Beleidskader intensieve veehouderij

Geldend van 22-07-2010 t/m heden

Intitulé

Beleidskader intensieve veehouderij

De gemeenteraad van Leudal;

Overwegende, dat de voormalige herindelingsgemeenten Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer de 'Toekomstvisie Leudal, Levende dorpen' hebben vastgesteld of althans daarvan hebben kennisgenomen;

Dat de gemeenteraad van Leudal in zijn vergadering van 11 december 2007 de 'Strategische Overallvisie 2020, Leven in Leudal' heeft vastgesteld;

Dat in beide visies de rode draad van de gemeentelijke identiteit is: een landelijke, rustige, groene parel;

Overwegende voorts, dat in de Strategische Overallvisie 2020 als één van de meest relevante en bepalende trends wordt gekenschetst: het vinden van een goed evenwicht tussen schaalvergroting in de landbouw, plattelandsvernieuwing en multifunctionele landbouw;

Dat enkele van de voormalige herindelingsgemeenten vóór 1 januari 2007 zoekgebieden hebben aangewezen waar ontwikkeling van landbouw mogelijk is;

Dat voor middelgrote en kleinere landbouwbedrijven door multifunctionele landbouw aanknopingspunten worden geboden met naast landbouw ook inkomsten uit landschapsbeheer, de productie van streekproducten en verblijfsrecreatie;

Gelet op de voorstellen van de fracties Ronduit Open respectievelijk Nieuw Akkoord om een beleidskader intensieve veehouderijen vast te stellen;

Mede gelet op (a) de notitie 'Sturing geven aan IV van de Stichting Milieufederatie Limburg d.d. 1 november 2007, (b) de petitie 'Geef ons de ruimte !' van het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt d.d. 22 november 2007 en (c) de notitie van het college van Leudal 'Visie ontwikkelingen intensieve veehouderij' d.d. 27 mei 2008;

Kennisgenomen hebbende van de oriënterende bespreking van een beleidskader intensieve veehouderij en landbouwontwikkelingsgebieden in de raadsvergadering van 27 mei 2008;

Kennisgenomen hebbende van de resultaten van het communicatie- en inspraaktraject;

B e s l u i t :

Vast te stellen het volgende 'Beleidskader intensieve veehouderij gemeente Leudal' en het college op te dragen dat beleidskader uit te voeren respectievelijk daarnaar te handelen.

1. Zoekgebieden of landbouwontwikkelingsgebieden

De in het Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg binnen de grenzen van de gemeente Leudal aangewezen 6 zoekgebieden voor landbouwontwikkelingsgebieden (voor 'projectvestiging en/of incidentele nieuwvestiging van intensieve veehouderij' in Heibloem, Neer, Roggel respectievelijk voor alleen 'incidentele nieuwvestiging van intensieve veehouderij' in Ell, Ittervoort en Kelpen-Oler) worden niet nader juridisch begrensd. Het blijven derhalve 'zoekgebieden' als bedoeld in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg 2006, zeg maar 'Nader uit te werken vestigingsgebieden voor intensieve veehouderijen', die overigens niet groter kunnen worden maar wel kleiner.

Er wordt niet voor gekozen om de zoekgebieden als landbouwontwikkelingsgebieden voor projectvestiging en/of incidentele nieuwvestiging van intensieve veehouderij aan te wijzen omdat anders het gemeentebestuur dan z'n regie uit handen zou geven en er geen maatwerk mogelijk zou zijn.

2. Zoekgebieden, extensiveringsgebieden en verwevingsgebieden

Het buitengebied van de gemeente kent een driedeling: zoekgebieden, extensiverinsggebieden en verwevingsgebieden. In zoekgebieden wordt hoofdzakelijk ruimte geboden voor intensieve veehouderij, in extensiveringsgebieden krijgt in hoofdzaak de natuur de ruimte en in verwevingsgebieden krijgen zowel landbouw, wonen, natuur, landschap, recreatie als toerisme kansen. Conform één van de doelen van het Reconstructieplan wordt er naar gestreefd om intensieve veehouderijen uit extensiveringsgebieden te verplaatsen naar zoekgebieden.

3 Nieuwvestiging en uitbreiding

De gemeente biedt agrarische ondernemers, onder bepaalde voorwaarden, ruimte voor nieuwvestiging of uitbreiding van intensieve veehouderij.

4.1 Doelgroep nieuwvestigers

Gevraagde medewerking aan nieuwvestiging wordt uitsluitend verleend aan ondernemers uit de eigen gemeente en aan ondernemers uit de gemeenten die grenzen aan de gemeente Leudal of gelegen zijn in de rest van Midden-Limburg met die beperking dat die gemeenten een vergelijkbare faciliteit dienen te bieden aan ondernemers uit de gemeente Leudal.

4.2 Plaats nieuwvestiging

Nieuwvestiging mag alleen plaatsvinden in zoekgebieden. Om de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze zoekgebieden in beeld te krijgen stelt de gemeente een gebiedsvisie daarover op.

