Regeling vervallen per 08-10-2020

Reglement bescherming gegevens ambtenaren gemeente Leudal

Geldend van 03-06-2010 t/m 07-10-2020 met terugwerkende kracht vanaf 01-09-2009

Intitulé

Reglement bescherming gegevens ambtenaren gemeente Leudal

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE LEUDAL

gelet op de Wet Bescherming Persoonsgegevens;

mede gelet op de instemming van de ondernemingsraad d.d. 9 maart 2010;

b e s l u i t e n

vast te stellen het navolgende Reglement Bescherming gegevens ambtenaren gemeente leudal

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • 1.

    Ambtenaar:

    • a.

      de ambtenaar in de zin van de CAR

    • b.

      de werknemer als bedoeld in artikel 2:5 van de CAR.

  • 2.

    Leidinggevende:

    functionaris waaraan, volgens de hiërarchische organisatiestructuur verantwoording verschuldigd is.

Artikel 2 Grondslag van gegevensverwerking

Het verwerken van persoonsgegevens in een personeelsdossier in het kader van de noodzakelijkheid voor de uitvoering van een arbeidsovereenkomst of een publiekrechtelijke aanstelling als ambtenaar (art. 3.4.3 Wbp).

Artikel 3 Verantwoordelijkheid

  • a. Burgemeester en wethouders van de gemeente Leudal zijn verantwoordelijk voor het opstellen van het reglement en het toezicht houden op het correct gebruik van richtlijnen betreffende de uitvoering van de WBP.

  • b. De teamleider O, C en J is beheerder van het reglement en verantwoordelijk voor evaluatie en bijstelling.

  • c. De medewerkers van de personeel- en salarisadministratie dragen zorg voor het correct verwerken van persoonsgegevens. Hieronder valt ook periodieke controle of gegevens nog kloppen.

Artikel 4 Bevoegde medewerkers

Verwerking van persoonsgegevens wordt uitgevoerd door de medewerkers van de personeel- en salarisadministratie. Zij beheren de sleutels en zijn verantwoordelijk om verstoringen en inbreuk op de beveiligingsafspraken terstond te melden aan burgemeester en wethouders. Burgemeester en wethouders kunnen maatregelen treffen of onderzoek gelasten.

Artikel 5 Inhoud

Per ambtenaar is er een dossier met:

  • a.

    een stamkaart (te genereren uit PIMS);

  • b.

    kopie identiteitskaart/paspoort;

  • c.

    gegevens met betrekking tot werving en selectie;

  • d.

    gegevens/mutaties met betrekking tot dienstverband;

  • e.

    gegevens/mutaties met betrekking tot loopbaan;

  • f.

    gegevens/mutaties met betrekking tot uitvoering rechtspositie;

  • g.

    gegevens/mutaties met betrekking tot ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden;

  • h.

    diversen.

Artikel 6 Ter beschikking van anderen

  • a. Voor ter beschikking stellen van bepaalde gegevens heeft de gemeente Leudal geen toestemming nodig van de ambtenaar, bijvoorbeeld voor het berekenen en uitbetalen van salaris. Ook gegevens die verplicht moeten worden doorgegeven in verband met arbeidsongeschiktheid vallen hieronder.

  • b. Voor alle andere gegevens zal de gemeente Leudal de schriftelijke toestemming van de ambtenaar vragen.

Artikel 7 Inzagerecht

  • a. De ambtenaar kan inzage vragen in zijn personeelsdossier.

  • b. De leidinggevenden, de directeuren en de gemeentesecretaris hebben inzagerecht voor gegevens die noodzakelijk zijn voor de aansturing van hun ambtenaren, de kwaliteitsbewaking en het personeelsmanagement.

  • c. Inzage kan persoonlijk plaatsvinden in aanwezigheid van de personeelsadviseur.

  • d. Indien een afschrift wordt verlangd, dan vindt dit plaats onder de regels en voorwaarden zoals in de handleiding van het ministerie is vermeld.

Artikel 8 Correctierecht

  • a. De ambtenaar heeft het recht te verzoeken gegevens in zijn personeelsdossier te corrigeren. Dit verzoek moet schriftelijk worden gedaan.

  • b. Verwerking van de correctie vindt plaats conform landelijke voorschriften.

Artikel 9 Bewaarverplichting

  • a. Het personeelsdossier blijft in stand gedurende de duur van het dienstverband.

  • b. Overige bewaartermijnen (conform selectielijst):

    • -

      10 jaar na einde dienstverband, pensionering of overlijden;

    • -

      40 jaar na einde dienstverband indien het personeel betreft dat in aanraking is geweest met voor de gezondheid schadelijke stoffen, alsmede de informatie over die stoffen;

  • c. De personeelsdossiers van markante personen worden blijvend bewaard.

Artikel 10 Citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Deze reglement kan worden aangehaald als “Reglement bescherming gegevens medewerkers” en treedt in werking met terugwerkende kracht tot 1 september 2009.

  • 2.

    Op de in het eerste lid genoemde datum vervalt het “Reglement bescherming gegevens medewerkers” van 8 juli 2008.

