Regeling vervallen per 01-01-2021

Algemene Subsidieregeling 2008

Geldend van 01-01-2008 t/m 31-12-2020

Intitulé

Algemene Subsidieregeling 2008

Algemene Subsidieregeling 2008

Paragraaf 1 Inleidende bepalingen

Artikel 1.1

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    gemeentebestuur: het bestuursorgaan dat bevoegd is tot het nemen van besluiten betreffende subsidieverstrekking;

  • b.

    wet: de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 1.2

Deze regeling is van toepassing op alle door het gemeentebestuur te verstrekken subsidies, voorzover in bijzondere subsidieregels of bij afzonderlijk subsidiebesluit van de gemeenteraad, niet anders is bepaald.

Artikel 1.3

  • 1.

    Burgemeester en wethouders zijn bevoegd tot het nemen van besluiten betreffende verstrekking van subsidie krachtens deze regeling of indien zij in een bijzondere regeling dan wel bij bijzonder besluit bevoegd zijn verklaard.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders kunnen voor de uitoefening van de bevoegdheden als bedoeld in het eerste lid uitvoeringsregels vaststellen.

  • 3.

    Indien de gemeenteraad een subsidie verleent of in een geval als bedoeld in artikel 3.1, tweede lid, vaststelt, dan wel een subsidie wijzigt of intrekt, nemen burgemeester en wethouders de besluiten ter voorbereiding en uitvoering daarvan.

  • 4.

    Burgemeester en wethouders zijn bevoegd aanvragen van subsidie waarvoor zij niet beslissingsbevoegd zijn, af te wijzen, indien voor de activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd op de gemeentebegroting geen gelden beschikbaar zijn gesteld en de aanvraag niet is ingediend voor 1 mei van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin met de uitvoering van de activiteiten een begin wordt gemaakt.

Artikel 1.4

  • 1.

    Het gemeentebestuur kan per beleidsterrein of subsidiesoort een subsidieplafond vaststellen. Stelt het gemeentebestuur een subsidieplafond vast, dan geeft het gemeentebestuur daarbij aan hoe het beschikbare bedrag wordt verdeeld, voorzover bij wettelijk voorschrift of uitvoeringsregel niet in de wijze van verdeling is voorzien.

Artikel 1.5

  • 1.

    Indien een datum is aangewezen waarvoor aanvragen van subsidie moeten worden ingediend, krijgen bij de verdeling van het beschikbare bedrag die activiteiten voorrang die het meeste overeenstemmen met het doel waarvoor dat bedrag ter beschikking is gesteld.

  • 2.

    Voor het overige vindt de verdeling plaats in volgorde van ontvangst van de aanvragen. Een aanvraag wordt in bedoelde volgorde opgenomen indien zij volledig is.

Artikel 1.6

  • 1.

    Subsidieverstrekking vindt plaats aan rechtspersonen. Rechtspersonen met een op het maken van winst gerichte doelstelling, komen niet voor subsidie in aanmerking.

  • 2.

    Subsidie wordt niet verstrekt aan rechtspersonen, waarvan het doel of de werkzaamheid in strijd is met fundamentele rechtsbeginselen.

  • 3.

    Bij afzonderlijk subsidiebesluit van de gemeenteraad en in de uitvoeringsregels van burgemeester en wethouders kan worden bepaald dat subsidie kan worden verstrekt aan natuurlijke personen.

Artikel 1.7

  • 1.

    Het gemeentebestuur weigert in ieder geval subsidie:

    • a.

      indien de activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd, niet zijn gericht op de gemeente Oude IJsselstreek, niet ten goede komen aan ingezetenen van de gemeente of niet op andere wijze het belang van de gemeente dienen;

    • b.

      indien de activiteiten in strijd zijn met door de gemeenteraad aangewezen onderdelen van gemeentelijk beleid;

    • c.

      voorzover de aanvrager naar het oordeel van het gemeentebestuur de beschikking heeft of kan krijgen over de geldmiddelen die noodzakelijk zijn om de activiteiten op behoorlijke wijze te kunnen verrichten.

  • 2.

    De gemeenteraad kan bij het verstrekken van subsidie van het bepaalde in het eerste lid, aanhef en onderdeel c, afwijken ten behoeve van activiteiten die van buitengewoon belang zijn voor de gemeente.

