Regeling vervallen per 01-01-2020

Regeling schuldbemiddeling ambtenaren Nissewaard

Geldend van 24-01-2015 t/m 31-12-2019 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2015

Intitulé

Regeling schuldbemiddeling ambtenaren Nissewaard

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard;

  • -

    Gelet op het gestelde in artikel 160 van de Gemeentewet waarbij de bevoegdheid tot het vaststellen, wijzigen en intrekken van de rechtspositieregelingen voor het gemeentelijk personeel en gewezen personeel wordt opgedragen aan het college;

  • -

    Gelet op het verhandelde in de vergadering van de commissie voor bijzonder georganiseerd overleg d.d. 13 maart 2014;

besluit vast te stellen:

de Regeling schuldbemiddeling ambtenaren Nissewaard

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    de werkgever: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard

  • b.

    ambtenaar: ambtenaar als bedoeld in artikel 1:1 lid 1, sub a, CAR

  • c.

    schuldbemiddelaar: een klantmanager in dienst van de werkgever

  • d.

    schuldbemiddeling: het door de werkgever bemiddelen voor de ambtenaar in een problematische financiële situatie

  • e.

    plan van aanpak: plan waarin de in te zetten producten van schuldbemiddeling en de gemaakte afspraken uiteengezet en vastgelegd worden

  • f.

    traject: een door de werkgever aangeboden schuldbemiddelingstraject op maat, waarbij inhoud en duur afhangen van de ernst van de situatie en de mogelijkheden om daarin een oplossing te bewerkstelligen. Aan het traject wordt concreet invulling gegeven door het inzetten van verschillende producten, waarbij gaande het traject duidelijk wordt welke producten (kunnen) worden ingezet.

  • g.

    advies: een mogelijk in te zetten product, waarbij de werkgever de ambtenaar raad geeft over hoe deze de schuldsituatie zelfstandig kan oplossen.

  • h.

    betalingsregeling: een mogelijk in te zetten product, waarbij de werkgever ondersteuning biedt bij het maken van afspraken tussen schuldeisers en ambtenaar, gericht op het volledig aflossen van de schuld. De rol van de schuldbemiddelaar is hierin slechts bemiddelend en eindigt nadat een regeling is getroffen.

  • i.

    minnelijke schuldregeling: een mogelijk in te zetten product, waarbij de werkgever bemiddelt tussen schuldeisers en ambtenaar om te komen tot een akkoord, waarbij de schuldenaar een gedeelte van de schuld aflost en het restant na drie jaar krijgt kwijtgescholden. De minnelijke schuldregeling wordt ingezet wanneer de producten advies of betalingsregeling niet mogelijk blijken.

  • j.

    saneringskrediet: een mogelijk in te zetten product, waarbij een persoonlijk krediet ter delging van de schulden aan de ambtenaar wordt verstrekt door de Kredietbank Rotterdam. Het verzoek wordt door de schuldhulpverlener ingediend, nadat zij ten behoeve van de ambtenaar een minnelijke schuldregeling heeft bereikt. De looptijd van het saneringskrediet is maximaal 3 jaar.

  • k.

    budgetbeheer: een in te zetten product, waarbij het inkomen van de ambtenaar (gedeeltelijk) wordt beheerd door de werkgever. Budgetbeheer kent verschillende vormen en kan worden ingezet als aanvulling op het schuldbemiddelingstraject

  • l.

    de KBR: de Kredietbank Rotterdam

Artikel 3 Aanvraag ambtenaar

Lid 1

De ambtenaar kan bij (dreigende) financiële problemen zelf om hulp vragen of door de werkgever voor hulp benaderd worden op basis van een signaal.

Lid 2

In geval van een loonbeslag op het loon van, verzuim van en/of klachten over de ambtenaar in relatie met financiële problemen kan, indien dit nodig wordt geacht, de ambtenaar hulp worden aangeboden door de werkgever.

