Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond houdende regels omtrent het uitvoeringsplan Regenboogsteden Roermond en Weert 2020-2022

Geldend van 08-04-2020 t/m heden

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond houdende regels omtrent het uitvoeringsplan Regenboogsteden Roermond en Weert 2020-2022

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond;

gelet op artikel 3, tweede en vierde lid, van de Algemene Subsidieverordening Roermond 2008;

heeft besloten vast te stellen:

  • 1.

    het uitvoeringsplan Regenboogsteden Roermond en Weert 2020-2022;

  • 2.

    een jaarlijks subsidieplafond van € 10.000,-- voor de subsidiëring van activiteiten binnen de kaders van het uitvoeringsplan.

Uitvoeringsplan Regenboogsteden Roermond en Weert 2020-2022

afbeelding binnen de regeling

Inleiding

Op 12 oktober 2018 ondertekenden de gemeenten Roermond en Weert de Intentieverklaring van de Regenboogsteden en de minister van OCW. Daarmee traden beiden gemeenten officieel toe tot de Regenboogsteden. De ambitie van regenboogsteden is om de sociale acceptatie van LHBTI personen (Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, Biseksuele personen, Transgenders en Intersekse personen) te vergroten. LHBTI personen voelen zich gesteund, veilig en weerbaar. De gemeenten Weert en Roermond hebben naar aanleiding van deze ambitie twee doelstellingen geformuleerd:

  • 1.

    Het vergroten van de sociale acceptatie van LHBTI personen onder de bevolking in het algemeen en onder de jongeren, ouderen en in kringen waar dat nog een taboe is, in het bijzonder;

  • 2.

    LHBTI personen voelen zich gesteund, veilig en weerbaar in onze stad, op school, op straat, op het werk, in de zorg en thuis, in sport en in hun eigen sociale kring.

Weert en Roermond hebben zich de afgelopen jaren apart van elkaar en zonder financiële steun vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ingezet voor LHBTI-emancipatie. Sinds het tekenen van de intentieverklaring op 12 oktober 2018 is het officieel: Weert en Roermond trekken gezamenlijk op als ‘Regenboogstad’ en ontvangen hiervoor middelen vanuit het ministerie van OCW.

2019 is het jaar om deze samenwerking vorm te geven. Na het vaststellen van de ‘Notitie regenbooggemeenten Roermond en Weert 2019 – 2022’ in mei 2019 zijn we het gesprek aangegaan met de samenleving. In dit uitvoeringsplan tonen wij hoe we de samenleving hebben betrokken en wat hieruit is voortgekomen. Dit plan heeft als doel de voortgang van het afgelopen jaar en de plannen voor de komende jaren weer te geven.

Vormgeven samenwerking 2019

In 2019 zijn de gemeenten Weert en Roermond als regenboogsteden op de kaart gezet. We zijn het gesprek aangegaan met organisaties, verenigingen en inwoners om te komen tot mooie initiatieven voor de komende jaren. Zo kunnen er activiteiten ontstaan die gedragen worden door de samenleving en de LHBTI-doelgroep. De gemeente ondersteunt en faciliteert hierbij.

Communicatieplan

Bij regenboogstad zijn horen plannen en het hebben van ambities. In juni 2019 is daarom een communicatieplan gemaakt en een gezamenlijk beeld van de regenboogsteden ontworpen. In de communicatie van de regenboogsteden wordt duidelijk aangegeven dat we samen regenboogstad zijn. Door samen te werken staan we sterker en kunnen we verder komen. De LHBTI-doelgroep wordt hierdoor vergroot en door samenwerking ontstaan er meer initiatieven voor de doelgroep. Het doel is om bij activiteiten zowel inwoners van Weert en Roermond uit te nodigen. Op de gemeentelijke websites worden beide regenboogsteden genoemd.

Procesteam

In de periode juni/juli 2019 hebben de gemeenten Weert en Roermond samen met reeds betrokken partners, die dichtbij de doelgroep staan, een procesteam gevormd. Dit procesteam bestaat uit ambassadeurs van Anti-Discriminatie Voorziening Limburg (ADVL), B-Sassy uit Weert, de Gay Soos uit Roermond en COC Limburg. Roze in Blauw is betrokken bij een eerste overleg van het procesteam maar geeft aan helaas niet deel te kunnen nemen, ze willen wel op de hoogte blijven en waar mogelijk aanhaken.

