Regeling vervallen per 01-01-2015

Beleidsregel onderwijsmogelijkheden van jongeren in de Wet werk en bijstand

Geldend van 01-01-2015 t/m 31-12-2014

Intitulé

Beleidsregel onderwijsmogelijkheden van jongeren in de Wet werk en bijstand

Het college van burgemeester en wethouders,

overwegende dat het wenselijk is beleidsregels vast te stellen voor de wijze waarop de gemeente beoordeelt of een inwoner tussen de 18 en 27 jaar nog mogelijkheden heeft binnen ’s Rijks kas bekostigd onderwijs en daardoor geen aanspraak kan maken op een uitkering op grond van de Wet werk en bijstand,

gelet op artikel 13, lid 2, sub c van de Wet werk en Bijstand,

besluit vast te stellen: de

Beleidsregel onderwijsmogelijkheden van jongeren in de Wet werk en bijstand.

Artikel 1 Geen recht indien onderwijsmogelijkheden

Artikel 13, lid 2, sub c van de Wet werk en bijstand luidt: Geen recht op algemene bijstand heeft degene die jonger is dan 27 jaar en uit ’s Rijks kas bekostigd onderwijs kan volgen en:

  • o

    in verband daarmee aanspraak heeft op studiefinanciering op grond van de Wet op de studiefinanciering 2000, dan wel

  • o

    in verband daarmee geen aanspraak heeft op studiefinanciering en dit onderwijs niet volgt.

Artikel 2 Definitie onderwijsmogelijkheden

  • 1. Een persoon jonger dan 27 jaar die met het volgen van een opleiding zijn arbeidskansen vergroot, heeft in beginsel onderwijsmogelijkheden.

  • 2. Het behalen van een startkwalificatie vergroot in ieder geval de arbeidskansen. Iedere persoon jonger dan 27 jaar zonder startkwalificatie heeft daarom mogelijkheden binnen het onderwijs.

Artikel 3 Uitzonderingsgronden

  • 1. De capaciteiten of belemmeringen van de persoon jonger dan 27 jaar, kunnen reden zijn voor de gemeente om te oordelen dat er geen onderwijsmogelijkheden zijn.

  • 2. Op basis van art, 41, lid 5 van de Wet werk en bijstand, verstrekt de persoon jonger dan 27 jaar documenten waaruit moet blijken dat er vanwege de capaciteiten of belemmeringen van deze persoon geen onderwijsmogelijkheden zijn.

Artikel 4 Overbrugging

  • 1. Voor een persoon jonger dan 27 jaar die onderwijsmogelijkheden heeft, kan – bij het ontbreken van een voorliggende voorziening – algemene bijstand worden verstrekt tussen de dag waarop de jongere zich heeft gemeld en de dag waarop de jongere studiefinanciering kan ontvangen.

  • 2. Op deze persoon jonger dan 27 jaar blijven de verplichtingen van de Wet werk en bijstand van kracht, waaronder het aanvaarden van (tijdelijk en ongeschoold) werk.

  • 3. Artikel 4, lid 1 is niet van toepassing op de persoon jonger dan 27 jaar die door eigen toedoen geen onderwijs (meer) volgt en/of studiefinanciering ontvangt, bijvoorbeeld door te stoppen met een opleiding vanwege een verkeerde studiekeuze.

Artikel 5 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de persoon jonger dan 27 jaar afwijken van de bepalingen in deze beleidsregel, indien toepassing van de beleidsregel tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op 1 juli 2012.

Artikel 7 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel onderwijsmogelijkheden Wwb.

Ondertekening

Emmeloord, 24 april 2012
Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en
wethouders van Noordoostpolder,
de secretaris, de burgemeester,