Regeling vervallen per 01-09-2010

Veiligheidsbril, procedure vergoeding

Geldend van 08-01-2013 t/m 31-08-2010

Veiligheidsbril, procedure vergoeding

Procedure vergoeding veiligheidsbril

Deze procedure is van toepassing op de ambtenaar*, zoals bedoeld in artikel 1:1 Arbeidsvoorwaardenregeling Hilversum (ARH), die bij het verrichten van zijn arbeid gebruik dient te maken van een veiligheidsbril. Een veiligheidsbril is een bril die de ogen beschermt tegen afspattende en/of rondvliegende deeltjes van bepaalde materialen. De leidinggevende bepaalt, op basis van de Risico Inventarisatie & Evaluatie, welke ambtenaren gebruik dienen te maken van een veiligheidsbril. Daarnaast kan de leidinggevende advies vragen aan de preventiemedewerker of de verzuimadviseur.

De leidinggevende is verplicht om de veiligheidsbril ter beschikking te stellen en de ambtenaar op de hoogte te stellen van het doel van de veiligheidsbril en de wijze waarop de ambtenaar de veiligheidsbril dient te gebruiken. De leidinggevende dient toe te zien op het juiste gebruik van de veiligheidsbril. De ambtenaar is verplicht om de aangeboden veiligheidsbril te dragen.

Veiligheidsbrillen worden geleverd met vaste transparante zijkapjes. Aan ambtenaren die geen bril dragen wordt een standaard veiligheidsbril verstrekt. Aan ambtenaren die een bril dragen, wordt een veiligheidsbril op sterkte verstrekt. De ambtenaar tekent voor ontvangst van de veiligheidsbril.

Bij de RAV worden geen veiligheidsbrillen aan individuele medewerkers verstrekt. In de dienstauto’s zijn uniforme veiligheidsbrillen aanwezig die over een normale bril gedragen kunnen worden.

Het gewest Gooi en Vechtstreek heeft voor de aanschaf van de veiligheidsbril op sterkte een contract afgesloten met Intersafe Groeneveld. Intersafe Groeneveld is deskundige op het gebied van veiligheidsbrillen en verzorgt de fabricage van de bril. Dit contract waarborgt dat alleen een veiligheidsbril op sterkte wordt voorgeschreven als het noodzakelijk is. Het aanmeten van de bril en het kiezen van het montuur geschiedt bij een opticien die aangesloten is bij Intersafe Groeneveld.

Aan ambtenaren die geen bril dragen wordt een standaard veiligheidsbril verstrekt door de leidinggevende. De leidinggevende is verantwoordelijk voor het bestellen van de veiligheidsbril. Over de noodzaak van het aanschaffen van een veiligheidsbril kan de leidinggevende advies vragen aan de preventiemedewerker of de verzuimadviseur.

  • 1

    Als de leidinggevende van mening is dat de brildragende ambtenaar in verband met zijn werkzaamheden genoodzaakt is een veiligheidsbril op sterkte aan te schaffen, geeft hij de ambtenaar de opdracht om een afspraak te maken bij een opticien die aangesloten is bij Intersafe Groeneveld. De leidinggevende kan dit schriftelijk bevestigen middels een opdrachtformulier of een brief aan de medewerker. Over de noodzaak van het aanschaffen van een veiligheidsbril kan de leidinggevende advies vragen aan de preventiemedewerker of de verzuimadviseur.

  • 2

    Via de website www.groeneveld-intersafe.nl (ga naar ‘over intersafe’ en dan naar ‘servicepunten’) zijn de opticiens te vinden waar de ambtenaar terecht kan. De opticien meet het gezichtsvermogen op en meet de veiligheidsbril aan. De keuze van het type glazen wordt bepaald door de opticien.

  • 3

    De veiligheidsbril op sterkte wordt in de regel eens per 3 jaar verstrekt. Als er sprake is van een tussentijdse wijziging van de sterkte van de glazen op medisch advies, dan kan ook binnen de periode van 3 jaar een aangepaste bril worden verstrekt. Hiervoor dient dezelfde procedure gevolgd te worden als bij de verstrekking van de eerste veiligheidsbril.

  • 4

    Het montuur komt uit de collectie van Intersafe Groeneveld.

  • 5

    Het gewest vergoedt de kosten van de veiligheidsbril op sterkte. De kosten komen ten laste van de dienst waar de ambtenaar is aangesteld.

  • 6

    De kosten voor normale, algemene oogcorrectie middelen worden niet vergoed.

  • 7

    De factuur voor de veiligheidsbril wordt rechtstreeks ingediend bij het gewest. De leidinggevende accordeert de factuur voor betaling.

Vastgesteld door het DB d.d. 24 augustus 2010 Instemming COR d.d. 8 juli 2010 Deze regeling treedt in werking op 1 september 2010

Ondertekening


Noot
*

De leidinggevende bepaalt of een veiligheidsbril (op sterkte) wordt verstrekt aan uitzendkrachten, gedetacheerden, stagiaires en vrijwilligers. Afspraken hierover kunnen vermeld worden in het contract met de uitlener (in geval van uitzendkrachten en gedetacheerden) of de onderwijsinstelling (in geval van stagiaires).