Paragraaf 2 De aanvraag

Artikel 2.1

  • 1.

    Een aanvraag van een subsidie wordt ingediend tenminste dertien weken voordat met de uitvoering van de activiteiten een begin wordt gemaakt, tenzij het gemeentebestuur een andere termijn heeft aangegeven.

  • 2.

    Bij de aanvraag worden in elk geval de volgende gegevens verstrekt:

    • a.

      een beschrijving van aard en omvang van de activiteiten en de daarmee beoogde doelstellingen;

    • b.

      een begroting van de aan de activiteiten verbonden inkomsten en uitgaven van de aanvrager, voorzien van een toelichting;

    • c.

      indien de aanvrager een privaatrechtelijk rechtspersoon is, haar statuten, tenzij die al bij het gemeentebestuur bekend zijn, en

    • d.

      de laatst opgemaakte jaarrekening als bedoeld in artikel 361 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, dan wel de balans en de staat van baten en lasten en de toelichting daarop of, indien deze bescheiden ontbreken, een verslag over de financiële positie van de aanvrager op het moment van de aanvraag.

  • 3.

    Het gemeentebestuur kan ontheffing verlenen van het bepaalde in het tweede lid, onder c) en d).

  • 4.

    Het gemeentebestuur kan voorschrijven dat een schriftelijke verklaring wordt overgelegd van een accountant als bedoeld in artikel 393 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek omtrent de getrouwheid van de in het tweede lid, onder d) bedoelde bescheiden dan wel een mededeling dat van onjuistheden niet is gebleken.

  • 5.

    Indien voor dezelfde activiteiten tevens subsidie is aangevraagd bij een of meer andere bestuursorganen, doet de aanvrager daarvan mededeling in de aanvraag.

Artikel 2.2

Burgemeester en wethouders zenden de aanvrager zo spoedig mogelijk na ontvangst van de aanvraag van de subsidie een ontvangstbevestiging, waarin de ontvangstdatum is vermeld.

Paragraaf 3 De beslissing op de aanvraag

Artikel 3.1

  • 1.

    Voorafgaande aan de subsidievaststelling wordt een beschikking tot subsidieverlening gegeven.

  • 2.

    Bij bijzondere regeling, bij uitvoeringsregel of bij bijzonder besluit van de gemeenteraad waarbij subsidie wordt verstrekt, kan worden bepaald dat alleen een beschikking tot subsidievaststelling wordt gegeven.

Artikel 3.2

Burgemeester en wethouders beslissen binnen acht weken na ontvangst van de aanvraag; de gemeenteraad beslist binnen zestien weken. De beslissing kan eenmaal voor ten hoogste acht weken worden verdaagd.

Artikel 3.3

Het tijdvak dat wordt vermeld in beschikkingen tot verlening van subsidie in de vorm van een periodieke aanspraak op financiële middelen, bedoeld in artikel 4:32 van de wet, is ten hoogste vier jaar. In bijzondere gevallen kan de gemeenteraad een langer tijdvak vaststellen.

Artikel 3.4

Indien alleen een beschikking tot subsidievaststelling wordt gegeven, is artikel 4:35, eerste lid, (weigeringsgronden) van de wet van overeenkomstige toepassing.

Paragraaf 4 Verplichtingen van de subsidieontvanger

Artikel 4.1

Het gemeentebestuur kan de subsidieontvanger bij de verstrekking van subsidie ook andere verplichtingen dan bedoeld in artikel 4:37 van de wet opleggen die strekken tot verwezenlijking van het doel van de subsidie.

Artikel 4.2

  • 1.

    De subsidieontvanger voert een zodanig ingerichte administratie, dat te allen tijde de voor de vaststelling van de subsidie van belang zijnde rechten en verplichtingen alsmede de betalingen en ontvangsten kunnen worden nagegaan.

  • 2.

    Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op de subsidieontvanger op wie de verplichting van artikel 5.6, eerste lid, rust.

  • 3.

    De subsidieontvanger verleent aan het gemeentebestuur dan wel aan de door dit bestuur aangewezen ambtenaren of deskundigen inzage in alle boeken en bescheiden, indien dit naar het oordeel van het bestuur nodig is voor de beoordeling van de besteding van de verstrekte subsidie.

