Regeling vervallen per 01-04-2014

Beleidsregel samenscholingsverbod Langdonk en Westrand

Geldend van 01-10-2013 t/m 31-03-2014

Intitulé

Beleidsregel samenscholingsverbod Langdonk en Westrand

De burgemeester van de gemeente Roosendaal;

Gelet op artikel 2:1 Algemene plaatselijke verordening en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

Vast te stellen de Beleidsregel samenscholingsverbod Langdonk en Westrand

Inleiding

Sedert enige tijd kent de gemeente Roosendaal gebieden die structureel hardnekkige overlast ondervinden van jeugdgroepen. Hierbij verwijs ik naar de gebieden winkelcentrum Lindenburg en omgeving Evelindeflat te Langdonk alsmede de Rembrandtgalerij te Westrand. De enkele aanwezigheid van jeugdgroepen in bovengenoemde gebieden maakt inmiddels dat bewoners en winkeliers hun omgeving onveilig beleven. De jeugdoverlast heeft een zorgwekkende ontwikkeling doorgemaakt naar straatterreur.

Wat vooraf ging 

Nader toegespitst gaat het om het volgende:

  • Reeds enige jaren is er sprake van structurele en hardnekkige overlast door jeugdgroepen rondom het winkelcentrum de Lindenburg en rond de Evelindeflat. De overlast manifesteert zich in verschillende vormen en bestaat uit geluidsoverlast, het uitschelden en beledigen van bewoners en het vernielen van publieke en private eigendommen.

 

  • Ondanks alle inspanningen van de verschillende partners lijkt de overlast niet structureel af te nemen en voelen burgers zich in hun woonomgeving onveilig of zelfs bedreigd. Inmiddels heeft de groep ook een aanzuigende werking op hinderlijke, overlastgevende en criminele jongeren uit andere wijken.

 

  • Buurtbewoners worden uit hun slaap gehouden, geschoffeerd en bedreigd. Men geeft aan zich inmiddels al onveilig te voelen door enkel de aanwezigheid van de groepen jongeren. De groepsoverlast neigt steeds meer naar straat- of buurtterreur.

 

Na een periode waarin het relatief rustig was met jeugdoverlast in de Westrand, is er sinds de zomer van 2011 sprake van een plotse opleving van de problematiek in de wijk. Een groep van 40 jongeren zou zich, ook tijdens winkeltijden, provocerend opstellen bij de ingang van winkelcentrum de ‘Rembrandtgalerij’ waardoor buurtbewoners dit winkelcentrum liever mijden. In sfeerrapportages van politie en gemeentelijk handhavers wordt er gesproken van een ‘dreigende sfeer’ rond de Rembrandtgalerij. De groep daagt voorbijgangers uit, verspert de doorgang naar de galerij en laat rommel achter. Ook gedraagt men zich provocerend richting straatcoaches, gemeentelijk handhavers en politie.

 

Flankerende maatregelen

 

Hierop zijn beschreven gebieden achtereenvolgens de volgende flankerende maatregelen toegepast:

 

Vanaf juni 2011 heeft er wekelijks overleg plaats over de aanpak van de jeugdoverlast in de wijk Langdonk. De partners Aramis AlleeWonen, SIW, Zuidwester, politie en gemeente hebben vervolgens de volgende acties uitgezet:

 

  • 1.

    Inzet met prioriteit op deze locatie van de straatcoaches;

  • 2.

    Gemeentelijk toezichthouders worden ingezet op jeugdcontroles;

  • 3.

    Politie besteedt extra aandacht aan deze locatie en groepen;

  • 4.

    Ouders zijn geïnformeerd en uitgenodigd voor gesprek;

  • 5.

    De Zuidwester begeleidt een aantal jongeren in het kader van het Jeugd Preventie Plan;

  • 6.

    De wijkmanager is actief betrokken bij de problematiek.

Na de eerste verontrustende signalen van bewoners en professionele partners, zijn er in de Westrand de volgende maatregelen ingezet:

  • 1.

    Extra inzet op deze locatie van de straatcoaches;

  • 2.

    Politie besteedt extra aandacht aan deze locatie en groepen;

  • 3.

    De buurtonderneming ViceVersa is actief betrokken bij de problematiek.

