Regeling vervallen per 01-01-2020

Stagebeleid ODR 2014

Geldend van 14-07-2014 t/m 31-12-2019 met terugwerkende kracht vanaf 19-11-2013

Intitulé

Stagebeleid ODR 2014

Stagebeleid Omgevingsdienst Rivierenland 2014

Inleiding

De Omgevingsdienst Rivierenland (verder ODR) voert een stimulerend beleid ten aanzien van het ter beschikking stellen van stageplaatsen c.q. afstudeeropdrachten aan studenten van (V)MBO, HBO en academische opleidingen van diverse disciplines en aan werkzoekenden en langdurig zieken 2e spoor in het kader van hun re-integratie. Deze laatste 2 groepen worden in deze nota gemakshalve ook als stagiair of student aangeduid.

Er is een aantal redenen waarom de ODR er voor kiest om stagiaires aan te nemen,

te weten:

  • -

    de maatschappelijke verplichting;

  • -

    het verbeteren van het imago van de ODR als werkgever;

  • -

    de meerwaarde die stagiaires leveren aan de ODR;

  • -

    de nieuwe kennis die stagiaires leveren aan de ODR;

  • -

    een investering in mogelijk toekomstige medewerkers.

Tijdens de stage wordt een student in staat gesteld om de geleerde theorie te toetsen en toe te passen in de praktijk. Om deze toetsing en toepassing te optimaliseren is het belangrijk dat er een aantal aspecten bij de stagebieder, de stagenemer en de onderwijsinstelling, duidelijk is.

1. Doelstelling

De volgende doelstelling geldt voor het stagebeleid van de ODR:

het bieden van gelegenheid aan studenten om:

  • a.

    kennis te maken met de praktijk of een facet van het beroep waarvoor zij gekozen hebben en/of

  • b.

    te kunnen voldoen aan de opleidingsvereisten.

Met nadruk wordt hierbij gesteld dat een stageplaats niet gezien mag worden als een formatieplaats, d.w.z. dat deze plaats niet meetelt in de structurele capaciteit van een afdeling. Door beschikbaarstelling van een stageplaats moet juist rekening gehouden worden met het capaciteitsbeslag vanwege de extra benodigde uren voor begeleiding.

2. Soort stages

Er bestaan diverse soorten stages, te weten:

  • 1.

    snuffel-/leerstage

  • 2.

    praktijkstage

  • 3.

    onderzoekstage (bijvoorbeeld als afstudeeropdracht)

  • 4.

    maatschappelijke stage

  • 5.

    stage i.k.v. werkervaringsplaats voor werklozen en langdurig zieken 2e spoor

Ad 1. Snuffel-/leerstage (kortdurende stage)

Deze heeft als enig doel de betrokken stagiair eens te laten ‘meelopen’ binnen de ODR om zo kennis en inzicht te verkrijgen in de praktische werkzaamheden op bijv. administratief c.q. organisatorisch terrein. Het betreft veelal een korte stage van 2 tot 10 weken, maar vraagt in vergelijking met de praktijk- en onderzoekstage meer begeleiding, omdat de stagiair veelal ‘beziggehouden’ moet worden en niet met een bepaalde taak kan worden belast. Het gaat er bij dit soort stages meer om de stagiaires een beeld te geven van het werken binnen de ODR.

Ad 2. Praktijkstage (langdurende stage)

Om praktijkervaring op te doen, dient een leerling in het kader van een beroepsopleiding vaak nog een praktijkstage te doen. De stagiair is gedurende deze periode werkzaam onder begeleiding van een stagebegeleider vanuit zowel de opleiding als de ODR. Zij worden dan ook vaak ingezet bij de dagelijkse werkuitvoering. Het gaat hier om zowel leer- als werkervaring. De periodes voor een praktijkstage variëren tussen de 3 en 12 maanden.

