Regeling vervallen per 01-08-2012

Regeling tegemoetkoming kosten beeldschermbril 2011 gemeente Noordoostpolder

Geldend van 01-12-2011 t/m 31-07-2012

Intitulé

Regeling tegemoetkoming kosten beeldschermbril 2011 gemeente Noordoostpolder

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder;

gelet op het bepaalde in het Arbobeleid 2011 dat de werkgever een goede bescherming van de gezondheid en het bevorderen van het welzijn van de medewerkers moet bieden;

dat de werkgever daarbij onder meer zorg draagt voor doeltreffende maatregelen met betrekking tot de bescherming van de ogen en het gezichtsvermogen van de medewerkers;

dat het gewenst is een regeling vast te stellen waarbij een tegemoetkoming wordt verstrekt in de kosten van een beeldschermbril;

na verkregen instemming van de Ondernemingsraad op 27 oktober 2011;

B E S L U I T:

vast te stellen de navolgende

Regeling tegemoetkoming kosten beeldschermbril 2011 gemeente Noordoostpolder

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • 1.

    medewerker: de medewerker in de zin van de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Noordoostpolder met een aanstelling van een minimale duur van 1 jaar;

  • 2.

    werkgever: de gemeente Noordoostpolder;

  • 3.

    beeldschermwerk: werk waarbij gebruik wordt gemaakt van een beeldscherm van gemiddeld minimaal twee uur per dag;

  • 4.

    beeldschermbril: een bril die qua sterkte is aangepast aan het werken met een beeldscherm, zijnde een oogcorrectiemiddel als bedoeld in artikel 5.11, lid 4, van het Arbeidsomstandighedenbesluit;

  • 5.

    oogonderzoek: een onderzoek dat betrekking heeft op de ogen en het gezichtsvermogen, mede in relatie tot het verrichten van arbeid aan een beeldscherm;

  • 6.

    opticien: opticien aangesloten bij de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO);

  • 7.

    bedrijfsarts: de arts die door de arbodienst, waarmee de gemeente Noordoostpolder een overeenkomst heeft gesloten, is aangesteld.

Artikel 2 Vaststelling noodzaak

  • 1. De medewerker maakt een afspraak met de bedrijfsarts om te laten vaststellen of er sprake is van gezichtsstoornissen die het gevolg kunnen zijn van het verrichten van beeldschermwerk.

  • 2. De feitelijke oogmeting wordt gedaan door de opticien die de beeldschermbril verstrekt.

Artikel 3 Tegemoetkoming

  • 1. Als de resultaten van het oogonderzoek door de bedrijfsarts dit vereisen en normale oogcorrectiemiddelen niet kunnen worden gebruikt, heeft de medewerker recht op een tegemoetkoming van de werkgever in de kosten van een speciale, met zijn werkzaamheden verband houdende, beeldschermbril.

  • 2. De medewerker declareert de kosten bij zijn/haar ziektekostenverzekering. De kosten die de ziektekostenverzekering vergoedt worden in mindering gebracht op de tegemoetkoming door de werkgever.

  • 3. De gemeente Noordoostpolder vergoedt maximaal € 330 * (inclusief btw en gebaseerd op de nota van de opticien) waarop de eventuele tegemoetkoming door de verzekeringsmaatschappij in mindering wordt gebracht.

    * Dit is een tegemoetkoming in de kosten van het montuur, de glazen en het ontspiegelen van de glazen.

  • 4. De medewerker is vrij in keuze van opticien *, montuur en glazen.

    * Met Pearle opticiens in Emmeloord is een kortingsafspraak gemaakt van 15% ten aanzien van het montuur, de glazen en een etui.

  • 5. De medewerker is vrij om montuur en glazen aan te schaffen voor hogere bedragen dan waarin de tegemoetkoming voorziet. De meerkosten komen voor rekening van de medewerker.

  • 8. De medewerker is vrij om een beeldschermbril te voorzien van extra’s, zoals hardingslaag, extra dun glas, gekleurd en/of zelfkleurend glas. De meerkosten komen voor rekening van de medewerker.

Artikel 4 Frequentie

  • 1. De aanspraak op de tegemoetkoming is één keer per twee jaar.

  • 2. In afwijking van lid 1 kan de werkgever besluiten om de medewerker op een eerder tijdstip een tegemoetkoming in de kosten toe te kennen, als blijkt dat dit noodzakelijk is op grond van een oogonderzoek door de bedrijfsarts.

  • 3. Als een beeldschermbril moet worden vervangen door eigen toedoen of nalatigheid van de medewerker kan de werkgever besluiten de tegemoetkoming, genoemd in artikel 3, lid 1, niet of tegen een lager bedrag toe te kennen.

Artikel 5 Declaratie

  • 1. De medewerker overlegt een kopie van de nota van de opticien met daarop de gespecificeerde kosten (montuur, glazen en de eventuele extra’s).

  • 2. De medewerker overlegt hierbij de specificatie van de eigen ziektekostenverzekering.

Artikel 6 Onvoorziene gevallen

Voor gevallen, waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid en billijkheid voorziet, kan de directeur besluiten.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 december 2011 en kan worden aangehaald als de “Regeling tegemoetkoming kosten beeldschermbril 2011 van de gemeente Noordoostpolder”.

Ondertekening

Emmeloord, 29 november 2011.
Het college van burgemeester en wethouders,
de secretaris, de burgemeester,