Regeling vervallen per 11-10-2012

Uitvoeringsbesluiten van de Afvalstoffenverordening gemeente Leudal

Geldend van 07-11-2007 t/m 10-10-2012

Intitulé

Uitvoeringsbesluiten van de Afvalstoffenverordening gemeente Leudal

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN LEUDAL ;

Gelet op de bepalingen van Hoofdstuk 10 Afvalstoffen van de Wet milieubeheer en het artikel 7 lid 2, artikel 8 lid 2, artikel 9 lid 2, artikel 14 lid 2, artikel 15 lid 3, 4 en 5, artikel 16 lid 3, artikel 17 lid 2, artikel 18 lid 3, artikel 19 lid 1, 2 en 3, artikel 20 lid 1 van de Afvalstoffen-verordening van de gemeente Leudal;

b e s l u i t e n:

vast te stellen de volgende uitvoeringsbesluiten:

UITVOERINGSBESLUITEN VAN DE AFVALSTOFFENVERORDENING

GEMEENTE LEUDAL.

Op grond van artikel 7 lid 2 aan te wijzen als inzameldiensten , die belast zijn met het afzonderlijk inzamelen van categorieën huishoudelijke afvalstoffen:

  • ·

    De VAOP voor de inzameling van verpakkingsglas;

  • ·

    Van Gansewinkel voor de inzameling van klein chemisch afval/klein gevaarlijk afval;

  • ·

    Kringloopcentrum Bis-Bis voor de inzameling van (afgedankte) elektrische en elektronische apparatuur (voorheen wit en bruingoed) en bruikbare huisraad, afkomstig van de brengvoorziening en het op verzoek ophalen;

  • ·

    VSO de Ortolaan i.c. “Werkleerbedrijf de Sluis recycling” voor de inzameling van (afgedankte) elektrische en elektronische apparatuur (voorheen wit en bruingoed), afkomstig van de brengvoorziening Conenweg te Baexem;

  • ·

    Papierhandel Peeters en Box voor de inzameling van oud papier- en karton;

  • ·

    ReShare voor de kledinginzameling (door middel van de onder- en bovengrondse kledingcontainers);

  • ·

    Reijnders Groenrecycling voor de afvoer van groenafval afkomstig van de brengvoorziening en/of van de gratis groeninzamelingsactie;

  • ·

    Metaalhandel Menten voor de inzameling van oud ijzer afkomstig van de brengvoorziening;

  • ·

    Granuband voor de inzameling van autobanden;

  • ·

    Reshare voor de inzameling van kleding afkomstig van de kledingcontainer op de brengvoorziening;

  • ·

    Van Gansewinkel voor de inzameling van het vlakglas afkomstig van de brengvoorziening;

Op grond van artikel 8 lid 2 te bepalen dat wordt verstaan onder:

  • -

    Autobanden

    Autobanden zonder velgen.

  • -

    Blik:

    Wel: lege blikken, spuitbussen (scheerschuim, slagroom e.d.), conservenblikken.

    Niet: verfblikken, oud ijzer

  • -

    Bouw- en sloopafval:

    Recyclebare afvalstoffen die vrijkomen bij het verbouwen of renoveren van de eigen woning en/of andere bij de woning behorende gebouwen en bouwwerken, inclusief terreinverharding.

  • -

    (Afgedankte) elektrische en elektronische apparatuur (voorheen wit- en bruingoed)

    Apparatuur als bedoeld in het “Besluit beheer elektrische en elektronische apparatuur”, zoals koel- en vriesapparatuur, was- en droogapparatuur, apparatuur voor koken, bakken of braden, beeldontvangstapparatuur, computers, papierbedrukkende apparatuur, telecommunicatie-apparatuur, verwarmingsapparatuur, warmwatertoestellen, geluidsapparatuur, elektrische en elektronische oplaadapparatuur, keukenapparatuur, gereedschap, huishoudelijke apparaten, automaten, fitnessapparaten, medische hulpmiddelen, bepaalde verlichtingsapparatuur (vb. tl-buizen en spaarlampen).