Ad 3. Onderzoekstage (langdurende stage)

Bij dit soort stages is het de bedoeling dat de stagiair op basis van een gerichte onderzoeksopdracht aan het werk gaat met als eindresultaat een werkstuk c.q. een scriptie waarover enerzijds het opleidingsinstituut in het kader van de opleiding een waardering (cijfer) zal uitspreken en waar anderzijds de ODR zijn voordeel mee kan doen.

Ad 4. Maatschappelijke stage

De maatschappelijke stage biedt de gelegenheid om jongeren al in het voortgezet onderwijs kennis te laten maken met de taken van en het werken bij de ODR. Als dit op een voor jongeren aansprekende manier wordt gedaan, kan de maatschappelijke stage het imago van werken bij de lagere overheid verbeteren en bijdragen aan een toekomstige instroom van jongeren bij de ODR.

Een maatschappelijke stage is geen gewone stage waarmee studenten praktijkervaring in een beroep kunnen opdoen. Het gaat erom dat jongeren anderen helpen door vrijwilligerswerk te doen. Vanaf 2011 moeten alle middelbare scholieren verplicht op maatschappelijke stage. Doel is dat jongeren tijdens hun schooltijd kennismaken met de samenleving door er een onbetaalde bijdrage aan te leveren. Hoeveel uur leerlingen maatschappelijke stage lopen, hangt af van het type onderwijs dat zij volgen. De maatschappelijke stage duurt minimaal 30 uur, maar scholen kunnen kiezen voor een langere stage.

De VNG heeft alle lagere overheden verzocht om mee te werken aan maatschappelijke stages.

De ODR zal met de jaarlijkse inventarisatie vaststellen of er mogelijkheden zijn voor leerlingen die onderwijs volgen op scholen in de omgeving van de ODR.

Ad 5. Stage i.k.v. werkervaringsplaats voor werkzoekenden enlangdurig ziekenre-integratie 2e spoor

Een werkervaringsplaats heeft als doel de betrokken werkzoekende of langdurig zieke eens te laten ‘meelopen’ binnen de ODR om zo gericht werkervaring en arbeidsritme op te doen en zijn vaardigheden te trainen. De ODR zal met de jaarlijkse inventarisatie bekijken of er mogelijkheden zijn om werkervaringsplaatsen beschikbaar te stellen.

3.Eisen ten aanzien van de stages

Ter realisering van een goed verloop van de stage dienen er zowel ten aanzien van de onderwijsinstelling als de stagebiedende organisatie kwaliteitsgaranties te worden gesteld.

3 .1 Kwaliteitsgaranties van de onderwijsinstelling

  • ·

    de onderwijsinstelling dient vooraf inlichtingen en informatie te verstrekken omtrent de stage;

  • ·

    de onderwijsinstelling voorziet de ODR vooraf van een duidelijk stageplan;

  • ·

    er worden afspraken gemaakt over de verplichtingen vanuit de opleiding;

  • ·

    de stagedocent bezoekt, indien nodig, voorafgaand of aan het begin van de stage de stagebegeleider van de desbetreffende afdeling;

  • ·

    er dienen afspraken te worden gemaakt over de wijze waarop de stagiair wordt beoordeeld.

3 .2 Kwaliteitsgaranties van de stagebieder

  • ·

    de ODR zorgt ervoor dat, daar waar dat nodig is voor de opleiding, er een officiële erkenning leerwerkbedrijf is toegekend

  • ·

    de ODR zorgt ervoor dat een medewerker van de afdeling waar de stagiair is geplaatst, wordt belast met de begeleiding van de stagiair;

  • ·

    de begeleider voorziet de stagiair van werkzaamheden en controleert de uitvoering daarvan;

  • ·

    de stagiair en de begeleider spreken samen af hoe de begeleiding wordt ingevuld;

  • ·

    er wordt een beschrijving gemaakt van de door de stagiair te verrichten werkzaamheden, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden;

  • ·

    de stagiair wordt zoveel mogelijk betrokken bij de dagelijkse werkzaamheden;

  • ·

    ook bij ziekte en afwezigheid (door parttime dienstverband) van de stagebegeleider moet de stagiair begeleiding kunnen krijgen. Voor aanvang van de stage moet rekening gehouden worden met vervanging van de stagebegeleider door een plaatsvervanger aan te wijzen;

  • ·

    de ODR zorgt voor de beschikbaarheid van een goede werkplek, computer, batch e.d.;

  • ·

    de ODR verstrekt informatie in een ‘arbeidsvoorwaardengesprek’;

  • ·

    er worden afspraken gemaakt over copyright van de stageverslagen.

