Regeling vervallen per 25-01-2024

Uitvoeringsbesluit inzamelmiddel

Geldend van 11-02-2022 t/m 24-01-2024

Intitulé

Uitvoeringsbesluit inzamelmiddel

Uitvoeringsbesluit ex artikel 4 en 10 afvalstoffenverordening 2010.

Artikel I Aanwijzing inzamelmiddel of -voorziening

Het college stelt de volgende inzamelmiddelen of –voorzieningen vast voor een gebruiker van een perceel.

  • 1.

    Alle gebruikers van percelen hebben een inzamelmiddel met een inhoud van 140 of 240 liter voor het ter inzameling aanbieden van groente-, fruit- en tuinafval, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, sub a Afvalstoffenverordening 2010, aan de inzameldienst, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, Afvalstoffenverordening 2010.

  • 2.

    Alle gebruikers van percelen hebben een inzamelmiddel met een inhoud van 240 liter voor het ter inzameling aanbieden van huishoudelijk restafval, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, sub m Afvalstoffenverordening 2010, aan de inzameldienst, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, Afvalstoffenverordening 2010.

  • 3.

    In aanvulling op het eerste en tweede lid geldt dat per huishouden één inzamelmiddel beschikbaar gesteld voor groente-, fruit en tuinafval, één inzamelmiddel voor papier/karton en één inzamelmiddel voor huishoudelijk restafval.

  • 4.

    In bijzondere gevallen zoals bij ziekte of een gezin bestaande uit meer dan zes personen kan het college besluiten af te wijken van het derde lid en kan een extra inzamelmiddel beschikbaar gesteld worden.

  • 5.

    Inzamelmiddelen worden ter inzameling aangeboden op een aanbiedplaats die zich vanaf de erfgrens van het perceel op maximaal 125 meter loopafstand bevindt, tenzij er moverende en in het algemeen belang dienende redenen zijn om van deze maximale loopafstand af te wijken. Het college zal afwijkingen van de maximale loopafstand per situatie beoordelen.

  • 6.

    Het bepaalde in het eerste en tweede lid geldt niet voor percelen die uitsluitend met een trap of lift te bereiken zijn en geen tuin hebben om een inzamelmiddel te plaatsen. Deze percelen maken gebruik van een inzamelvoorziening.

  • 7.

    Inzamelvoorzieningen bevinden zich vanaf de erfgrens van het perceel op maximaal 300 meter afstand, tenzij er moverende en in het algemeen belang dienende reden zijn om van deze maximale afstand af te wijken. Het college zal afwijkingen van de maximale loopafstandstand per situatie beoordelen.

  • 8.

    Ter aanvulling op het zesde lid wordt gesteld dat ondergrondse inzamelvoorzieningen voor genoemd huishoudelijk restafval afgesloten zijn met een elektronisch slot. Alleen diegenen waarvan het perceel aan de ondergrondse inzamelvoorziening is toegewezen, ontvangt een toegangspas en mag de inzamelvoorziening gebruiken.

  • 9.

    Alle gebruikers van percelen bieden verpakkingsglas, oud papier en karton en textiel, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, sub c, d en f Afvalstoffenverordening 2010, ter inzameling aan in, niet afgesloten, inzamelvoorzieningen.

  • 10.

    Alle gebruikers van percelen bieden kunststofverpakkingen, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, sub e Afvalstoffenverordening 2010, ter inzameling aan in plastic zakken.

  • 11.

    De onder het eerste, tweede, zesde, negende en tiende lid genoemde voorzieningen worden door de gemeente Papendrecht, gratis ter beschikking gesteld.

  • 12.

    Inzamelmiddelen die door de gemeente worden verstrekt, blijven eigendom van de gemeente.

  • 13.

    Inzamelvoorzieningen worden door de gemeente geplaatst en zijn eigendom van de gemeente.

  • 14.

