Regeling vervallen per 12-04-2013

Wachtdienstvergoedingsregeling

Geldend van 01-10-1988 t/m 11-04-2013

Intitulé

Wachtdienstvergoedingsregeling

Wachtdienstvergoedingsregeling

Wachtdienstvergoedingsregeling

  • -

    Artikel 1

  • -

    Artikel 2

  • -

    Artikel 3

  • -

    Artikel 4

  • -

    Artikel 5

  • -

    Artikel 6

  • -

    Artikel 7

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a

    Ambtenaar: de ambtenaar in de zin van de Arbeidsvoorwaardenregeling Gemeente Maastricht, alsmede hij die op arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht bij de gemeente werkzaam is, zulks met uitzondering van het personeel van de beroepsbrandweer;

  • b

    Verrichten van wachtdienst: het zich buiten de voor zijn betrekking vastgestelde werktijden ter beschikking houden ingevolge een verplichting krachtens aanwijzing van Burgemeester en Wethouders of het hoofd van dienst (artikel 15:1:10, lid 2c, van de Arbeidsvoorwaardenregeling Gemeente Maastricht);

  • c

    Wachtdienstuur: een klokuur waarin wachtdienst wordt verricht.

De ambtenaar die wachtdienst moet verrichten ontvangt daarvoor een vergoeding overeenkomstig de volgende bepalingen.

Burgemeester en Wethouders en het hoofd van dienst kunnen nadere regels stellen, waaraan moet worden voldaan om voor deze vergoeding in aanmerking te komen.

De verplichting tot het verrichten van wachtdienst en het daaraan verbonden recht op vergoeding worden opgeheven met ingang van de eerste dag van de maand, volgende op die, waarin de ambtenaar de 55 jarige leeftijd heeft bereikt. Met instemming van de ambtenaar kan de ontheffing telkens met een periode van ten hoogste één jaar worden opgeschort.

De wachtdienstvergoeding bedraagt per wachtdienstuur een percentage van het salaris per uur, dat is afgeleid van het maximumsalaris van salarisschaal 3 en wel:

  • a

    30% voor wachtdienst verricht op een zon of feestdag, genoemd in artikel 4:2:1, lid 3, van de Arbeidsvoorwaardenregeling Gemeente Maastricht;

  • b

    21% voor wachtdienst verricht op een zaterdag en

  • c

    17% voor wachtdienst verricht op maandag tot en met vrijdag.

Voor wachtdienst verricht op uren gelegen tussen 23.00 uur en 07.00 uur, bedragen de in lid 1 onder a, b en c genoemde percentages respectievelijk 10%, 8% en 6%.

Bij de berekening van het totaal aantal uren, dat voor vergoeding in aanmerking komt, worden gedeelten van uren naar boven afgerond op halve uren.

Op aanvraag van de ambtenaar kan indien naar het oordeel van het hoofd van dienst het dienstbelang dit toelaat in de plaats van een vergoeding in geld, bedoeld in het eerste lid, een vergoeding in verlof worden toegekend. In dat geval wordt in de plaats van het bedrag, bedoeld in de leden 1 en 2 een daarmee in waarde overeenkomend verlof toegekend. Dit verlof dient op de door de dienstleiding aangegeven wijze te worden opgenomen; daarbij wordt met de wensen van de ambtenaar zoveel mogelijk rekening gehouden.

Indien de ambtenaar gedurende de tijd, dat hij wachtdienst verricht, werkzaamheden moet verrichten uitvoeren, ontvangt hij hiervoor een overwerkvergoeding als bedoeld in artikel 3:2:1, lid 4, van de Arbeidsvoorwaardenregeling Gemeente Maastricht. Voor het verhelpen van een kleine storing of het behandelen van een klacht, wordt de overwerkvergoeding berekend over een half uur.

Op overwerk, bedoeld in het eerste lid, is het bepaalde in artikel 2 van de "Uitvoeringsregeling overwerkvergoeding" niet van toepassing.

Artikel 15, vierde lid en artikel 16 van de Bezoldigingsverordening zijn zoveel mogelijk van overeenkomstige toepassing met betrekking tot respectievelijk doorbetaling tijdens ziekte en de afbouwregeling voor onregelmatigheidstoeslag.

Indien de ambtenaar, op grond van de voor 1 oktober 1988 geldende regeling, een wachtdienstvergoeding ontving, die meer bedraagt dan hij bij gelijkblijvende wachtdienst zou ontvangen op grond van deze regeling, wordt hem voor zover hij de leeftijd van 55 jaar nog niet heeft bereikt een afkoopsom in de vorm van een uitkering ineens toegekend, die wordt berekend aan de hand van onderstaande formule:

C

3 x B x (55 - A) x ----

10

Daarbij is:

A= de leeftijd van de ambtenaar op het tijdstip van inwerktreding van deze verordening;

B= het verschil in bedragen van de wachtdienstvergoedingen per maand, berekend op grond van de oude en de nieuwe regeling;

C= het aantal jaren dat wachtdienst is verricht, zulks met een maximum van 10.

De ingevolge lid 1 ontvangen afkoopsom moet gedeeltelijk worden terugbetaald, indien binnen twee jaar na de uitbetaling daarvan de ambtenaar:

  • a

    op eigen aanvraag wordt ontslagen;

  • b

    op eigen aanvraag wordt ontheven van de verplichting tot het verrichten van wachtdienst;

  • c

    wordt ontheven van de verplichting tot het verrichten van wachtdienst en die ontheffing aan eigen schuld of toedoen is te wijten.

De terugbetaling geschiedt zodanig, dat het bedrag van de afkoopsom wordt verminderd met 1/24ste gedeelte voor iedere volle maand, die de ambtenaar tussen de datum van uitbetaling van de afkoopsom en het moment van de ontheffing van de verplichting tot het verrichten van wachtdienst in dienst van de gemeente is geweest.

Deze regeling, die kan worden aangehaald als "Wachtdienstvergoedingsregeling", treedt in werking op 1 oktober 1988.