 

Samenscholingsverbod

 

Ondanks bovengenoemde inzet kan er worden vastgesteld dat er nog immer een regelmatige en structurele overlast in Langdonk en Westrand bestaat die steeds meer neigt naar straat- of buurtterreur.

 

Hiertoe heb ik besloten tot het opstellen van aanvullende beleidsregels waarmede het samenscholingsverbod nader wordt gespecificeerd zodat effectief kan worden opgetreden tegen overlastgevende jeugdgroepen om zodoende bewoners en winkeliers in het gebied een veilige woon- en werkomgeving te bieden.

 

Op grond van artikel 149 van de Gemeentewet heeft de gemeenteraad de bevoegdheid een samenscholingsverbod in de APV op te nemen. De burgemeester is verantwoordelijk voor de handhaving en kan daartoe onder andere de politie aanwijzingen geven.

 

Het samenscholingsverbod zoals momenteel opgenomen in de APV:

 

Artikel 2:1 Samenscholing en ongeregeldheden

 

  • 1.

    Het is verboden op een openbare plaats op enigerlei wijze de orde te verstoren, zich hinderlijk te gedragen, personen lastig te vallen, te vechten, deel te nemen aan een samenscholing, onnodig op te dringen of door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot wanordelijkheden.

  • 2.

    Het is verboden om in het geval van wanordelijkheden of indien er ernstig gevaar voor het ontstaan daarvan dreigt, op de in het eerste lid genoemde plaatsen een voorwerp of stof, kennelijk meegebracht om die orde te verstoren, bij zich te hebben.

  • 3.

    Een ieder die op een openbare plaats aanwezig is bij enig voorval, waardoor er wanordelijkheden ontstaan of dreigen te ontstaan of bij een tot toeloop van publiek aanleiding gevende gebeurtenis waardoor er wanordelijkheden ontstaan of dreigen te ontstaan, dan wel zich bevindt in of aanwezig is bij een samenscholing, is verplicht op een daartoe strekkend bevel van een opsporingsambtenaar zijn weg te vervolgen of zich in de door hem aangewezen richting te verwijderen.

  • 4.

    Het is verboden zich te begeven of te bevinden op terreinen, wegen of weggedeelten die door of vanwege het bevoegd gezag in het belang van de openbare veiligheid of ter voorkoming van wanordelijkheden zijn afgezet.

  • 5.

    Het is verboden een voorwerp dat ter afzetting of afsluiting van een gedeelte van de weg of vanwege het bevoegd gezag is aangebracht, te verplaatsen, te verwijderen of omver te halen.

  • 6.

    De burgemeester kan ontheffing verlenen van het in het vierde lid gestelde verbod.

  • 7.

    Het bepaalde in de voorgaande leden geldt niet voor betogingen, vergaderingen en godsdienstige en levensbeschouwelijke samenkomsten als bedoeld in de Wet openbare manifestaties.

 

Op basis van deze tekst is de politie te allen tijde bevoegd op te treden tegen ongewenste samenscholing en hiertoe burgers sommeren zich uit het gebied te verwijderen.

 

Dit neemt niet weg dat het vaststellen van specifieke bepalingen rond winkelcentrum de Lindenburg, Evelindeflat en winkelgebied de Rembrandtgalerij gewenst is om hiermede expliciet toepassing van het samenscholingsverbod in deze gebieden vast te stellen.

Daarvoor worden door mij de volgende uitgangspunten gehanteerd:

 

In het onderstaande is vastgelegd wanneer er in elk geval wordt opgetreden vanwege samenscholing als bedoeld in artikel 2:1 van de APV.

 

  • 1.

    Het moet gaan om samenscholing in kwetsbare gebieden, gebieden die reeds flink onder druk staan als het gaat om openbare orde (dit moet bijvoorbeeld blijken uit een wijkaanpak, urgentiegebieden e.d., rapportages politie e.d.: van het gebied moet worden onderbouwd dat er ernstige structurele openbare orde en overlastproblematiek aanwezig is);

  • 2.

    Dat de openbare orde onder druk staat in het betreffende gebied moet duidelijk blijken uit rapportages van politie, berichten van bewoners/wijkbureau, deskundigen;

  • 3.

    Naast handhavend optreden moet er sprake zijn van een breder beleidskader dat gericht is op het openbare orde probleem (het moet duidelijk zijn welke maatregelen er nog meer worden genomen of welk flankerend beleid er is bijv. op het gebied van hulpverlening, wijkaanpak, e.d. Bijvoorbeeld op basis van een gezamenlijke projectmatige aanpak, convenant, afspraken e.d.;

  • 4.

