Regeling vervallen per 01-01-2018

Verordening gemeentelijke ombudscommissie Neder-Betuwe

Geldend van 01-01-2006 t/m 31-12-2017

Intitulé

Verordening gemeentelijke ombudscommissie Neder-Betuwe

Raadsvoorstel

Datum voorstel: 17 mei 2005

Onderwerp: Verordening gemeentelijke ombudscommissie

Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2005

Agendapunt: 6b

Portefeuillehouder: ir. A.P. Heidema

Behandeld in de commissie: Commissie Algemeen Bestuurlijke en inwonerszaken

Voorstel:

Vaststelling gemeentelijke Verordening ombudscommissie

Aan de raad,

Toelichting op het voorstel

Op 1 januari 2006 treedt de Wet Extern Klachtrecht in werking. In tegenstelling tot eerdere berichten blijft de mogelijkheid bestaan om een lokale onafhankelijke ombudscommissie te vormen. De huidige situatie in de vorm van de commissie voor de bezwaarschriften, die tevens functioneert als externe klachtinstantie, kan dus gehandhaafd blijven. Wel is via de wet geregeld dat de secretaris van de commissie niet in dienst mag zijn van het bestuursorgaan waartegen de klacht is gericht.

Ons College heeft de voor- en nadelen van de keuzemogelijkheden op basis van de Wet Extern Klachtrecht afgewogen en is tot de conclusie gekomen, dat de huidige structuur in de vorm van een commissie bezwaarschriften, die tevens functioneert als lokale ombudscommissie gehandhaafd kan blijven.

Daarnaast zijn wij benaderd door de gemeente Buren met het verzoek om voor wat betreft de secretarisfunctie van de ombudscommissie te komen tot een uitwisseling van beide functionarissen. Deze mogelijkheid biedt een oplossing voor het probleem dat de secretaris van de ombudscommissie niet in dienst mag zijn van het bestuursorgaan waartegen de klacht is gericht.

De huidige commissie bezwaarschriften blijft derhalve functioneren als onafhankelijke commissie voor de behandeling van externe klachten. In de toekomst zal bij de werving van nieuwe leden voor deze commissie als voorwaarde worden gesteld dat men deskundigheid en eventueel ervaring heeft met ombudsjurisprudentie.

Voor 1 juli 2005 een besluit nemen.

In de gewijzigde Gemeentewet artikel 81p. lid 2 staat opgenomen dat een ombudscommissie slechts per 1 januari van enig jaar kan worden ingesteld. Daarnaast is in lid 3 geregeld dat de raad voor 1 juli een besluit moet nemen over eventuele aansluiting bij de Nationale Ombudsman. De vangnetfunctie bij de invoering van deze wet is zo geregeld dat gemeenten die niet tijdig (voor 1 juli 2005) een instellingsbesluit naar de Nationale Ombudsman hebben gezonden van rechtswege aangesloten worden bij de Nationale Ombudsman.

Knelpunt: de zittingstermijn.

Bij de keuze voor de koppeling commissie bezwaarschriften en ombudscommissie is op dit moment de zittingstermijn een knelpunt. In de verordening voor de commissie bezwaarschriften is in artikel 5 opgenomen dat "de voorzitter en de leden van de commissie aftreden op de dag van het aftreden van de gemeenteraad": mei 2006.

De nieuwe ombudscommissie moet per 1 januari 2006 ingesteld worden en heeft een zittingsduur van zes jaar, te weten tot 31 december 2011.

Aan de zittingstermijn voor de commissie bezwaarschriften zijn geen wettelijke termijnen verbonden. Derhalve lijkt ons de meest wenselijke oplossing dat de zittingstermijn van de commissie bezwaarschriften met ingang van mei 2006 gekoppeld wordt aan de zittingstermijn van de ombudscommissie. Dit heeft tevens als voordeel dat een nieuwe gemeenteraad niet meteen, zodra men gekozen is een nieuwe commissie bezwaarschriften/ombudscommissie hoeft te kiezen, maar dat halverwege de zittingstermijn van een gemeenteraad doet.