  • -

    Groente-, fruit en tuinafval:

    Wel: groente- en tuinafval, aardappelschillen, gekookte etensresten, vis- en vleesresten, notendoppen en eierschalen, gestold vet, brood, kaaskosten, theezakjes, filterzakjes met koffiedik, keukenpapier, klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren, onkruid, bloemen en kamerplanten, mest van kleine huisdieren met stro, kattenbakkorrels met milieukeur.

    Niet: kattenbakkorrels zonder milieukeur, melk- en vruchtensappakken, plastic en pedaalemmerzakken, hout, stronken en dikke takken, as uit de asbak, barbecue en de open haard, vogelkooizaad, stofzuigerzakken met/zonder inhoud, honden- en kattenharen, luiers, zand, tuinaarde, turfmolm, bagger uit sloot of goot, kurk, schelpen, slachtafval, steekschuim, e.d.

  • -

    Grof tuinafval:

    Wel: tuinafval dat te groot is om in de gft-minicontainers aan te bieden, zoals dikkere takken met een maximum van 7 cm doorsnede.

    Niet: grote stronken en boomstammen, hout afkomstig van brandschade, spoorbielzen, geïmpregneerd of anderszins bewerkt hout, waardoor het composteringsproces en/of de kwaliteit van het eindproduct negatief beïnvloed wordt.

  • -

    Grof huishoudelijk afval:

    Wel: Afvalstoffen die te groot of te zwaar zijn om op dezelfde wijze als huishoudelijk restafval aan de inzameldienst aan te bieden.

    Niet: giftige stoffen, ontplofbare stoffen, radioactieve stoffen en stoffen die een ioserende straling uitzenden en materialen die hieraan zijn blootgesteld, gesloten vaten, drums e.d. waarvan de inhoud niet direct te controleren is, auto-onderdelen die olieresten en/of brandstof bevatten of kunnen bevatten, zand, steen, puin, vloeibaar afval, pasteuze afvalstoffen, stofoverlast veroorzakende en stuivende afvalstoffen, stoffen die schade kunnen aanbrengen aan de bodem, kadavers, vleesafval, slachtafval, fecaliën, asbesthoudend en op asbest gelijkend materiaal, stoffen die een hinderlijke geur veroorzaken, chemicaliën, stoffen die schade kunnen toebrengen aan mens, dier of gewas, brandend en/of smeulend afval e.d.

  • -

    Huishoudelijk restafval:

    Afval dat niet afzonderlijk wordt ingezameld en een dusdanige beperkte omvang heeft dat het in het hiervoor verstrekte inzamelmiddel, kan worden aangeboden.

  • -

    Kringloopgoederen:

    Uit het huishouden afkomstige voorwerpen, apparaten e.d. die al dan niet na een kleine reparatie weer opnieuw gebruikt kunnen worden

  • -

    Klein chemisch afval/klein gevaarlijk afval:

    Klein chemisch afval/klein gevaarlijk afval genoemd in het “Programma gescheiden inzamelen kca” vastgesteld door het Afval Overleg Orgaan.

  • -

    Oud papier en karton:

    Wel: kranten, papieren zakken, reclamedrukwerk, telefoongidsen, tijdschriften, computervellen, cadeaupapier, schrijfpapier, papiersnippers, eierdozen, enveloppen, faxpapier, golfkarton, kartonnen dozen, kartonnen en papieren verpakkingen.

    Niet: drankenkartons voor zuivel en frisdranken, ordners en ringbanden, geplastificeerd papier, sanitair papier (zakdoekjes, luiers, toiletpapier), behang, vinyl, doorslagpapier, e.d.

  • -

    Oud ijzer:

    Metalen of in hoofdzaak hieruit bestaande voorwerpen en/of materialen.

  • -

    Textiel:

    Wel: kleding, lakens, dekens, grote lappen stof (minimaal 25 x 25 cm), gordijnen, handdoeken, schoeisel.

