Regeling vervallen per 03-01-2012

Beleidsregels collecteren, venten en standplaatsen

Geldend van 17-05-1997 t/m 02-01-2012

Intitulé

Beleidsregels collecteren, venten en standplaatsen

In november 1996 is ten behoeve van de uitvoering van vergunningen op grond van de artikelen 5.2.1 tot en met 5.2.3 Algemene Plaatselijke Verordening door de gemeente Reusel en Hooge en Lage Mierde een inventarisatie gemaakt. Nu de herindeling heeft plaatsgevonden kan voor de nieuwe gemeente een beleid worden vastgesteld. Bij verzoeken om vergunning die vallen onder Afdeling 2: Collecteren, venten en standplaatsen wordt als volgt gehandeld:

Artikel 5.2.1 Inzameling van geld of goed.

Voor de verlening van collectevergunningen wordt het collecterooster van het Centraal Bureau Fondsenwerving gevolgd. Blijkens de jurisprudentie zijn de gemeentebesturen in beginsel gebonden aan dit rooster. Aan instellingen die al jaren achtereen collecteren kan, voor de periode die aan hen volgens het rooster is toegewezen, een doorlopende vergunning worden verleend. Plaatselijke instellingen mogen alleen in de vrije perioden collecteren. Een collecte mag geschieden op: maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Op zondag mag niet worden gecollecteerd. Een verleende vergunning geldt voor de gehele gemeente. Er kan vergunning worden verleend voor het houden van een huis-aan-huis collecte en/of voor een straatcollecte. Aan een vergunning wordt de voorwaarde verbonden dat de collectanten zich kunnen legitimeren middels een legitimatiebewijs dat door de vergunninghouder aan hen is verstrekt. Men dient te collecteren met deugdelijk afgesloten bussen. In de gemeente Hooge en Lage Mierde mocht niet worden gecollecteerd met behulp van intekenlijsten omdat men van mening was dat hierdoor burgers min of meer tegen hun wil kunnen worden gedwongen meer te geven dan zij eigenlijk van plan waren.

De tekst van de A.P.V. luidt echter: het is verboden zonder vergunning van burgemeester en wethouders een openbare inzameling van geld of goederen te houden of daartoe een intekenlijst aan te bieden. Wanneer een collectevergunning wordt verleend, mag daaraan daarom niet de voorwaarde worden verbonden dat geen intekenlijst mag worden gebruikt.

Ook het houden van een steunkaartenactie valt onder dit artikel. Hiervoor wordt derhalve ook alleen vergunning verleend in een periode dat geen collecte wordt gehouden. Een steunkaartenactie mag worden gehouden op: maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Op zondag mag geen steunkaartenactie worden gehouden. Een verleende vergunning geldt voor de gehele gemeente.

Voor het houden van een kledinginzamelingsactie komen jaarlijks ongeveer dertig aanvragen binnen. Ter voorkoming van een overbelasting van de inzamelingsmarkt dient een selectie te worden gemaakt. Rekening houdend met het milieu-aspect, worden vijf vergunningen verleend voor het inzamelen van kleding. Een inzameling mag worden gehouden op twee aaneengesloten dagen, van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Op zondag mag geen kledinginzamelingsactie worden gehouden. Een verleende vergunning geldt voor de gehele gemeente.

Aan de Stichting Vrijwilligerswerk in Reusel is in 1993 een doorlopende vergunning verleend voor het houden van een kledinginzamelingsactie in de maand oktober. Wij stellen voor deze Stichting in de nieuwe gemeente ook een doorlopende vergunning te verlenen. Bij de verlening van de overige vergunningen wordt rekening gehouden met de beoordeling van de instellingen door het Centraal Bureau Fondsenwerving en de hoeveelheden die door de instellingen in de afgelopen jaren zijn opgehaald. Wij stellen voor de grootste inzamelaar, het Leger des Heils, elk jaar een vergunning te verlenen. Twee vergunningen kunnen bij toerbeurt worden verleend aan de volgende instellingen: de Stichting Kleding Inzameling Charitatieve Instellingen, Aktie ’68, Salvatoriaanse Hulpactie, SOS, Samen Strijden Tegen Reuma, Kovamo, Pandilla en Kinderleed. Voor één vergunning komen de kleine kledinginzamelaars bij toerbeurt in aanmerking.

Artikel 5.2.2 Venten e.d.

Artikel 5.2.2 APV gaat uit van een algeheel verbod op het venten, behoudens indien met een vergunning van burgemeester en wethouders wordt gehandeld. Onder het venten met goederen wordt verstaan: de uitoefening van kleinhandel, waarbij de goederen aan willekeurige voorbijgangers worden aangeboden, dan wel het huis-aan-huis aanbieden van goederen. De venter moet, wanneer hij zijn waren aanbiedt, dit voortdurend vanaf een andere plaats doen.

In gemeentelijke beleidsregels kunnen burgemeester en wethouders aangeven hoeveel vergunningen verstrekt zullen worden. Beperking van het aantal te verstrekken vergunningen in het belang van de openbare orde en verkeersveiligheid is toegestaan. Het beperken van het aantal af te geven vergunningen om de gevestigde winkeliers tegen concurrentie van venters te vrijwaren is niet toegestaan. Regulering van de concurrentieverhoudingen wordt niet tot de huishoudelijke belangen van de gemeente gerekend.