3 .3 K waliteitsgaranties van de stagiair

  • ·

    de stagiair stelt aan de hand van een kennismakings-/oriënterend gesprek de stageopdracht op en stuurt deze voor definitief akkoord naar de ODR;

  • ·

    de stagiair dient zich te houden aan wat in de stageovereenkomst is bepaald;

  • ·

    de stagiair dient zich tijdens de stage in te zetten om leerresultaten te behalen;

  • ·

    een stageverslag dient aan het einde van de stage aan de stagebegeleider, het afdelingshoofd en de stagecoördinator gegeven te worden;

  • ·

    uitvoering van de stageopdracht.

4. Werving en aanname van stagiaires

P&O speelt een coördinerende en ondersteunende rol in de personeelsvoorziening. Dit geldt ook voor stagiaires. Het begeleiden van stagiaires kost ook tijd. Om de inzet van stagiaires en de capaciteit die nodig is voor stagebegeleiding beter in te plannen, is het belangrijk om het aantal stagiaires in onze organisatie te reguleren. Daarnaast wil de ODR ook meer structurele stageplaatsen ter beschikking stellen.

Door middel van een jaarlijkse inventarisatie door de stagecoördinator bij de afdelingshoofden, worden de stagebehoeftes en de hoeveelheid beschikbare stageplaatsen in beeld gebracht. Het afdelingshoofd stelt hiertoe samen met de personeelsadviseur een concrete omschrijving van de werkzaamheden op.

De jaarlijkse inventarisatie stelt de personeelsadviseur in staat om actief contact te zoeken met opleidingsinstellingen en om losse binnenkomende stageverzoeken sneller in behandeling te nemen en af te wikkelen.

Stageverzoeken worden doorgegeven aan P&O. Op het moment dat er een stageverzoek binnenkomt, beoordeelt de personeelsadviseur aan de hand van de inventarisatie of en waar er stagemogelijkheden zijn. In het geval dat er (nog) stagemogelijkheden zijn, wordt het verzoek naar het betreffende afdelingshoofd doorgestuurd.

Oordeelt het afdelingshoofd positief op het verzoek, dan wordt de stagiair uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met het afdelingshoofd en de personeelsadviseur. De beoogde stagebegeleider vanuit de afdeling wordt ook bij dit gesprek uitgenodigd.

In het geval er geen stagemogelijkheden (meer) zijn, of nadat het afdelingshoofd negatief op een doorgezonden verzoek heeft gereageerd, wordt de aanvrager een afwijzing gestuurd.

Tijdens het kennismakingsgesprek komen o.a. de volgende zaken aan de orde:

  • 1.

    voorstelrondje aanwezigen en korte toelichting over de ODR en de afdeling

  • 2.

    korte kennismaking met stagiair als persoon (om te beoordelen of de student het gewenste basisprofiel heeft om de stageopdracht uit te voeren)

  • 3.

    wat zijn de stageopdrachten en kunnen die in de omschreven werkzaamheden uit de inventarisatie uitgevoerd worden

  • 4.

    administratieve zaken ten behoeve van het opstellen van de stageovereenkomst zoals periode van de stage, de stagevergoeding, het aanvragen van een VOG, de begeleiding vanuit het opleidingsinstituut, maken van kopie van geldig identiteitsbewijs, etc.

Is er sprake van een match, dan worden zo spoedig mogelijk de benodigde stukken voor de stage verzonden aan de kandidaat.

