Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 17 juli 2018, nr. 1095535/1098907, tot instructie in het kader van het Mandaatbesluit verlenen tegemoetkoming faunaschade om af te wijken van de Beleidsregel tegemoetkoming schade Noord-Holland

Geldend van 27-07-2018 t/m heden

Intitulé

Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 17 juli 2018, nr. 1095535/1098907, tot instructie in het kader van het Mandaatbesluit verlenen tegemoetkoming faunaschade om af te wijken van de Beleidsregel tegemoetkoming schade Noord-Holland

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

Gelet op artikel 10:6, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Gelet op artikel 6.1 van de Wet natuurbescherming;

Gelet op artikel 5, tweede lid, en artikel 6, eerste lid, aanhef en onder g, aanhef en sub ii van de Beleidsregel tegemoetkoming schade Noord-Holland;

Gelet op artikel 6, vijfde lid, van het Mandaatbesluit verlenen tegemoetkoming faunaschade

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland aan het IPO/BIJ12;

Overwegende dat naar aanleiding van een aantal uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 9 mei 2018, het hanteren van een eigen risico van 40% bij schade die is aangericht door vogels aan zacht fruit en pit- en steenvruchten, als evenredig wordt beschouwd. De Beleidsregel tegemoetkoming schade Noord-Holland wordt hierop aangepast ten behoeve van nieuwe gevallen. Naar aanleiding van de hiervoor bedoelde uitspraken is besloten om in bepaalde gevallen ook voor schade die in 2016 en 2017 is aangericht, een eigen risico van 40% te hanteren. Het gaat om de gevallen waarin fruittelers tijdig rechtsmiddelen hebben aangewend tegen de beslissing op hun aanvraag om een tegemoetkoming in schade. Hiervoor moet worden afgeweken van de Beleidsregel. Met deze instructie wordt de directeur van BIJ12 daartoe opdracht gegeven in het kader van het Mandaatbesluit verlenen tegemoetkoming faunaschade.

Besluiten:

Vast te stellen de volgende instructie aan de directeur van BIJ12:

Artikel I

In afwijking van artikel 5, tweede lid en artikel 6, eerste lid, aanhef en onder g, aanhef en sub ii, van de Beleidsregel tegemoetkoming schade Noord-Holland bedraagt het eigen risico 40% als het gaat om schade die is aangericht door vogels aan zacht fruit en pit- en steenvruchten over de jaren 2016 en 2017.

Artikel II

Een in artikel I bedoelde tegemoetkoming over 2016 wordt verleend in die gevallen waarin tijdig beroep is aangetekend tegen een in bezwaar gehandhaafde afwijzing van een aanvraag en de aanvraag voor het overige voldoet aan de voorwaarden voor een tegemoetkoming.

Artikel III

Een in artikel I bedoelde tegemoetkoming over 2017 wordt verleend in die gevallen waarin tijdig bezwaar is gemaakt tegen een afwijzing daarvan, waar de aanvraag is onderbouwd met een deugdelijke onafhankelijke taxatie en de aanvraag voor het overige voldoet aan de voorwaarden voor een tegemoetkoming.

Artikel IV

Bij de in artikel II en III bedoelde toetsing aan de voorwaarden voor tegemoetkoming kan buiten beschouwing worden gelaten de toets op getroffen preventieve maatregelen als bedoeld in artikel 4 van de Beleidsregel tegemoetkoming schade Noord-Holland.

Artikel V

De door aanvragers gemaakte redelijke kosten voor taxatie van de betreffende schade in 2017 worden vergoed na overlegging van de factuur en tegen maximaal de werkelijke kosten.

Artikel VI

Deze instructie treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het provinciaal blad waarin deze wordt geplaatst.

