Regeling vervallen per 01-01-2016

Besluit tot wijziging Beleidsregels en nadere regel Maatschappelijke Ondersteuning MVS 2015 (1ste wijziging)

Geldend van 01-01-2016 t/m 31-12-2015

Intitulé

Besluit van 30 juni 2015 tot wijziging van de Beleidsregels en nadere regel Maatschappelijke Ondersteuning MVS 2015 (1e wijziging)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis,

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Verordening maatschappelijke ondersteuning Maassluis Vlaardingen Schiedam 2015 (vastgesteld op 14 oktober 2014);

overwegende dat:

  • -

    is gebleken dat de thans geldende Beleidsregels en nadere regel Maatschappelijke Ondersteuning MVS 2015 (vastgesteld op 2 december 2014) ten aanzien van de onderdelen ‘begeleiding’, ‘dagbesteding’ en ‘persoonlijke verzorging’ niet voldoen;

  • -

    het wenselijk is de Beleidsregels en nadere regel Maatschappelijke Ondersteuning MVS 2015 hierop aan te passen;

besluit vast te stellen het:

Besluit tot wijziging Beleidsregels en nadere regel Maatschappelijke Ondersteuning MVS 2015 (1e wijziging)

Artikel I

De Beleidsregels en nadere regel Maatschappelijke Ondersteuning MVS 2015 worden als volgt gewijzigd:

  • A.

    Aan de tekst onder beleidsregel 2.3.2 wordt onderaan de opsomming onder ‘Categorie speciaal is bestemd voor cliënten met de volgende problematiek’ toegevoegd: - niet aangeboren hersenletsel (NAH).

  • B.

    De tekst bij punt 5 onder de opsomming ‘Activiteiten begeleiding’ onder beleidsregel 2.3.4 wordt vervangen door: 5. persoonlijke verzorging die in samenhang met en/of in het verlengde van begeleiding wordt geleverd.

  • C.

    De tekst onder beleidsregel 2.4.3 wordt vervangen door: Bij dagbesteding bestaan drie categorieën: - categorie licht; - categorie midden; - categorie zwaar. De categorie bij dagbesteding wordt bepaald op basis van de hoeveelheid hulp die een cliënt nodig heeft bij de persoonlijke verzorging (PV) tijdens de dagbesteding en de mate en intensiteit van begeleiding waar een cliënt, bijvoorbeeld vanwege gedragsproblemen, behoefte aan heeft tijdens de dagbesteding. Op basis van onderstaande tabel wordt de categorie van de dagbesteding bepaald:

Begeleiding

PV

Geen of licht

Matig

Zwaar

Geen of licht

Categorie licht

Categorie midden

Categorie zwaar

Matig

Categorie midden

Categorie midden

Categorie zwaar

Zwaar

Categorie zwaar

Categorie zwaar

Categorie zwaar

Artikel II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2015

Maassluis, 30 juni 2015,

Burgemeester en wethouders van de gemeente Maassluis,

de secretaris,

mr A.J.T. Korthout

de burgemeester,

A.G.M. Keijzer, loco

TOELICHTING

Algemeen

Begeleiding en dagbesteding:

Door de beperkte voorbereidingstijd bij de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 heeft de aanbesteding voor de nieuwe maatwerkvoorzieningen, waaronder de begeleiding en dagbesteding, gelijktijdig plaatsgevonden met het traject voor het bepalen van het beleid voor deze voorzieningen. Hierdoor is niet alles juist opgenomen in het beleid, waardoor cliënten mogelijk niet de juiste mate van ondersteuning ontvangen bij de maatwerkvoorziening begeleiding en/of tijdens de dagbesteding.

Bij begeleiding bestaan twee categorieën, de categorie basis en de categorie speciaal. De categorie speciaal is volgens de huidige beleidsregels bestemd voor cliënten met psychiatrische stoornissen of psychische problemen. Cliënten met niet aangeboren hersenletsel (NAH) zijn ten onrechte niet opgenomen bij de categorie speciaal. Deze groep cliënten vraagt een specifieke aanpak en vergt meer kwaliteit van de persoon die de begeleiding biedt. De categorie speciaal is voor deze specifieke groep meer passend.

Bij dagbesteding bestaan drie categorieën, de categorie licht, midden en zwaar. Hoe hoger de categorie hoe minder cliënten per groep met twee begeleiders geplaatst kunnen worden. In het huidige beleid is de groepsgrootte gerelateerd aan de mate van ondersteuning bij de ADL (toiletbezoek) tijdens de dagbesteding. Hierbij is onvoldoende rekening gehouden met de behoefte aan individuele ondersteuning tijdens de dagbesteding, bijvoorbeeld bij gedragsproblemen van een cliënt. De categorie bij dagbesteding moet derhalve bepaald worden op de hoeveelheid hulp bij persoonlijke verzorging en de intensiteit van begeleiding tijdens de dagbesteding.

Persoonlijke verzorging:

Bij het maken van het beleid voor de Wmo 2015 en bij de inkoop is uitgegaan van informatie van de VNG van augustus 2014 over de persoonlijke verzorging die tot de Wmo 2015 zou behoren (http://www.vng.nl/onderwerpenindex/decentralisaties-sociaal-domein/wmo-2015/nieuws/persoonlijke-verzorging-die-wel-naar-de-wmo-gaat). De VNG geeft hier aan dat de persoonlijke verzorging die onder de Wmo 2015 valt zich beperkt tot:

  • ·

    Niet-lijfgebonden PV van cliënten (over het algemeen mensen met een zintuigelijke, een psychische of een verstandelijke beperking) die zichzelf wel kunnen wassen en aankleden en naar de wc gaan, maar daartoe aangespoord moeten worden door de begeleider omdat ze een regieprobleem hebben. Deze PV maakt gewoonlijk onderdeel uit van de (functie) Begeleiding.

  • ·

    PV die moet worden verleend tijdens de dagbesteding. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen helpen met naar de wc gaan. Dit zijn handelingen die de begeleider van de dagbesteding verricht.

In december 2014 heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een informatiekaart uitgebracht over de afbakening van de persoonlijke verzorging tussen de Wmo 2015 en de zorgverzekeringswet. Hieruit blijkt dat niet alleen de persoonlijke verzorging met ”de handen op de rug” maar ook de daadwerkelijke lichaamsgebonden zorg thuis in een aantal gevallen onder de Wmo valt. Het gaat hierbij om persoonlijke verzorging die in samenhang met en/of in het verlengde van begeleiding wordt geleverd.

Gemeenteblad 2015-29