Regeling vervallen per 30-09-2010

Aanwijzingen op grond van de Afvalstoffenverordening Nieuwegein 2005

Geldend van 31-01-2008 t/m 29-09-2010

Intitulé

Aanwijzingen op grond van de Afvalstoffenverordening Nieuwegein 2005

Op grond van artikel 7, lid 1: Aanwijzing inzameldienst

Als inzameldienst, die belast is met de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen, wordt aangewezen Reinigingsbedrijf Midden Nederland te Soest.

Op grond van artikel 7, lid 2: Aanwijzing andere inzamelaars, die belast zijn met het afzonderlijk inzamelen van categorieën van huishoudelijke afvalstoffen

Als inzamelaars, die belast zijn met het afzonderlijk inzamelen van oud textiel in alle woonwijken van de gemeente Nieuwegein, worden Stichtingen en instellingen aangewezen, die in principe erkenning en positieve beoordeling hebben van het Centraal Bureau Fondsenwerving te Amsterdam.

Overzicht van de inzamelaars, die in de aangegeven perioden belast worden met het afzonderlijk inzamelen van oud textiel:

Stichting of instelling

periode

houder van een inzamelvergunning conform de artikelen 2 t/m 6 en 11

januari

Leger des Heils Nieuwegein

maart

Stichting SOS Samenwerking Ontwikkeling Sahellanden

juni

Stichting Sociaal Medische Hulpverlening Oost Europa

september

Kringloopcentrum Nieuwegein

november

Aan de aanwijzing of aan inzamelvergunning zijn voorwaarden en voorschriften verbonden, die verband houden met de inzameling van oud textiel door andere inzamelaars dan de inzameldienst.

De voorwaarden en voorschriften zijn in de bijlage bij de aanwijzingen opgenomen.

Als inzamelaar, die belast is met het afzonderlijk inzamelen van glas is aangewezen de Afvalverwijdering Utrecht (AVU) te Nieuwegein.

Als inzamelaar, die belast is met het afzonderlijk inzamelen van herbruikbare geoderen, waaronder textiel, en afgedankte elektronische en elektrische apparatuur is aangewezen de Kringloopcentrale Nieuwegein.

Op grond van artikel 9, lid 2: Aanwijzen via welk al dan niet van gemeentewege verstrekt inzamelmiddel of via welke inzamelvoorzieningde inzameling van een bepaalde categorie huishoudelijke afvalstoffen ten behoeve van de gebruiker van een perceel plaatsvindt.

Aan de gebruiker van een perceel (laagbouw) worden van gemeentewege verstrekt één groene mini-container met een inhoud van 140 liter en één grijze mini–container met een inhoud van 140 of 240 liter. De inzameling van groente-, fruit- en tuinafval vindt plaats via de groene mini–container (laagbouw) en de inzameling van huishoudelijk restafval via de grijze mini–container. Op grond van artikel 15, lid 1 is het verboden de betreffende afvalstoffen anders aan te bieden dan via het daartoe verstrekte inzamelmiddel.

Bij diefstal van een mini–container kan de gebruiker van een perceel alleen op vertoon van de kopie van de aangifte van diefstal bij de politie op de gemeentewerf aan de Utrechthaven een andere container ophalen.

Voor de gebruikers van hoogbouwpercelen zijn van gemeentewege of verzamelcontainers geplaatst in stenen cocons buiten de hoogbouw (-flat); of verzamelcontainers inpandig geplaatst in de hoogbouw(flat). Groente-, fruit- en tuinafval wordt samen met het huishoudelijk restafval ongescheiden ingezameld via deze verzamelcontainers.

Op grond van artikel 16, lid 1 is het verboden de betreffende afvalstoffen anders aan te bieden dan via deze verzamelcontainers.

Via ondergronds geplaatste containers vindt op wijkniveau en bij winkelcentra inzameling van de afvalcategorieën oud papier, karton en glas plaats.