5. Rol stagecoördinator

Vanuit P&O wordt een stagecoördinator aangewezen die belast is met de jaarlijkse inventarisatie om de stagebehoeftes en de hoeveelheid beschikbare stageplaatsen bij de afdelingen in beeld te brengen. Tevens bewaakt de stagecoördinator het jaarlijks beschikbare stagebudget, onderhoudt de contacten met de opleidingsinstituten, zorgt voor de vereiste kwaliteitserkenningen en coördineert de bezetting van de beschikbare stageplaatsen.

Daarnaast stelt de stagecoördinator aan het eind van het jaar een beknopte rapportage ‘stages’ op. Dit jaarverslag wordt aan het Managementteam toegezonden.

6. Rol stagebegeleider

De stagebegeleider is werkzaam binnen de afdeling en begeleidt de stagiair. Dit kan alleen een persoon zijn die in zijn werkzaamheden direct contact heeft met de stagiair, bijvoorbeeld doordat wordt samengewerkt of doordat de stagiair aan de begeleider over de voortgang van zijn onderzoek moet rapporteren. De stagebegeleider is in ieder geval nauw betrokken bij het leerproces van de stagiair.

De taken van de stagebegeleider zijn:

  • -

    Lezen van het stagewerkplan en bespreken met de stagiair hoe de doelstellingen gerealiseerd gaan worden.

  • -

    Het faciliteren van de middelen en verantwoordelijkheden aan de stagiair om de doelstellingen te bereiken.

  • -

    Het geven van feedback aan de stagiair en eventueel stagedocent over het functioneren van de stagiair. (minimaal. 1 x per maand)

  • -

    Het lezen van het stageverslag en vervolgens geven van een oordeel over de stageperiode. Dit oordeel dient te worden gemotiveerd aan de stagiair en aan de stagedocent.

  • -

    De stagebegeleider draagt de missie en visie van de organisatie uit en vervult een voorbeeldrol.

Het afdelingshoofd bepaalt wie competent genoeg is om de rol van stagebegeleider te vervullen en zorgt ervoor dat voor deze rol voldoende tijd wordt gereserveerd in de dagelijkse werkplanning. De stagebegeleider wordt door het afdelinghoofd gecoacht in zijn rol als stagebegeleider.  De stagebegeleider krijgt geen extra vergoeding voor zijn rol als stagebegeleider maar wel de tijd en de ruimte om zijn taak goed te kunnen vervullen. De inschatting is dat voor de begeleiding ongeveer 2 uur per week nodig is.

7.De stageovereenkomst

Voor de praktijk- en onderzoekstages wordt een stageovereenkomst afgesloten. Zie bijlage 1 voor de stageovereenkomst. Hierin zijn o.a. opgenomen:

  • -

    de namen van de stagiair, de onderwijsinstelling en de ODR

  • -

    het soort contract en aantal contracturen

  • -

    de stagevergoeding en eventuele reiskostenvergoeding

  • -

    rechten en plichten van de stagiair

  • -

    aansprakelijkheid

  • -

    geheimhouding en integriteit

  • -

    begeleiding vanuit de ODR

Vakantie en verlof

In principe vallen stagiaires onder de vakantie- en verlofregeling. Het aantal vakantie-uren wordt evenredig naar het aantal werkuren per week en de duur van de stageperiode berekend. Echter vanuit de opleiding kan een beperkter aantal vakantiedagen opgelegd worden. Een stagiair bouwt geen compensatieverlof op. Verlof moet opgenomen worden in overleg met de stagebegeleider.

7 . 1 Geen stageovereenkomst

Gelet op de duur en op grond van efficiency overwegingen, wordt voor de snuffel-/leerstage die korter is dan 10 weken geen stageovereenkomst opgesteld en geen stagevergoeding toegekend. De stagiaires worden wel gemeld aan de salarisadministratie en zij dienen een kopie van een geldig ID-bewijs in te leveren.

