wethouders

de secretaris,

de burgemeester,