Regeling vervallen per 01-07-2021

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest houdende regels omtrent standplaatsenbeleid 2019

Geldend van 08-05-2019 t/m 30-06-2021

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest houdende regels omtrent standplaatsenbeleid 2019

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest;

gelet op artikel artikel 4:81 van de algemene wet bestuursrecht

b e s l u i t:

Vaststellen van Standplaatsenbeleid 2019

Dit besluit treedt in werking de dag na de dag van bekendmaking in het elektronisch

gemeenteblad

Standplaatsenbeleid gemeente Oegstgeest

Datum: februari 2019

Aanleiding:

In onze gemeente zijn standplaatsen een bekend fenomeen. Gedurende het jaar worden goederen als vis, kaas, groenten, snacks, bloemen, oliebollen en kerstbomen vanaf een vaste of een tijdelijke standplaats in de openbare ruimte te koop aangeboden. Deze standplaatsen zijn belangrijk voor onze lokale economie. Een van de speerpunten van ons lokale economisch beleid is het ondersteunen van een hoogwaardig en gevarieerd aanbod van winkels en voorzieningen. Standplaatsen maken hier onderdeel van uit. Standplaatsen dragen bij aan een verlevendiging van het straatbeeld, voorzien in een behoefte en verschaffen werkgelegenheid. Een ander de speerpunten van het lokale economische beleid is versterking en ondersteuning van de lokale detailhandel. Omdat de meeste standplaatsen zich in en rond winkelcentra bevinden, dragen zij bij aan de lokale detailhandel.

Dit document is een actualisatie van het standplaatsenbeleid dat vastgesteld is in 2014

Voor nieuwe aanvragen om een tijdelijke standplaats in te nemen moeten heldere beoordelingscriteria zijn vastgesteld. In deze notitie geven wij aan welke standplaatsen er in de gemeente Oegstgeest zijn en wie deze mag innemen en welke regels daarbij in acht moeten worden genomen.

Hoofdstuk 1: Beleidskader:

In dit hoofdstuk wordt het algemene kader beschreven waarbinnen het college van B&W vergunningen voor standplaatsen af kan geven of weigeren.

1.1.Algemene uitgangspunten

De gemeente onderkent de waarde van standplaatsen. Standplaatsen verlevendigen het straatbeeld en worden gezien als een versterking van het reguliere winkelaanbod. Standplaatsen zorgen voor diversiteit in het winkelgebied. Regulering met betrekking tot standplaatsen is gewenst omdat een overdaad aan standplaatsen kan leiden tot overlast (geluidsoverlast, stankoverlast, verkeershinder en overlast door zwerfafval en ongewenst gebruik van de openbare ruimte). In deze notitie worden de criteria beschreven op basis waarvan bepaald wordt of een standplaatsvergunning wordt afgegeven. Voor bestaande gevallen is een overgangsregeling opgenomen. Uitgangspunt hierbij is dat zij hun huidige standplaats behouden.

Doelen

Het standplaatsenbeleid heeft de volgende doelen:

  • 1.

    Voorschriften uit de APV en bestemmingsplan aanvullen met specifieke regels voor het innemen van een standplaats.

  • 2.

    Heldere beleidsregels voor nieuwe (vaste/tijdelijke) standplaatsverzoeken.

  • 3.

    Toetsingscriteria formuleren voor nieuwe verzoeken voor het innemen van een standplaats.

Standplaatsen

Definitie:

In artikel 5:17, lid 1 uit de APV is vastgelegd wat onder een standplaats wordt verstaan:

“het vanaf een vaste plaats op een openbare en in de openlucht gelegen plaats te koop aanbieden, verkopen of afleveren van goederen dan wel diensten, gebruikmakend van fysieke middelen, zoals een kraam, een wagen, een tafel of een emmertje”.

Het onderscheidend criterium ten opzichte van het venten met goederen is het te koop aanbieden vanaf een vaste plaats. Bij het venten wordt er immers vanuit gegaan dat de venter voortdurend zijn goederen vanaf een andere plaats in de openbare ruimte aanbiedt. Anders gezegd: de venter is ambulant, de standplaatshouder niet.

Onder een standplaats wordt niet verstaan:

  • -

    Een vaste plaats op een jaarmarkt of markt als bedoeld in artikel 160, eerste lid, aanhef en onder h, van de gemeentewet 1 ;

  • -

    Een vaste plaats op een evenement als bedoeld in artikel 2:24 van de APV 2 .

Deze beleidsnotitie maakt een onderscheid in twee soorten standplaatsen; vaste en tijdelijke standplaatsen.

  • -

    Vaste standplaatsen

    Dit zijn standplaatsen die gedurende een of meerdere dagen wekelijks gedurende het hele jaar worden ingenomen door bijvoorbeeld een viskraam, groentekraam, bakker of een snackwagen.