In plaats van een stageovereenkomst worden met dergelijke stagiaires en de onderwijsinstelling standaardafspraken gemaakt. Deze stagiaires ontvangen een schriftelijke bevestiging van de stage en de afspraken en er wordt een stageprogramma gemaakt, welke zoveel mogelijk aansluit op de interesses van de stagiair. Daarnaast wordt een aantal praktische zaken mondeling doorgenomen tijdens de eerste stagedag, zoals bedrijfsregels, pauze- en werktijden, in- en uitklokken, etc.

8. Stagevergoeding

Ondanks het feit dat stagiaires binnen de organisatie aanwezig zijn om te leren, kan er wel degelijk sprake zijn van ‘productie’. Van deze productie is als regel sprake bij de praktijk- en onderzoekstage.

Tijdens kortdurende stages zoals snuffel-/leerstage is er geen sprake van productie. Daarbij geldt een stageperiode van 10 weken als maximum.

8 .1 Vergoeding snuffel-/leerstage (kortdurende stage)

Voor snuffel-/leerstage korter dan 10 weken, wordt geen stagevergoeding toegekend.

Er wordt wel een reiskostenvergoeding toegekend op basis van openbaar vervoer, mits de stagiair geen geldig studentenreisproduct OV-chipkaart heeft.

Mocht de stageplaats vanuit de woonplaats niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, dan ontvangt de stagiair een reiskostenvergoeding per gereden kilometer van € 0,19 per kilometer, zoals vastgelegd in het GSP. Deze reiskosten kunnen via het daarvoor bestemde declaratieformulier bij de salarisadministratie ingediend worden. In geval van declaratie kosten openbaar vervoer dienen de originele vervoersbewijzen bijgevoegd te worden.

8 .2 Vergoeding praktijk- of onderzoekstage ( langdurende stage )

Voor stageplaatsen met een duur van langer dan 10 weken, wordt de stagiair een stagevergoeding toegekend:

  • -

    voor (V)MBO stagiaires geldt een vergoeding van € 200,-- bruto per maand

  • -

    voor HBO en Academische opleidingen een vergoeding van € 300,-- bruto per maand

Deze bedragen zijn gebaseerd op een volledige werkweek van 36 uur. Deeltijders worden naar rato betaald. Wordt een stageopdracht door 2 studenten of meer uitgevoerd, dan wordt de bovengenoemde vergoeding aan elke student uitbetaald.

Daarnaast maakt de stagiair aanspraak op een reiskostenvergoeding woon/werkverkeer op basis van openbaar vervoer, tenzij de stagiair een studentenreisproduct OV-chipkaart heeft.

Mocht de stageplaats vanuit de woonplaats niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, ontvangt de stagiair een vergoeding per gereden kilometer van € 0,19 per kilometer, zoals vastgelegd in het GSP. Deze reiskosten kunnen via het daarvoor bestemde declaratieformulier bij de salarisadministratie ingediend worden. In geval van declaratie kosten openbaar vervoer dienen de originele vervoersbewijzen bijgevoegd te worden.

8 .3 Geen vergoeding op verzoek van de opleiding

Er zijn onderwijsinstellingen die van de studenten verwachten dat de stagevergoeding niet in eigen zak wordt gestoken. Vaak gaat het dan om de motivering dat niet alle organisaties een stagevergoeding geven en het dan ook niet eerlijk zou zijn wanneer de ene student wel een vergoeding krijgt en de andere niet. Omdat de ODR met de stagiair een overeenkomst aangaat, is het niet de verantwoordelijkheid van de ODR om de vergoeding aan de onderwijsinstelling te betalen. Dit dient de onderwijsinstelling desgewenst met de stagiair te regelen.

8 .4 Geen v ergoeding voor begeleiding door docenten van de opleiding

Er zijn opleidingen die een vergoeding verwachten voor de begeleiding van de student vanuit de opleiding. De ODR betaalt hier geen extra vergoeding voor. Er zijn ook opleidingen die juist een vergoeding geven voor het beschikbaar stellen van een stageplaats.