Artikel 4.3

  • 1.

    De subsidieontvanger is aan de gemeente de in artikel 4:41 van de wet bedoelde vergoeding voor vermogensvorming verschuldigd.

  • 2.

    De hoogte van de vergoeding is het gedeelte van de waarde van het vermogen van de subsidieontvanger, dat evenredig is aan het gedeelte van zijn totale inkomsten dat gedurende de laatste tien jaar de subsidie is geweest. Bij de bepaling van de waarde van de vermogensbestanddelen wordt uitgegaan van hun waarde op het tijdstip waarop de vergoeding verschuldigd wordt, met dien verstande dat bij verlies of beschadiging van goederen wordt uitgegaan van het bedrag dat als schadevergoeding door de subsidieontvanger is ontvangen. De waarde van de onroerende goederen wordt bepaald op basis van hun boekwaarde. De geldmiddelen, waaronder begrepen de banksaldi, worden gewaardeerd op hun nominale waarde.

  • 3.

    De waarde van onroerende goederen wordt vastgesteld door een onafhankelijk deskundige, die daartoe door het gemeentebestuur in overeenstemming met de subsidieontvanger wordt aangewezen. Bij gebreke aan overeenstemming wijst iedere partij een onafhankelijke deskundige aan, welke deskundigen gezamenlijk een derde onafhankelijke deskundige aanwijzen.

  • 4.

    Indien nog geen tien jaren subsidie is verstrekt, wordt de verschuldigde vergoeding berekend op basis van het aantal jaren gedurende welke zij is verstrekt.

Paragraaf 5 De subsidievaststelling - rekening en verantwoording

Artikel 5.1

  • 1.

    De subsidieontvanger dient binnen vier maanden na afloop van de activiteiten of het tijdvak waarvoor subsidie is verleend een aanvraag tot vaststelling van subsidie in, tenzij bij de subsidieverlening een andere termijn is gegeven.

  • 2.

    De aanvraag gaat vergezeld van een financieel verslag en een activiteitenverslag.

  • 3.

    Indien de subsidieontvanger ingevolge wettelijk voorschrift verplicht is tot het opstellen van een jaarrekening als bedoeld in artikel 361 van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek of indien dit bij de subsidieverlening is bepaald, legt hij in plaats van het financieel verslag de jaarrekening over.

Artikel 5.2

Het activiteitenverslag beschrijft de aard en omvang van de activiteiten waarvoor subsidie werd verleend en bevat een vergelijking tussen de nagestreefde en gerealiseerde doelstellingen en een toelichting op de verschillen.

Artikel 5.3

Het gemeentebestuur beslist binnen dertien weken na ontvangst op de aanvraag.

Artikel 5.4

Indien een beschikking tot subsidieverlening is gegeven waarin een bedrag is vermeld waarop de subsidie ten hoogste kan worden vastgesteld, wordt de subsidie vastgesteld op basis van de werkelijke kosten en baten van de activiteiten waarvoor zij is verleend.

Artikel 5.5

  • 1.

    Indien subsidie is verleend voor een bedrag van € 25.000,-- of hoger geeft de subsidieontvanger, onverminderd het bepaalde in artikel 4:78, eerste tot en met vierde lid, van de wet, een accountant als bedoeld in artikel 393, eerste lid, van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek opdracht tot onderzoek van het financieel verslag onderscheidenlijk de jaarrekening, bedoeld in artikel 5.1

  • 2.

    De accountant doet onderzoek naar de getrouwheid van de betreffende bescheiden en geeft de uitslag van zijn onderzoek weer in een schriftelijke verklaring.

  • 3.

    Bij de subsidieverlening kan worden bepaald, dat de in het eerste lid bedoelde opdracht tevens strekt tot onderzoek van de naleving van de aan de subsidie verbonden verplichtingen. In dat geval worden bij de subsidieverlening aanwijzingen gegeven over de reikwijdte en intensiteit van de controle. De accountant geeft de uitslag van zijn onderzoek weer in een schriftelijke verklaring.

  • 4.

    De aanvraag tot vaststelling van de subsidie gaat vergezeld van de in het tweede lid bedoelde verklaring en, indien deze is vereist, de verklaring bedoeld in het derde lid.

