Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard houdende Park Lingezegen “Klaar voor de toekomst”

Geldend van 23-03-2017 t/m heden

Intitulé

Park Lingezegen “Klaar voor de toekomst”

Inleiding

Parke Lingezegen is oorspronkelijk bedoeld als groene bufferzone tussen de uitbreidende steden Arnhem en Nijmegen. In de loop van de tijd is deze functie in toenemende mate gaan verschuiven naar een uitloopgebied voor steden en heeft het park daarmee een meer recreatieve functie gekregen.

Publieke partners (provincie Gelderland, gemeenten Overbetuwe, Lingewaard Arnhem en Nijemgen, waterschap Rivierenland) onderkennen dit en zijn dan ook gestart met de aanelg van de basisuitrusting, welke momenteel bijna gereed is.

Het bijna gereed komen van deze basisuitrusting brengt nieuwe vragen met zich mee. Het park is immers nog niet 'af'en wordt verder doorontwikkeld, het gebruik en de sociale en economische betekenis van het park nemen juist hand over hand toe. Tegelijkertijd dient het huidige areaal beheerd te worden.

Er vindt een geleidelijke transitie plaats van ontwikkelen naar beheren, exploiteren en 'doorontwikkelen'.

Hiernaast wordt ook invulling gegeven aan sociale aspecten van beheer en is er een belangrijke functie voor programmering en communicatie richting gebruikers van het park. De gebruiker komt in toenemende mate centraal te staan in Park Lingezegen: een landschapspark van, voor en door de mensen!

De transitie heeft echter ook gevolgen voor de rol van de betrokken partijen. De rol van de publieke partners zal meer gaan verschuiven van een trekkende naar een faciliterende en begeleidende rol, terwijl de rol van andere partijen in het gebied steeds actiever zal moeten worden om het park echt onderdeel te laten worden van haar omgeving.

Het in goede banen leiden van deze transitie is geen alledaagse activiteit. Om op de lange termijn een landschappelijke bufferzone te behouden tussen Arnhem en Nijmegen is het nodig om een gebied te creëren met een hoge basiskwaliteit en voldoende flexibiliteit. Bewoners en ondernemers in en om het gebied spelen hierin een cruciale rol.

De komende fase zal er dan ook op gericht zijn het gebied als het ware aan hen terug te geven. Al vanaf de ontwikkelfase oefent het park een aantrekkingskracht uit op maatschappelijke groeperingen en initiatiefnemers met ideeën voor verdere ontwikkeling en gebruik van het park. Met veel inzet en ambitie presenteren zij zich via de Gebruikersraad, die fungeert als aanspreekpunt namens de vele private partijen.

Zowel met ideeën en voorstellen als met concrete activiteiten dragen deze partijen bij aan de verdere invulling en het gebruik van het park ten behoeve van de gehele regio.

Deze rapportage is het resultaat van een proces dat in gezamenlijkheid door de publieke partners en de vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer en de Gebruikersraad is doorlopen om te komen tot:

  • -

    een scherper beeld van de mogelijke ontwikkelingen in Park Lingezegen;

  • -

    een duidelijk beeld van de rollen van de publieke partners, Gebruikersraad en Staatsbosbeheer in deze nieuwe fase;

  • -

    de consequenties voor taken en capaciteit van de parkorganisatie;

  • -

    een organisatiemodel waarmee partijen deze nieuwe fase in kunnen gaan.

Bijlage 1: Park Lingezegen - Klaar voor de toekomst

Park Lingezegen - Klaar voor de toekomst