8 .5 Geen vergoeding bij maatschappelijke stage

Doel is dat jongeren tijdens hun schooltijd kennismaken met de samenleving door er een onbetaalde bijdrage aan te leveren. Derhalve wordt er geen vergoeding toegekend.

8 .6 Geen vergoeding bij werkervaringsplaats

Omdat de werkzoekende of langdurig zieke in de meeste gevallen zijn uitkering of salaris tijdens het meelopen behoudt, wordt er geen vergoeding toegekend. Er kan eventueel een reiskostenvergoeding toegekend worden op basis van openbaar vervoer. Mocht de stageplaats vanuit de woonplaats niet bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, dan ontvangt de stagiair een reiskostenvergoeding van € 0,19 per gereden kilometer. Deze reiskosten kunnen via het daarvoor bestemde declaratieformulier bij de salarisadministratie ingediend worden. In geval van declaratie kosten openbaar vervoer dienen de originele vervoersbewijzen bijgevoegd te worden.

9. Verklaring omtrent het gedrag (VOG) en geheimhoudingsverklaring

Het ODR vindt het belangrijk om de integriteit van de medewerkers die binnen de organisatie werkzaam zijn te bewaren. Dit geldt ook voor stagiaires. Voor een stagiair start met de stage moet hij de VOG overleggen, die aangevraagd kan worden op het gemeentehuis. De kosten hiervan komen voor rekening van de ODR. Stagiaires die een VOG moeten inleveren moeten tevens een geheimhoudingsverklaring ondertekenen (bijlage 2). Na ontvangst van de formulieren door P&O, wordt de stageovereenkomst opgesteld.

Stagiaires zonder stagevergoeding, die langer dan 1 maand in de organisatie komen werken of voor stages in het kader van een werkervaringsplaats, dienen ook een VOG te overleggen en de geheimhoudingsverklaring te ondertekenen.

10. Verzekeringen

Bij betaalde stages geldt dat er naast loonbelasting ook premies sociale verzekeringen worden ingehouden.

10 .1 Zorgverzekeringswet (ZVW)

Wanneer de stagiair een vergoeding ontvangt dan wordt er naast loonbelasting ook premie ZVW ingehouden.

10 . 2 Ziektewe t (ZW)

Wanneer de stagiair een vergoeding ontvangt dan is hij verzekerd voor de ziektewet. Onbetaalde stagiaires dienen op de hoogte te worden gebracht over het feit dat zij niet verzekerd zijn voor de ZW.

10 . 3 Werkloosheidswet (WW)

Stagiaires zijn niet verzekerd voor de Werkloosheidswet (WW). Na afloop van de stage bestaat er dan ook geen recht op een WW-uitkering.

10 . 4 Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)

Stagiaires zijn niet verzekerd voor de WIA.

10.5 Wet Wajong en Wet Werken naar Vermogen (WWV)

Wanneer de stagiair een vergoeding ontvangt dan is hij verzekerd voor de Wet Wajong en de WWV. Onbetaalde stagiaires dienen op de hoogte te worden gebracht over het feit dat zij niet verzekerd zijn voor de Wet Wajong en de WWV.

10 . 6 Aansprakelijkheidsverzekeringen en ongevallenverzekering

De ODR is verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid in verband met schade veroorzaakt door personeel. Eén en ander geldt ook voor alle categorieën stagiaires. De stagiair dient ook zelf tegen wettelijke aansprakelijkheid verzekerd te zijn. Betaalde en onbetaalde stagiaires zijn verzekerd tegen de gevolgen van een dienstongeval.

11. Slotbepaling

Deze regeling kan worden aangehaald als “Stagebeleid Omgevingsdienst Rivierenland 2014”.

