Regeling vervallen per 01-04-2012

Re-integratieverordening WWB, WIJ, IOAW en IOAZ 2011.

Geldend van 01-04-2011 t/m 31-03-2012

Intitulé

Re-integratieverordening WWB, WIJ, IOAW en IOAZ 2011.

De raad van de gemeente Reimerswaal;

 

Gezien het advies van de Opinieraad en de Cliëntenraad WWB Kapelle/ Reimerswaal;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Reimerswaal, nummer 11.006962;

Gelet op de artikelen 147 lid 1 van de gemeentewet, 7, 8 lid 1 onder a en 10 Wet werk en bijstand (WWB) 11 en 12 lid 1 onder a Wet investeren in jongeren (WIJ), 34, 35 lid 1 onder a en 36 Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), 34, 35 lid 1 onder a en 36 Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ);

overwegende dat het noodzakelijk is bij verordening regels te stellen

Besluit :

 

 

vast te stellen de volgende “Re-integratieverordening WWB, WIJ, IOAW en IOAZ van de gemeente Reimerswaal”

 

en

 

in te trekken per 1 april 2011 de volgende verordeningen:

- Reïntegratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Reimerswaal, (2004)

- Verordening werkleeraanbod Wet investeren in jongeren gemeente Reimerswaal (1 juli 2010)

 

Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze verordening wordt verstaan onder:

1 WWB : Wet werk en bijstand;

2 WIJ : Wet investeren in jongeren;

3 IOAW : Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers;

4 IOAZ : Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ);

5 Wet SUWI: Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

6 Awb : Algemene wet bestuursrecht;

7 Anw: Algemene nabestaandenwet;

8 uitkeringsgerechtigden: personen met een uitkering ingevolge de WWB, IOAW, IOAZ of Anw of een werkleeraanbod ingevolge de WIJ;

9 Nugger: niet- uitkeringsgerechtigde zoals in artikel 6 lid 1 a WWB;

10 algemeen geaccepteerde arbeid: alle arbeid, niet zijnde arbeid in het kader van de Wet sociale werkvoorziening, die algemeen maatschappelijk aanvaard is en niet indruist tegen de openbare orde of goede zeden;

11 startkwalificatie: een diploma van een opleiding als bedoeld in artikel 7.2.2, eerste lid, onderdelen b tot en met e, van de Wet educatie en beroepsonderwijs of een diploma hoger algemeen voortgezet onderwijs of voorbereidend wetenschappelijk onderwijs als bedoeld in

artikel 7 en 8 van de Wet op het voortgezet onderwijs;

12 college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Reimerswaal;

13 alle overige begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de WWB, WIJ, IOAW, IOAZ, Anw en Awb.

Hoofdstuk 2 Beleid en financiën

Artikel 2 Opdracht college

  • 1 Het college biedt aan uitkeringsgerechtigden en nuggers ondersteuning bij de arbeidsinschakeling en voor zover het college dat noodzakelijk acht, een voorziening gericht op die arbeidsinschakeling aan. Artikel 40 lid 1 WWB is van overeenkomstige toepassing.

  • 2 Het college zorgt voor een voldoende gevarieerd aanbod van re-integratie instrumenten. Het college houdt daarbij rekening met de aard en omvang van door het college te bepalen doelgroepen en de instrumenten die het meest geschikt zijn voor de leden van de doelgroep.

  • 3 Het college kan bij het bepalen van het aanbod aan re-integratie instrumenten prioriteiten stellen in verband met de financiële mogelijkheden en met maatschappelijke, economische en conjuncturele ontwikkelingen.

  • 4 Bij de keuze van de mogelijkheden van ondersteuning en het aanbieden van voorzieningen wordt door het college na overleg met de cliënten een afweging gemaakt, waarbij gekeken wordt of de ondersteuning of de voorziening, gelet op de mogelijkheden en capaciteiten van de cliënt het meest doelmatig is met het oog op duurzame inschakeling in de arbeid.

  • 5 Het college bevordert de beschikbaarheid van voorzieningen voor de opvang van kinderen jonger dan 12 jaar voor leden van de doelgroep, voor zover die opvang nodig is voor het volgen van een traject zoals bedoeld in lid 1.

Artikel 3 Aanspraak op ondersteuning

  • 1 Uitkeringsgerechtigden en nuggers hebben aanspraak op ondersteuning bij arbeidsinschakeling en op de naar het oordeel van het college noodzakelijke geachte voorziening gericht op arbeidsinschakeling.

  • 2 Een voorziening als bedoeld in het eerste lid wordt alleen door de gemeente gefinancierd als het totale gezinsinkomen van de Anw-er of nugger niet meer bedraagt dan 150% van het bruto wettelijk minimumloon

  • 3 Het college doet een aanbod dat past binnen de criteria die gesteld zijn in deze verordening.

Artikel 4 Verplichtingen van de cliënt

  • 1 Uitkeringsgerechtigden en nuggers zijn verplicht naar vermogen algemeen geaccepteerde arbeid te verkrijgen en deze te aanvaarden.

  • 2 Uitkeringsgerechtigden en nuggers aan wie door het college een voorziening wordt aangeboden, zijn verplicht hiervan gebruik te maken.

  • 3 Uitkeringsgerechtigden en nuggers kunnen aanspraak maken op ondersteuning bij arbeidsinschakeling ten behoeve van het realiseren van de, naar het oordeel van het college, kortste weg naar duurzame arbeid. Het college bepaalt hoe deze aanspraak wordt ingevuld.