  • -

    Tijdelijke standplaatsen

    Deze standplaatsen worden niet gedurende het hele jaar ingenomen, maar slechts een of meerdere dagen en/of een of enkele weken per jaar. Bijvoorbeeld een verkoop voor een charitatieve instelling, de kerstbomenverkoop, de oliebollenverkoop en onderzoekswagen voor bevolkingsonderzoek.

Hoofdstuk 2: Juridisch kader

In dit hoofdstuk geven wij het kader aan waarbinnen standplaatsvergunningen afgegeven worden. Er zijn algemene uitgangspunten vastgelegd in de APV en specifieke weigeringsgronden ten aanzien van een standplaats. In totaal zijn er zeven criteria die getoetst moeten worden vanuit de APV. Vervolgens zijn er in deze nota aanvullende regels gesteld.

Algemene Plaatselijke Verordening (APV)

Het college van burgemeester en wethouders verleent een standplaatsvergunning op grond van artikel 5:18 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de Gemeente Oegstgeest. Het, is op grond van artikel 5:18 lid 1, verboden om zonder vergunning van het college een standplaats in te nemen.

Weigeringsgronden op basis van de APV

Artikel 1:8 Weigeringsgronden

De vergunning of ontheffing kan door het bevoegd gezag of het bevoegde bestuursorgaan worden geweigerd in het belang van:

  • a.

    de openbare orde;

  • b.

    de openbare veiligheid;

  • c.

    de volksgezondheid;

  • d.

    de bescherming van het milieu.

Artikel 5:18

Standplaatsvergunning en weigeringsgronden

  • 1.

    Het is verboden zonder vergunning van het college een standplaats in te nemen of te hebben.

  • 2.

    Het college weigert de vergunning wegens strijd met een geldend bestemmingsplan, beheers verordening, exploitatieplan of voorbereidingsbesluit tenzij door het bevoegd gezag een omgevingsvergunning met toepassing van artikel 2.12 Wabo is verleend. Het college houdt de beslissing op de aanvraag van de in het eerste lid genoemde vergunning aan tot het moment dat het bevoegd gezag beschikt over een aanvraag voor de omgevingsvergunning.

  • 3.

    Onverminderd het bepaalde in artikel 1:8 kan de vergunning worden geweigerd:

    • a.

      Indien de standplaats hetzij op zichzelf hetzij in verband met de omgeving niet voldoet aan redelijke eisen van welstand;

    • b.

      indien als gevolg van bijzondere omstandigheden in de gemeente of in een deel van de gemeente redelijkerwijs te verwachten is dat door het verlenen van de vergunning voor een standplaats voor het verkopen van goederen een redelijk verzorgingsniveau voor de consument ter plaatse in gevaar komt.

Nadere uitwerking weigeringsgronden.

Er zijn tien criteria waaraan een verzoek tot het innemen van een standplaats wordt getoetst. Deze toetsingscriteria gelden zowel voor een vaste als tijdelijke standplaats. Voordat een vergunning wordt verleend worden deze weigeringsgronden doorgelopen. Wanneer aan een, of meerdere van deze toetsingscriteria niet voldaan wordt, wordt de vergunningaanvraag geweigerd. Daarnaast dient een standplaatshouder zich te houden aan de beleidsregels.

Paragraaf 1. Openbare orde (art 1:8, lid a)

De openbare orde kan in het geding zijn wanneer een standplaatshouder bijvoorbeeld producten verkoopt die aanstoot geven en/of producten op een aanstootgevende manier verkoopt.

Voor het aanbieden van gedrukte stukken waarin gedachten en gevoelens worden geopenbaard (artikel 7 van de Grondwet) kan geen vergunning worden geëist. Het wordt gezien als een zelfstandig middel van verspreiding. Wel is een vergunning noodzakelijk indien vanaf een standplaats gedrukte stukken worden aangeboden. Het gaat dan om een standplaatsvergunning.

Paragraaf 2. De openbare veiligheid (art 1:8, lid b)

Hierbij gaat het om het beperken van overlast, verkeersvrijheid en –veiligheid, het ordentelijk en veilig verloop van de verkeersbewegingen. Kramen, karren en stallen mogen een vlotte doorstroom van voetgangers niet beletten. Ook gehandicapten in rolstoelen, scootmobielen etc. dienen voldoende doorgang te behouden bij de aanwezigheid van standplaatsen. Een standplaats mag geen verkeershinder tot gevolg hebben. Standplaatsen mogen geen verkeersgevaarlijke situaties opleveren doordat zij bijvoorbeeld het zicht op naderend verkeer ontnemen. Bovendien mag de doorgang voor hulpdiensten niet worden belemmerd.

Paragraaf 3. Volksgezondheid (art 1:8, lid c.)