Deze regeling treedt in werking op de dag van bekendmaking en heeft terugwerkende kracht met ingang van 19 november 2013.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het Algemeen Bestuur van de Omgevingsdienst Rivierenland d.d. 23 juni 2014,

de voorzitter, de secretaris,

C.A.H. Zondag A. Schipper

Bijlage 1: stageovereenkomst

Bijlage 2: geheimhoudingsverklaring stagiair

Bijlage 1

STAGE-OVEREENKOMST

De ondergetekenden:

De Omgevingsdienst Rivierenland statutair gevestigd te Tiel, te dezen vertegenwoordigd door de heer A. Schipper, directeur, daartoe ingevolge “De Regeling houdende de verlening van mandaat en volmacht aan de directeur van de Omgevingsdienst Rivierenland” aangewezen,

Hierna te noemen: werkgever

en

NAAM, wonende te ADRES, POSTCODE, WOONPLAATS,

Hierna te noemen: de stagiair

en

NAAM OPLEIDINGSINSTITUUT, gevestigd te PLAATS, te dezen vertegenwoordigd door NAAM ONDERTEKENINGSBEVOEGD PERSOON

Hierna te noemen: de onderwijsinstelling

komen als volgt overeen:

1. SOORT CONTRACT

  • 1.1De ODR verbindt zich de stagiair in samenhang met zijn/haar opleiding stage te laten lopen van ….. tot …..

    • 1.

      2 De stagiair is ….. uur per week aanwezig op de dagen ..… conform de werktijdenregeling.

2. STAGEVERGOEDING

  • 2.

    1 De stagiair ontvangt van de ODR een stagevergoeding op basis van het aantal gewerkte uren per week zoals overeengekomen in artikel 1.2. van maximaal € 200,00 / € 300,00 (fulltimer) bruto per maand.

  • 2.

    2 Op de stagevergoeding wordt premie ZVW en loonheffing ingehouden.

  • 2.

    3 De stagiair ontvangt een tegemoetkoming in de reiskosten van € 0,19 per kilometer ingeval de stageplaats vanuit de woonplaats niet bereikbaar is met openbaar vervoer en de stagiair géén recht heeft op een studentenreisproduct OV-chipkaart.

3. RECHTEN EN VERPLICHTINGEN STAGIAIR

  • 3.

    1 De stagiair is verplicht de in het belang van orde, veiligheid en gezondheid gegeven gedragsregels, voorschriften en aanwijzingen van de ODR in acht te nemen.

  • 3.

    2 Bij ziekte zijn de bepalingen van de ziektewet overeenkomstig van toepassing, mits de stagiair een stagevergoeding ontvangt van de ODR.

  • 3.

    3 Als de stagiair de voorschriften van de ODR overtreedt, kan deze terstond uit de organisatie worden verwijderd.

  • 3.

    4 In geval van afwezigheid of het voornemen daartoe stelt de stagiair zijn stagebegeleider van de ODR hiervan op de hoogte.

  • 3.

    5 De stagiair heeft recht op ..… vakantie-uren gedurende de stageperiode.

4. AANSPRAKELIJKHEID

4.1 De ODR is verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid in verband met schade van ondergeschikten. Een en ander geldt ook voor alle categorieën stagiaires.

De stagiair dient zich zelf verzekerd te hebben tegen het risico wettelijke aansprakelijkheid (WA-verzekering).

5. GEHEIMHOUDING EN INTEGRITEIT

  • 5.

    1 De onderwijsinstelling, de stagecoördinator en de stagiair zijn zowel gedurende als na afloop van de stage verplicht tot strikte geheimhouding van datgene wat hen tijdens de stage wordt toevertrouwd en van datgene waarvan zij door de aard van de stage kennis kunnen nemen en waarvan zij het vertrouwelijke karakter redelijkerwijs moeten begrijpen. De stagiair dient een geheimhoudingsverklaring (zie bijlage 2) te ondertekenen.

  • 5.

    2 De stagiair zal geen gelden of gunsten aannemen van derden in verband met zijn/haar stage.

  • 5.