Op het Aanbiedstation kunnen Nieuwegeinse burgers de volgende categorieën huishoudelijke afval aanbieden:

  • -

    klein chemisch afval (KCA)

  • -

    afgedankte elektronische en elektrische apparatuur

  • -

    verduurzaamd en onverduurzaamd hout

  • -

    asbest en asbesthoudend afval

  • -

    grof tuinafval zoals snoeihout

  • -

    oud ijzer waaronder oud gereedschap

  • -

    textiel

  • -

    papier en karton

  • -

    glas

  • -

    huishoudelijk restafval

  • -

    niet-brandbaar afval (bouwafval, steen, bakstenen, puin, grond, grind- en trottoirtegels, plavuizen, betonsegmenten, dakpannen, wc-potten, wasbakken, spoorbielzen, LPG-tanks, gastanks, autobanden van personenauto's, meubilair waarin glas of steen is verwerkt, dakleer).

Op grond van artikel 14, lid2: aanwijzen van de inzameldienst en andere inzamelaars, aan wie in het eerste lid van artikel 14 aangewezen categorie(ën) huishoudelijke afvalstof(fen) moeten worden aangeboden.

Aan de inzameldienst die op grond van artikel 7, lid 1 belast is met de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen, moeten alle categorieën huishoudelijk afval worden aangeboden.

Aan de andere inzamelaars die op grond van artikel 7, lid 2 belast worden met de inzameling van een afvalcategorie moet de afvalcategorie worden aangeboden waarvoor de inzamelaar is aangewezen.

Aan de houder van een op grond van artikel 11 verkregen inzamelvergunning moet de afvalcategorie worden aangeboden waarvoor de vergunning is veleend.

Bijlage bij de aanwijzingen

Bijlage bij de aanwijzing op grond van artikel 7, lid 2: Aanwijzing andere inzamelaars, die belast zijn met het afzonderlijk inzamelen van categorieën van huishoudelijke afvalstoffen

Voorwaarden en voorschriften op te nemen in het aanwijzingsbesluit of te verbinden aan de inzamelvergunning ten behoeve van een andere inzamelaar dan de inzameldienst voor het inzamelen van oud textiel

  • -

    De aanwijzing tot inzamelaar van oud textiel geldt voor het houden van één openbare kledinginzameling in de bij de aanwijzing aangegeven periode van het jaar

  • -

    De vergunning voor het inzamelen van oud textiel geldt voor het houden van één openbare kledinginzameling in de maand januari

  • -

    De inzamelaar dient te zorgen dat de bevolking kenbaar wordt gemaakt vanaf welk tijdstip op de inzameldag het oude textiel mag worden aangeboden en klaar gezet en op welk gedeelte van de dag (middag of ochtend) de inzameling zal plaats vinden

  • -

    Het inzamelen van oud textiel mag niet plaats vinden op dezelfde dagen en in dezelfde wijken als het inzamelen van huishoudelijk afval door de inzameldienst. De inzameldagen en de wijkindeling zijn aangegeven in het actueel geldende ophaalschema van de inzameldienst, dat gevoegd wordt bij de beschikking tot aanwijzing.

  • -

    De inzameling van het oude textiel dient plaats te vinden tussen zonsopgang en zonsondergang.

  • -

    Uit elkaar gevallen zakken met oud textiel dienen bij de inzameling te worden opgeruimd en meegenomen.

  • -

    Achter gebleven zakken met oud textiel dienen op eerste aanzegging/aanwijzing van een functionaris van de Regiopolitie of van de gemeente alsnog binnen 24 uur te worden opgehaald. Niet binnen die termijn opgehaald oud textiel wordt op kosten van de inzamelaar door de inzameldienst van de gemeente opgehaald.

  • -

    Aanwijzingen en/of bevelen in het kader van de openbare orde of de (verkeers-) veiligheid, gegeven door functionarissen van de Regiopolitie, stadswachten of van de gemeente, dienen onmiddellijk te worden opgevolgd

  • -

    Medewerkers aan de inzamelactie van oud textiel dienen ten minste de leeftijd van 16 jaar te hebben bereikt.

  • -

    Tijdens de inzameling van oud textiel mag de veiligheid van het verkeer niet in gevaar worden gebracht.

  • -

    Bij de inzamelactie dient in principe de gebruikelijke inzamelroute van de inzameldienst te worden gevolgd.