Regeling vervallen per 01-01-2008

Beleidsnotitie ten aanzien van straatmuziek

Geldend van 01-01-2008 t/m 31-12-2007

Intitulé

Beleidsnotitie ten aanzien van straatmuziek

Artikel 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst

Datum: 29 december 2003

Nummer: 03/17680/mbw

Publicatiedatum: 22-01-2004

Inleiding

Ingevolge artikel 2.1.3.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening Ridderkerk 2001 (APV) is het verboden zonder vergunning van de burgemeester op of aan de weg op enige wijze voor publiek muziek ten gehore te brengen.

De vergunning kan worden geweigerd in het belang van de openbare orde; het voorkomen of beperken van overlast, de verkeersveiligheid of veiligheid van personen of goederen; de zedelijkheid of gezondheid.

Ter voorkoming en beperking van overlast is het wenselijk beleid vast te stellen waarmee invulling wordt gegeven aan de bevoegdheid tot vergunningverlening inzake onversterkte muziek op de openbare weg.

Toepassingsbereik

Muziek op en aan de weg komt in verschillende vormen voor. Deze beleidsnotitie is echter niet op alle vormen van toepassing, maar slechts gericht op die activiteiten waarvoor uitsluitend een vergunning op grond van artikel 2.1.3.1. van de Algemene Plaatselijke Verordening Ridderkerk 2001 is vereist. Hieruit is het volgende af te leiden:

§Versterkte muziek valt buiten deze beleidsnotitie

Dit beleid is niet van toepassing wanneer bij het ten gehore brengen van muziek een toestel of apparatuur gebruikt wordt om het geluid te versterken. Gelet op de invloed van dergelijke activiteiten op de omgeving, dient hiervoor tevens een geluidhinderontheffing te worden aangevraagd. Versterkte muziek valt om die reden buiten het bereik van deze notitie.

Versterkte muziek op of aan de openbare weg wordt niet toegestaan tenzij zeer bijzondere omstandigheden daartoe aanleiding geven of indien deze onderdeel uitmaakt van een evenement. Hiervoor dient echter een ander soort vergunning te worden aangevraagd. Gelet op het karakter van dergelijke bijzondere activiteiten en de gevolgen voor de orde en veiligheid in de openbare ruimte en gelet op de invloed op de omgeving, vallen deze buiten deze beleidsnotitie.

§Muziek tijdens evenementen, optochten e.d. valt buiten deze beleidsnotitie

Indien het ten gehore brengen van muziek onderdeel uitmaakt van een evenement of andere vergunningplichtige activiteiten, is deze beleidsnotitie op de behandeling van de vergunningaanvraag niet van toepassing. De al dan niet versterkte muziek die onder dergelijke omstandigheden ten gehore wordt gebracht, is doorgaans beperkt in tijdsduur en locatie. Voor dergelijke activiteiten zijn ofwel meerdere vergunningen vereist, of dient een evenementenvergunning te worden aangevraagd. Gelet op het karakter van dergelijke bijzondere activiteiten en de gevolgen voor de orde en veiligheid in de openbare ruimte en gelet op de invloed op de omgeving, vallen deze buiten deze beleidsnotitie.

Uit het bovenstaande volgt dat onderhavige beleidsnotitie van toepassing is op de volgende activiteiten.

  • 1.

    Onversterkte muziek tijdens een eenmalig optreden

  • 2.

    Onversterkte muziek op meerdere dagen welke niet aaneengesloten zijn.

  • 3.

    Doorlopende onversterkte muzikale activiteiten

Beleid

1.Eenmalig optreden met onversterkte muziek

Een vergunning voor een eenmalig optreden met uitsluitend muziek kan voor de gehele gemeente worden aangevraagd. De betreffende datum en tijdstippen dienen duidelijk van tevoren kenbaar te worden gemaakt. Ook de locatie dient van tevoren bekend te zijn.

Bij de behandeling van de vergunningaanvraag wordt bekeken of op de aangevraagde datum en locatie reeds activiteiten plaatsvinden. Indien dit het geval is, dient door vergunningverlener beoordeeld te worden of de betreffende activiteiten in redelijkheid zijn te combineren. Een incidentele muziekvergunning wordt in ieder geval geweigerd indien in de directe omgeving een evenement wordt georganiseerd. Zo dient bijvoorbeeld een op zich zelf staande muziekvergunning voor het centrum van Ridderkerk op de zaterdag voor Pinksteren ter beperking van overlast geweigerd te worden in verband met de viering van de Ridderdag.

Voorts wordt bekeken of op de aangevraagde locatie vaker activiteiten zijn of zullen worden georganiseerd en of ter voorkoming of beperking van overlast op deze locatie geen uitbreiding van het aantal activiteiten zal worden toegestaan. Een incidentele muziekvergunning wordt in dit geval geweigerd. Omdat dit zeer afhangt van de locatie en de specifieke omstandigheden zijn hiervoor op dit moment geen algemene richtlijnen te geven. Evaluatie van het beleid zal eventueel aanleiding kunnen geven om wijzigingen aan te brengen.

