Regeling vervallen per 29-04-2022

Vlaggenprotocol gemeente Leidschendam-Voorburg

Geldend van 26-02-2020 t/m 28-04-2022

Intitulé

Vlaggenprotocol gemeente Leidschendam-Voorburg

Burgemeester en wethouders van de gemeente Leidschendam-Voorburg,

Overwegende dat het voor de praktijk wenselijk is regels te hebben voor het gebruik maken van vlaggen en deze vast te leggen;

gelet op artikel 160, eerste lid, onder a. van de Gemeentewet;

BESLUIT:

vast te stellen het Vlaggenprotocol gemeente Leidschendam-Voorburg.

1. De Nederlandse vlag

De Nederlandse vlag is het symbool van de eenheid en de onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden. De vlag moet altijd een ereplaats hebben als deze gebruikt wordt op Nederlands grondgebied.

1.1. Gebruik oranje wimpel

Op Koningsdag en de hierna vermelde verjaardagen van leden van het Koninklijk huis wordt de vlag met oranje wimpel gevoerd. Bij alle andere gelegenheden wordt de vlag zonder oranje wimpel gevoerd.

1.2 Nationale vlaginstructie

Vanuit het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is er een vlaginstructie opgesteld. Het ministerie verzoekt provincies, gemeenten en andere overheden zich bij deze vlaginstructie aan te sluiten. In deze instructie staan de data waarop van de rijksgebouwen of uitgebreid (UV) of beperkt (BV) gevlagd moet worden met of zonder wimpel. De instructie maakt een onderscheid tussen 'uitgebreid vlaggen (UV)' (vanaf alle rijksgebouwen) en 'beperkt vlaggen (BV)' (alleen vanaf de hoofdgebouwen).

Hieronder staan de data waarop van de rijksgebouwen of uitgebreid (UV) of beperkt (BV) gevlagd moet worden met of zonder wimpel. Indien een datum op een zondag of een algemeen erkende christelijke feestdag valt, dan dient te worden gevlagd op de dag erna.Op 4 en 5 mei wordt altijd gevlagd, ongeacht de dag.

31 januari

Verjaardag van Prinses Beatrix

BV met wimpel

27 april

Koningsdag/verjaardag van Koning Willem-Alexander

UV met wimpel

4 mei

Nationale dodenherdenking: halfstok vanaf 18.00 tot zonsondergang

UV

5 mei

Nationale bevrijdingsdag

UV

17 mei

Verjaardag van Koningin Máxima

BV met wimpel

Laatste zaterdag juni

Nederlandse Veteranendag

UV

15 augustus

Formeel einde Tweede Wereldoorlog

UV

7 december

Verjaardag van de Prinses van Oranje (Amalia)

BV met wimpel

15 december

Koninkrijksdag

BV

  

1.3 Gemeentelijke vlaglocaties

Bij het gemeentehuis en het servicecentrum wordt er gebruikt gemaakt van vlaggen. Deze vlaggen blijven dag en nacht hangen en zijn aangelicht.

Beperkt en uitgebreid vlaggen vanaf de hoofdgebouwen

- Servicecentrum, Koningin Wilhelminalaan 2 (gemeentevlag, Nederlandse vlag en Europese vlag)

- Gemeentehuis, Raadhuisplein 1 (gemeentevlag en Nederlandse vlag)

Uitgebreid vlaggen

- Huize Swaensteyn Griffie/gemeenteraad, Herenstraat 72 (gemeentevlag en Nederlandse vlag) aan de voorgevel in de Herenstraat.

Op Huize Swaensteyn hangen tevens twee Nederlandse Vlaggen op de binnenplaats. Deze vlaggen zijn aangelicht en hangen hier permanent (met uitzondering van 4 mei, dan hangen de vlaggen niet, want deze kunnen niet halfstok).

1.4 Overige vlaglocaties

- Oorlogsmonumenten

Voor het vlaggen op 4 mei, de Nationale Herdenking, volgen t.z.t. nadere instructies met betrekking tot het vlaggen bij de twee monumenten Park Leeuwenbergh en De Naald aan de Prins Bernhardlaan. Bij het monument voor Vrede en Vrijheid in Park Sijtwende wordt op 4 mei de vlag halfstok gehangen van 18.00 uur tot circa 21.10 uur zonsondergang (tijdstip van zonsondergang kan varieren).