In het belang van de openbare orde wordt geen vergunning verleend voor het venten met drank in het centrum van Reusel.

In het belang van het voorkomen van overlast en in het belang van de verkeersvrijheid of –veiligheid worden maximaal twee ventvergunningen in dezelfde branche, die gelden voor het gehele jaar, verleend. Met deze vergunningen mag op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur worden gevent en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Alleen ijsventvergunningen gelden ook op zondagen van 10.00 tot 17.00 uur. Verleende ventvergunningen gelden voor de gehele gemeente.

Binnen een straal van 100 meter van schoolgebouwen, bejaardenoorden en kerkgebouwen waarin een dienst plaatsvindt, mag geen gebruik worden gemaakt van een belsignaal om de komst van de verkoopwagen aan te kondigen. Het is verboden langer dan maximaal vijf minuten op een en dezelfde plaats goederen te koop aan te bieden, als gebruikelijk vanaf een standplaats.

Incidentele ventvergunningen voor acties door verenigingen of scholen worden in principe alleen verleend in perioden waarin geen collectevergunning is verleend. Er mag worden gevent: op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Er wordt geen incidentele vergunning verleend voor het venten op zondag. Een vergunning geldt voor de gehele gemeente.

Artikel 5.2.3 Standplaatsen: uitstallingen op de weg.

Op grond van het gestelde in artikel 5.2.3. APV is het aanbieden van goederen vanaf een vaste plaats in de openbare ruimte slechts toegestaan met een vergunning van burgemeester en wethouders. Het aantal en de aard van de in te nemen standplaatsen kan worden gestuurd door middel van een standplaatsenbeleid. Hierin kan slechts regulerend worden opgetreden met betrekking tot de handhaving van de openbare orde en veiligheid. Daarnaast heeft de rechter (Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State) meerdere malen uitgesproken dat het reguleren van concurrentieverhoudingen in een gemeente nooit een taak kan zijn of mag worden van de gemeente. Hierop maakt de rechter twee uitzonderingen:

  • 1.

    Winkeliers in een nieuw opgezet winkelcentrum dienen gedurende een aanloopfase te worden beschermd tegen concurrentie door standplaatshouders.

  • 2.

    Indien in een gemeente nog slechts één winkel binnen een bepaalde branche is gevestigd die door de concurrentie van een standplaatshouder ten onder dreigt te gaan, mag deze worden beschermd tegen een standplaatshouder in deze branche.

Wij stellen voor deze rechterlijke uitspraken over te nemen in het beleid ter zake van de verlening van standplaatsvergunningen.

Standplaatsen waar goederen te koop worden aangeboden hebben in de praktijk een verkeers-aantrekkend karakter. Parkerende en geparkeerde auto’s kunnen overlast in de omgeving veroorzaken. In het belang van de openbare orde, het voorkomen of beperken van overlast, de verkeersvrijheid of –veiligheid worden in principe alleen vaste standplaatsvergunningen verleend voor de volgende locaties:

  • a.

    Hooge Mierde : Myrthaplein en vijfsprong Poppelsedijk / Prins Hendriklaan

  • b.

    Hulsel : nabij de kerk

  • c.

    Lage Mierde : Dorpsplein

  • d.

    Reusel : Markt

In het belang van de verkeersvrijheid of –veiligheid wordt op twee van deze locaties aan maximaal één persoon per dag(deel) een vaste standplaatsvergunning verleend: de vijfsprong Poppelsedijk / Prins Hendriklaan in Hooge Mierde en de Markt in Reusel. Op de Markt wordt slechts aan één persoon per dag(deel) een standplaatsvergunning voor het gehele jaar verleend omdat er anders onvoldoende parkeergelegenheid overblijft in het centrum. In het belang van de openbare orde wordt geen vergunning verleend voor het innemen van een standplaats voor de verkoop van etenswaren en drank in het centrum van Reusel.

Een standplaatsvergunning kan worden geweigerd vanwege de strijd met een geldend bestemmingsplan. In de vigerende bestemmingsplannen voor bovenstaande locaties in Hooge Mierde, Hulsel en Lage Mierde is in de omschrijving van de bestemming plein of verkeersdoeleinden uitdrukkelijk uitgesloten dat standplaats voor enige tak van handel of bedrijf mag worden ingenomen. Op basis van het overgangsrecht mogen de thans ingenomen standplaatsen worden gehandhaafd. Bij herziening van de bestemmingsplannen zal worden overwogen de bestemming voor enige locaties te wijzigen.

Een standplaatsvergunning mag worden ingenomen op de navolgende tijden:

  • -

    maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur

  • -

    zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur

  • -

    zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

  • -

    vijfsprong Poppelsedijk/ Prins Hendriklaan van 10.00 – 21.00 uur

Een standplaatsvergunning voor een zondag wordt alleen verleend ten behoeve van de verkoop van etenswaren en frisdrank.

Ondertekening

Bovengenoemde beleidsregels terzake de verlening van vergunningen ingevolge de artikelen 5.2.1 (inzameling van geld of goed), 5.2.2 (venten e.d.) en 5.2.3 (standplaatsen: uitstallingen op de weg) van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Reusel-De Mierden zijn vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders op 22 april 1997.