Algemeen delegatiebesluit 2012

Geldend van 25-09-2013 t/m heden

Intitulé

Algemeen delegatiebesluit 2012

overwegende dat het huidige Algemeen Delegatiebesluit 2006 op grond van gewijzigde wetgeving gedeeltelijk is achterhaald;

 

overwegende dat het gelet op de efficiëntie gewenst het aantal gedelegeerde bevoegdheden uit te breiden;

 

gelet op artikel 156 van de Gemeentewet en afdeling 10.1.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

 

b e s l u i t

 

1. in te trekken het Algemeen delegatiebesluit 2006;

2. vast te stellen het Algemeen delegatiebesluit 2012:

3. in te stemmen met de gedelegeerde bevoegdheden zoals opgenomen in het delegatieregister.

Artikel 1 Bevoegdheid tot delegatie

  • 1. De raad kan, met inachtneming van het bepaalde in onderhavig besluit en de Gemeentewet, de hem bij of krachtens wettelijk voorschrift toebedeelde bevoegdheden delegeren aan het college van burgemeester en wethouders alsmede aan door hem ingestelde bestuurscommissies.

  • 2. Alle delegaten worden schriftelijk verleend.

Artikel 2 Verantwoording

Het college van burgemeester en wethouders doet van de door hem krachtens delegatie genomen besluiten mededeling aan de raad in diens eerste vergadering volgend op de datum waarop het besluit is genomen.

Artikel 3  Beleidsregels

De delegataris is bevoegd beleidsregels vast te stellen omtrent de hem of haar gedelegeerde bevoegdheden, welke bevoegdheid niet kan worden ondergedelegeerd.

Artikel 4 Mandaat

Het college van burgemeester en wethouders kan de uitoefening van de in dit besluit gedelegeerde bevoegdheden opdragen aan door hem aan te wijzen ambtenaren.

Artikel 5  Register

  • 1. Alle verleende delegaten worden in een register opgenomen.

  • 2. Het delegatieregister wordt bij Het Klantcontactcentrum (KCC) ter inzage gelegd en vermeld op de website van de gemeente Mook en Middelaar. Periodiek wordt een geactualiseerde versie van de delegatiebesluiten vastgesteld en openbaar bekend gemaakt.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na de datum van uitgifte van het huis-aan-huisblad waarin het is bekend gemaakt.

Artikel 7 Citeertitel

De regeling kan worden aangehaald als “Algemeen delegatiebesluit 2012”.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Mook en Middelaar van 25 oktober 2012,
De griffier (plv.), De voorzitter,
Mr. L.W.A.M. Berben mr.drs. W. Gradisen

ALGEMENE TOELICHTING

 

Wettelijke bepalingen

Onder delegatie wordt begrepen de situatie dat een bestuursorgaan, waaraan op grond van een wettelijke regeling de bevoegdheid is toegekend om bepaalde besluiten te nemen, deze bevoegdheid overdraagt aan een ander. Het bestuursorgaan dat de oorspronkelijke wettelijke bevoegdheid heeft en deze overdraagt aan een ander wordt hieronder de delegans genoemd en de ander, die de bevoegdheid ontvangt, de delegataris.

 

In het Algemeen delegatiebesluit Mook en Middelaar 2013 is vastgelegd welke raadsbevoegdheden gedelegeerd worden aan het college. Het besluit is opgesteld aan de hand van de bepalingen uit hoofdstuk 10 titel 1 afdeling 2 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb).

 

De Awb verstaat onder delegatie: het overdragen door een bestuursorgaan van zijn bevoegdheid tot het nemen van besluiten aan een ander die deze onder eigen verantwoordelijkheid uitoefent (artikel 10:13). Delegatie is slechts toegestaan indien dit bij wettelijk voorschrift is mogelijk gemaakt.

 

Artikel 156 van de Gemeentewet biedt een algemene delegatiegrondslag voor de overdracht van bevoegdheden van de raad aan het college of een bestuurscommissie. De gemeenteraad kan bevoegdheden overdragen, met uitzondering van de bevoegdheden vermeld in het tweede en derde lid, zoals het vaststellen van de begroting of jaarrekening en het stellen van straf op overtreding van verordeningen.

 

Het gevolg van delegatie is dat de delegans zijn bevoegdheid verliest. Het verschil met mandaat is dus hierin gelegen, dat de delegataris de bevoegdheid na delegatie onder eigen verantwoordelijkheid uitoefent en niet namens de delegans.