Aantal leden.

De raad dient het aantal leden van de ombudscommissie vast te stellen. Wij stellen voor dezelfde constructie als bij de commissie bezwaarschriften te hanteren. De commissie bestaat uit een voorzitter en tenminste twee leden. Tevens dient de raad de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter in functie te benoemen.

Intern klachtrecht.

Het intern klachtrecht in onze gemeente is sinds de herindeling geregeld op basis van de "Verordening op de behandeling van klachten", vastgesteld in de raadsvergadering van 2 januari 2002 en gewijzigd in de raadsvergadering van 19 februari 2003 (Kesteren in Neder-Betuwe).

Deze verordening is gebaseerd op hoofdstuk 9 van de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) en bestaat voor het grootste gedeelte ook uit dezelfde artikelen als afdeling 9.1.1. en 9.1.2. van de Awb. In het kader van de door dit kabinet voorgestane deregulering adviseren wij u deze verordening in te trekken. Daarvoor in de plaats treden de hierboven genoemde afdelingen 9.1.1. en 9.1.2. van de Awb en wordt de raad gevraagd de bevoegdheid tot afhandeling van interne klachten gericht tegen de raad en commissies als bestuursorgaan te mandateren aan de burgemeester. Daarnaast wordt voorgesteld, indien de klacht een gedraging van de burgemeester betreft, de fractievoorzitters aan te wijzen als klachtbehandelaars.

De klachtencoördinator coordineert de afhandeling van interne klachten en draagt zorg voor de jaarlijkse verslaglegging middels het burgerjaarverslag aan de raad.

Communicatie: De commissie bezwaarschriften is geïnformeerd over het standpunt van ons college via toezending van het concept-raadsvoorstel en gevraagd met een voorstel te komen over de invulling van de functie van voorzitter en plaatsvervangend-voorzitter. Eén van de huidige leden van de commissie bezwaarschriften heeft daarbij aangegeven, dat zij niet deel wil nemen in gemeentelijke ombudscommissie. Zij is van mening dat de onafhankelijkheid van de gemeentelijke ombudscommissie in combinatie met de commissie bezwaarschriften onvoldoende gewaarborgd is.

ICJ _

Financiële consequenties:

Voor de ombudscommissie is een budget nodig van € 500,-, uitgaande van 1 bijeenkomst per jaar met voorzitter en twee leden. De ombudscommissie bestaat in totaal uit 3 leden. Dit is overeenkomstig de praktijk bij de commissie bezwaarschriften.

Daarnaast verschaft de raad de ombudscommissie voldoende financiële middelen voor een goede uitoefening van zijn werkzaamheden. Deze kosten worden niet geraamd; in de praktijk zal moeten blijken welk budget hiervoor benodigd is.

In de begroting 2005 was reeds een bedrag van 5.500,- per jaar geraamd voor het extern klachtrecht. Dit bedrag kan met ingang van dit jaar afgeraamd worden en voor 2006 opnieuw opgevoerd met een bedrag van € 500,-.

Burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe,

De secretaris, de burgemeester,

N.A. de Groot ir. A.P. Heidema

Standpunt raadscommissie

Onder verwijzing naar de gemaakte opmerkingen, zoals verwoord in het separaat bijgevoegde verslag, heeft de commissie Commissie Algemeen Bestuurlijke en inwonerszaken in haar vergadering van 14-06¬2005 positief geadviseerd. Het voorstel wordt geagendeerd als hamerstuk.

Achterliggende stukken stukken bijgevoegd:

Besluit d.d.: 30 Juni 2005

Overeenkomstig voorstel besloten

Raadsbesluit

Datum besluit: 30 juni 2005

De raad van de gemeente Neder-Betuwe;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, d.d. 17 mei 2005;

gelet op het bepaalde in hoofdstuk IVc en artikel 149 van de Gemeentewet en titel 9.2 van de Algemene wet bestuursrecht;

gehoord de ondernemingsraad;:

BESLUIT:

1. vast te stellen de volgende verordening Verordening gemeentelijke ombudscommissie Neder-Betuwe

Artikel 1 Instelling ombudscommissie

Er is een gemeentelijke ombudscommissie, bestaande uit een voorzitter en minimaal twee leden.