Ondertekening

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

Haarlem, 17 juli 2018.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

J.W. Remkes, voorzitter

R.M. Bergkamp, provinciesecretaris

Toelichting

Algemene toelichting

Op 31 juli 2014 zijn door het bestuur van het inmiddels opgeheven zelfstandig bestuursorgaan het Faunafonds op ons verzoek beleidsregels gepubliceerd gericht op de afbouw van tegemoetkomingen in schade door vogels aan zacht fruit en pit- en steenvruchten. Kortweg schade door mezen aan appels en peren. Per 1 januari 2017 zijn de provincies volledig bevoegd geworden tot het verlenen van tegemoetkomingen in de schade door in het wild levende dieren. De beleidsregels van het voormalige Faunafonds zijn zoveel mogelijk ongewijzigd overgenomen in de Beleidsregel tegemoetkoming schade Noord-Holland. Hieruit volgt een voortzetting van de afbouw van de tegemoetkoming van 60% in 2015 naar 30% in 2016 en 0% vanaf 2017. Hiertegen is door meerdere fruittelers beroep aangetekend. De meeste beroepen zijn gelijktijdig behandeld door de Rechtbank Gelderland.

Tegen de uitspraken van de Rechtbank Gelderland van 2 augustus 2017 is door de provincies Gelderland, Utrecht, Zeeland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg hoger beroep aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De hoger beroepen over 2015 zijn gegrond verklaard bij uitspraak van 8 mei 2018 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State met kenmerk 201707374/1/A2 en de daarmee vergelijkbare en gelijktijdig behandelde dossiers. De Afdeling heeft een inhoudelijk oordeel uitgesproken over de tegemoetkoming in de schade over 2015. Deze is, rekening houdend met de gemiddelde omvang van de schade en de gemiddelde omzet van de bedrijven, terecht vastgesteld op 60% van de getaxeerde schade. Ten aanzien van de uitbetaling over 2015 is derhalve geen nadere instructie noodzakelijk. Voor 2016 en 2017 is dat wel het geval, deze zijn in deze instructie uitgewerkt. Voor de werkwijze voor 2018 en daarna wordt gelijktijdig de Beleidsregel tegemoetkoming schade Noord-Holland gewijzigd.

Toelichting bij artikel I

Het verlagen van de tegemoetkoming tot 30% voor het schadejaar 2016 of minder leidt naar oordeel van de Afdeling tot een onevenredig zware last voor de fruittelers. Volgens de Afdeling kunnen de provincies ervoor kiezen om over het jaar 2016 tevens 60% van de schade te vergoeden maar zij kunnen ook voor een afwijkend percentage kiezen mits goed gemotiveerd en toegespitst op de specifieke omstandigheden van de fruittelers. Nu er over de jaren 2016 en 2017 redelijkerwijs geen sprake is van ten opzichte van 2015 gewijzigde feiten of specifieke omstandigheden, wordt de tegemoetkoming over die jaren alsnog ook vastgesteld op 60% van de getaxeerde schade.

Toelichting bij de artikelen II en III

Een tegemoetkoming over de schadejaren 2016 en 2017 kan slechts alsnog worden verleend daar waar sprake was van een deugdelijke aanvraag en bovendien tijdig een ontvankelijk bezwaar of beroep is aangetekend tegen het besluit tot toekenning van een tegemoetkoming. Ten aanzien van 2016 moet sprake zijn van een beroep dat is aangetekend bij de rechtbank en over 2017 een bezwaar bij BIJ12, dat gemandateerd is voor het beslissen op bezwaarschriften ten aanzien van tegemoetkomingen in faunaschade. Aangezien de bezwaren over 2017 in afwachting van de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zijn aangehouden wordt over 2017 niet vereist dat beroep moet zijn aangetekend bij de rechtbank.

Toelichting bij artikel IV

Bij de beoordeling om alsnog een tegemoetkoming van 60% te verstrekken hoeft in deze gevallen niet te worden getoetst of afdoende preventieve maatregelen zijn getroffen. Aannemelijk is dat de aangekondigde verdere afbouw van de tegemoetkoming naar 30% en 0% gepaard is gegaan met een verhoogde prikkel tot inspanning om schade te voorkomen, ook zonder dat deze nadrukkelijk is geregistreerd. In deze gevallen hoeft daarom geen nadere toets op de getroffen preventieve maatregelen plaats te vinden.

Toelichting bij artikel V

Omdat over 2017 geen tegemoetkoming zou worden uitgekeerd zijn door BIJ12 geen taxaties uitgevoerd en hebben fruittelers het advies gekregen zelf een afweging te maken en een taxatie op eigen risico te laten verzorgen. Nu over 2017 een tegemoetkoming wordt uitbetaald worden ook de door de fruittelers gemaakte taxatiekosten vergoed. De taxatiekosten waren anders door BIJ12 gemaakt.