Delegatiebesluit werkgeverschapsbevoegdheden van de gemeenteraad aan de werkgeverscommissie Leidschendam-Voorburg

Geldend van 15-01-2021 t/m heden

Intitulé

Delegatiebesluit werkgeverschapsbevoegdheden van de gemeenteraad aan de werkgeverscommissie Leidschendam-Voorburg

De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg,

gezien het voorstel van de werkgeverscommissie van de gemeenteraad van 29 november 2020 (2078);

gelet op artikel 83, eerste lid, de artikelen 107 tot en met 107e, en artikel 156 van de Gemeentewet en afdeling 10.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

b e s l u i t:

vast te stellen: het Delegatiebesluit werkgeverschapsbevoegdheden van de gemeenteraad aan de werkgeverscommissie Leidschendam-Voorburg.

Artikel 1 Delegatie van bevoegdheden

De gemeenteraad delegeert aan de Werkgeverscommissie als bedoeld in de Verordening werkgeverscommissie Leidschendam-Voorburg de volgende bevoegdheden inzake zijn werkgeverschap:

  • a.

    de bevoegdheden die rechtstreeks voortvloeien uit de Ambtenarenwet 2017;

  • b.

    de bevoegdheden tot het aangaan, wijzigen en beëindigen van arbeidsovereenkomsten met de bij de griffie werkzame ambtenaren (artikel 107 e lid 2 Gemeentewet);

  • c.

    de bevoegdheid tot het geven van uitvoering aan de geldende Cao Gemeenten ten aanzien van de griffier en de ambtenaren in dienst bij de gemeente die werkzaam zijn bij de griffie, zoals volgt uit artikel 1.11 van de Cao Gemeenten;

  • d.

    de bevoegdheid te besluiten dat voor de griffier en het griffiepersoneel ten aanzien van de lokale regelingen voor arbeidsvoorwaarden die niet zijn geregeld in de geldende Cao Gemeenten, de bepalingen worden gevolgd zoals die voor de gemeentelijke organisatie ressorterend onder de gemeentesecretaris in het Personeelshandboek zijn vastgelegd. Indien toepassing daarvan een ongewenste of onredelijke situatie zou opleveren, kan de werkgeverscommissie gemotiveerd besluiten hiervan af te wijken (Boek 7, titel 10 Burgerlijk Wetboek, artikel 107 lid 2 en artikel 107 e lid 2 Gemeentewet).

Artikel 2 Uitvoering

De werkgeverscommissie kan de aan haar overgedragen bevoegdheden ten aanzien van het griffiepersoneel laten uitvoeren door de griffier.

Artikel 3 Citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Dit besluit kan worden aangehaald als “Delegatiebesluit werkgeverschap raad Leidschendam-Voorburg”.

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking daags na de bekendmaking in het Gemeenteblad.

  • 3.

    Gelijktijdig wordt het delegatiebesluit werkgeverschap raad, vastgesteld op 26 maart 2013 ingetrokken.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg van 5 januari 2021.

de griffier, de voorzitter,

mr. C.J. de Vries, K. Tigelaar

Toelichting

Algemeen

Met de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) zijn griffiemedewerkers onder het private arbeidsrecht komen te vallen en worden zij niet meer aangesteld door het bestuursorgaan raad, maar hebben zij een arbeidsovereenkomst met de overheidswerkgever, zijnde de rechtspersoon gemeente. In de aanpassingswet Wnra is aan de raad, net als aan het college, de bevoegdheid toegekend om besluiten ter voorbereiding van een privaatrechtelijke rechtshandeling te nemen (zoals aangaan, wijzigen en beëindigen van arbeidsovereenkomsten). Het toekennen van de bevoegdheid tot het nemen van deze voorbereidende besluiten brengt met zich dat de raad exclusief en met uitsluiting van het college, de zeggenschap heeft over de griffier en de medewerkers van de griffie.