    3 De stagiair die een stagevergoeding ontvangt overlegt voorafgaand aan de stage een “Verklaring omtrent het gedrag”. Een aanvraagformulier wordt door de ODR verstrekt; de kosten worden vergoed.

6. STAGE

  • 6.

    1 Het lopen van de stage door de stagiair is een onderdeel van het onderwijsprogramma van de onderwijsinstelling.

  • 6.

    2 Gedurende de stageperiode blijft de stagiair leerling van de onderwijsinstelling.

  • 6.

    3 ODR zal de stagiair in overleg met de onderwijsinstelling activiteiten opdragen, die een duidelijke onderwijsleerfunctie hebben.

7. BEGELEIDING

  • 7.1De heer/mevrouw ….. is namens de ODR aangewezen als stagebegeleider en is belast met de voorbereiding, begeleiding en evaluatie van de stage alsmede contactpersoon voor de onderwijsinstelling.

    • 7.

      2 De stagebegeleider van de ODR is belast met de vakinhoudelijke begeleiding van de stagiair.

    • 7.

      3 De stagedocent van de onderwijsinstelling is belast met de begeleiding van de stagiair vanuit de onderwijsinstelling.

8. STAGE-INHOUD

  • 8.

    1 De onderwijsinstelling verplicht zich de doelen van de stage nauwkeurig vast te leggen.

  • 8.

    2 Deze doelen worden in onderling overleg tussen de stagiair, de ODR en de onderwijsinstelling vertaald in een programma van concrete activiteiten voor de stageperiode.

  • 8.

    3 De stagiair, de stagementor en de stagedocent onderhouden met elkaar contact over de uitvoering van het stageprogramma. De stagiair en de stagementor regelen in onderling overleg, waar, hoe en wanneer welke activiteiten worden uitgevoerd.

9. VOORTGANGSGESPREKKEN

9.1 De stagebegeleider bespreekt met de stagiair tenminste 1 maal per week de voortgang van de stage en het functioneren van de stagiair.

10. BEËINDIGING STAGE-OVEREENKOMST

Deze overeenkomst eindigt:

  • 1

    Door het verstrijken van de in artikel 1 lid 1 van deze overeenkomst genoemde periode.

  • 2

    De stage kan in onderling overleg tussentijds beëindigd worden indien van één van of van beide partijen redelijkerwijs niet verlangd kan worden de stage voort te zetten.

  • 3

    De ODR is gerechtigd na overleg met (de stagecoördinator van) de onderwijsinstelling de stage te beëindigen indien de stagiair zich naar het oordeel van de stagebegeleider onvoldoende houdt aan dit contract, de bij de ODR geldende regels of de gegeven aanwijzingen.

Tiel, d.d. ……………..

De werkgever, de stagiair, de onderwijsinstelling,

namens deze

A.Schipper,

directeur ODR

……………………….…………………………. ……………………..

handtekening handtekening handtekening

Bijlage 2

Geheimhoudingsverklaring stagiair

De ondergetekende

Naam:

Adres:

Woonplaats:

Verklaart:

  • 1.

    Met alle bij de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) aanwezige informatie de hem/ haar in het kader van zijn/ haar stage voor de ODR ter beschikking wordt gesteld of anderszins van aanwezige informatie kennis neemt met de vereiste vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid te zullen omgaan en niet aan anderen buiten de organisatie van de ODR ter beschikking te zullen stellen of ten eigen bate te zullen gebruiken.

  • 2.

    Dat hem/ haar bekend is dat bij overtreding van punt 1. daarvan aangifte zal worden gedaan bij de politie.

  • 3.

    Dat hem/ haar bekend is dat de overtreding van punt 1. van de zijde van de ODR zal worden aangemerkt als een onrechtmatige daad als bedoeld in artikel 1:162 van het Burgerlijk Wetboek en ter zake de nodige juridische acties zullen worden ingezet.

Getekend te Tiel d.d.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

(Handtekening)