4.3 Omvang bouwblok nieuwvestiging

Uitbreiding en nieuwvestiging van een agrarisch bouwblok voor een intensieve veehouderij in een zoekgebied landbouwontwikkelingsebied (LOG) wordt beperkt tot een omvang van maximaal 2,5 ha.

Het gemeentebestuur toetst dergelijke uitbreidingen in hoofdzaak aan de normen op grond van de milieuwetgevingen. Daartoe dient de ondernemer in elk geval een milieueffectrapportage te overleggen.

5.1 Doelgroep uitbreiders

Gevraagde medewerking aan uitbreiding buiten het bouwblok van een binnen de gemeente bestaande inrichting van intensieve veehouderij wordt uitsluitend verleend aan ondernemers die ter plekke van de gewenste uitbreiding hun fysieke hoofdvestiging hebben.

5.2 Plaats uitbreiding

Uitbreiding mag alleen plaatsvinden in zoekgebieden en verwevingsgebieden.

5.3 Omvang bouwblok uitbreiding

Binnen verwevingsgebieden wordt - in tegenstelling tot zoekgebieden - wel een aximumomvang bouwblok vastgesteld. In het kader van de herziening van het bestemmingsplan buitengebied zal de gemeenteraad dat maximum vastleggen. Afhankelijk van de lokale omstandigheden zal dat maximumbouwblok bij die herziening tot 2,5 hectaren groot kunnen worden.

Verzoeken om uitbreiding van in het, alsdan herziene, bestemmingsplan vastgelegde bouwblokken worden ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. De gemeenteraad weegt daarbij de effecten van de uitbreiding op de omgevingskwaliteit af (waar onder de woon- en recreatieve kwaliteiten) en laat in het begunstigende geval het college in de uitwerking ten behoeve van landschappelijke inpassing het instrument van de 'POL-uitwerking Bouwkavel op Maat Plus' toepassen.

Binnenplanse uitbreidingen kunnen door het college worden afgehandeld.

6. Hoogte uitbreiding

De gemeente staat geen intensieve veehouderij toe in bouwwerken waarvan de goothoogte hoger dan 7,20 meter of een nokhoogte hoger dan 12,0 meter boven het maaiveld ligt.

7. Vergunde knelsituaties

De gemeente spant zich in om intensieve veehouderijen die gelegen zijn in een extensiveringsgebied of verwevingsgebied, en hoewel ze op grond van in het verleden verstrekte milieuvergunningen worden gedreven binnen de gestelde vergunningsvoorschriften en -beperkingen (toch dan wel inmiddels) te grote hinder of overlast voor de omliggende (of toekomstig voorzienbare) woon-, werk- en leefomgeving veroorzaken, te verplaatsen naar een minder of geen hinder of overlast gevende locatie in de gemeente. Indien verplaatsing geen reële optie is of gewoonweg daarover geen overeenstemming kan worden verkregen, dan spant de gemeente zich in om de hinder of overlast op de bestaande locatie te verminderen.

8. Kosten maken voorzieningen en infrastructuur nieuwvestiging en uitbreiding

De kosten die de gemeente in geval van nieuwvestiging of uitbreiding moet maken voor het treffen van voorzieningen en het aanpassen van de infrastructuur worden in redelijkheid verhaald op de verzoeker om toestemming voor nieuwvestiging of uitbreiding.

9. Agroproductiepark

Het college wordt opgedragen om in het kader van de aanstaande herziening van het bestemmingsplan buitengebied met een analyse te komen waarin de haalbaarheid van een agroproductiepark wordt geschetst, zijnde een bedrijventerrein in de gemeente of in de regio waar geconcentreerde vestiging van intensieve veehouderijen mogelijk is.

10. Actieve informatievoorziening door college

Totdat het nieuwe bestemmingsplan buitengebied onherroepelijke rechtskracht heeft verkregen wenst de gemeenteraad over alle verzoeken om vestiging tot of uitbreiding naar intensieve veehouderijen met 2.000 zeugen, of 12.500 vleesvarkens of 185.000 leghennen of 360.000 vleeskuikens door het college onverwijld en in voldoende mate te worden geïnformeerd.

11. Planologische bescherming

Het college legt de gemeenteraad zonodig nog een voorstel voor om te voorkomen dat binnen de vigerende bestemmingsplanvoorschriften het gemeentebestuur gebonden is besluiten te nemen of beschikkingen af te geven die in strijd zijn met de regels of de geest van dit beleidskader.

12 Knelsituaties

Voor het oplossen van knelsituaties in kernrandzons en extensiveringsgebieden zal maatwerk worden geleverd. In voorkomende gevallen zullen daartoe concrete voorstellen aan de raad worden gedaan.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de gemeenteraad van Leudal d.d. 11 november 2008.
DE RAAD VOORNOEMD
De griffier, De voorzitter,
Drs. W.A.L.M. Cornelissen. A.H.M. Verhoeven MPM.