Gelet op de publieke taken, de grootte en de samenstelling van de raad ligt het voor de hand dat hij voor de feitelijke uitvoering van de werkgeverstaken een werkgeverscommissie instelt waaraan hij deze taak delegeert. Sinds 2013 heeft de gemeente Leidschendam-Voorburg een werkgeverscommissie waaraan de werkgeverstaken van de raad zijn gedelegeerd.

Artikelsgewijs

Artikel 1 Delegatie van bevoegdheden

Onderdeel a

Uit de toelichting bij de aanpassingswet Wnra blijkt dat het orgaan dat binnen de rechtspersoon gemeente zeggenschap heeft over (een deel van) het personeel, de bevoegdheden, verplichtingen en rechten uitoefent die de Ambtenarenwet 2017 aan de overheidswerkgever toebedeelt. De raad (en via het delegatiebesluit de werkgeverscommissie) is dus bevoegd om bijvoorbeeld het integriteitsbeleid voor het griffiepersoneel vast te stellen.

Onderdeel b

De delegatie is beperkt tot het aangaan, wijzigen en beëindigen van arbeidsovereenkomsten met de bij de griffie werkzame ambtenaren. De griffier valt hier niet onder. Niet gedelegeerd zijn de bevoegdheid:

- te besluiten tot het aangaan, wijzigen en beëindigen van de arbeidsovereenkomst met de griffier (art. 107, lid 2 Gemeentewet);

- in een instructie nadere regels over de taak en de bevoegdheden van de griffier te stellen (art. 107a, lid 2 Gemeentewet);

- de vervanging van de griffier te regelen (art. 107d, lid 1 Gemeentewet); en

- regels over de organisatie van de griffie te stellen (art. 107e, lid 1 Gemeentewet).

Deze bevoegdheden blijven dus aan de raad.

Onderdeel c

Artikel 1.11 Cao Gemeenten geeft weer dat voor de toepassing van de cao de raad bevoegd is ten aanzien van de griffier en de bij de griffie werkzame werknemers. Delegatie van deze toepassing betekent bijvoorbeeld ook dat de werkgeverscommissie de bevoegdheid heeft als werkgever overleg te voeren met de vakbonden in het Lokaal Overleg (de arbeidsvoorwaardencommissie van de ondernemingsraad zoals deze is ingesteld bij het Convenant Arbeidsvoorwaardencommissie Leidschendam-Voorburg 2020).

Onderdeel d

In de situatie tot 1 januari 2020 waarin de Ambtenarenwet 1929 nog van toepassing was, werd aan de werkgeverscommissie ook het vaststellen en wijzigen van de arbeidsvoorwaardenregeling (ARLV) gedelegeerd. Na de normalisering van de rechtspositie ambtenaren zijn de arbeidsvoorwaarden opgenomen in een privaatrechtelijke cao en een personeelshandboek. Het college heeft als vertegenwoordiger van de rechtspersoon gemeente na de normalisering de bevoegdheden met betrekking tot de collectieve rechtspositionele zaken, zoals het overeenkomen van een cao en het vaststellen van een personeelshandboek. De raad heeft na de normalisering alleen nog de bevoegdheden met betrekking tot de individuele rechtspositionele zaken van het personeel van de griffie (Boek 7, titel 10 Burgerlijk Wetboek, artikel 107 lid 2, 107 e lid 2 Gemeentewet). Met deze bepaling wordt aangegeven dat de bevoegdheid om in de individuele rechtsbetrekking het personeelshandboek van toepassing te laten zijn en eventuele afwijkingen daarvan overgedragen is aan de werkgeverscommissie.

Artikel 2 Uitvoering

Voor de materiële uitoefening van het werkgeverschap heeft de werkgeverscommissie bevoegdheden gemandateerd, dan wel volmacht gegeven, aan de griffier middels het Bevoegdhedenbesluit met bijbehorende Bevoegdhedenlijst.

Artikel 3 Citeertitel en inwerkingtreding

Op 26 maart 2013 heeft de raad eerder een delegatiebesluit genomen waarbij een deel van de bevoegdheden zijn overgedragen aan de werkgeverscommissie. Het besluit van 26 maart 2013 wordt vervangen door dit besluit.