Ter bescherming van de volksgezondheid kan worden vastgelegd dat op bepaalde locaties geen standplaatsen kunnen worden ingenomen. Ook kunnen bepaalde voorschriften aan een standplaatsvergunning worden verbonden, zoals voorschriften met betrekking tot de afstand van een standplaats tot bebouwing.

Paragraaf 4. De bescherming van het milieu (art 1:8, lid d).

Met name standplaatsen waar etenswaren voor directe consumptie bereid worden, hebben een impact op het milieu. Ten aanzien van mobiele verkooppunten is de Wet milieubeheer en het Activiteitenbesluit van toepassing. Hierin staan de milieuregels waar wagens aan moeten voldoen. Zo gelden er eisen om stankoverlast te voorkomen. Daarnaast geldt nog andere regelgeving om overlast en hinder te voorkomen. Afhankelijk van de omstandigheden moeten er onder meer voorzieningen worden getroffen voor het voorkomen van geuroverlast. Dit wordt van geval tot geval beoordeeld afhankelijk van de situatie ter plaatse. In de verleende vergunning wordt exact aangegeven aan welke eisen de standplaatshouder moet voldoen. Hiermee is voldoende geborgd dat een standplaats geen milieuoverlast mag veroorzaken op omliggende kwetsbare bestemmingen zoals woningen.

Paragraaf 5. In strijd met geldend bestemmingsplan, beheers verordening, exploitatieplan of voorbereidingsbesluit. (art 5:18, lid 2)

Bij de aanvraag voor een standplaats moet worden beoordeeld of het bestemmingsplan dit toestaat. Standplaatsen mogen niet in strijd zijn met een geldend bestemmingsplan. Strijdigheid met het bestemmingsplan vormt in principe een weigeringsgrond voor het afwijzen van de vergunning.

Ingeval van strijdigheid kan echter een aanvraag worden ingediend voor een omgevingsvergunning krachtens art. 2.12 Wabo. Op grond van artikel 3:20 Awb is de gemeente verplicht de aanvrager op de mogelijkheid van het aanvragen van de omgevingsvergunning te wijzen en te vermelden dat de APV vergunning wordt aangehouden totdat het bevoegd gezag besluit over een aanvraag voor een omgevingsvergunning. De APV verplicht de gemeente om de aanvraag voor de APV-vergunning aan te houden totdat het bevoegd gezag dat over de omgevingsvergunning moet beslissen, over de verlening daarvan heeft beslist. Dit heeft als gevolg dat er geen weigering op grond van de APV plaats hoeft te vinden zolang nog niet over de aanvraag omgevingsvergunning is beslist. Indien nog geen aanvraag voor een omgevingsvergunning is gedaan dan kan een termijn worden gesteld om dit alsnog in te dienen. Wordt geen aanvraag binnen die termijn ontvangen dan kan de aanvraag voor de APV vergunning worden afgewezen.

Paragraaf 6. Redelijke eisen van welstand (art 5:18, lid 3a)

Deze weigeringsgrond kan gehanteerd worden indien een of meerdere standplaatsen worden ingenomen op een zodanige plaats dat het straatbeeld ernstig verstoord wordt. Met deze weigeringsgrond kan niet alleen verkapte marktvorming worden tegengegaan, ook wordt daarmee het aanzien van monumentale gebouwen of stedenbouwkundige ensembles gewaarborgd. Het college bepaalt zelfstandig de inhoud van deze weigeringsgrond. Het is niet noodzakelijk, maar wel verstandig om bijvoorbeeld de welstandscommissie om advies te vragen.

Paragraaf 7. Het verzorgingsniveau (art 5:18, lid 3b).

Indien blijkt dat binnen een verzorgingsgebied in een bepaalde branche nog slechts één winkel is gevestigd die door de concurrentie van een standplaatshouder ten onder dreigt te gaan, kan het verzorgingsniveau ter plaatse in gedrang komen. De winkelier kan dan bezwaar aantekenen tegen het verlenen van de vergunning maar zal wel aan de hand van een bedrijfseconomisch onderzoek moeten kunnen aantonen dat de levensvatbaarheid van zijn bedrijf door de standplaats wordt bedreigd. De dienstenrichtlijn staat deze weigeringsgrond voor standplaatsen die (mede) diensten verkopen niet toe, omdat dit wordt beschouwd als een economische, niet toegestane, belemmering voor het vrije verkeer van diensten. Het blijft echter wel mogelijk deze weigeringsgrond te hanteren voor het verkopen van goederen.

Weigeringsgronden op basis van het standplaatsenbeleid

Paragraaf 8. Aantal dagen dat standplaats mag worden ingenomen

Vaste standplaatsen:

  • -

    Een standplaatsvergunning voor een vaste standplaats wordt voor maximaal één, vaste dag per week, gedurende het hele jaar verleend.