  • 4 Uitkeringsgerechtigden en nuggers aan wie een keuring, bijvoorbeeld een medisch, psychisch of arbeidskundig onderzoek, wordt aangeboden, is verplicht gebruik te maken van deze voorziening; 

  • 5 De persoon die gebruik maakt van een door het college aangeboden re-integratie voorziening is verplicht datgene na te laten dat de realisatie van het doel van de voorziening belemmert;

  • 6 Het niet, onjuist of onvolledig verstrekken van relevante informatie door degenen die gebruik maakt van een re-integratie voorziening, kan tot het weigeren, intrekken of beëindigen van de-ze voorziening leiden;

Artikel 5 Budget- en subsidieplafonds

  • 1 Het college kan een of meer subsidie- of budgetplafonds vaststellen voor de verschillende voorzieningen;

  • 2 Het college kan een plafond instellen voor het aantal personen dat in aanmerking komt voor een specifieke voorziening.

Hoofdstuk 3 Voorzieningen

Artikel 6 Voorzieningen

Het college kan uitkeringsgerechtigden en nuggers een van de volgende voorzieningen aanbieden:

a ondersteuning bij een beroep op maatschappelijke opvang of medische zorg;

b ondersteuning bij maatschappelijke participatie;

c arbeidsactivering en -toeleiding;

d sociale activering;

e stages bij bedrijven of instellingen;

f opleidingen die de toegang tot de arbeidsmarkt bevorderen;

g loonkostensubsidies;

h nazorg bij arbeidsinschakeling;

i voorbereidingstrajecten voor zelfstandige arbeid;

j diagnose-instrumenten;

k ondersteunende instrumenten, waaronder kinderopvang, schuldhulpverlening, onderzoeken door deskundigen en taal- en beroepsgerichte scholing;

l inburgeringstraject in het kader van de Wet Inburgering;

m werken met behoud van uitkering.

Artikel 7 Inzet van voorzieningen

  • 1 Bij de inzet van voorzieningen kiest het college voor voorzieningen die beschikbaar, adequaat en toereikend zijn voor het doel dat wordt beoogd. 

  • 2 Het doel van de inzet van voorzieningen is het bevorderen van duurzame arbeidsparticipatie van uitkeringsgerechtigden en nuggers door het opdoen van werkervaring, het aanleren van vaardigheden en kennis, het opdoen van werkritme, maatschappelijke participatie dan wel op andere wijze vergroten van persoonlijke en maatschappelijke zelfredzaamheid.

  • 3 Het college vult de voorziening bedoeld in het eerste lid, voor de deelnemer die niet beschikt over een startkwalificatie, in met scholing of opleiding die de toegang tot de arbeidsmarkt bevordert, tenzij naar het oordeel van het college een dergelijke scholing of opleiding de krachten of bekwaamheden van de jongere te boven gaat of onvoldoende bijdraagt aan vergroting van de kans op arbeidsinschakeling van de jongere.

Artikel 8 Subsidies

  • 1 Het college kan subsidie verlenen aan werkgevers die met een uitkeringsgerechtigde of nugger een arbeidsovereenkomst sluiten, als tegemoetkoming in de loonkosten en in de kosten van voorbereiding op een beoogd dienstverband met de uitkeringsgerechtigde of nugger.

  • 2 Het college kan nadere regels stellen over de duur van de subsidie, de hoogte, en de verplichtingen die aan de subsidie worden verbonden.

  • 3 Het college kan een subsidieplafond vaststellen.

Artikel 9 Vergoedingen

Het college kan de uitkeringsgerechtigde of nugger:

- voorzieningen in natura of

- een financiële vergoeding verstrekken voor gemaakte of te maken noodzakelijke kosten, voor te gebruiken voorzieningen

om belemmeringen voor de uitvoering en afronding van een werkleeraanbod weg te nemen.

Artikel 10 Terugvordering van kosten van re-integratie

  • 1 Indien het college een werkleeraanbod heeft herzien of ingetrokken op grond van artikel 21 onder b WIJ, kan het college de gemaakte kosten van voorzieningen en/of ondersteuning verbonden aan dit werkleeraanbod terugvorderen.

  • 2 Indien het college een aangeboden voorziening of ondersteuning van een uitkeringsgerechtigde of nugger voortijdig herziet of intrekt omdat de deelnemer de hieraan verbonden verplichtingen verwijtbaar niet nakomt, kan het college de gemaakte kosten van de voorzieningen of ondersteuning terugvorderen.

  • 3 De terugvordering als bedoeld in lid 1 geschiedt op basis van artikel 4:57 lid 1 Awb. Het college maakt het besluit tot terugvordering bekend met een voor bezwaar en beroep vatbare beschikking;

  • 4 Invordering van het terug te vorderen bedrag geschiedt op basis van artikelen 4:57 lid 2 Awb en Titel 4.4 met afdeling 4.4.4 Awb.

Hoofdstuk 4 Slotbepalingen

Artikel 11 Hardheidsclausule

  • 1 Het college kan in bijzondere omstandigheden afwijken van het bepaalde in deze verordening. 

  • 2 In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college.

Artikel 12 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 april 2011.

Artikel 13 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als: Re-integratieverordening WWB, WIJ, IOAW en IOAZ 2011.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Reimerswaal in zijn openbare vergadering d.d. 22 maart 2011.
 
 
De griffier,
T. Jansen
 
De voorzitter,
A.J. Huisman