Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard houdende nadere regels omtrent naamgeving, nummering en compensatie gemeente Lingewaard 2020

Geldend van 17-04-2020 t/m heden

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard houdende nadere regels omtrent naamgeving, nummering en compensatie gemeente Lingewaard 2020

Het college van Lingewaard, gelet op artikel 3 en artikel 7, van de Verordening naamgeving en nummering (adressen) gemeente Lingewaard 2020, besluit vast te stellen de volgende:

1. Technische uitvoeringsvoorschriften voor de nummering

Wijze van toekenning van nummers

De wijze van toekenning van de nummers gebeurt indien mogelijk overeenkomstig systemen A B en C uit de Nederlandse norm NEN 1773, uitgave 1983. Systeem A wordt als hoofdregel gehanteerd, waarna de systemen B en C worden gebruikt als nevenregels.

- Een nummeraanduiding bestaat uit een huisnummer gevolgd door een huisletter en een huisnummertoevoeging zoals gedefinieerd in de wet BAG. Voor het samenstellen geldt:

  • 1.

    Een huisletter wordt niet gebruikt zonder huisnummer

  • 2.

    Een huisletter is bij voorkeur klein geschreven

  • 3.

    Een huisnummertoevoeging wordt niet gebruikt zonder huisnummer en huisletter

Plaatsing van de nummerdragers

Nummerdragers worden aangebracht overeenkomstig het gestelde in de Nederlandse norm NEN 1773, uitgave 1983.

Afmetingen en vormgeving nummerdragers

  • -

    Nummerdragers moeten bij voorkeur voldoen aan het gestelde inzake afmetingen en vormgeving in de Nederlandse norm NEN 1774, uitgave 1959.

  • -

    Indien niet kan worden voldaan aan het voorschrift van het eerste lid, hebben de nummerdragers een mate van leesbaarheid die ten minste gelijkwaardig is aan wat wordt beoogd met het eerste lid.

Materiaalkeuze voor de nummerdragers

Het materiaal dat wordt toegepast voor de vervaardiging van al dan niet te verlichten nummerdragers, is bij voorkeur in overeenstemming met het over de uitvoering van de dragers gestelde in de Nederlandse norm NEN 1774, uitgave 1959.

Naamdragers

De naamdragers moeten voldoen aan de gestelde functionele eisen ten aanzien van de afmetingen, de uitvoering, de constructie, de kleursoorten en de lichttechnische eigenschappen van de toegepaste materialen en de plaatsing van naamborden en naamverwijsborden, zoals vervat in de Nederlandse norm NEN 1772, uitgave 1992.

2. Technische uitvoeringsvoorschriften voor de naamgeving

Waar letten we op bij nieuwe straatnamen?

Aan iedere nieuwe straatnaam gaat een kort onderzoek vooraf. Een goede straatnaam bevordert de vindbaarheid en voldoet aan de volgende voorwaarden:

De straatnaam zelf:

  • -

    De nieuwe naam lijkt niet te veel op een bestaande naam. Voorbeeld: Van Durenstraat vs. Van Burenstraat óf Kuiperstraat vs. Cuypersstraat.

  • -

    Een straatnaam past bij de omgeving (andere straatnamen, geschiedenis van de omgeving).

  • -

    Passen het achtervoegsel (straat, gasje, brug, plein) en het karakter van de openbare ruimte bij de naam? Voorbeeld: Bij een groot staatsman past geen smal steegje. Het is ook raar om een smal straatje een laan te noemen.

Schrijven, spellen en uitspreken:

  • -

    De straatnaam is niet te lang. We gaan uit van maximaal 24 posities – dus letters, inclusief spaties en leestekens.

  • -

    Hij heeft een eenvoudige spelling en is niet te moeilijk om uit te spreken. Voorbeeld: Higashimatsuyamastraat is moeilijk te uit te spreken én te schrijven.

  • -

    De naam is niet gemakkelijk te verbasteren of dubbelzinnig te maken. Voorbeeld: Allendelaan wordt, in de volksmond, Ellendelaan. Of Peauxstraat klinkt te veel als Po Straat.

Bij personen:

  • -

    Als de straat naar een persoon genoemd wordt, dan doen wij onderzoek naar de achtergrond van deze persoon.

  • -

    De persoon is minstens 10 jaar geleden overleden; uitzonderingen worden gemaakt voor leden van het Koninklijk Huis.

  • -

    De vraag is dus: kan de reputatie van de persoon de tand des tijds doorstaan? Ontdekken we bij onderzoek geen dingen die minder fijn zijn om te horen?

3. Compensatieregeling

  • 1.

    In het geval van het intrekken en vervolgens toekennen van aanduidingen aan de openbare ruimte of nummers door gemeente Lingewaard, krijgen hierdoor benadeelde particulieren een onkostenvergoeding van €100,00 en benadeelde bedrijven een onkostenvergoeding van €300,00.

  • 2.

    Indien een bedrijf binnen alle redelijkheid kan aantonen meer kosten te hebben voor het intrekken en vervolgens toekennen van een aanduiding aan de openbare ruimte of nummers zoals gesteld in lid 1, kan het college besluiten af te wijken van de onder lid 1 gestelde bedragen.

  • 3.

    Het eerste en tweede lid zijn niet van toepassing indien belanghebbende zelf een verzoek om intrekken en toekennen van de aanduiding van de openbare ruimte of nummer aanvraagt;

  • 4.

    Indien het noodzakelijk is dat, naar aanleiding van een verzoek tot intrekking en vervolgens toekenning van een nummer, andere objecten ook omgenummerd moeten worden. Worden deze kosten voor rekening van de verzoeker.

Ondertekening

Bemmel, 24 maart 2020

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Lingewaard,

de secretaris,

drs. J. Wijnia

de burgemeester,

J.P.M. Meijers