Lid 3

Indien de ambtenaar het hulpaanbod accepteert, wordt de ambtenaar door de werkgever aangemeld voor een traject en vindt er een inhoudelijk gesprek plaats tussen de ambtenaar en de werkgever.

Lid 4

De ambtenaar dient bij het de werkgever een aanvraag in tot schuldbemiddeling.

Lid 5

De ambtenaar is ervan op de hoogte dat de informatie over het bestaan van zijn/haar financiële probleemsituatie door de werkgever wordt beoordeeld in verband met de kwetsbaarheid cq. gevoeligheid van zijn/haar werkzaamheden. Hierbij wordt de bepaling van artikel 16:1:1 van de CAR/UWO in acht genomen.

Lid 6

Met betrekking tot de locaties van de gesprekken, dossiers en werkzaamheden in het kader van het schuldbemiddeling wordt de privacy van de ambtenaar gewaarborgd.

Artikel 4 Inzet van het traject

Lid 1

Door de werkgever wordt een traject op maat ingezet c.q. doorlopen om tot een oplossing voor de schuldsituatie van de ambtenaar te komen. Hierbij kunnen één of meer pakketten, zoals genoemd in bijlage 1 voor de ambtenaar worden ingezet.

Lid 2

In het plan van aanpak worden de in te zetten producten van schuldbemiddeling en de gemaakte afspraken uiteengezet en vastgelegd, waarbij door de ambtenaar de algemene voorwaarden en de overeengekomen afspraken in acht worden genomen conform artikel 6.

Lid 3

Het plan van aanpak wordt inhoudelijk getoetst door de werkgever waarna de werkgever besluit tot het al dan niet aangaan tot schuldbemiddeling.

Artikel 5 Verplichtingen werkgever

Lid 1

De kosten van het in te zetten traject worden door de werkgever betaald.

Lid 2

De werkgever spant zich in om de betreffende ambtenaar te stimuleren mee te werken aan het traject.

Artikel 6 Verplichtingen ambtenaar

Lid 1

De algemene voorwaarden c.q. rechten en plichten voor schuldbemiddeling ontvangt de ambtenaar direct bij aanmelding voor schuldbemiddeling.

Lid 2

Gaande het traject kunnen, in het belang van de schuldbemiddeling, specifieke verplichtingen aan de ambtenaar worden opgelegd.

Lid 3

De verplichtingen die voortvloeien uit de toepassing van één of meerdere pakketten tijdens het traject worden vastgelegd in daartoe bestemde overeenkomsten.

Lid 4

Indien een saneringskrediet van toepassing is, worden de verplichtingen die hieruit voortvloeien vastgelegd in een saneringskredietovereenkomst tussen de werkgever en de ambtenaar.

Lid 5

Het niet naleven van de, in lid 1 tot en met 4 genoemde verplichtingen, kan leiden tot tussentijdse beëindiging van het traject en kunnen de eventuele kosten van het traject in rekening worden gebracht bij de ambtenaar.

Lid 6

Wanneer de ambtenaar zich niet aan de betalingsverplichting jegens de KBR houdt, dan kan er in relatie met de borgstelling door de werkgever een civielrechtelijke vordering van de werkgever op de ambtenaar ontstaan. Bij uitdiensttreding van de ambtenaar blijven de verplichtingen jegens de KBR bestaan.

Artikel 7 Rentevergoeding

Indien er een saneringskrediet wordt verleend, worden er conform de voorwaarden saneringskrediet, naast de aflossingsbestanddelen de geldende kredietvergoeding (rente) ingehouden.

Artikel 8 Hardheidsclausule

In die gevallen waarin deze regeling niet voorziet of kennelijk onredelijk uitwerkt, beslist de werkgever.

Artikel 9 Inwerkingtreding

De regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 januari 2015.

Artikel 10 Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als de ‘Regeling schuldbemiddeling ambtenaren Nissewaard.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van Nissewaard d.d. 2 januari 2015,

de secretaris,
J. Pol
de burgemeester,
M. Salet