Regeling vervallen per 01-07-2013

Beleidsregel verruiming openingstijden horeca

Geldend van 19-11-2012 t/m 30-06-2013

Intitulé

Beleidsregel verruiming openingstijden horeca

De burgemeester van Roosendaal;

Gelet op:

Artikel 2:29 lid 3 van de Algemene plaatselijke verordening (APV);

Besluit:

vast te stellen de navolgende Beleidsregel verruiming openingstijden horeca met bijbehorende toelichting en bijlage.

I Beleidsuitgangspunten.

Ten behoeve van het beslissen op een aanvraag van een horeca-exploitant om een afwijkend sluitingsuur ex artikel 2:29 lid 3 APV zijn de volgende beleidsuitgangspunten (waarmee de raad heeft ingestemd in zijn vergadering van 29 juni 2006) van toepassing.

  • a. Deze beleidsregel is alleen van toepassing voor de volgende horecagebieden (indachtig de Ontwikkelingsvisie horeca Roosendaal), zoals weergegeven op bijgevoegde kaart (BIJLAGE 1):

  • - Markt/ Bloemenmarkt/ Tongerloplein

  • - Molenstraat/ Hoogstraat

  • - Kade

  • - SpoorHavengebied - Raadhuisstraat

Voor de overige gebieden geldt dat een aanvraag voor een afwijkend sluitingsuur specifiek moet worden beoordeeld en dat de daarbij betrokken belangen afzonderlijk moeten worden afgewogen. Voor die overige gebieden is het onderstaande derhalve niet van toepassing.

  • b. Een horeca-exploitant die een verruiming van de openingstijden wenst, dient een daarop gerichte en gemotiveerde aanvraag te doen en hierbij gebruik te maken van het daarvoor vastgestelde aanvraagformulier. Dit behoudens de bepaling ad IIc.

  • c. Een beslissing op de aanvraag (verzoek tot ontheffing ter verruiming van de openstelling) wordt in een afzonderlijk vergunningvoorschrift in de horeca-exploitatievergunning opgenomen (bijvoorbeeld: het is toegestaan het horecabedrijf voor publiek geopend te hebben op zaterdag en zondag, tussen 02.00 en 04.00 uur).

  • d. Aan een verruiming van de openstelling (d.m.v. een afwijkend sluitingsuur) van de horeca-inrichting worden de volgende voorschriften verbonden:- de ontheffing geldt alleen voor vrijdag- en zaterdagnacht (d.w.z. zaterdag- en zondagochtend); alsmede op de in de APV opgenomen feestdagen (artikel 2:29 lid 5 en 6 van de APV); - de ontheffing geldt tot maximaal 04.00 uur; - vanaf 02.00 uur geldt een eenrichtingsverkeer/ draaideurregeling: er mogen geen personen meer worden toegelaten; personen mogen de horecagelegenheid wel verlaten; na 04.00 uur moet de gelegenheid geheel gesloten zijn voor bezoekers en mogen er geen bezoekers meer aanwezig zijn; - de horeca-exploitant moet hier zelf op toe (laten) zien, d.w.z. zijn personeel hierover instrueren en erop sturen in de leiding; - voor discotheken en grootschalige uitgaansgelegenheden, dat wil zeggen inrichtingen waarin zich tegelijkertijd meer dan 500 bezoekers bevinden, is de aanwezigheid en naleving van een specifiek veiligheidsplan met betrekking tot de verruiming van de openstelling vereist; hierbij vormt de aanwezigheid van een portier in ieder geval een randvoorwaarde; - de voornoemde draaideurregeling is, in het kader van het ontnuchteringsbeleid, niet van toepassing voor de zogenoemde droge horeca, zijnde eetgelegenheden, waar slechts alcoholvrije dranken worden geschonken.

II Deze beleidsregel treedt in werking de dag waarop de Algemene plaatselijke verordening vastgesteld d.d. 7 november 2012 in werking treedt.

Deze regeling vervangt de regeling vastgesteld op 21 april 2009.

