Regeling vervallen per 01-07-2017

Deelverordening waarderingssubsidies gemeente Noordoostpolder 2011

Geldend van 01-04-2011 t/m 30-06-2017

Intitulé

Deelverordening waarderingssubsidies gemeente Noordoostpolder 2011

De raad van de gemeente Noordoostpolder,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 februari 2011 ; no 1902-1;

gelet op de artikelen 108 en 149 van de Gemeentewet en

gelet op artikel 2, lid 5, alsmede artikel 11, lid 6 van de Algemene subsidieverordening Noordoostpolder,

BESLUIT:

vast te stellen de:

DEELVERORDENING WAARDERINGSSUBSIDIES NOORDOOSTPOLDER

HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    amateurkunst- en cultuurbeoefening: in georganiseerd verband en groepsgewijs beoefenen van activiteiten op gebied van muziek, zang, dans en theater;

  • b.

    evenement: evenement zoals bedoeld in art. 2:24 van de Algemene plaatselijke verordening Noordoostpolder;

  • c.

    maatschappelijke zorg: door vrijwilligersorganisaties georganiseerde activiteiten met het oog op de lichamelijke, psychische of materiële ondersteuning van groepen van kwetsbare burgers in de gemeente Noordoostpolder;

  • d.

    sociaal en cultureel werk: club- en buurthuiswerk, jeugd- en jongerenwerk, ouderenwerk, vormings- en ontwikkelingswerk, sportieve recreatie, opbouwwerk en emancipatie-activiteiten;

  • e.

    waarderingssubsidie: de waarderingssubsidie als bedoeld in art. 7 onder a, van de Algemene subsidieverordening Noordoostpolder.

Artikel 2. Doel en reikwijdte van de verordening

  • 1. Deze verordening strekt tot het verlenen van subsidie als blijk van waardering voor het uitvoeren van activiteiten zonder dat de subsidie een directe relatie heeft met de kosten van de activiteiten.

  • 2. Deze verordening is van toepassing op aanvragen voor een waarderingssubsidie met het oog op de uitvoering van een of meerdere activiteiten in de categorie van maatschappelijke zorg, sociaal-cultureel werk, amateurkunst- en cultuurbeoefening, en evenementen met promotionele waarde voor de gemeente. De laatstgenoemde is ter beoordeling van het college van B&W.

  • 3. Voorzover deze verordening niet of onvoldoende voorziet, is de Algemene subsidieverordening Noordoostpolder van toepassing.

Artikel 3. Subsidieplafond en normbedragen

  • 1. De raad stelt jaarlijks het subsidieplafond vast voor de subsidies die op grond van deze verordening worden verstrekt voor:

    • a.

      ouderenwerk, waaronder belangenbehartiging;

    • b.

      maatschappelijke participatie, emancipatie;

    • c.

      sportieve recreatie;

    • d.

      cultuur en amateurkunst;

    • e.

      jeugd- en jongerenwerk;

    • f.

      maatschappelijke zorg, gezondheid en hulpverlening;

    • g.

      evenementen.

  • 2. De subsidie die op grond van deze verordening wordt verstrekt, bestaat uit een door het college vastgesteld normbedrag per activiteit of normbedrag per soort van activiteiten.

  • 3. Het college van B&W stelt jaarlijks de normbedragen vast voor de subsidies die worden verstrekt met het oog op activiteiten behorende tot de in het eerste lid genoemde gebieden.

  • 4. De in het voorgaande lid bedoelde normbedragen worden bekend gemaakt bij de vaststelling van de verstrekkingennota conform artikel 5, lid 1, van de Algemene subsidieverordening Noordoostpolder.

Artikel 4. Aanvraag en verlening van waarderingssubsidie

  • 1. Artikel 11 van de Algemene subsidieverordening Noordoostpolder is niet van toepassing op aanvragen voor een subsidie die op grond van deze verordening kunnen worden verleend.

  • 2. Een aanvraag voor waarderingssubsidie wordt ingediend uiterlijk op 1 juni van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor subsidie wordt gevraagd.

  • 3. Voor het indienen van een aanvraag om waarderingssubsidie wordt gebruik gemaakt van een door het college vastgesteld aanvraagformulier.

  • 4. Het college kan aan een organisatie of instelling een waarderingssubsidie verlenen voor een tijdvak van vier achtereenvolgende jaren. In dat geval wordt de aanspraak op financiële middelen jaarlijks door de subsidieontvanger bevestigd door middel van het indienen van een door het college vastgesteld formulier.

  • 5. Aan een organisatie of instelling wordt slechts 1 maal per kalenderjaar subsidie verleend op grond van deze verordening gedurende het in voorgaande lid genoemde tijdvak.

  • 6. Het college beslist op de aanvraag voor waarderingssubsidie binnen acht weken na vaststelling van de programmabegroting van het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft.

Artikel 5. Subsidievaststelling

De subsidie op grond van deze verordening wordt verstrekt door middel van een vaststellingsbeschikking.

Artikel 6. Weigeringsgronden

  • 1. Artikel 4 van de Algemene subsidieverordening Noordoostpolder is onverkort van toepassing op subsidies die op grond van deze verordening kunnen worden verleend of worden aangevraagd.