  • -

    Op elke dag van het jaar mag een vaste standplaats worden ingenomen door één standplaatshouder. Op deze bepaling geldt een uitzondering. Op de dinsdag als er weekmarkt wordt gehouden is het niet toegestaan een standplaats in te nemen bij de Lange Voort/Lijtweg/Irislaan.

  • -

    De standplaatshouder dient zich te houden aan de openingstijden zoals genoemd in de geldende winkeltijdenverordening.

  • -

    Per dag mag één standplaats worden ingenomen door één standplaatshouder.

  • -

    Een standplaatshouder mag slechts een dag per week een vaste standplaats innemen. Het is niet toegestaan in een week op meerdere standplaatsen te staan. Evenmin is het toegestaan om meerdere dagen achtereen, of meerdere dagen per week op een en dezelfde standplaats te staan.

Er zijn drie uitzonderingen op deze bepaling:

  • -

    1. De vrijdag en de zaterdag. Het is bestaande standplaatshouders wel toegestaan om zowel op vrijdag als zaterdag dezelfde standplaats in te nemen.

  • -

    2.De standplaatshouder op het Boerhaaveplein heeft toestemming gekregen om dezelfde standplaats in te nemen gedurende meerdere opeenvolgende dagen, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Dit geldt enkel voor de branche food. Andere branches worden gelden de regels zoals beschreven onder Paragraaf 10.

  • -

    3. Standplaats Klinkenbergplas is voor meerdere dagen beschikbaar ten behoeve van bevorderen/verlengen van recreatief verblijf.

  • -

    4. Irislaan (LV3): het is toegestaan om zowel op donderdag als zaterdag dezelfde standplaats in te nemen.

Ad 1. Zodra een bestaande standplaatshouder, die op vrijdag en zaterdag dezelfde standplaats inneemt, vertrekt is het een nieuwe standplaatshouder niet meer toegestaan om op vrijdag en zaterdag dezelfde standplaats in te nemen.

Ad 4. Zodra de huidige standplaatshouder op standplaats LV 3 vertrekt wordt deze vierde uitzondering ingetrokken. Dit geldt niet voor de overname van de huidige vergunning.

Vanwege de vele aanvragen die er binnenkomen om een standplaats in te nemen op de Lange Voort en in de De Kempenaerstraat is ervoor gekozen de duur in tijd te beperken. De gemeente streeft naar een gevarieerd aanbod op standplaatsen en acht het twee dagen of meer achtereen innemen van dezelfde standplaats niet wenselijk. De bestaande situatie is als uitgangspunt opgenomen in dit beleid. Voor nieuwe aanvragen geldt de eerste uitzondering niet.

De uitzondering voor het Boerhaaveplein blijft wel bestaan. Op deze standplaats mag een standplaatshouder vijf dagen achtereen een standplaats innemen. Reden hiervoor is dat er weinig animo is om een standplaats in te nemen op het Boerhaaveplein. Daarom staan we het standplaatshouders met branchering food hier wel toe om meerdere dagen achtereen een plek in te nemen omdat de branche in een duidelijke behoefte voorziet en bijdraagt aan de economische vitaliteit van het plein.

Tijdelijke standplaatsen:

Aanvragen worden beoordeeld met inachtneming van de APV, weigeringsgronden en beleidsregels uit dit standplaatsenbeleid. In elk geval gelden de volgende voorwaarden:

  • -

    Een standplaatsvergunning wordt voor minimaal een dag en maximaal 30 aaneengesloten dagen verleend voor een standplaats.

Er zijn 3 uitzonderingen op deze bepaling:

  • -

    Toestemming voor onbepaalde tijd voor onderzoekwagens zoals voor het borstkankeronderzoek, vanwege het maatschappelijke en medische belang van zulke onderzoekswagens.

  • -

    voor de poffertjeskraam geldt een toestemming om 6 weken te staan tussen Pasen en Koningsdag, wegens vele evenementen en feestdagen in die periode.

  • -

    Seizoensgebonden producten, zoals kerstbomen en oliebollenkraam.

Het college van B&W kan met een specifieke aanvraag besluiten af te wijken van deze regels met betrekking tot het aantal dagen dat een standplaats mag worden ingenomen.

Paragraaf 9. Brandveiligheid

Brandveiligheid: voor bakkramen (een kraam zonder wielen) en bakwagens (een verkoopwagen met wielen) gelden speciale afstandseisen in verband met de brandveiligheid.

Voor de opstelling van bakkramen ten opzichte van de omliggende bebouwing gelden de volgende opstellingseisen:

  • -

    Kook - en bakactiviteiten zijn toegestaan voor geheel blinde gevels van omliggende bebouwing.

  • -

    Kook - en bakactiviteiten zijn voor gevels van omliggende bebouwing met ramen slechts toegestaan bij een minimale afstand van 2 meter uit de gevel, zowel naar links als naar rechts toe.