    Handhavend optreden vindt plaats na overleg met politie en Openbaar Ministerie;

  • 5.

    Het handhavingsbeleid wordt beperkt in een periode en beperkt in tijd (op die tijdstippen dat de overlast zich veelal voordoet);

  • 6.

    Het handhavingsbeleid wordt geëvalueerd (dit voor eventuele bijstelling), na afloop van de gehele periode (voor de beoordeling van de effectiviteit) en voorafgaand aan een eventuele verlenging van de periode (dit ter beoordeling van de noodzakelijkheid van de verlenging);

  • 7.

    Gericht handhavend optreden op grond van artikel 2:1 van de APV vindt alleen dan plaats indien het gaat om samenscholen van meer dan twee mensen;

  • 8.

    Overtreding dient gevolgd te worden door lik op stuk beleid;

  • 9.

    Bekendmaking is noodzakelijk. Bekendmaking zal nog verder worden aangevuld door middel van:

  • • Aanplakken op notoire overlastplekken of plaatsen waar de groep(en) samenkomen; en

  • • Waarschuwingen aan personen / groepen door de politie; en

  • • Het waarschuwen van ouders van minderjarigen (jonger dan 18 jaar) middels een brief, e.d.

 

Op basis van deze uitgangspunten heb ik besloten na overleg met politie en Openbaar Ministerie het samenscholingsverbod zoals in artikel 2:1 APV strikt te hanteren in de gebieden Langdonk en Westrand met inachtneming van de volgende kaders:

 

  • 1.

    Artikel 2:1 zal strikt worden gehanteerd door de politie indien personen op enigerlei wijze de orde verstoren, zich hinderlijk gedragen, personen lastigvallen, vechten, deelnemen aan een samenscholing, zich onnodig opdringen of door uitdagend gedrag aanleiding geven tot wanordelijkheden;

     

  • 2.

    Het beleid geldt specifiek voor het gebied Rembrandtgalerij begrensd door de straten: Jan Vermeerlaan, Anthonie van Dijckstraat, Gerard Doustraat en de Burgemeester Freijterslaan zoals aangegeven op de bij dit samenscholingsverbod behorende kaart. Het beleid wordt tot 1 april 2014 dagelijks van 16:00 uur tot 03:00 uur toegepast. Na een eventuele tussentijdse evaluatie kan deze periode indien gewenst worden verlengd. Daarnaast geldt het beleid specifiek voor het gebied Sint Lucasplein. Het beleid wordt tot 1 april 2014 op het Sint Lucasplein dagelijks van 23:00 uur tot 03:00 uur toegepast.

  •  

  • 3.

    Het beleid geldt daarnaast specifiek voor het gebied Lindenburg begrensd door de straten: Langdonk, Susannadonk, Elisadonk en daarnaast door de groenstrook zoals aangegeven op de bij dit samenscholingsverbod behorende kaart. Het beleid wordt tot 1 april 2014 dagelijks van 20:00 uur tot 06:00 uur toegepast. Na een eventuele tussentijdse evaluatie kan deze periode indien gewenst worden verlengd.

 

Bovengenoemde striktere handhaving van het samenscholingsverbod in vastgestelde gebieden zal nadrukkelijk kenbaar worden gemaakt in de media alsmede door bebording.

 

Bekendmaking en inwerkingtreding

 

Bovenstaande zal bekend worden gemaakt als beleidsregel als in artikel 3:42 Algemene Wet Bestuursrecht. Met het Openbaar Ministerie zullen strikte afspraken worden gemaakt inzake personen die het samenscholingsverbod overtreden.

 

Uitdrukkelijk wil ik hiermede vaststellen dat het samenscholingsverbod zoals in artikel 2:1 Algemene Plaatselijke Verordening te allen tijde indien noodzakelijk kan en zal worden toegepast, ook buiten de in deze beleidsregel specifiek vastgestelde locaties en tijden.

 

Deze regeling vervangt de regeling vastgesteld op 25 oktober 2011,

Ondertekening

Aldus besloten door de burgemeester van Roosendaal op 18 september 2012,
Mr. J.M.L. Niederer

Bijlage