  • 2. De waarderingssubsidie wordt geweigerd indien de activiteit waarvoor de subsidie is gevraagd reeds voor gehele of gedeeltelijke bekostiging in aanmerking is gekomen op grond van een andere gemeentelijke regeling.

  • 3. De waarderingssubsidie wordt geweigerd indien de activiteit waarvoor de subsidie is gevraagd, aanvullend is dan wel als zodanig kan worden beschouwd op het reeds door de gemeente gesubsidieerde aanbod van de aanvrager of van andere organisaties.

HOOFDSTUK 2. AANVULLENDE CRITERIA

Artikel 7. Minimaal aantal leden of deelnemers

  • 1. Een organisatie op gebied van amateurkunst en cultuur komt slechts in aanmerking voor subsidie op grond van deze verordening wanneer deze tenminste beschikt over 15 leden, dan wel 15 deelnemers aan de te subsidiëren activiteit.

  • 2. Onder een lid of deelnemer van de in het eerste lid genoemde organisatie wordt verstaan: een in de gemeente Noordoostpolder woonachtige en contributie betalende natuurlijk persoon.

HOOFDSTUK 3 OVERIGE BEPALINGEN

Artikel 8. Hardheidsclausule

Het college kan, in bijzondere gevallen, een artikel of artikelen van deze verordening buiten toepassing laten of daarvan afwijken, voorzover toepassing gelet op het belang van de aanvrager of subsidieontvanger leidt tot onbillijkheid van overwegende aard. Het van toepassing verklaren van dit artikel wordt gemotiveerd in het besluit.

Artikel 9. Inwerkingtreding

Deze deelverordening waarderingssubsidies treedt in werking met ingang van 1 april 2011.

Artikel 10. Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Deelverordening waarderingssubsidies gemeente Noordoostpolder 2011.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering
van de raad, gehouden op 24 maart 2011,
de griffier, de voorzitter,

Toelichting op de Deelverordening waarderingssubsidies gemeente Noordoostpolder 2011.

Algemeen

Deze verordening waarderingssubsidies is gebaseerd op de Algemene subsidieverordening Noordoostpolder maar komt daar niet voor in de plaats. De bepalingen van de Algemene subsidieverordening blijven daarom onverkort gelden, tenzij in deze verordening expliciet wordt afgeweken.

In deze verordening worden regels gesteld voor waarderingssubsidies ten behoeve van bepaalde activiteiten die de gemeente van belang acht, zonder deze activiteiten naar aard of inhoud te willen beïnvloeden. Dit betekent ook dat het al dan niet continueren van de activiteit en/of het voortbestaan van de vereniging of instelling die uitvoering daaraan geeft, niet afhankelijk mag zijn van de subsidie. Er is dan ook geen relatie tussen de kosten van de activiteit en het subsidiebedrag. Het hanteren van normbedragen sluit hierbij goed aan. De subsidie moet gezien worden als een blijk van waardering.

Aanvragen van een waarderingssubsidie

Bij waarderingssubsidies gaat het jaarlijks om circa 75 tot 100 aanvragers aan wie gezamenlijk slechts iets meer dan 1% van het totale bedrag aan gemeentelijke subsidie wordt verstrekt. Mede gelet op het doel en het karakter van de waarderingssubsidie is het zaak om bij de afhandeling van deze subsidies de administratieve en bestuurlijke lasten zo beperkt mogelijk te houden. Dit wordt bereikt door:

  • ·

    het verplichten van het gebruik van een gestandaardiseerd aanvraagformulier (art. 4, lid 3 van deze verordening);

  • ·

    bij de aanvraag slechts een zeer beperkt aantal gegevens te vragen;

  • ·

    het hanteren van jaarlijks vastgestelde normsubsidiebedragen (art. 3, lid 2 van deze verordening);

  • ·

    de mogelijkheid om de subsidie te verlenen voor een tijdvak van maximaal 4 achtereenvolgende jaren (art. 4, lid 4 van deze verordening);

  • ·

    bij verlening van de subsidie deze tegelijkertijd vast te stellen (art.5 van deze verordening).

Weigeringsgronden

Naast de weigeringsgronden die worden vermeld in art. 4 van de Algemene subsidieverordening Noordoostpolder, zijn in deze verordening twee bepalingen toegevoegd. Met het bepaalde in artikel 6, lid 2 van deze verordening wordt voorkomen dat voor één en dezelfde activiteit verschillende subsidies bij de gemeente worden aangevraagd of dat voor onderdelen van een samengestelde activiteit apart een aanvraag om subsidie wordt gedaan. Met artikel 6, lid 3, van deze verordening kan een waarderingssubsidie worden geweigerd indien voor een activiteit al subsidie is verleend aan dezelfde of andere aanvrager.

Minimum aantal deelnemers of leden

Bij het subsidiëren van activiteiten in groepsverband wordt uitgegaan van een minimum aantal leden of deelnemers aan de subsidiabele activiteit. Dit uitgangspunt van het gemeentelijke subsidiebeleid, zoals verwoord in de nota “Bouwen beneden NAP”, subsidiebeleid gemeente Noordoostpolder, mei 2008, wordt in artikel 7 van deze verordening gecodificeerd als een dwingende bepaling. Dit om te voorkomen dat ieder dweilorkest of klein groepje actievelingen voor subsidieverstrekking in aanmerking kan komen.