  • -

    Een bakkraam in de omgeving van brandgevaarlijke materialen is niet toegestaan. Er moeten zodanige maatregelen getroffen worden, bijvoorbeeld door het verplaatsen van de kraam of het aanbrengen van een isolerende laag, dat de brandbare materialen niet hun eigen ontbrandingstemperatuur zullen bereiken.

Voor de opstelling van bakwagens ten opzichte van de omliggende bebouwing gelden de volgende opstellingseisen.

  • -

    Een afstand van tenminste 2 meter tussen bakwagens en andere kramen/wagens;

  • -

    Een afstand van tenminste 5 meter tussen bakwagens en omliggende gebouwen in geval van frituren in oliën en vetten voor gevels met ramen;

  • -

    Een afstand van tenminste 2 meter tussen bakwagens en omliggende gebouwen bij andere bakactiviteiten, zoals koken en grillen, voor gevels met ramen;

  • -

    Positionering van bakwagens zoveel mogelijk aan de buitenzijde van het marktterrein of aan het einde van paden;

  • -

    De bakwagen moet tot op een afstand van 40 meter te bereiken zijn voor de hulpdiensten (daarnaast voldoen aan overige voorschriften in artikel 1).

Paragraaf 10. Branchering

De gemeente houdt zich niet bezig met concurrentieverhoudingen en het economisch ordenen van het winkelaanbod. In het toedelen van standplaatsen streeft de gemeente wel naar een gevarieerd aanbod wanneer er meerdere standplaatsen tegelijkertijd in het tijdbestek van een week in de directe omgeving van elkaar worden ingenomen. Uit iedere branche mag per locatie per week 1 standplaatshouder een vaste standplaats innemen, zodat er per locatie 1 branche per week vertegenwoordigd is.

Als een verzoek tot het innemen van een standplaats getoetst wordt aan de tien weigeringsgronden en blijkt dat een of meerdere weigeringsgronden van toepassing zijn, dan wordt de aanvraag geweigerd. Het college van B&W is wel bevoegd een afwijkend besluit te nemen, maar dient dan goed te motiveren waarom afgeweken wordt van deze weigeringsgronden en alsnog een standplaatsvergunning wordt afgegeven.

Hoofdstuk 3: Locaties voor standplaatsen

In Oegstgeest zijn zeven vaste standplaatsvergunningen voor onbepaalde tijd beschikbaar. In de navolgende tabel staat een opsomming van alle huidige standplaatslocaties met de actuele bezetting (datum januari 2019):

Vaste standplaatsen:

Locatie

Product

Dagen

Oppervlakte standplaats

voorzieningen

De Kempenaerstraat, hoek Koninginnelaan (K1)

Groente fruit

vrijdag

25 m2

Elektra

Kaas

zaterdag

24 m2

Elektra

Noten/ tapenade/ olijven

donderdag

25 m2

Elektra

Bloemen

dinsdag

25 m2

Elektra

Winkelgebied Lange Voort

Marktterrein Lijtweg bij winkelcentrum Lange Voort (LV1)

Vis

Vrijdag, zaterdag

37 m2

Elektra

Brood/gebak

Donderdag

32 m2

Elektra

Groente/fruit

Woensdag

12 m2

Electra

Marktterrein Lijtweg bij winkelcentrum Lange Voort (LV2)

Kaas

Donderdag

24 m2

Elektra

Loempia’s

Vrijdag, zaterdag

10 m2

Elektra

Kip & Rib

Woensdag

18 m2

Elektra

Irislaan (LV3)

Bloemen

Donderdag,

Zaterdag

Donderdag 10 m2

Zaterdag 32 m2

Geen

Landproducten

Woensdag

10 m2

Geen

Groente/fruit

Vrijdag

10 m2

Geen

Boerhaaveplein

Snacks

Woensdag tot en met zondag

25 m2

Elektra

Klinkenbergerplas

Snacks

Elke dag voor een periode van 1 april tot 1 oktober. Buiten het seizoen tijdelijke standplaats voor maximaal 30 dagen

(ntb)

Geen

Nieuw-Rhijngeest

Niet concurrerend met aanbod van het winkelcentrum

Maandag t/m zondag

20 m2

Geen

Gezien de kleinschaligheid van het winkelcentrum Nieuw-Rhijngeest en het belang van het behoud van een gevarieerd voorzieningenaanbod is het wenselijk dat de branchering van de standplaats complementair is aan het aanbod van het winkelcentrum. Bij het afgeven van de standplaatsvergunningen zal hier rekening mee gehouden worden. In het geval dat een mutatie plaatsvindt in het aanbod van het winkelcentrum en de nieuwe huurder van een pand een product aanbiedt van dezelfde branche als de geldende vergunning voor een standplaats, zal bij het afgeven van de in de toekomst vrijgekomen vergunning voor een standplaats wederom rekening gehouden worden met de complementariteit.

