Regeling vervallen per 20-04-2017

Uitvoeringsregels voor de Pilot algemene voorziening huishoudelijke hulp toelage 2015 en 2016

Geldend van 14-03-2015 t/m 19-04-2017 met terugwerkende kracht vanaf 01-03-2015

Intitulé

Uitvoeringsregels voor de Pilot algemene voorziening huishoudelijke hulp toelage 2015 en 2016

Het college van burgemeester en wethouders;

gelet op:

  • -

    artikel 2.1.4 tweede lid onder a van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015; en

  • -

    artikel 8, tweede lid van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Rheden 2015 en beleidsregel 19 van de Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Rheden 2015;

b e s l u i t :

vast te stellen de Uitvoeringsregels voor de Pilot algemene voorziening huishoudelijke hulp toelage 2015 en 2016

Inleiding

In deze uitvoeringsregels beschrijft de gemeente Rheden nadere regels voor de wijze uitvoering wordt gegeven aan de Pilot algemene voorziening huishoudelijke hulp toelage 2015 en 2016, de toekenning van de huishoudelijke hulptoeslag en de toekenning van de minimatoeslag.

Deze uitvoeringsregels vormen met het bestedingsplan HHT 2015 en 2016 (zoals dat op 12 december 2014 is ingediend bij het ministerie van VWS), met de regeling huishoudelijke hulp toelage (zoals beschreven in een brief van de staatssecretaris van VWS van 22 juli 2014) en met de informatiekaart HHT van het ministerie van VWS, het kader voor het rechtmatig verlenen van kortingen (toeslagen) op de bijdrage voor de algemene voorziening hulp bij het huishouden.

Artikel 1 Doelgroep algemene voorziening HHT

Een inwoner van de gemeente Rheden die in staat is om zelf de regie te voeren over de eigen huishouding komt in aanmerking voor de algemene voorziening huishoudelijke hulptoelage als deze ondersteuning nodig heeft voor huishoudelijke werkzaamheden ten behoeve van het resultaat schoon huis of voor het resultaat zelfstandig wonen.

Artikel 2 Doelgroepen voor korting op de kostprijs van de algemene voorziening HHT

Een inwoner van de gemeente Rheden komt in aanmerking voor een korting (toeslag) op de kostprijs van de algemene voorziening hulp bij het huishouden, wanneer één van de volgende situaties van toepassing is:

  • a.

    mantelzorgers die ondersteuning nodig hebben of behoefte hebben aan respijtzorg omdat er sprake is van een reëel risico van overbelasting;

  • b.

    (alleenstaande) ouders van gezinnen met veel problemen die kunnen worden ontlast door enkele uren per week huishoudelijke hulp;

  • c.

    inwoners die na een opname in het ziekenhuis, na een val of na een ander incident, tijdelijk behoefte hebben aan (extra) hulp bij het huishouden, zonder dat zij aanspraak willen of kunnen maken op een formele indicatie;

  • d.

    zelfstandig wonende kwetsbare mensen, zoals mensen met een psychosociale problematiek en (licht) dementerende ouderen, waarbij de huishoudelijke hulp, al dan niet in combinatie met praktische persoonlijke dienstverlening, hen ondersteunt zo lang mogelijk zelfstandig te wonen;

  • e

    inwoners met een Wmo-ondersteuningsvraag voor huishoudelijke .hulp die zelf regie kunnen voeren. Onder zelf regievoeren wordt verstaan dat de inwoner in staat is om zelf het huishouden te organiseren en in staat is om werkafspraken te maken met de huishoudelijke hulp;

  • f.

    inwoners met een Wmo-ondersteuningsvraag voor huishoudelijke hulp, maar die vanwege een hoge eigen bijdrage (CAK bijdrage) afzien van huishoudelijke hulp.

Artikel 3 Hoogte huishoudelijke hulptoeslag

De huishoudelijke hulptoeslag (HHT-toeslag) voor de doelgroepen zoals benoemd in artikel 2 bedraagt in 2015 en 2016 € 10,00 per uur algemene voorziening HHT.

Artikel 4 Hoogte minimatoeslag

  • 1. Inwoners, respectievelijk huishoudens met een inkomen tot maximaal 120% van het sociaal minimum ontvangen, aanvullend op de HHT-toeslag, een minimatoeslag.

  • 2. De minimatoeslag bedraagt in 2015 en 2016 € 9,00 per uur algemene voorziening HHT.

Artikel 5 Verstrekking van de toeslagen

  • 1. De HHT-toeslag en de minimatoeslag worden na aanvraag, op naam, verstrekt door het Sociaal Meldpunt van de gemeenten Rheden en Rozendaal.

  • 2. De medewerker van het Sociaal Meldpunt stelt in overleg met de inwoner het aantal uren huishoudelijke hulp vast dat nodig is per periode van vier weken en bepaalt in overleg met de inwoner de totale duur van de inzet van de huishoudelijke hulp.

  • 3. De medewerker van het Sociaal Meldpunt doet een lichte toets om te bezien of een inwoner behoort tot één van de doelgroepen voor de HHT-toeslag, zoals omschreven in artikel 2, en beoordeelt of de inwoner in aanmerking komt voor de minimatoeslag.

  • 4. De HHT-toeslag en, indien van toepassing, de minimatoeslag worden verstrekt in de vorm van één voucher, waarop zowel de hoogte van de korting per uur huishoudelijke hulp als het totaal aantal kortingsuren staan vermeld.

  • 5. De HHT-toeslag en de minimatoeslag worden maximaal verstrekt voor een periode die eindigt op 31 december 2016. Dit komt overeen met de looptijd van de Pilot algemene voorziening HHT.

Artikel 6 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. Deze uitvoeringsregels treden in werking de dag na bekendmaking en werken terug tot 1 maart 2015.

  • 2. Dit besluit wordt aangehaald als: Uitvoeringsregels voor de Pilot algemene voorziening huishoudelijke hulp toelage 2015 en 2016.

Ondertekening

Vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders d.d. 3 maart 2015.
De Steeg, 3 maart 2015
Burgemeester en wethouders voornoemd,
burgemeester.
secretaris.