  • 5.

    Het gemeentebestuur kan vrijstelling of ontheffing verlenen van het bepaalde in het eerste lid.

Artikel 5.6

  • 1.

    Indien subsidie is vastgesteld zonder dat voorafgaand een beschikking tot subsidieverlening is gegeven, toont de subsidieontvanger binnen vier maanden na afloop van de activiteiten dan wel het tijdvak waarvoor de subsidie is verstrekt, aan, dat de activiteiten hebben plaatsgevonden overeenkomstig de aan de subsidie verbonden verplichtingen. Hierbij legt hij de in artikel 5.1, tweede en derde lid, genoemde stukken over.

  • 2.

    Artikel 5.5, eerste en tweede lid, is van overeenkomstige toepassing.

Paragraaf 6 Intrekking en wijziging

Artikel 6.1

  • 1.

    Onverminderd het bepaalde in artikel 4:48 van de wet, kan het gemeentebestuur de subsidieverlening intrekken of wijzigen indien:

    • a.

      conservatoir beslag is gelegd op het vermogen of een deel van het vermogen van de subsidieontvanger;

    • b.

      de subsidieontvanger surcéance van betaling is verleend;

    • c.

      de subsidieontvanger in staat van faillissement is verklaard.

  • 2.

    Indien subsidie is verleend door de gemeenteraad oefenen burgemeester en wethouders de bevoegdheid van het eerste lid uit.

  • 3.

    Indien de subsidie is vastgesteld door de gemeenteraad zonder dat daaraan voorafgaand een beschikking tot subsidieverlening is gegeven, oefenen burgemeester en wethouders in de in het eerste lid genoemde omstandigheden de bevoegdheid tot intrekking of wijziging uit als bedoeld in artikel 4:49 van de wet.

Paragraaf 7 De betaling

Artikel 7.1

  • 1.

    Tenzij het subsidiebedrag in gedeelten wordt betaald, vindt de betaling plaats binnen zes weken na de subsidievaststelling.

  • 2.

    Indien het subsidiebedrag in gedeelten wordt betaald, vindt betaling plaats in twaalf gelijke termijnen, te voldoen uiterlijk op de laatste dag van elke maand. Wanneer de subsidie mede wordt aangewend ter dekking van door de subsidieontvanger verschuldigde loonkosten, vindt betaling plaats in dertien gelijke termijnen, waarbij in de maand waarin vakantiegeld wordt uitbetaald twee termijnen worden betaald.

  • 3.

    In afwijking van het bepaalde in het tweede lid, kan betaling in vier gelijke termijnen plaatsvinden, te voldoen uiterlijk op de eerste dag van elk kwartaal, te rekenen vanaf de subsidievaststelling.

Artikel 7.2

  • 1.

    Het gemeentebestuur kan voorschotten verlenen op verleende subsidies.

  • 2.

    De voorschotten bedragen ten hoogste 80% van de verleende subsidie. In geval van bijzondere omstandigheden kan het gemeentebestuur tot het volledige bedrag voorschotten verlenen.

Paragraaf 8 Per boekjaar verstrekte subsidies

Artikel 8.1

  • 1.

    Voor per boekjaar verstrekte subsidies aan rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid, niet zijnde krediet- en garantieverleningen, is afdeling 4.2.8 van de wet van toepassing, tenzij het gemeentebestuur anders bepaalt.

  • 2.

    Voor per boekjaar verstrekte subsidies aan rechtspersonen zonder volledige rechtsbevoegdheid, niet zijnde krediet- en garantieverleningen, is afdeling 4.2.8 van de wet zoveel mogelijk van toepassing, tenzij het gemeentebestuur anders bepaalt.

Artikel 8.2

  • 1.

    De aanvraag van een subsidie per boekjaar wordt ingediend voor 1 mei van het jaar dat voorafgaat aan het boekjaar, tenzij het gemeentebestuur een andere termijn heeft bepaald.

  • 2.

    Indien voor het jaar voorafgaand aan het boekjaar reeds subsidie werd verkregen, kan de aanvraag tot en met 31 augustus worden ingediend, als zij in vergelijking met de subsidie voor het voorafgaande jaar niet meer dan een trendmatige wijziging inhoudt in verband met de algemene ontwikkeling van het loon- en prijspeil.