 

Met betrekking tot de uitoefening van de gedelegeerde bevoegdheid kan de delegans algemene randvoorwaarden stellen waarmee de delegataris rekening moet houden. De delegataris is voorts verplicht op verzoek van de delegans inlichtingen te verstrekken met betrekking tot de gedelegeerde bevoegdheid. De delegans kan echter geen aanwijzingen meer geven in concrete gevallen. Intrekking van het delegatiebesluit is te allen tijde mogelijk.

 

Uiteraard dient een duidelijke reden om te delegeren aanwezig te zijn voordat tot delegatie wordt overgegaan. In het algemeen is het uit het oogpunt van efficiëntie wenselijk dat bevoegdheden gedelegeerd worden met betrekking tot het nemen van besluiten die met enige regelmaat voorkomen, die niet bijzonder politiek gevoelig zijn en die passen binnen de gebruikelijke huishouding van de gemeente.

 

Een krachtens delegatie genomen besluit vermeldt dat het als zodanig is genomen. Tevens wordt het bestuursorgaan vermeld dat de bevoegdheid heeft gedelegeerd.

 

De delegataris kan de aan hem gedelegeerde bevoegdheid niet op zijn beurt doordelegeren aan een derde. Anders gezegd: subdelegatie is niet geoorloofd.

 

Schematisch kan delegatie als volgt worden weergegeven:

 

 afbeelding binnen de regeling

 

 

Delegatiebesluiten dienen op grond van de Awb te worden bekendgemaakt. Uit praktische overwegingen is het aanbevelenswaardig de delegatiebesluiten periodiek te actualiseren en openbaar bekend te maken. Hierdoor kan worden voorkomen dat krachtens delegatie besluiten worden genomen, terwijl daarvoor een wettelijke grondslag ontbreekt, omdat het desbetreffende delegatiebesluit inmiddels verouderd is.

 

Voorts is het aan te bevelen alle verleende delegaten in een register op te nemen dat op een centrale plek in de organisatie ter inzage wordt gelegd. Bij de bekendmaking van tussentijdse wijzigingen op delegatiebesluiten kan worden vermeld dat deze wijzigingen eveneens op de bedoelde centrale plek ter inzage worden gelegd.

 

 

 

 

  Delegatieregister gemeente Mook en Middelaar

 

 

De raad van de gemeente Mook en Middelaar heeft met inachtneming van het Algemeen delegatiebesluit 2013 de in dit register vermelde bevoegdheden overgedragen aan het college.

 

nr.

bevoegdheid

aantekening

1.

Het aangaan van vaste geldleningen.

met inachtneming van het Treasury-statuut

2.

Het aangaan van rekening-courant overeenkomsten, kasgeldleningen en deposito’s.

met inachtneming van het Treasury-statuut

3.

Het beslissen op bezwaarschriften, die worden ingediend tegen (primaire) besluiten genomen op grond van de in deze verordening gedelegeerde bevoegdheden.

 

4.

Het indienen van zienswijzen zoals bedoeld in artikel 35, derde en vijfde lid, van de Wet gemeenschappelijke regelingen, omtrent de ontwerpbegroting en omtrent wijzigingen van de begroting van gemeenschappelijke regelingen waaraan de gemeente deelneemt, indien de ontwerpbegroting of begrotingswijziging niet meer dan 5% afwijkt van de meerjarenbegroting van de betreffende gemeenschappelijke regelingHet indienen van zienswijzen waarin bezwaren worden geuit tegen de jaarlijkse rekening van gemeenschappelijke regelingen waaraan de gemeente deelneemt indien het saldo van de voorgelegde jaarrekening niet meer dan 5% afwijkt van de begroting van de betreffende gemeenschappelijke regeling.

 

 

5.

Het vaststellen van een exploitatieplan en het besluit geen exploitatieplan vast te stellen als bedoeld in artikel 6.12 Wro behorende bij een omgevingsvergunning waarbij met toepassing van artikel 2.12 eerste lid onder a onder 3 Wabo medewerking wordt verleend en behorende bij een wijziging van het bestemmingsplan als genoemd in artikel 3.6 lid 1 onder a Wro.

 

6.

Het besluiten op verzoeken om informatie als bedoeld in de wet openbaarheid van bestuur (Wob)

 

7.

Het aanwijzen van trouwlocaties op grond van artikel 108, juncto artikel 147, tweede lid, van de Gemeentewet.

 

8.

Het verlenen van vrijstelling voor ten hoogste 12 aan te wijzen dagen per kalenderjaar van de in artikel 2 van de Winkeltijdenwet vervatte verboden, voorzover deze betrekking hebben op de zondag, Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste of tweede Kerstdag. De beperking tot 12 dagen per kalenderjaar geldt voor elk deel van de gemeente afzonderlijk.