Dit team heeft een procesplan gemaakt om te komen tot door de samenleving, betrokken partners en de doelgroep gedragen acties. Een belangrijk onderdeel van dit procesplan is de organisatie van een werkcongres om op zoek te gaan naar kansrijke en gedragen initiatieven. Het procesteam heeft onder leiding van beiden gemeentes dit procesplan het tweede halfjaar van 2019 uitgevoerd en zal betrokken blijven bij de stappen en acties die in de periode 2020-2022 zullen gaan plaatsvinden. Daarnaast is er een goede samenwerking met de adviseur Inclusie en Diversiteit van Movisie, ter ondersteuning van het algemene proces en voor de verbinding met de andere regenboogsteden in Limburg.

Partners betrekken

De ambitie is om de samenwerking met reeds betrokken partners te intensiveren en om het aantal samenwerkingspartners in 2019-2022 uit te breiden op basis van de geformuleerde doelstellingen en vragen die er uit de samenleving naar voren komen. De partners betrokken bij het procesteam staan dichtbij de doelgroep en kunnen een belangrijke informatiebron zijn:

  • COC Limburg

  • Stichting Gaysoos Roermond

  • Stichting B Sassy Weert

  • Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADVL)

Voor de uitnodigingen van het werkcongres is een lijst gemaakt van partners die van toegevoegde waarde zijn bij het meedenken over initiatieven voor de komende jaren. Van de uitgenodigde partners zijn tijdens het werkcongres vertegenwoordigers aanwezig van:

  • GGD Limburg Noord

  • Platform NML GGZ & OGGZ

  • Samen Vooruit (WMO)

  • Punt Welzijn (Weert)

  • Wel.Kom (Roermond)

  • Roze 50+

  • Jongerenraad Roermond

  • Seniorenraad Roermond en Weert

  • Sportraad Roermond

  • Politie (Roze in Blauw)

  • Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

  • Dienst Kerk en Samenleving

  • Amnesty International

  • Fam! Netwerk

  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

  • RICK (Weert)

Werkcongres

Eind augustus 2019 heeft het eerste werkcongres plaatsgevonden. Hiermee hebben we een begin gemaakt met een LHBTI-‘netwerk’ en kunnen mooie ideeën en samenwerkingen op gang komen, samen met aanwezige partners afkomstig uit de sport, onderwijs, welzijnsinstellingen, seniorenverenigingen en politie. De bezoekers zijn in groepen gaan brainstormen rond vier (door het procesteam) vooraf vastgestelde thema’s: 1. Zorg en ouderen; 2. Sport; 3. Onderwijs, jeugd en jongeren en 4. Veiligheid en welzijn. Dit zijn thema’s waarop de LHBTI-emancipatie verbeterd kan en moet worden.

Het congres is goed bezocht en heeft zeer waardevolle informatie en onderlinge verbindingen opgeleverd. Dit alles vormt een goede basis van waaruit zoveel mogelijk in gezamenlijkheid verder gewerkt kan worden aan de doelstellingen van de regenboogsteden Weert en Roermond. We hebben de wens uitgesproken om per thema werkgroepen te vormen met enthousiaste mensen en organisaties die mee willen en kunnen werken. Deze werkgroepen gaan eind 2019 van start met een 1e bijeenkomst en de bedoeling is dat ze in de periode 2020-2022 verder groeien en acties gaan bedenken en uitvoeren.

Plannen 2020

Na het werkcongres is een verslag rondgestuurd naar alle aanwezige deelnemers met daarin het verzoek om zich aan te melden voor werkgroepen. Vervolgens zijn we met het procesteam aan de slag gegaan om werkgroepen te vormen. Rond de thema’s Onderwijs, Jeugd & Jongeren en Zorg & Ouderen kunnen meteen groepen gevormd worden. Voor de thema’s Sport en Veiligheid & Welzijn zijn er onvoldoende aanmeldingen binnengekomen om direct een werkgroep te kunnen vormen. Met deze thema’s gaan we in eerste instantie vanuit het procesteam actief aan de slag en zoeken we naar andere manieren om het bij betrokkenen op de agenda te plaatsen. Mogelijk ontstaan er op termijn toch alsnog werkgroepen.

Hieronder worden de activiteiten per thema verder uitgewerkt. Daarbij zijn er naar aanleiding van de doelstellingen, de bijeenkomsten met het procesteam en de uitkomsten van het werkcongres nog een aantal aanvullende thema’s geformuleerd voor de periode 2020-2022. Een deel hiervan sluit aan bij lopende activiteiten.