Heythuysen, 25 mei 2010

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN LEUDAL,

De secretaris, De burgemeester,

Toelichting op Reglement Bescherming gegevens medewerkers

Artikel 1 Grondslag van gegevensverwerking

De gemeente Leudal houdt zich aan de uitgangspunten van de WBP. Hierin zijn een aantal grondslagen beschreven. Deze betreffen onder andere de toestemming tot gegevensverwerking, de noodzaak tot uitvoeren van een overeenkomst en wettelijke verplichtingen. Vanwege de uitgebreide omschrijving en toelichting wordt verwezen naar de door het ministerie van Justitie uitgegeven handleiding.

Artikel 2 Verantwoordelijkheid

Uit de WBP vloeien onder meer de volgende verplichtingen voort:

  • o

    u bent verantwoordelijk voor de juistheid en nauwkeurigheid van de gegevens in de personeelsadministratie;

  • o

    gegevens in het personeelsdossier dienen toereikend, ter zake dienend en niet bovenmatig, gelet op het doel waarvoor ze verwerkt worden, te zijn;

  • o

    u moet passende technische en organisatorische maatregelen treffen om persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies of enige vorm van onrechtmatige verwerking.

  • o

    persoonsgegevens in een vorm die het mogelijk maakt de werknemer te identificeren, mogen niet langer bewaard worden dan noodzakelijk is voor de verwerkelijking van de doeleinden waarvoor zij worden verzameld of vervolgens worden gebruikt;

  • o

    u moet uw werknemers de mogelijkheid bieden hun gegevens in te zien en te corrigeren. Het recht op inzage geldt in principe voor het gehele personeelsdossier.

Artikel 3 Bevoegde medewerkers

De medewerkers van de personeel- en salarisadministratie beheren de personeelsdossiers en verwerken de gegevens hierin.

Artikel 4 Inhoud

De hoofdregel is dat alleen die gegevens in een personeelsdossier mogen voorkomen die noodzakelijk zijn voor het doel waarvoor het personeelsdossier is ingesteld. Gegevens als klachten, waarschuwingen, verzuimfrequentie, beoordelingsgesprekken en persoonlijke werkaantekeningen van de leidinggevende mogen in het personeelsdossier worden opgenomen. In principe mogen geen medische gegevens opgenomen worden in het personeelsdossier. In het kader van de reïntegratie en verzuimbegeleiding dient dit beperkt te blijven tot de informatie over de functionele beperkingen van de zieke werknemer en de noodzakelijke aanpassingen op de werkvloer. Een voorbeeld hiervan is een aangepaste stoel.

Vrijwillig verkregen informatie over de aard en oorzaak van de ziekte mag slechts in uitzonderlijke situaties in het personeelsdossier opgenomen worden, bijvoorbeeld indien het noodzakelijk is in verband met het gezondheidsbelang van de werknemer.

Artikel 5 Ter beschikking van anderen

Gegevens mogen aan derden worden verstrekt in het geval de werknemer daar ondubbelzinnige toestemming voor heeft gegeven, het noodzakelijk is om een wettelijke plicht na te komen of omdat het noodzakelijk is voor de uitvoering van de arbeidsovereenkomst of publiekrechtelijke aanstelling.

Indien de politie gegevens vraagt over één van de personeelsleden voor het voorkomen of opsporen van strafbare feiten, bestaat alleen de verplichting deze gegevens te verstrekken indien de politie hier uitdrukkelijk en gericht om vraagt én aangeeft op grond van welke wettelijke regeling de gegevens verstrekt moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld op bevel van de rechter-commissaris in strafzaken.

Voor het verstrekken van informatie aan een incasso-bureau naar aanleiding van een schuld van een werknemer, dient de toestemming van de betrokken werknemer gevraagd te worden.

Artikel 6 Inzagerecht

De ambtenaar heeft het recht op inzage in zijn/haar persoonsgegevens. De organisatie kan weigeren aan een verzoek om inzage te voldoen als dat bijvoorbeeld noodzakelijk is in het belang van voorkoming, opsporing en vervolging van strafbare feiten of ter bescherming van de rechten en vrijheden van anderen.

De leidinggevenden, de directeuren en de gemeentesecretaris hebben uit hoofde van hun taak toegang tot de voor de uitoefening van hun taak benodigde persoonsgegevens.

Artikel 7 Correctierecht

Naast het inzagerecht heeft de ambtenaar het recht om aanvulling, verbetering, verwijdering of afscherming van zijn/haar persoonsgegevens te verzoeken. Ook kan hij/zij verzet aantekenen tegen bepaalde vormen van gebruik van de gegevens door de gemeente.

Artikel 8 Bewaarverplichting

De bewaartermijnen onder b. zijn gebaseerd op de Selectielijst voor archiefbescheiden van gemeentelijke en intergemeentelijke organen opgemaakt of ontvangen vanaf 1 januari 1996 zoals verschenen in de Staatscourant van 20 december 2005.

Het blijvend bewaren van de gegevens van markante personen (burgemeester, gemeentesecretaris) wordt uit historisch oogpunt gedaan.