Regeling vervallen per 07-05-2019

Beleidsregels voor het leerlingenvervoer in de gemeente Nieuwegein

Geldend van 09-07-2009 t/m 06-05-2019

Intitulé

Beleidsregels voor het leerlingenvervoer in de gemeente Nieuwegein

Burgemeester en wethouders van de gemeente Nieuwegein;

overwegende,

dat het ten behoeve van een praktische uitvoering van het leerlingenvervoer wenselijk is beleidsregels vast te stellen;

gelet op de Verordening Leerlingenvervoer gemeente Nieuwegein 2009;

besluiten:

vast te stellen de navolgende beleidsregels voor het leerlingenvervoer in de gemeente Nieuwegein:

Handboek leerlingenvervoer

1.Bij de behandeling van de aanvragen leerlingenvervoer worden de hoofdstukken ´Wet- en regelgeving´en ´Jurisprudentie´van het handboek leerlingenvervoer uitgegeven door SDU uitgevers gevolgd voor zover de inhoud niet in tegenspraak is met de Verordening Leerlingenvervoer gemeente Nieuwegein, bijbehorende toelichting en de apart geformuleerde beleidsregels.

Crisisopvang

2.Crisisopvang wordt aangemerkt als tijdelijk verblijf.

Twee woningen in de zin van de verordening

3.Het kan voorkomen dat een leerling twee woningen in de zin van de verordening heeft, bijvoorbeeld door co-ouderschap of een verblijf in een logeerhuis op grond van sociaal-medische indicatie. De tweede woning kan zich bevinden in Nieuwegein of in een andere gemeente. Hieronder wordt voor beide situaties beschreven hoe hiermee wordt omgegaan.

Twee woningen in de gemeente Nieuwegein

Wanneer zowel de eerste als de tweede woning zich binnen de gemeentegrenzen bevindt, moet voor elke woning een afzonderlijke aanvraag bij de gemeente Nieuwegein worden ingediend. Beide aanvragen worden getoetst aan de Verordening Leerlingenvervoer. Er wordt slechts een voorziening verstrekt wanneer de aanvraag voldoet aan de criteria zoals gesteld in de Verordening Leerlingenvervoer. Omdat het twee afzonderlijke aanvragen betreft, kan het voorkomen dat op de ene aanvraag leerlingenvervoer wordt toegekend en op de andere wordt afgewezen.

Een tweede woning in een andere gemeente

Wanneer een leerling naast een woning in de gemeente Nieuwegein een woning in een andere gemeente heeft, dient voor leerlingenvervoer van en naar deze laatste woning een aanvraag in die andere gemeente te worden ingediend. Het doet namelijk niet terzake waar de leerling staat ingeschreven; doorslaggevend is de feitelijke structurele verblijfplaats van de leerling (bijv. 1 of meer dagen/nachten per week/maand). De aanvraag van/ naar deze tweede woning in een andere gemeente wordt door die gemeente getoetst aan de daar geldende Verordening Leerlingenvervoer.

Wanneer de tweede woning in een andere gemeente structureel verblijf op grond van sociaal medische indicatie in een logeerhuis betreft én de leerling in aanmerking komt voor leerlingenvervoer van/naar de woning in de gemeente Nieuwegein, geldt aanvullend beleid. De gemeente Nieuwegein biedt deze ouders aan hen eenmalig te ondersteunen bij het indienen van de aanvraag leerlingenvervoer in die andere gemeente voor het vervoer van/naar het logeerhuis. Ook kunnen deze ouders eenmalig ondersteuning krijgen van de gemeente Nieuwegein wanneer zij na een afwijzing op hun aanvraag besluiten bezwaar aan te tekenen. Tot slot geldt dat gedurende de behandelingsperiode van deze aanvraag, de gemeente Nieuwegein een passende voorziening verstrekt voor het vervoer van het logeerhuis in die andere gemeente naar school en terug.

Het vaststellen van de afstand

4.Voor het bepalen van de afstand tussen de woning en de school wordt gebruik gemaakt van de internet routeplanner Routenet van internetuitgever Locatienet bv te Utrecht. (www.routenet.nl) De kortste voor de leerling voldoende begaanbare en veilige weg wordt gemeten van huisnummer naar huisnummer.

Het vaststellen van de kosten van openbaar vervoer

5.Het vaststellen van de kosten van openbaar vervoer en de daaraan gerelateerde vergoeding vindt plaats op basis van de door de REISinformatiegroep bv beschikbaar gestelde informatie via 0900-9292, www.9292ov.nl en mobiel.9292ov.nl.

Het vaststellen van de reistijd

6.Het vaststellen van de reistijd per openbaar vervoer vindt plaats op basis de door de REISinformatiegroep bv beschikbaar gestelde informatie via 0900-9292, www.9292ov.nl en mobiel.9292ov.nl. Voor het vaststellen van de reistijd per aangepast vervoer, wordt de vervoerder geraadpleegd.

Het verstrekken van een vervoersvoorziening

7.De aan ouders/verzorgers van leerlingen toegekende vergoeding voor het gebruik van openbaar- of eigen vervoer wordt bij aanvang van het schooljaar uitbetaald. Na afloop van het schooljaar wordt de vergoeding definitief vastgesteld en vindt indien nodig verrekening plaats.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van Nieuwegein op 30 juni 2009,

de secretaris
de voorzitter