1. Zorg & Ouderen

Voorheen was zorgorganisatie Land van Horne in Weert in het bezit van het roze loper keurmerk, maar zij hebben dit keurmerk opgegeven en willen zich op een breder onderwerp, namelijk diversiteit richten. Roze 50 + en Land van Horne zijn op dit moment plannen aan het maken voor evenementen in 2020. Zij willen ouderen betrekken bij diverse thema’s zoals pesten, roze ouderen en andere culturen.

COC Limburg, Roze 50+ en de Gaysoos gaan in 2020 van start met het roze lopertraject bij ontmoetingscentrum ‘t Paradies in Roermond. Onderdeel van dit traject is om vanaf 2020 structureel, jaarlijks enkele roze middagen te gaan organiseren bij ’t Paradies. Tijdens het werkcongres is het belang van de roze loper uitgesproken, tegelijk zijn ook de nadelen van hoge kosten en beperkte doelgroep besproken. Tijdens het werkcongres had men het ook regelmatig over voorlichting van medewerkers en personeel in de zorg en het vergroten van de zichtbaarheid en verlagen van de drempel om over LHBTI onderwerpen te praten. Eind 2019 gaat de werkgroep rondom het thema zorg & ouderen van start met het formuleren van ambities en het verder uitwerken van deze ambities in concrete activiteiten en/of projecten voor de periode 2020-2022.

Betrokken partijen: COC Limburg, Roze 50+, Platform NML GGZ & OGGZ, Gaysoos, RICK.

2. Sport

Vanuit het procesteam gaan ADVL en de beiden gemeenten gezamenlijk aan de slag met het thema sport. ADVL heeft het thema ‘discriminatie en sportverenigingen’ hoog op de agenda staan. Vanuit beiden gemeenten worden collega’s betrokken die nauw in verbinding staan met de lokale sportverenigingen. Het idee is om meer bewustwording te creëren bij het bestuur en trainers van sportverenigingen. Dit onderwerp kwam ook veelvuldig naar voren tijdens het werkcongres. Vanuit de Gaysoos zijn er verbindingen gelegd met voetbalclub SHH uit Herten en een voorlichter die vanuit COC Limburg voorlichtingen verzorgd op middelbare scholen. Het idee is om aan te sluiten bij een overleg van de jeugdleiders om het onderwerp op een luchtige manier bespreekbaar te maken onder de jeugdleiders. Wanneer dit succesvol blijkt, kan onderzocht worden hoe dit uitgebreid kan worden naar andere sportverenigingen in Roermond en Weert. We willen daarnaast de mogelijkheid van een vertrouwenspersoon bij een sportvereniging nader onderzoeken en bespreekbaar maken. Ook dit onderwerp kwam veelvuldig naar voren tijdens het werkcongres.

Voorafgaand aan het werkcongres geeft de Basketball Academie Limburg aan dat zij tijdens wedstrijden aandacht kunnen besteden aan LHBTI-thema’s. Ook bieden zij bezoekers van het congres gratis kaarten aan voor een basketbalwedstrijd van het eerste team. Dit aanbod zal meegenomen worden bij komende activiteiten. Tevens krijgen de sportverenigingen in Weert en Roermond de mogelijkheid aangeboden om regenboogballen en/of regenboogvlaggen aan te schaffen.

Betrokken partijen: ADVL, Gaysoos, Gemeente Roermond, Gemeente Weert, Movisie.

3. Onderwijs, Jeugd & Jongeren

Tijdens het werkcongres kwam veelvuldig het onderwerp LHBTI-voorlichting op (basis)scholen ter sprake. Ook kwam naar voren dat het belangrijk is om leraren de tools te geven om over LHBTI-onderwerpen te praten en om ouders erbij te betrekken. Zowel COC Limburg als de GGD Limburg Noord hebben het onderwerp seksuele voorlichting hoog op de agenda staan. Ze geven beiden voorlichting en willen dit graag uitbreiden en samenbrengen. Platform NML GGZ & OGGZ wil zich richten op de omgang van professionals in het onderwijs met mensen met een LHBTI achtergrond. Het gaat hier dan om het ontwikkelen van handvaten en het herkennen van problemen. Personen uit de LHBTI doelgroep komen meer dan gemiddeld psychisch en/of psycho-sociaal in de problemen, ze raken dak- of thuisloos, komen terecht in de psychiatrie en/of zijn suïcidaal.

Eind 2019 gaat de werkgroep rondom het thema Onderwijs, Jeugd & Jongeren van start met het formuleren van ambities en het verder uitwerken van deze ambities in concrete activiteiten en/of projecten.