Tijdelijke standplaatsen:

Locatie

Product

Periode

Oppervlakte

voorzieningen

Parkeerplaats naast Lijtweg 4 (apotheek)

Poffertjeskraam

Kerstbomenverkoop

Maximaal zes weken

160 m2

60 m2

Parkeerplaats Lijtweg (het markt en evenemententerrein)

Onderzoekswagen

Twee maanden aaneengesloten, een keer in de anderhalf jaar.

90 m2

Elektra

Klinkenbergerplas

Producten uit alle branches zijn toegestaan

Tussen oktober en april voor een periode van maximaal 30 dagen

(ntb)

Op de dagen dat een vaste standplaats niet wordt ingenomen door een standplaatshouder is het een tijdelijke standplaatshouder toegestaan deze in te nemen. Voor een tijdelijke standplaats geldt dat deze niet door een vaste standplaatshouder mag worden ingenomen.

Daarnaast zijn er nog verschillende standplaatshouders die gedurende het jaar een tijdelijke standplaats innemen, bijvoorbeeld de pannenkoekenverkoop door de scouting, de fietsersbond Oegstgeest, kentekengraveerders, kerstbomenverkoop, oliebollenverkoop en demonstraties van (elektrische) fietsen.

De tijdelijke standplaats voor de verkoop van oliebollen mag worden ingenomen tussen 15 november en 15 januari.

Nieuwe locaties voor standplaatsen

Ondernemerschap wordt gestimuleerd. Dit houdt in dat er ook op andere dan de bestaande plekken mogelijkheden gecreëerd worden voor standplaatsen. Het bestemmingsplan is hierbij leidend. Mogelijke nieuwe standplaatslokaties in de komende jaren zijn bij De Boeg, het Bio Science Park en in Poelgeest. Bij de herziening van de bestemmingsplannen wordt bekeken of en waar het mogelijk is een standplaats in te nemen.

Een nieuw verzoek voor een standplaats wordt altijd getoetst aan het geldende bestemmingsplan (zie artikel 5 van de weigeringsgronden). Als in het bestemmingsplan een mogelijkheid voor een standplaats is opgenomen op die bewuste plek, en de standplaatshouder voldoet aan alle andere gestelde eisen, dan wordt, na het doorlopen van de juiste procedure, een standplaatsvergunning afgegeven. Als het bestemmingsplan een standplaats niet mogelijk maakt, kan een omgevingsvergunning aangevraagd worden. Een nieuwe standplaatsvergunning wordt altijd gepubliceerd in de gemeentepagina en de lokale media.

Nieuwe aanvragen:

Bij nieuwe aanvragen voor een standplaats wordt eerst gekeken of er op de bestaande standplaatsen nog ruimte vrij is en op welke dagen. De gemeente streeft ernaar de bestaande standplaatsen zoveel mogelijk bezet te laten zijn op alle dagen. Is er geen ruimte meer vrij, of wil de standplaatshouder een andere plek innemen dan wordt in overleg met de gemeente bekeken of die nieuwe plek past in het geldende bestemmingsplan.

Toelichting per vaste standplaatslocatie.

Hieronder geven wij voor iedere standplaatslocatie aan wat de huidige situatie is (2019) en welke brancheverdeling er gehanteerd wordt. In bijlage 1 zijn de standplaatslocaties op de kaart weergegeven.

Standplaats K1.

Koninginneweg ter hoogte van de kruising met de De Kempenaerstraat.

Bestaande situatie:

Deze standplaats is nu bezet door vier standplaatshouders op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Dinsdag staat hier een bloemenkraam, op donderdag noten/tapenade en olijven, op vrijdag een groenteboer en op zaterdag een kaashandel.

Brancheverdeling:

Producten uit alle branches zijn toegestaan, behalve producten die ter plaatse door middel van bakken en/of frituren bereid dienen te worden.

Standplaats LV 1.

Marktterrein Lijtweg bij winkelcentrum Lange Voort (LV1)

Bestaande situatie:

Deze standplaats is nu bezet door drie standplaatshouders op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Op woensdag staat hier een groente/fruit-kraam, donderdag staat een bakker en op vrijdag en zaterdag een vishandel.

Brancheverdeling:

Producten uit alle branches zijn toegestaan.

Standplaats LV2.

Marktterrein Lijtweg bij winkelcentrum Lange Voort (LV2)

Bestaande situatie:

Deze standplaats is nu bezet door twee standplaatshouders op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Op woensdag staat hier een kipgrillwagen, donderdag een kaashandel en op vrijdag en zaterdag een loempiaverkoper.

Brancheverdeling:

Producten uit alle branches zijn toegestaan.

Standplaats LV3.