Artikel 8.3

Het gemeentebestuur beslist uiterlijk vier weken voor de aanvang van het boekjaar op de aanvraag van de subsidie. De beslissing kan voor ten hoogste vier weken worden verdaagd.

Artikel 8.4

Subsidie per boekjaar wordt verleend voor ten hoogste vier boekjaren.

Artikel 8.5

  • 1.

    De subsidieontvanger behoeft toestemming van het gemeentebestuur voor het verrichten van de in artikel 4:71, eerste lid, van de wet genoemde handelingen.

  • 2.

    Het gemeentebestuur kan vrijstelling of ontheffing verlenen van het bepaalde in het eerste lid.

Artikel 8.6

De subsidieontvanger vormt een egalisatiereserve als bedoeld in artikel 4:72 van de wet, tenzij het gemeentebestuur vrijstelling of ontheffing van die verplichting heeft verleend.

Artikel 8.7

Artikel 4:76 van de wet is van overeenkomstige toepassing op subsidieontvangers die hun inkomsten in overwegende mate ontlenen aan de subsidie, tenzij bij de subsidieverlening anders is bepaald.

Artikel 8.8

Het gemeentebestuur beslist binnen dertien weken na ontvangst op de aanvraag tot vaststelling van de subsidie.

Paragraaf 9 Krediet- en garantieverleningen

Artikel 9.1

Met betrekking tot krediet- en garantieverleningen kan het gemeentebestuur bepalingen van deze regeling buiten toepassing verklaren, met uitzondering van de bepalingen van paragraaf 1.

Paragraaf 10 Waarderingssubsidies

Artikel 10.1

  • 1.

    Burgemeester en wethouders zijn bevoegd in incidentele gevallen waarderingssubsidie te verstrekken voor niet uit anderen hoofde voor gemeentelijke subsidie in aanmerking komende activiteiten, die waardevol zijn in het kader van het door de gemeente gevoerde beleid.

  • 2.

    De subsidie bedraagt jaarlijks niet meer dan € 5.000 en kan een keer voor ten hoogste vier achtereenvolgende jaren worden verstrekt.

  • 3.

    Burgemeester en wethouders kunnen met betrekking tot waarderingssubsidies afwijken van de bepalingen van deze regeling en daarvan ontheffing verlenen met uitzondering van de bepalingen van paragraaf 1. Zij kunnen bepalen dat alleen een beschikking tot subsidievaststelling wordt gegeven.

Paragraaf 11 Bijzondere en slotbepalingen

Artikel 11.1

Het in artikel 4:24 van de wet bedoelde verslag wordt tenminste eenmaal in de vier jaren door burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad aangeboden en gepubliceerd.

Artikel 11.2

  • 1.

    Indien het gemeentebestuur subsidie verstrekt voor activiteiten waarvoor ook door andere bestuursorganen subsidie wordt verstrekt, kan het gemeentebestuur afwijken van deze regeling en de van toepassing zijnde bijzondere subsidieregelingen en uitvoeringsregels.

  • 2.

    Het eerste lid is alleen van toepassing als afwijking wenselijk is ter afstemming van de op de betrokken subsidies toepasselijke voorschriften, mits daardoor de belangen met het oog waarop de bepalingen waarvan wordt afgeweken zijn gesteld, niet onevenredig worden geschaad.

Artikel 11.3

  • 1.

    Deze regeling wordt aangehaald als: Algemene Subsidieregeling 2008.

  • 2.

    Zij treedt in werking met ingang van 1 januari 2008 en geldt voor de subsidies die nadien zijn verstrekt.

  • 3.

    Bestaande categorale subsidieregelingen komen hiermede te vervallen.

    Aldus besloten door de raad van de gemeente Oude IJsselstreek in zijn openbare vergadering van 17 december 2007.

    De griffier, de voorzitter,

    Drs P.W. Bannink J.P.M. Alberse

Subsidieregeling, uitvoeringsregels subsidie welzijn, cultuur en sport.pdf

Subsidieregeling, toelichting uitvoeringsregels.pdf

Algemene subsidieregeling 2008, beleidsregel Achterhoek bespaart.pdf