Betrokken partijen: COC Limburg, GGD Limburg Noord, CJG, Samen Vooruit, Platform NML GGZ & OGGZ, RVO, Amnesty International.

4. Veiligheid & Welzijn

De stichting Gaysoos organiseert maandelijks bijeenkomsten in Roermond om LHBTI’ers een gelegenheid te bieden om elkaar in vertrouwde en veilige omgeving te ontmoeten. Behalve het samenzijn, organiseert de stichting ook relevante thema- en informatieve bijeenkomsten over de geschiedenis en positie van LHBTI’ers in de Roermondse samenleving. De stichting zet zich actief in om de sociale acceptatie van LHBTI’ers te bevorderen.

Stichting B Sassy uit Weert zet zich in om de tolerantie en acceptatie van LHBTI’ers in Weert te vergroten. Zij organiseren open-minded evenementen waar de LHBT+ doelgroep zich thuis voelt. Tijdens 2019 hebben zij meerdere evenementen georganiseerd zoals de afterparty van het COC Songfestival in Weert en hebben ze een dialoogavond georganiseerd over geloof en homoseksualiteit. B Sassy heeft als doel om een meer maatschappelijk-sociale rol te spelen in de Weerter gemeenschap.

De beiden gemeenten gaan het gesprek aan met Roze in Blauw om de samenwerking te intensiveren en naar de toekomst toe te kijken of er samen gewerkt kan worden aan het thema veiligheid en welzijn. Tijdens het werkcongres kwam veelvuldig het belang van aanwezigheid Roze in Blauw en wijkagenten (vertrouwd met het thema LHBTI) in de wijk naar voren.

De beiden gemeente gaan samen met Gaysoos (en eventueel B-Sassy) verbindingen maken met de lokale buurtverenigingen om het onderwerp regenboogstad bespreekbaar te maken. Tijdens het werkcongres kwam regelmatig ter tafel het organiseren van thema avonden in wijken en het creëren van een veilige plek in wijken, dichtbij huis.

Betrokken partijen: Gaysoos, B Sassy, Roze in Blauw, Gemeente Roermond, Gemeente Weert.

Overzicht per thema:

Thema

Werkgroepen

Planning

Activiteiten

Zorg en ouderen

Werkgroep gevormd

Eerste overleg werkgroep eind november 2019

In 2020 eerste activiteiten vormgeven

Onderwijs, Jeugd en Jongeren

Werkgroep gevormd

Eerste overleg werkgroep november 2019

Sport

Werkgroep nog niet gevormd

Overleg gepland met ADVL en collega’s Sport december 2019

Veiligheid en Welzijn

Werkgroep nog niet gevormd

Overleg plannen januari 2020 met Roze in Blauw, wijkagenten en Politie

5. Zichtbaarheid

Beiden gemeenten blijven werken aan het vergroten van de zichtbaarheid. Voor het stadhuis van Weert wordt de regenboogvlag 365 dagen per jaar gehesen. Bij het stadhuis van Roermond wordt de regenboogvlag gehesen tijdens IDAHOT (17 mei), Roze zaterdag (3e zaterdag van juni), Nationale Coming Out Day (11 oktober) en Wereld Aids dag (1 december). In beiden gemeenten zijn regenboog verkeerslichten geplaatst. Daarnaast is een ‘regenboogkast’ aangekocht, zo’n zelfde kast is gebruikt tijdens en in de aanloop naar roze zaterdag in Venlo. De kast bleek een succes en de werkgroep van roze zaterdag in Venlo heeft daarop besloten meerdere kasten te maken. De kast zal gepromoot en gebruikt worden bij de verschillende activiteiten die gedurende het jaar plaatsvinden. De kast heeft bijvoorbeeld in Weert gestaan waarbij samen met B-Sassy voorbijgangers werd gevraagd naar hun mening over een coming-out in hun omgeving. De vraag ‘Hoe zou jij reageren als een vriend/vriendin of familielid uit de kast komt’ stond centraal.