Winkelcentrum Lange Voort ter hoogte van Irislaan 61

Bestaande situatie:

Deze standplaats is nu bezet op de donderdag en zaterdag, door een bloemenverkoper. Op woensdag staat hier een kraam met landproducten en op vrijdag een groentehandel.

Brancheverdeling:

Producten uit alle branches zijn toegestaan, behalve producten die ter plaatse door middel van bakken en/of frituren bereid dienen te worden.

Standplaats Boerhaaveplein.

Bestaande situatie:

Deze standplaats wordt van woensdag tot en met zondag ingenomen door een snackwagen.

Brancheverdeling

Producten uit alle branches zijn toegestaan.

Standplaats KP 1

Klinkenbergerplas

Bestaande situatie

Was een tijdelijke standplaats, wordt een vaste seizoensplaats voor meerdere dagen voor een periode van april tot oktober. Buiten het seizoen wordt het een tijdelijke standplaats.

Brancheverdeling

Producten uit alle branches zijn toegestaan

Standplaats NRG

Winkelcentrum Nieuw-Rhijngeest

Bestaande situatie

Nieuw aangewezen standplaats van maandag tot en met zondag.

Brancheverdeling

Niet concurrerend met het aanbod van het winkelcentrum

Locaties waar op verzoek een ontheffing verleend kan worden voor een standplaats.

Er is een aantal plaatsen binnen de gemeente waar het bestemmingsplan het mogelijk maakt, om op verzoek van de aanvrager, een standplaats in te nemen. Burgemeester en wethouders zijn, op grond van het bepaalde in artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening, bevoegd een ontheffing te verlenen voor het realiseren van standplaatsen. De ontheffingsbevoegdheid is opgenomen om bijvoorbeeld een koffiekar, een ijscokar of kleinschalige verkoop van bloemen toe te staan. Voor de De Kempenaerstraat gaat het om twee locaties:

  • -

    de kruising De Kempenaerstraat met de Terweeweg.

  • -

    de kruising De Kempenaerstraat met de Spaargarenstraat.

Een ontheffing voor deze twee locaties wordt alleen verleend als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

  • -

    Jaarlijks mag er maximaal 13 dagen een standplaats worden ingenomen.

  • -

    Een standplaats mag niet groter zijn dan 9 m2.

Meerdere standplaatsen in de Kempenaerstraat zijn wenselijk omdat standplaatsen een bijdrage leveren aan een gevarieerd aanbod van detailhandelsgoederen. Echter vanwege de relatief beperkte ruimte in vergelijking met andere locaties voor standplaatsen binnen de gemeente, zijn deze twee verscherpte voorwaarden opgenomen in het standplaatsenbeleid. Voor 13 dagen is gekozen vanwege de gevoeligheden die spelen rondom deze standplaats. 13 dagen per jaar zorgt voor verlevendiging van de Kempenaerstraat en vormt geen onevenredig zware belasting voor de omgeving van de standplaatsen. Bovendien heeft de afgelopen jaren al een bloemenstalletje in de Kempenaerstraat gestaan. Vanwege de beperkte ruimte op beide standplaatsen is een maximumafmeting van 9 m2 opgenomen als eis in dit beleid.

Daarnaast gelden de volgende voorwaarden zoals die zijn opgenomen in het bestemmingsplan Oranje Nassau:

  • -

    de opstelling van de standplaats c.q. standplaatsen belemmeren het wegverkeer niet;

  • -

    bij de opstelling van de standplaats c.q. standplaatsen blijft ongehinderde toegang op het trottoir aanwezig;

  • -

    indien opstelling van de standplaats c.q. standplaatsen leidt tot opheffing van parkeerplaatsen mag deze opheffing geen onevenredige afbreuk doen aan het voorzieningenniveau van de openbare parkeerplaatsen;

  • -

    het assortiment van de standplaats leidt niet tot geuroverlast voor de omliggende detailhandel;

  • -

    het gebruik past qua aard, milieubelasting en uitstraling in de woonomgeving;

  • -

    de standplaats voldoet aan de bouwvoorschriften zoals bepaald in lid 3 onder b (geldende voor de toegestane standplaatsen)

Voor de standplaats op de kruising De Kempenaerstraat en de Terweeweg geldt dat een deel van de grond in particulier eigendom is. Voordat deze standplaats mag worden ingenomen dient de eigenaar van deze grond daar toestemming voor hebben gegeven.

Hoewel de mogelijkheid dus wel is opgenomen in het bestemmingsplan betekent dit niet dat ieder standplaatsverzoek gehonoreerd wordt. De voorwaarden die gesteld worden aan deze ontheffingslokaties zijn streng.

Hoofdstuk 4: Overige regelgeving

Op het drijven van straathandel zijn ook andere regels dan de regels van de APV van toepassing. Deze regels stellen vanuit andere motieven eisen aan de straathandel. Een straathandelaar moet dan ook niet alleen over een standplaatsvergunning, afgegeven door het college beschikken, maar moet, indien nodig, ook aan andere wettelijke vereisten voldoen.