    De categorieën huishoudelijke afvalstoffen, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, sub b, h, i, k, n, o, p, q, r, s en t Afvalstoffenverordening 2010, dienen gebruikers van percelen zelf ter inzameling naar het afvalbrengstation aan de Willem Dreeslaan in Papendrecht te brengen. Dit betreft de huishoudelijke afvalstoffen klein chemisch afval, bouw- en sloopafval, verduurzaamd hout, asbest en asbesthoudend afval, tapijten, drukhouders, autobanden, puin, metaal, olie en vetten en gips. Medicijnen en injectienaalden kunnen bij apotheken worden ingeleverd.

  • 15.

    In aanvulling op het veertiende lid geldt dat het, naast de inzameling bij en nabij percelen, ook toegestaan is de huishoudelijke afvalstoffen c, d, e, f, g, j en l, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, Afvalstoffenverordening 2010, ter inzameling op het afvalbrengstation aan te bieden. Dit betreft huishoudelijke afvalstoffen verpakkingsglas, oud papier en karton, kunststof verpakkingen, textiel, elektrische en elektronische apparatuur, grof tuinafval en grof huishoudelijk afval.

Artikel II Regels omtrent het gebruik van een gemeentewege verstrekt inzamelmiddel

  • 1. Bij diefstal van een inzamelmiddel kan na overhandiging van een aangiftebewijs van de politie gratis een nieuw inzamelmiddel bij inzameldienst, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, Afvalstoffenverordening 2010, verkregen worden.

  • 2. Beschadigde inzamelmiddelen worden bij aantoonbare schade door eigen schuld van de gebruiker alleen tegen betaling vervangen. De kosten voor deze vervanging worden vastgesteld door de het college op basis van de kostprijs van het inzamelmiddel.

  • 3. Het is verboden hete vloeistoffen in de inzamelmiddelen te deponeren.

  • 4. Het is verboden wijzigingen aan de inzamelmiddelen aan te brengen of de inzamelmiddelen anderszins te veranderen waardoor het legen van deze voorzieningen niet meer op de door de inzameldienst, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, Afvalstoffenverordening 2010, toegepaste methode mogelijk is.

  • 5. Het is anderen dan de gemeente Papendrecht niet toegestaan het uiterlijk van de inzamelvoorzieningen en

    van de inzamellocatie te wijzigen door bijvoorbeeld het aanbrengen van plakwerk of graffiti dan wel door het

    aanbrengen van beplanting rondom de voorziening.

Artikel III Regels omtrent de plaats en wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen moeten worden aangeboden

  • 1. Inzamelmiddelen dienen met gesloten deksel, met de handgrepen naar de openbare weg (rijweg) op de aangegeven aanbiedplaats aangeboden te worden.

  • 2. Het gewicht van een inzamelmiddel mag niet meer zijn dan 50 kilo.

  • 3. Na het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen in inzamelvoorzieningen dient de klep van de inwerpopening gesloten te worden.

  • 4. De regels voor het gebruik van de ondergrondse inzamelvoorzieningen voor huishoudelijk restafval staan vermeld op de handleiding die de inzameldienst, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, Afvalstoffenverordening 2010, verstrekt bij uitgifte van de toegangspas. Deze handleiding is ook verkrijgbaar via de klantenservice en de internetsite van genoemde inzameldienst.

  • 5. Het is verboden afval naast inzamelmiddelen of -voorzieningen te plaatsen.

  • 6. Wanneer inzamelmiddelen vol zijn, dient het afval bewaard te worden totdat de voorziening geleegd is.

  • 7. Wanneer inzamelvoorzieningen vol zijn, dient het afval bewaard te worden totdat de voorziening geleegd is danwel kan gebruik gemaakt worden van de eerst volgende inzamelvoorziening voor de betreffende afvalstroom.

  • 8. Inpandige inzamelvoorzieningen worden door de inzameldienst, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, Afvalstoffenverordening 2010, uit de inpandige ruimte gehaald. Hiertoe beschikt de inzameldienst over een universele sleutel. De inzamelvoorzieningen moeten bereikbaar zijn voor de medewerkers van de inzameldienst, dit betekent dat de inpandige ruimtes alleen gebruikt mogen worden voor het aanbieden van afval in de inzamelvoorzieningen.

  • 9. Kunststofverpakkingen, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, sub e Afvalstoffenverordening 2010, die ter inzameling aangeboden worden in plastic zakken dienen op de aangegeven aanbiedplaats ter inzameling aangeboden te worden.