    Niet: verontreinigd textiel b.v. met olieresten, kleine lappen stof e.d.

  • -

    Verpakkingsglas:

    Wel: alle eenmalige glasverpakkingen waarin dranken, eten, cosmetica en medicijnen hebben gezeten.

    Niet: gebroken ruiten, vlakglas, glaskeramiek(ovenschalen), gebroken drinkglazen, gloeilampen, tl-buizen, vazen en bloempotten, kannen, kristal, spiegels, deksels, doppen, porselein, plastic tasjes, jeneverkruiken, aardewerk, e.d.

  • -

    Vlakglas:

    Alle soorten vlakglas die in de woning worden gebruikt, zoals draadglas, figuurglas, gecoat glas, gehard glas, isolerend dubbelglas, verzilverd glas, interieurbeglazing, e.d.

  • -

    Vormvast kunststof verpakkingsmateriaal

    Wel: kunststof flessen, kunststof flacons (shampoo etc), kunststof koekjesdoosjes, kunststof boterkuipjes, kunststof kuipjes (chinees) eten, kunststof puddingbakjes, voldoende ingekorte pvc-buizen;

    Niet: tuinmeubilair, grote bloempotten en bakken, deksels (indien ander materiaal dan kunststof), kunststof emmers, bedrading, plastic zakken, alle folies.

Op grond van artikel 9 lid 2 aan te wijzen als inzamelmiddel:

  • ·

    voor het aanbieden c.q. inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval door of vanwege de gemeente verstrekte groene minicontainers (GFT bakken en emmers) dan wel de door de of vanwege de gemeente geplaatste verzamelcontainers;

  • ·

    voor het aanbieden c.q. inzamelen van huishoudelijk restafval door of vanwege de gemeente verstrekte grijze minicontainers (restafvalbakken en emmers) dan wel de door de of vanwege de gemeente geplaatste verzamelcontainers;

  • ·

    voor klein chemisch afval/klein gevaarlijk afval de door of vanwege de gemeente verstrekte milieuboxen;

  • ·

    voor glas de door of vanwege de gemeente geplaatste glasbakken, dan wel aangebrachte ondergrondse voorzieningen;

  • ·

    voor blik, de door of vanwege gemeente geplaatste “blik” containers dan wel aangebrachte ondergrondse voorzieningen;

  • ·

    voor vormvast kunststof verpakkingsmateriaal de door of vanwege de gemeente geplaatste “kunststof” containers dan wel aangebrachte ondergrondse voorzieningen;

  • ·

    voor textiel en schoeisel de door of vanwege de gemeente geplaatste textielcontainers dan wel aangebrachte ondergrondse voorzieningen;

  • ·

    voor de in artikel 8 genoemde categorieën van huishoudelijke afvalstoffen de gemeentelijke brengdepots;

Op grond van artikel 14 lid 2 te bepalen dat de in het eerste lid aangewezen categorieën huishoudelijke afvalstoffen moeten worden aangeboden aan:

  • -

    de op grond van artikel 7 lid 1 en 2 aangewezen inzameldiensten of de op grond van artikel 11, lid 1 vergunde inzamelaars.

Op grond van artikel 15 lid 3 te bepalen:

Ten aanzien van de inzamelmiddelen voor GFT-afval en restafval dat:

  • ·

    het inzamelmiddel met gesloten deksel wordt aangeboden;

  • ·

    het inzamelmiddel wordt ordelijk aangeboden door plaatsing daarvan op een krachtens artikel 20 vastgestelde inzameldag, op het voetpad zo dicht mogelijk bij de rijweg, of bij het ontbreken daarvan, aan de kant van de rijweg;

  • ·

    het inzamelmiddel nabij de in de gemeente geregistreerde huisaansluiting of op een daarvoor aangewezen clusterplaats wordt aangeboden;

  • ·

    het inzamelmiddel bij het aanbieden niet op een zodanige wijze op de openbare weg geplaatst mag worden dat de vrije doorgang en/of het gebruik van in- en uitritten, garages, brandgangen, nooduitgangen e.d. wordt belemmerd;