Vergunningverlener beoordeelt vervolgens of een muziekoptreden op de gewenste locatie de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt.

Indien geen van de andere weigeringsgronden van toepassing is, wordt de vergunning verleend.

2.Onversterkte muziek op meerdere dagen welke niet aaneengesloten zijn.

Indien in één aanvraag voor meerdere niet aaneengesloten data een vergunning wordt aangevraagd, wordt deze behandeld als een incidentele vergunning. De data en tijden dienen van tevoren bepaald te zijn. Tussen de verschillende dagen dient een periode van minimaal twee weken te liggen.

3.Doorlopende onversterkte muzikale activiteiten

Onder doorlopende muzikale activiteiten wordt verstaan activiteiten op meerdere aaneengesloten dagen, waarvoor door de aanvrager van tevoren geen specifieke data en tijden zijn aan te geven. Het betreft de niet-incidentele activiteiten.

draaiorgel

Onder deze activiteiten valt onder andere de exploitatie van een draaiorgel. Gelet op het bijzondere karakter hiervan, wordt deze afzonderlijk behandeld in onderhavige beleidsnotitie. Dit wordt gerechtvaardigd door de grootte van het draaiorgel en het feit dat deze continue in beweging is. Bovendien is het geluidsniveau over het algemeen hoger dan dat van andere muziekinstrumenten.

Indien de aanvraag een vergunning voor de exploitatie van een draaiorgel betreft, geldt de volgende regel: per jaar wordt maximaal één draaiorgelvergunning verleend voor de gehele gemeente.

overig

Wanneer een vergunning wordt aangevraagd voor een langere periode, gelden de volgende richtlijnen:

  • -

    De gemeente is in zes gebieden verdeeld waarbij aansluiting is gezocht bij de indeling van de wijken: Bolnes, Slikkerveer, Donkersloot/Het Zand, Drievliet, Rijsoord/Oostendam en Centrum/West.

  • -

    In één gebied wordt ter voorkoming van overlast maximaal één vergunning verleend. Binnen dit gebied mag de muzikant maximaal één uur aaneengesloten op dezelfde locatie muziek ten gehore brengen. Hierna dient de betreffende plaats minimaal één uur vrij te blijven van muziek.

  • -

    Binnen het vergunde gebied kunnen bepaalde locaties van muziek worden uitgesloten. Voor alle gebieden geldt in ieder geval dat het niet is toegestaan muziek ten gehore te brengen in de directe nabijheid van scholen, kerken en gebouwen van openbaar nut.

  • -

    Daarnaast geldt een vergunning niet voor eventueel in het gebied gelegen terrassen. In het centrum wordt de omgeving van de begraafplaatsen in ieder geval uitgezonderd in de vergunning.

  • -

    De vergunning wordt voor maximaal drie maanden verleend.

  • -

    De vergunning is geldig op maandag tot en met zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.

  • -

    Een vergunning voor de periode volgend op die van de lopende vergunning wordt maximaal een week voor het aflopen van de op dat moment geldige vergunning verleend. Dit betekent dat eerder ingediende aanvragen worden verdaagd tot deze datum. Deze regel dient te voorkomen dat in één keer de vergunningen voor het gehele jaar kunnen worden verleend.

  • -

    Indien er voor één gebied meerdere aanvragen zijn ingediend, komt als eerste in aanmerking voor een vergunning degene die in dat gebied niet eerder heeft opgetreden. Daarna wordt de vergunning verleend aan degene die het langst niet heeft opgetreden in dat gebied. Indien geen of meerder van de aanvragers eerder een vergunning heeft gehad, wordt de vergunning verleend aan de muzikant die de aanvraag als eerste heeft ingediend.

Aanvraagformulier en indieningsvereisten

Teneinde het aanvragen van een muziekvergunning en het behandelen ervan efficiënt en ordelijk te doen verlopen, wordt het aanvraagformulier “Onversterkte Straatmuziek” vastgesteld.

Bij het indienen van de aanvraag, dient de aanvrager zich te legitimeren.

Indien een vergunning voor een langere periode wordt aangevraagd, dient een pasfoto te worden ingeleverd, welke op het vergunningbewijs zal worden aangebracht. Ingeval de vergunning geweigerd wordt, ontvangt de aanvrager de pasfoto retour.

Indien de vergunning wordt verleend, kan de muzikant na een afgesproken periode een vergunningbewijs met foto ophalen.

Evaluatie

Bovenstaand beleid wordt een jaar na vaststelling geëvalueerd.

BESLUIT

Besloten wordt bovenstaande beleidsregels vast te stellen inzake de vergunningverlening op grond van artikel 2.1.3.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening Ridderkerk 2001. Tevens wordt vastgesteld het aanvraagformulier “onversterkte straatmuziek”.

De Burgemeester