Bij de verschillende themadagen die jaarlijks plaatsvinden wordt aangesloten met activiteiten, afwisselend in de gemeente Weert, de gemeente Roermond of in beiden gemeenten. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om jaarlijks twee thema bijeenkomsten te organiseren, afwisselend in Roermond en Weert:

  • -

    Thema bijeenkomst Roermond (maart)

  • -

    17 mei IDAHOT (samen)

  • -

    Thema bijeenkomst Weert (eind juni / begin juli)

  • -

    11 oktober Coming Out Dag (Roermond)

  • -

    2e vrijdag december, paarse vrijdag (samen)

  • -

    Maand November Weert respecteert (Weert)

Alle evenementen in de gemeente Roermond zullen in 2020 in het teken staan van meedoen en samen zijn. Het thema Regenboogstad zal worden aangesloten bij verschillende evenementen die in de stad gaan plaatsvinden.

Betrokken partijen: Gemeente Roermond, Gemeente Weert, Movisie, Partners Coming out Dag, Partners Weert respecteert.

6. Voorbeeldfunctie

Beiden gemeenten blijven werken aan de eigen voorbeeldfunctie. De collega’s van communicatie worden intensief betrokken om andere afdelingen en collega’s in beiden gemeenten te betrekken. Daarnaast wordt in beiden gemeenten gewerkt om zoveel mogelijk taal te gebruiken die binaire genderindeling (m/v) niet herhaalt en versterkt, dus zo inclusief mogelijk communiceren.

Movisie heeft de e-learning “Transgender personen en de publieke dienstverlening” ontwikkeld. Deze e-learning zal breed gepresenteerd en gelanceerd worden binnen de beiden gemeenten.

Beiden gemeenten gaan actief de omringende, overige kleinere gemeenten in Midden Limburg informeren en betrekken bij de regenboogplannen.

Betrokken partijen: Gemeente Roermond, Gemeente Weert, Movisie.

7. Diversiteit

Als we kijken naar de eerder genoemde ambities, dan is er nog aandacht nodig wat betreft het onderdeel religieuze en migranten kringen. In 2020 gaan we proberen met relevante partijen verbindingen te leggen, denk hierbij aan Provinciaal Platform voor Diversiteit (PPD) en/of Stichting Meer Kleur en Kwaliteit (SMKK).

Ook kan er gekeken worden of het AZC in Weert betrokken kan worden bij activiteiten.

Betrokken partijen: Gemeente Roermond, Gemeente Weert, COC Limburg, Movisie.

8. Organisatie en proces

Zoals opgenomen in het B&W voorstel van de Regenboognotitie: medio 2021 starten we met een evaluatie en borgingsplan. Dit plan wordt in het eerste kwartaal van 2022 aan de colleges van beiden gemeenten aangeboden zodat de eventuele financiële gevolgen meegenomen kunnen worden bij het opstellen van de kadernota voor de begroting van 2023.

Movisie ondersteunt bij de uitvoering van dit plan en bij het evalueren. COC Limburg, ADVL en GGD Limburg-Noord zijn onmisbare partners als het gaat om het meten van resultaten. ADVL registreert en behandelt discriminatiemeldingen, jaarlijks volgt een rapportage met beleidsadvisering. De GGD Limburg-Noord zet iedere 4 jaar een gezondheidsmonitor uit. In het najaar van 2019 wordt de jeugdmonitor weer uitgezet en de volwassen- en ouderen monitor wordt in 2020 opnieuw uitgezet.

Gezamenlijk met de betrokken partners worden de doelen / ambities SMART gemaakt, welke eindsituatie willen we bereiken en waar willen we aan werken. De doelen / ambities worden uitgewerkt naar indicaties en acties. Gezamenlijk gaan we benoemen wat het geheel aan acties is die we gaan ondernemen om gestelde doelen te behalen en welke stappen behelst die aanpak. Vervolgens gaan we de output en de outcome meten. De output zijn direct tastbare en telbare resultaten (bijv. aantal deelnemers, aantal activiteiten). De outcome zijn de resultaten van de interventie voor de doelgroep: wat heeft de interventie veranderd in het leven, kennis of gedrag van de doelgroep. Anders gezegd hebben we het bij de outcome over het meetbare effect, bijv. het aantal deelnemers dat zich geholpen voelt. De georganiseerde activiteiten worden zoveel mogelijk geëvalueerd door enquêtes en interviews. Daarnaast kan ook nog sprake zijn van ongewenste en/of onvoorziene effecten. In de afweging of iets al dan niet succesvol is, kunnen ook deze effecten een rol spelen.

Ondertekening

Aldus besloten door het college van burgemeester en wethouders van Roermond in zijn vergadering van 24 maart 2020.

Burgemeester en wethouders van Roermond,

De secretaris, mr. drs. J. J. Th. L. Geraedts

De burgemeester, M.J.D. Donders- de Leest