Artikel 2 Zittingsduur

De ombudscommissie wordt benoemd voor de termijn genoemd in artikel 81 w, lid 2 van de Gemeentewet.

Artikel 3 Financiële middelen

1. De ombudscommissie ontvangt een vergoeding voor zijn werkzaamheden en een tegemoetkoming in de reiskosten overeenkomstig de vergoeding voor de leden van de commissie bezwaarschriften.

2. De raad verschaft de ombudscommissie voldoende financiële middelen voor een goede uitoefening van zijn werkzaamheden.

Artikel 4 Bemiddeling

1. De ombudscommissie kan gedurende een onderzoek de verzoeker en het bestuursorgaan voorstellen doen teneinde onderling tot een oplossing van de klacht te komen.

2. De ombudscommissie brengt ook na een geslaagde bemiddeling een verslag uit.

Artikel 5 Werkinstructie

Voor zover de ombudscommissie dit nodig acht, maakt zij een werkinstructie voor haar werkzaamheden.

Artikel 6 Ontvangstbevestiging en toezending verzoekschrift

1. De ombudscommissie bevestigt de ontvangst van het verzoekschrift schriftelijk aan de verzoeker.

2. Indien hij een onderzoek als bedoeld in artikel 9:18 van de Algemene wet bestuursrecht instelt, zendt hij tevens een afschrift van het verzoekschrift aan het bestuursorgaan en aan degene over wiens gedragingen wordt geklaagd.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2006.

Artikel 8 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening gemeentelijke ombudscommissie Neder-Betuwe.

Ondertekening

Besloten in de raadsvergadering van 30 juni 2005
de griffier, de voorzitter,
AJ.D. Fukkink ir. A.P. Heidema
Raadsbesluit
Datum besluit: 30 juni 2005
De raad van de gemeente Neder-Betuwe;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, d.d. 17 mei 2005;
gelet op het bepaalde in hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht en hoofdstuk IVC van de Gemeentewet:
BESLUIT:
1. De "Verordening op de behandeling van klachten" in te trekken per 1 januari 2006.
2. a. De voorzitter van de raad op te laten treden als klachtbehandelaar bij de behandeling van interne klachten gericht tegen de raad en commissies als bestuursorgaan;
b. De fractievoorzitters als klachtbehandelaars op te laten treden bij de behandeling van een klacht betreffende een gedraging van de burgemeester.
3. De Verordening gemeentelijke ombudscommissie vaststellen volgens bijgaand afzonderlijk raadsbesluit en in de uitvoering samenwerken met de gemeente Buren.
4. De zittingstermijn van de commissie bezwaarschriften met ingang van de nieuwe raadsperiode (2006) te verlengen tot zes jaar, waarbij de eerste periode loopt tot 31 december 2011, en dit in de eerstvolgende wijziging van de verordening voor de commissie bezwaarschriften aldus te wijzigen.
5. Te benoemen:
voor de periode van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2011: als gemeentelijke ombudscommissie, bestaande uit drie leden:
- de heer mr. P. Bos, F.A. Molijnlaan 127, 8071 AE Nunspeet;
- de heer mr. L.C. Dercksen, Burgemeester Prinslaan 39, 6711 KB Ede; - de heer mr. H.J.M. Raaijmakers, Kraayenberg 8316, 6601 RA Wychen. waarvan als voorzitter: de heer mr. L.C. Dercksen
en als plaatsvervangend voorzitter: de heer mr. H.J.M. Raaijmakers.
Besloten in de raadsvergadering van 30 juni 2005,
de griffier, de voorzitter,
A.J.D. Fukkink ir. A.P. Heidema