Aldus besloten door de burgemeester van Roosendaal op 18 september 2012

De burgemeester,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TOELICHTING BIJ DE “BELEIDSREGEL VERRUIMING OPENINGSTIJDEN HORECA”

In de APV zijn de reguliere sluitingstijden voor de horeca geregeld. De burgemeester is op grond van de APV bevoegd om in bepaalde gevallen/ situaties afwijkende sluitingstijden vast te stellen door middel van een ontheffing. Hierbij wordt in principe en uitsluitend gehandeld in het belang van openbare orde en veiligheid. Deze beleidsregel vormt de grondslag voor die afwijking van de sluitingstijden die voor de horeca-exploitant een verruiming van de openingstijden voor de horecagelegenheid kan opleveren. Anderzijds heeft de burgemeester namelijk ook de bevoegdheid om desgewenst afwijkende sluitingstijden vast te stellen die een beperking van de openstelling van de horeca-inrichting opleveren.

De onderbouwing van deze beleidsregel is gegeven in het Raadsvoorstel sluitingstijdenbeleid horeca van burgemeester en wethouders d.d. 23 mei 2006.

Zonder een nader ontheffing voor ruimere openstelling geldt als reguliere sluitingstijd de periode tussen 02.00 en 07.00 uur (art. 2:29 lid 1 APV).

De burgemeester is (blijft!) overigens bevoegd om in het belang van de openbare orde, veiligheid, zedelijkheid of gezondheid, te zijner beoordeling, voor een of meer horecabedrijven tijdelijk andere (afwijkende) sluitingstijden vast te stellen of tijdelijke sluiting te bevelen;.

Ad Ia) Dit sluitingstijdenregime voor ruimere openstelling is hierbij verwijzend naar de Ontwikkelingsvisie horeca Roosendaal alleen van toepassing in de daarin genoemde horecagebieden Roosendaal - centrum met uitzondering van het gebied "Nieuwe Markt/ Roselaar" en het gebied "Stationsplein/ Brugstraat", derhalve de gebieden:

-Markt/ Bloemenmarkt/ Tongerloplein (aan westzijde begrensd door kruising met Dokter Braberstraat, aan noordzijde begrensd door kruising met Dominestraat, aan oostzijde begrensd door de kruising Molenstraat- Kerkstraat (Kerkstraat behoort wel tot aangewezen gebied) en aan de zuidkant begrensd door de Nieuwstraat / Raadhuisstraat en Tussen de Markten; - Molenstraat/ Hoogstraat (vanaf het Tongerlohuis tot aan de splitsing van de Hoogstraat met de Kalsdonksestraat); - Kade, inclusief Kadeplein (van Burgemeester Freijterslaan tot aan Spoor)/ SpoorHavengebied (het nog nader te bestemmen gebied voor leisureontwikkelingen; globaal gelegen tussen RBC-stadion en de Kade); - Raadhuisstraat (vanaf kruising met Nieuwe Markt tot aan Burgemeester Prinsensingel).

- Deze gebieden zijn nader aangeduid op de bijgevoegde kaart (BIJLAGE 1).

- Dit toetsingskader is derhalve niet van toepassing voor de overige gebieden. Voor deze gebieden is geen beleidsregel vastgelegd; een mogelijke aanvraag voor verruiming van de openstelling zal voor de specifiek geldende situatie worden afgewogen, mits daartoe onderbouwde argumenten ten behoeve van openbare orde en veiligheid in de aanvraag zijn opgenomen. Zonder deze onderbouwing zal een aanvraag in beginsel worden afgewezen.

Ad Ib) Het aanvraagformulier is (vanaf 1 oktober 2006) voor een ieder beschikbaar op de Roosendaalse website of kan op verzoek worden toegezonden (tot die tijd kan volstaan worden met een melding van de wens tot verruiming van de openstelling).

Het ingevulde en ondertekende formulier dient voorzien van alle gevraagde informatie te worden gestuurd naar het team Vergunningen van de Gemeente Roosendaal, Postbus 5000, 4700 KA Roosendaal. De horeca-exploitant zal de volgens artikel 1:2 APV geldende beslistermijn van 8 weken, de aanwezige verdagingsmogelijkheid en eventuele daarop volgende bezwaar- en beroepstermijnen ingevolge de Awb in acht dienen te nemen.