Op 5 mei wordt bij de drie monumenten de hele dag de vlag in top gehangen.

- Dorpspunt Stompwijk, Doctor van Noortstraat 92 (Nederlandse vlag)

Er wordt alleen gevlagd op Koningsdag, 4 en 5 mei.

2. Overige en incidentele gelegenheden

Op onderstaande data wordt er ook gevlagd. Dit wordt NIET gedaan met de Nederlandse vlag, maar met een vlag speciaal voor deze dag.

9 mei

Dag van Europa

KW2, RP1, Swaensteyn

11 oktober

Coming Out Day

KW2 en RP1

 

2.1. Dag van Europa

De Dag van Europa is sinds 1985 een Europese feestdag: dan wordt gevierd dat op 9 mei 1950 de Franse minister Robert Schuman pleitte voor de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de voorloper van de Europese Unie. N.a.v. een motie van de gemeenteraad is deze datum opgenomen. De vlag die wordt gebruikt voor deze dag is de vlag van de EU.

De Europese vlag wordt op de locaties Raadhuisplein 1 en Swaensteyn (voorgevel in de Herenstraat) gehesen. Op de locatie Koningin Wilhelminalaan 2 hangt standaard een vlag van de EU. Indien deze vlag er niet hangt (bijvoorbeeld omdat er een vlag van het landelijk collecterooster hangt), wordt deze op 9 mei gehesen.

2.2. Coming Out Day

Op Coming Out Day wordt er aandacht besteed aan de LHBTI+ gemeenschap. De vlag die wordt gebruikt voor deze dag is de regenboogvlag.

De vlag wordt op zowel Raadhuisplein 1 als Koningin Wilhelminalaan 2 gehesen. De regenboogvlag op Raadhuisplein 1 wordt tijdens een symbolisch moment door een collegelid gehesen.

2.3 Overige gelegenheden

Bij een ontvangst van bestuurders van het Rijk, de provincie of bijvoorbeeld waterschappen kan ervoor gekozen worden daarvoor specifiek te vlaggen.

Er kunnen zich verder uitzonderlijke situaties voordoen waarbij vanuit het Rijk (vaak uit naam van de Minister-President een aanwijzing volgt). Bijvoorbeeld bij een ramp waarbij de overheid wordt gevraagd de Nederlandse vlag halfstok te hangen.

2.4 Overlijden medewerker

Bij overlijden van bestuurders, raadsleden en ambtenaren in functie van de gemeente Leidschendam-Voorburg wordt er beperkt gevlagd. Dit gebeurt op de dag van de uitvaart met de gemeentevlag, mits de datum bij de gemeente bekend is. Er wordt gevlagd bij het gemeentehuis (Raadhuisplein 1) en het servicecentrum (Koningin Wilhelminalaan 2).

3. Landelijk collecterooster

Een vlag van een maatschappelijke instelling die collecteert voor een goed doel én is opgenomen in het nationale collecterooster mag opgehangen worden onder de voorwaarde dat maximaal één week wordt gevlagd en alleen op de locatie Koningin Wilhelminalaan 2.

Op de website www.cbf.nl/collecterooster is het landelijk collecterooster te vinden. De instellingen die

in dit rooster zijn opgenomen, kunnen bij de gemeente een collectevergunning aanvragen (afdeling KCC). Ook kunnen zij bij de gemeente vragen of de vlag van het goede doel gedurende de week van de collecte gehesen kan worden.

4. Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin dit protocol niet voorziet, beslist de burgemeester.

5. Werkinstructie

Binnen de gemeente is de afdeling Facilitaire Zaken verantwoordelijk voor het beleid van het vlaggenprotocol (Kabinet en protocol). De uitvoering van het vlaggenprotocol wordt gedaan door de afdeling Stadsbeheer (Serviceteam). Na overleg met de betrokken afdelingen stelt het hoofd van de Afdeling Facilitaire Zaken een werkinstructie vast waarin de uitvoeringsafspraken van het vlaggenprotocol te vinden zijn.

6. Inwerkingtreding

Dit vlaggenprotocol treedt in werking de dag na de bekendmaking in het Gemeenteblad en wordt ook beschikbaar gesteld op www.overheid.nl.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van

18 februari 2020.

A. van Mazijk, K. Tigelaar

secretaris, burgemeester