Regeling vervallen per 01-01-2020

Regeling bedrijfshulpverlening provincie Overijssel 2019

Geldend van 01-07-2019 t/m 31-12-2019

Intitulé

Regeling bedrijfshulpverlening provincie Overijssel 2019

Besluit van Gedeputeerde Staten van Overijssel van 10 januari 1990 (BPO90/23).

Gewijzigd bij besluit van Gedeputeerde Staten van 26 september 2000 (MI/2000/573).

Gewijzigd bij besluit van Gedeputeerde Staten van 18 november 2008 (2008/0164406) met ingang van 1 januari 2009.

Gewijzigd bij besluit van Gedeputeerde Staten van 11 mei 2015 (2015/0106165) met terugwerkende kracht per 1 januari 2015.

Gewijzigd bij besluit van Gedeputeerde Staten van 28 november 2017 met ingang van 1 januari 2018.

Gewijzigd bij besluit van Gedeputeerde Staten van 17 mei 2019, met ingang van 1 juli 2019. De regeling is van kracht tot en met 31 december 2019. Per 1 januari 2020 zijn de bepalingen onderdeel geworden van het Personeelshandboek.

Artikel 1. Algemene bepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    ambtenaar: de ambtenaar in de zin van artikel 1.1, sub b van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies dan wel de werknemer in de zin van artikel 1.1 sub hh van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling.

  • b.

    de bedrijfshulpverlening: de provinciale taak die als zodanig is aangewezen;

  • c.

    de bedrijfshulpverlener: de ambtenaar die door het bevoegd gezag is aangewezen als bedrijfshulpverlener als bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de Arbeidsomstandighedenwet;

  • d.

    hoofd bedrijfshulpverlening: de ambtenaar die in de staande organisatie eindverantwoordelijk is voor een goed functioneren van de BHV organisatie;

  • e.

    commandant; een bedrijfshulpverlener die als zodanig is aangewezen en die tijdens een operationele inzet de algehele leiding heeft over de in te zetten bedrijfshulpverleners;

  • f.

    bevelvoerder; een bedrijfshulpverlener die als zodanig is aangewezen en die tijdens een operationele inzet in ploegverband leiding te geven aan andere bedrijfshulpverleners.

Het aanwijzen

Artikel 2.

Gedeputeerde Staten kunnen de ambtenaar met diens instemming aanwijzen tot bedrijfshulpverlener. De aangewezen ambtenaar ontvangt een toelage naar artikel 3.3.4 van de CAP 2019.

Artikel 3.

Om aangewezen te kunnen worden als bedrijfshulpverlener dient de functie-omvang van de betreffende ambtenaar minimaal 0,8 fte te omvatten.

Rechten en plichten

Artikel 4.

  • 1. Binnen de bedrijfshulpverlening zijn meerdere functies van toepassing met elk een eigen opleiding. Het betreft de basisopleiding BHV, de bevelvoerdersopleiding en de opleiding Hoofd BHV. De aangewezen bedrijfshulpverlener is verplicht om voorafgaand aan een operationele inzet de voor hem geldende opleiding te volgen.

  • 2. Onder de bedrijfshulpverleningstaken valt ook het in voldoende mate deelnemen aan de voor de bedrijfshulpverleningsfunctie voorgeschreven herhalingscursus of -training.

Artikel 5.

In geval een bedrijfshulpverlener niet kan deelnemen aan oefeningen of herhalingslessen, vanwege een dienstbelang, dan stelt de teamleider of het HE van de bedrijfshulpverlener de coördinator BHV hiervan per mail in kennis.

Artikel 6.

  • 1. De bedrijfshulpverlener is verplicht te voldoen aan een oproep in het kader van de bedrijfshulpverlening. Indien het daarbij gaat om oefeningen of herhalingslessen dan bestaat de verplichting tot deelname tenzij een ander dienstbelang of het persoonlijk belang zich daartegen nadrukkelijk verzet. In dat geval geeft de bedrijfshulpverlener tijdig een bericht van verhindering door.

  • 2. De leiding van het organisatieonderdeel waarin de ambtenaar die tot bedrijfshulpverlener is aangewezen werkzaam is, draagt er zorg voor, dat deze zoveel mogelijk aan zijn of haar plicht bedoeld in het eerste lid kan voldoen.

Artikel 7.

  • 1. De kosten van het volgen en afronden van cursussen in het kader van de bedrijfshulpverlening komen voor rekening van de provincie.

  • 2. Voor zover nodig wordt de ambtenaar die tot bedrijfshulpverlener is aangewezen, toegestaan de cursussen bedoeld in het eerste lid in werktijd te volgen en af te ronden.

Artikel 8.

De bedrijfshulpverlener is verplicht tijdens de vervulling van zijn of haar werkzaamheden in het kader van de bedrijfshulpverlening de door de provincie kosteloos verstrekte uitrusting te dragen.

Artikel 9.

Gedeputeerde Staten sluiten voor de bedrijfshulpverlener een ongevallenverzekering af.

Artikel 10. Einde aanwijzing

De aanwijzing tot bedrijfshulpverlener eindigt:

  • a.

    bij een schriftelijke opzegging door de bedrijfshulpverlener;

  • b.

    door het einde van het dienstverband van de bedrijfshulpverlener bij de provincie;

  • c.

    indien de bedrijfshulpverlener zich naar het oordeel van het Hoofd Bedrijfshulpverlening in de afgelopen periode onvoldoende heeft ingezet of heeft kunnen inzetten voor de bedrijfshulpverlening en dat aan betrokkene is meegedeeld;

  • d.

    indien de bedrijfshulpverlener niet langer in het bezit is van een geldig diploma dat voor de aanwijzing is vereist.

Artikel 11. Slotbepalingen

Gedeputeerde Staten zijn bevoegd om in de gevallen waarin deze regeling niet of naar hun oordeel niet op redelijke wijze voorziet, een besluit naar billijkheid te nemen.

Artikel 12. Citeertitel

De regeling kan worden aangehaald als de ‘Regeling bedrijfshulpverlening provincie Overijssel 2019’ en treedt, na publicatie in het provinciaal blad, per 1 juli 2019 in werking, onder gelijktijdige intrekking van alle voorgaande regelingen, en duurt tot en met 31 december 2019. Per 1 januari 2020 zijn de bepalingen onderdeel van het Personeelshandboek geworden.