Winkeltijdenwet

De winkeltijdenwet regelt een aantal zaken met betrekking tot de openingstijden van winkels en het leveren van goederen aan particulieren. De handhaving van de openbare orde is geen motief dat aan deze wet ten grondslag ligt. De bepalingen uit de Winkeltijdenwet gelden ook voor de verkoop van goederen vanaf een standplaats. Het toezicht op de naleving van de bepalingen van de Winkeltijdenwet geschiedt onder andere door de politie en GOA’s.

Warenwet

Op het drijven van handel in waren zoals bedoeld in artikel 1 van de Warenwet (eetwaren, waaronder tevens worden begrepen kauwpreparaten, andere dan van tabak, en drinkwaren, alsmede andere roerende zaken) zijn de bepalingen uit de Warenwet van toepassing. De Warenwet stelt regels met betrekking tot de goede hoedanigheid en aanduiding van waren. Daarnaast stelt de Warenwet regels met betrekking tot de hygiëne en degelijkheid van producten. Met betrekking tot het toezicht op de naleving van de bepalingen van de Warenwet is een afzonderlijk regime van toepassing. De voorschriften die uit de Warenwet voortvloeien gelden naast de voorschriften die door het college gesteld kunnen worden op basis van een standplaatsvergunning.

Wet Milieubeheer

Vooral aan mobiele verkooppunten van vis en frites/snacks worden milieueisen gesteld. Deze eisen betreffen in hoofdzaak de gevolgen van het bakken (geuroverlast). Afhankelijk van de omstandigheden moeten er onder meer voorzieningen worden getroffen voor de vetafscheiding van het afvalwater en voor het voorkomen van geuroverlast. Dit wordt van geval tot geval geoordeeld afhankelijk van de situatie ter plaatse. Als de wijze van exploitatie van het verkooppunt daarvoor aanleiding geeft, zal op grond van de milieuwetgeving een vetafscheider moeten worden geïnstalleerd. Soms kunnen de milieueisen ook consequenties hebben voor de plaats van de verkoopwagen. Zo kan bij het voorkomen van geuroverlast en bij de vraag of een ontgeuringsinstallatie (koolstoffilter) moet worden aangebracht, de afstand tot de bebouwing in de omgeving een rol spelen, maar ook andere factoren zoals de meest voorkomende windrichting.

In de standplaatsvergunning worden voorschriften opgenomen omtrent het schoonhouden van de standplaats, eventueel het plaatsen van afvalbakken en het opruimen van afval in een straal van een aantal (minimaal 5) meter. Als het verkooppunt binnen de werking valt van de AMvB Horeca (verkoop van rechtstreeks voor consumptie geschikte artikelen), is de standplaatshouder wettelijk verantwoordelijk voor de vervuiling in een straal van 25 meter. Ook de standplaatsen die niet onder deze regeling vallen (bijvoorbeeld bloemen) zullen als voorwaarde opgenomen in de vergunning meekrijgen, dat zij deze straal van 25 meter in acht moeten nemen. Daarnaast dient men te voldoen aan de eisen genoemd in het Besluit Horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen.

Grondwet

Artikel 7 van de Grondwet (vrijheid van meningsuiting) brengt met zich, dat voor het aanbieden van gedrukte stukken geen vergunning kan worden geëist. Als dit echter gebeurt vanaf een standplaats, is voor het innemen van de standplaats wel een vergunning vereist.

Ondertekening

Aldus besloten in de vergadering van 26 februari 2019

Het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest,

De secretaris, H.A. Leegstra

De burgemeester, E.R. Jaensch


Noot
1

Het college is in ieder geval bevoegd jaarmarkten of markten in te stellen, af te schaffen of te veranderen.

Noot
2

1. Onder een evenement wordt verstaan elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak met uitzondering van:

a. Bioscoopvoorstellingen;

b. Markten als bedoeld in artikel 160, eerste lid, onder h, van de Gemeentewet en artikel 5:22 van de APV verordening;

c. Kansspelen als bedoeld in de Wet op de kansspelen;

d. Het in een inrichting in de zin van de Drank en Horecawet gelegenheid geven tot dansen;

e. Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties;

f. Activiteiten als bedoeld in artikel 2:9 en 2:39 van de APV verordening.

2. Onder een evenement wordt mede verstaan:

a. Een herdenkingsplechtigheid;

b. een braderie

c. een optocht, niet zijnde een betoging als bedoeld in artikel 2:3 van deze verordening, op de weg

d. een feest, muziekvoorstelling of wedstrijd op af aan de weg;

e. een straatfeest of buurtbarbecue op een dag (klein evenement)