  • ·

    het inzamelmiddel op de openbare weg wordt aangeboden tenzij hiervoor een ontheffing is verleend;

  • ·

    bij gebruik van de minicontainer, deze zo geplaatst is als de Reinigingsdienst Maasland middels een bewonersbrief heeft aangegeven; de minicontainer dient met het handvat naar het huis of erf te zijn gericht of de minicontainer dient met het handvat naar de kant van de rijweg te zijn gericht;

  • ·

    bij gebruik van de minicontainers, het GFT-afval in de groene en het restafval in de grijze container wordt aangeboden;

  • ·

    plaatsing van de minicontainers bij de weg mag niet geschieden de dag voorafgaande aan de vastgestelde inzameldag;

  • ·

    de houder van het inzamelmiddel ervoor zorgdraagt dat zo spoedig mogelijk na lediging daarvan door de inzameldienst, doch uiterlijk op het eind van de krachtens artikel 20 vastgestelde inzameldag, het inzamelmiddel van de weg is verwijderd;

  • ·

    per keer maximaal het aantal inzamelmiddelen mag worden aangeboden waarvoor op grond van de “Verordening reinigingsheffingen (afvalstoffenheffing en reinigingsrecht), een heffing is opgelegd;

  • ·

    het GFT-afval en het restafval in de container niet zodanig mag worden verdicht of in de container geplaatst zijn, dat lediging, volgens de gebruikelijke werkwijze van de inzameldienst bij lediging, niet meer mogelijk is;

  • ·

    het GFT-afval en het restafval in een van gemeentewege op of nabij geplaatste container moet worden overgedragen of ter inzameling worden aangeboden indien het bestuursorgaan daartoe aanleiding ziet op grond van onredelijke stankhinder bij omwonenden of om andere milieuhygiënische redenen;

ten aanzien van het inzamelmiddel voor klein chemisch afval/klein gevaarlijk afval dat:

  • ·

    het klein chemisch afval/klein gevaarlijk afval uitsluitend in de door of vanwege de gemeente verstrekte milieubox mag worden aangeboden bij de chemokar;

  • ·

    het klein chemisch afval/klein gevaarlijk afval zoveel mogelijk in de oorspronkelijke verpakking wordt aangeboden;

  • ·

    wanneer het klein chemisch afval/klein gevaarlijk afval niet in de oorspronkelijke verpakking wordt aangeboden, aanbieder aan de inzamelaar aangeeft wat voor afval het betreft dan wel waarvan het afkomstig is;

  • ·

    kleine chemische afvalproducten niet met elkaar gemengd mogen worden aangeboden;

  • ·

    de milieubox nooit onbeheerd op of aan de weg ter lediging mag worden aangeboden;

  • ·

    geen (ander)afval gelijktijdig met het inzamelmiddel aan de inzameldienst wordt aangeboden dan hetgeen zich in het inzamelmiddel bevindt.

Op grond van artikel 15 lid 4 te bepalen dat:

  • -

    Het gewicht van een ter lediging aangeboden mini-containers voor groente- fruit en tuinafval en restafval mag vermeerderd met de inhoud, niet zwaarder zijn dan 10 kg (ingeval van de 25 liter emmers) en 80 kg (ingeval van de 140 liter en 240 liter minicontainers).

Op grond van artikel 15 lid 5 te bepalen dat:

  • ·

    de inzamelmiddelen niet voor een ander doel mogen worden gebruikt dan waarvoor deze zijn verstrekt;

  • ·

    bij verhuizing, de inzamelmiddelen compleet, onbeschadigd, schoon en leeg bij het betreffende perceel worden achtergelaten.