  • 10. Grof huishoudelijk afval, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, sub I Afvalstoffenverordening 2010, dient op de met de inzameldienst, als bedoeld in artikel 2, eerste lid Afvalstoffenverordening 2010, afgesproken plek aangeboden te worden. De afspraak met de inzameldienst dient digitaal (via de website inzameldienst) te worden gemaakt. Dit afval moet zoveel mogelijk in één of meer bundels samengedrukt en –gebonden worden aangeboden waarbij de bundel niet meer langer mag zijn dan 1,5 meter, niet breder dan 0,5 meter, geen grotere inhoud hebben dan 1 m3 en niet zwaarder wegen dan 50 kilo, behoudens meubilair (tafels, banken, kasten, bedden). Voor het ophalen van grof huishoudelijk afval is het betalen van een vergoeding per keer verplicht.

  • 11. Grof tuinafval, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, sub j Afvalstoffenverordening 2010, dient op de met de inzameldienst, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, Afvalstoffenverordening 2010, afgesproken plek aangeboden te worden. Dit afval moet zoveel mogelijk gebundeld worden aangeboden. De maximale lengte van grof tuinafval bedraagt 1,5 meter, geen grotere inhoud hebben dan 1 m3 en niet zwaarder dan 15 kilo.

  • 12. Elektronisch en elektronische apparatuur, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, sub g Afvalstoffenverordening 2010, dient op de met de inzameldienst, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, Afvalstoffenverordening 2010, afgesproken plek aangeboden te worden. Wit- en bruingoed, van koel- en vriesapparatuur mogen de leidingen van het koelsysteem niet worden beschadigd en mag de koelvloeistof niet tevoren worden afgetapt. De apparatuur dient leeg en schoon te worden aangeboden.

  • 13. Bij het ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen op het afvalbrengstation geldt dat gebruikers van percelen zich moeten legitimeren aan de hand van een rijbewijs of en ander geldig legitimatiebewijs en woonachtig in de gemeente Papendrecht moeten zijn.

  • 14. De huishoudelijke afvalstoffen die ter inzameling op het afvalbrengstation worden aangeboden, dienen door gebruikers van percelen zelf gescheiden in de daarvoor bestemde voorzieningen te worden gedeponeerd.

  • 15. Per keer mag op het afvalbrengstation maximaal één kubieke meter bouw- en sloopafval en puin, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, sub h en q Afvalstoffenverordening 2010, worden aangeboden.

  • 16. Autobanden, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, sub p Afvalstoffenverordening 2010, mogen gratis ter inzameling worden aangeboden op het afvalbrengstation.

  • 17. Asbest en asbesthoudend afval, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, sub k Afvalstoffenverordening 2010, dient bij het ter inzameling aanbieden op het afvalbrengstation verpakt te zijn in doorzichtig plastic. Deze asbestverpakking wordt gratis verstrekt bij het afvalbrengstation.

  • 18. Vloeibare onderdelen van de afvalstof klein chemisch afval, als bedoeld in artikel 3, eerste lid, sub b Afvalstoffenverordening 2010 moeten bij het ter inzameling aanbieden op het afvalbrengstation verpakt zijn in de originele verpakking dan wel in een gesloten verpakking voorzien van een stikker met daarop de ingesloten afvalstof vermeld.

Artikel IV Categorieën huishoudelijke afvalstoffen die zonder inzamelmiddel ter inzameling kunnen worden aangeboden

Van de afvalstoffen die bij elk perceel worden ingezameld, mogen de categorieën huishoudelijke afvalstoffen, als bedoeld in artikel 3 lid 1 sub g, j en l Afvalstoffenverordening 2010 zonder inzamelmiddel ter inzameling aangeboden worden. Dit betreft de afvalstoffen elektrische en elektronische apparatuur, grof tuinafval en grof huishoudelijk afval.

Artikel V Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2010.

Artikel VI Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Uitvoeringsbesluit inzamelmiddel.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 6 april 2010.

Gewijzigd in de vergadering van 4 oktober 2011.

De secretaris

R.G. Beek

De burgemeester

C.J.M. de Bruin