In afwijking van bovenstaande wordt ten behoeve van een snelle implementatie en ter beperking van de administratieve lasten aan vergunninghouders in de hierboven genoemde horecagebieden tot 1 oktober de mogelijkheid geboden om met een melding de wens tot aanpassing van de vergunning kenbaar te maken. (zie IIc). Op basis van deze melding zal de vergunning worden aangepast.

Ad Ic) Afwijkende sluitingsuren zullen te allen tijde in de ontheffing moeten worden opgenomen .

De ontheffing wordt in principe voor onbepaalde tijd afgegeven vanaf het moment dat een horeca-exploitant in het kader van de Wet Bibob getoetst is. De horeca-exploitant is overigens verplicht om het bevoegde gezag in ieder geval te informeren over mutaties in zijn bedrijfsvoering die relevant zijn voor de voor hem geldende vergunning.

In dit kader van verruiming van de openingstijden zullen aanvragen in geval van een verder ongewijzigde bedrijfssituatie (inrichting, exploitant, beheerder) niet worden getoetst in het kader van de Wet Bibob. Zolang de aanvrager reeds vergunninghouder is en nog niet getoetst is zal de ontheffing voor bepaalde tijd (1 jaar) worden verleend. Bij nieuwe aanvragen of bij een gewijzigde bedrijfssituatie zal wel een toetsing plaatsvinden.

Ad Id Op grond van het voornoemde raadsbesluit d.d. 29 juni 2006 worden aan een verruiming van de openstelling (d.m.v. een afwijkend sluitingsuur) van de horeca-inrichting verschillende voorschriften verbonden. - De vergunning geldt alleen voor vrijdag- en zaterdagnacht (d.w.z. zaterdag- en zondagochtend); alsmede op de in de APV opgenomen feestdagen (artikel 2:29 lid 5 en 6 van de APV). - De vergunning geldt tot maximaal 04.00 uur. - Vanaf 02.00 uur geldt een zogenoemde draaideurregeling. Dit betekent dat er na 02.00 uur mogen geen personen meer worden toegelaten; personen mogen de horecagelegenheid wel verlaten. Na 04.00 uur moet de gelegenheid geheel gesloten zijn voor bezoekers en mogen er geen bezoekers meer aanwezig zijn. De horeca-exploitant moet hier zelf op toe (laten) zien, d.w.z. zijn personeel hierover instrueren en erop sturen in de leiding. - Voor discotheken en grootschalige uitgaansgelegenheden, dat wil zeggen inrichtingen waarin zich tegelijkertijd meer dan 500 bezoekers bevinden, is de aanwezigheid en naleving van een specifiek veiligheidsplan met betrekking tot de verruiming van de openstelling vereist; hierbij vormt de aanwezigheid van een portier in ieder geval een randvoorwaarde. De behoefte aan een specifiek veiligheidsplan komt voort uit de grotere kans op verstoring van de openbare orde en veiligheid. Het grote aantal aanwezige personen maakt het noodzakelijk om weloverwogen taken aan (beveiligings)personeel te delegeren. Het veiligheidsplan vormt voor de burgemeester een middel om de exploitant aan te spreken op zijn in de praktijk gebrachte bedrijfsvoering. Het plan dient de continuïteit van de aanpak van openbare orde en veiligheid in de inrichting (en daarmee ook het draaideurbeleid) te waarborgen. - De voornoemde draaideurregeling is, in het kader van het ontnuchteringsbeleid, niet van toepassing voor de zogenoemde droge horeca, zijnde eetgelegenheden, waar slechts alcoholvrije dranken worden geschonken. Een aantal (droge) horeca-exploitanten heeft op grond van de Beleidsregel sluitingsuur, die krachtens slotbepaling IIa komt te vervalllen, nog een lopende vergunning voor een later sluitingsuur; deze blijft voor de geldingsduur van deze overeenkomst van kracht. Normaliter gelden voor de droge horeca de voornoemde reguliere sluitingstijden (02.00 uur voor de inrichting). Op grond van deze bepaling (Id) wijzigt het beleid voor de droge horeca vooral in de zin dat de verruimingsmogelijkheden beperkt zijn tot de vrijdag- en zaterdagnacht, alsmede de in de APV opgenomen feestdagen.

Ad II De slotbepalingen behoeven hier geen verdere toelichting.

bijlage