Op grond van artikel 16 lid 3 te bepalen dat:

  • ·

    een inzamelvoorziening voor een groep percelen mag alleen worden gebruikt door personen die een aanslag voor de betaling van afvalstoffenheffing ontvangen als bedoeld in de “Verordening reinigingsheffingen” en aan wie geen individueel inzamelmiddel voor het gescheiden aanbieden van groente-, fruit- en tuinafval en restafval is verstrekt;

  • ·

    alleen groente-, fruit- en tuinafval en restafval mag worden aangeboden;

  • ·

    de afvalstoffen in een goed gesloten zak in de inzamelvoorziening moet worden gedeponeerd;

  • ·

    de inzamelcontainer na gebruik wordt gesloten;

  • ·

    er geen afvalstoffen naast de inzamelbakken dan wel op of naast de inzamelvoorziening mogen worden gedeponeerd.

Op grond van artikel 17 lid 2 te bepalen dat:

  • ·

    textiel droog en schoon moet worden aangeboden in de daarvoor bestemde en door of namens de gemeente geplaatste textielcontainers, bij voorkeur in een afgesloten plastic zak en schoenen per paar aan elkaar gebonden;

  • ·

    glas, leeg, schoongespoeld, (op kleur gescheiden) en vrij van vervuiling moet worden aangeboden in de daarvoor bestemde en door of namens de gemeente geplaatste glascontainers of ondergrondse voorzieningen;

  • ·

    vormvaste kunststof, leeg, schoon en droog worden aangeboden in de daarvoor bestemde en door of namens de gemeente geplaatste kunststofcontainers of ondergrondse voorzieningen;

  • ·

    blik, leeg en schoongespoeld moet worden aangeboden in de daarvoor bestemde en door of namens de gemeente geplaatste blikcontainers of ondergrondse voorzieningen;

  • ·

    klein chemisch afval/klein gevaarlijk afval zoveel mogelijk in de originele verpakking, persoonlijk wordt afgegeven aan de beheerder van de chemokar, waarbij op verzoek informatie wordt gegeven die voor de beheerder van belang is voor het innemen, opslaan en transport van het afgegeven afval.

Op grond van artikel 18 lid 3 te bepalen dat:

  • -

    de onder artikel 8 genoemde afvalstoffen kunnen worden aangeboden op de brengvoorzieningen, met uitzondering van groente- en fruitafval (van de GFT fractie) en huishoudelijk restafval.

Op grond van artikel 19lid 2en 3:

  • -

    oud papier en karton, droog, schoon, scheurbaar en gebundeld met touw dan wel in kartonnen dozen, in handzame hoeveelheden van maximaal 25 kg moet worden, vrij van vervuiling zoals mechanieken in ordners, kunststof hengsels, paperclips e.d.

Op grond van artikel 20 lid 1 te bepalen dat:

  • ·

    jaarlijks de dagen en tijden van de inzamelingen van de verschillende categorieën van huishoudelijke afvalstoffen worden vastgelegd en bekendgemaakt via de afvalwegwijzer, met inachtneming van de inzamelfrequenties die voor de verschillende afvalstromen zijn vastgelegd op grond van artikel 10 lid 9;

  • ·

    de inzamelmiddelen voor gft-afval en restafval moeten worden aangeboden op de inzameldag zelf, om uiterlijk 7.30 uur;

  • ·

    de inzamelcontainers voor glas, textiel, blik en kunststof als bedoeld in artikel 17 alleen mogen worden gebruikt tussen 08.00 uur en 22.00 uur;

  • ·

    klein chemisch afval/klein gevaarlijk afval alleen mag worden aangeboden aan de chemokar gedurende de tijden dat standplaats wordt ingenomen bij de brengvoorzieningen en tijdens de huis aan huisinzameling;

  • ·

    van de inzamelvoorzieningen als bedoeld in artikel 16 alleen gebruik gemaakt mag worden tussen 08.00 uur en 22.00 uur;

  • ·

    van de brengvoorziening als bedoeld in artikel 18 gebruik gemaakt kan worden binnen de door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde dagen en tijdstippen.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van Leudal d.d. 4 september 2007,
BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN LEUDAL,
De secretaris, De burgemeester,