Regeling vervallen per 01-10-2009

Handhavingsverordening Wet werk en bijstand

Geldend van 07-05-2004 t/m 30-09-2009

Intitulé

Handhavingsverordening wet werk en bijstand

De raad van de gemeente Opmeer;

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 3 februari 2004;

Gelet op het advies van de commissie samenlevingszaken en middelen van 18 februari 2004;

Gelet op de artikelen 147 en 212 van de Gemeentewet en artikel 8a van de Wet werk en bijstand;

Overwegende dat conform artikel 8a Wet werk en bijstand met betrekking tot bestrijding van het ten onrechte ontvangen van bijstand, alsmede van misbruik en oneigenlijk gebruik van de wet, in het kader van het financieel beheer regels gesteld dienen te worden, welke in een verordening worden neergelegd;

Besluit:

vast te stellen de

Handhavingsverordening wet werk en bijstand

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    raad: de gemeenteraad van de gemeente Opmeer

  • b.

    college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Opmeer;

  • c.

    WWB: de Wet werk en bijstand;

  • d.

    Abw: de Algemene bijstandswet;

  • e.

    beleidsregels: de nader door het college vast te stellen beleidsregels ter uitvoering van deze verordening.

Artikel 2 Opschorting, herziening, intrekking en terugvordering

  • 1. Het college maakt gebruik van de bevoegdheid tot het opschorten van het recht op bijstand zoals neergelegd in artikel 54 lid 1 WWB;

  • 2. Het college maakt gebruik van de bevoegdheid tot het herzien en intrekken van het besluit tot toekenning van bijstand zoals neergelegd in artikel 54 lid 3 WWB;

  • 3. Het college maakt gebruik van de bevoegdheid tot het terugvorderen van bijstand zoals neergelegd in de artikelen 58 tot en met 60 WWB.

Artikel 3 Opschortingstermijn

  • 1. In de situaties beschreven in artikel 54 lid 1 WWB schort het college het recht op bijstand op, onder het geven van een hersteltermijn. De hersteltermijn dient de belanghebbende redelijkerwijs in staat te stellen de ontbrekende gegevens of bewijsstukken alsnog te overleggen dan wel alsnog de gevraagde medewerking te verlenen.

  • 2. De in het eerste lid genoemde opschorting duurt ten hoogste 8 weken.

Artikel 4 Fraudepreventie

  • 1. Het college informeert belanghebbenden over de rechten en plichten die aan het ontvangen van bijstand verbonden zijn en over de consequenties van misbruik en oneigenlijk gebruik. Het college maakt daarbij gebruik van de lokale media, brochures en correspondentie.

  • 2. Poortwachter: intensieve controle bij aanvraag

    Het college stelt beleidsregels vast, waarin onder meer aandacht wordt besteed aan fraudepreventie. In de beleidsregels beschrijft het college tenminste de wijze van controle bij de aanvraag en de handelwijze bij inconsistenties in de aanvraag.

  • 3. Geautomatiseerde vergelijking van actuele gegevens

    Het college voert bij de aanvraag bestandsvergelijkingen uit waarbij actuele gegevens worden gecontroleerd. Op grond hiervan kunnen bijstandsuitkeringen na verificatie aan veranderde omstandigheden worden aangepast.

Artikel 5 Terugvordering

Kosten van bijstand worden teruggevorderd in de gevallen en volgens de regels zoals vastgelegd in de “Beleidsregels terugvordering en verhaal WWB”.

Artikel 6 Verhaal

  • 1. Tot het tijdstip bedoeld in artikel 13 Invoeringswet WWB wordt bijstand verhaald overeenkomstig het bepaalde in de artikelen 92, 2e en 3e lid tot en met 105 en artikel 141 Abw.

  • 2. Vanaf het tijdstip bedoeld in artikel 13 van de Invoeringswet WWB wordt gebruik gemaakt van de bevoegdheden als genoemd in de artikelen 56, 61 en 62 WWB.

  • 3. De bijstand wordt verhaald overeenkomstig de “Beleidsregels terugvordering en verhaal WWB”.

Artikel 7 Controle

Rechtmatigheidscontrole

Het college controleert de rechtmatigheid van de verstrekte bijstandsuitkeringen.

Heronderzoek vorderingen

Het college stelt in beleidsregels criteria vast voor categorieën van personen, vorderingen en termijnen voor het verrichten van heronderzoeken op vorderingen.

Beëindigingsonderzoeken .

Het college voert beëindigingsonderzoeken uit. De tussen het college en de belanghebbende resterende verplichtingen en de afhandeling daarvan worden aan de belanghebbende medegedeeld.

Artikel 8 Controlemiddelen

In de beleidsregels worden de wijze van controle en de handelwijze bij inconsistenties van inlichtingen die door belanghebbende zijn verstrekt opgenomen.

Het college maakt ter controle gebruik van bestandsvergelijkingen met actuele gegevens en van de samenloopsignalen die daaruit voortkomen.

Het college onderzoekt overige signalen en tips die relevant zijn voor het recht op bijstand.

Artikel 9 Gevolgen bij schending inlichtingenplicht

  • 1. Verlaging van de uitkering

    Indien belanghebbende onjuiste, onvolledige of in het geheel geen inlichtingen verstrekt, die van belang zijn of kunnen zijn voor de hoogte, de duur of de voortzetting van de bijstand, verlaagt het college de bijstand, conform hetgeen hierover is bepaald in de Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand, onverminderd de mogelijkheid tot terugvordering van de eventueel ten onrechte ontvangen bijstand.

  • 2. Aangifte bij het Openbaar Ministerie

    Indien een gedraging van belanghebbende als bedoeld in lid 1 van dit artikel leidt tot benadeling van de gemeente, doet het college, onverminderd de mogelijkheid de bijstand te verlagen en de ten onrechte ontvangen bijstand terug te vorderen, aangifte bij het Openbaar Ministerie, in overeenstemming met de door het Openbaar Ministerie op dit punt gehanteerde uitgangspunten.

Artikel 10 Verantwoording

Het college brengt aan de raad periodiek verslag uit over het gevoerde debiteurenbeleid en het beleid inzake fraudebestrijding.

Artikel 11 Hardheidsclausule

In bijzondere gevallen, wanneer onverkorte toepassing van deze verordening zou leiden tot een klaarblijkelijke hardheid op grond van specifieke individuele situaties, kan het college gemotiveerd beslissen om af te wijken van een of meer bepalingen van deze verordening.

Artikel 12 Onvoorziene omstandigheden

In gevallen, de uitvoering van deze verordening betreffende, waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college.

Artikel 13 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als "Handhavingsverordening Wet werk en bijstand".

Artikel 14 Inwerkingtreding

De verordening treedt in werking zes weken na de dag van bekendmaking.

Ondertekening

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Opmeer van 11 maart 2004.
de griffier,
M.C.G.M.Bekker
de voorzitter,
drs. J.F.N.Cornelisse