Regeling vervallen per 23-03-2024

Gemeenschappelijke Regeling Archeologie Westvoorne

Geldend van 18-02-2010 t/m 22-03-2024

Intitulé

Gemeenschappelijke Regeling Archeologie Westvoorne

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Westvoorne en Rotterdam;

gelet op artikel 1 en 8 van de Wet gemeenschappelijke regelingen en de Wet op de Archeologische Monumentenzorg;

overwegende dat het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) van de gemeente Rotterdam over faciliteiten en capaciteiten beschikt om het behoud en de duurzame ontwikkeling van archeologische waarden te waarborgen en dat de gemeente Westvoorne ter uitvoering van haar wettelijke taken ter zake hiervan gebruik wenst te maken;

overwegende dat overeenkomstig artikel 1, tweede lid van de Wet gemeenschappelijke regelingen, de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten hun colleges toestemming hebben verleend om aan de regeling deel te nemen;

besluiten:

de navolgende: “Gemeenschappelijke regeling archeologie Westvoorne” aan te gaan

Artikel 1.

Doel van de regeling.

De gemeenschappelijke regeling heeft tot doel een exclusieve samenwerking tussen de gemeente Westvoorne en de gemeente Rotterdam op het punt van archeologie van de gemeente Westvoorne.

Artikel 2.

Omvang werkzaamheden

De verplichtingen van de gemeenten zijn neergelegd in het bij deze regeling behorende ‘Uitvoeringsprotocol’, behorend bij artikel 2 en artikel 3 van de Gemeenschappelijke regeling archeologie Westvoorne.

Artikel 3.

Financiën.

In het bij deze regeling behorende ‘uitvoeringsprotocol’ zijn nadere afspraken gemaakt door de colleges over de financiële vergoeding.

Artikel 4.

Duur, wijziging en opheffing.

De regeling wordt aangegaan voor onbepaalde tijd.

De regeling kan worden gewijzigd dan wel opgeheven na een daartoe strekkend eensluidend besluit van de colleges van burgemeester en wethouders van de deelnemende gemeenten. Een voorstel tot wijziging kan door elk van de colleges van de deelnemende gemeenten afzonderlijk worden gedaan.

Artikel 5.

Toezending en publicatie.

Het college van de gemeente Rotterdam zendt deze regeling en besluiten tot wijziging en opheffing aan gedeputeerde staten van Zuid-Holland.

Artikel 6.

Nadere regels en overleg

  • 1.

    De colleges kunnen, in het belang van de doelstelling, taakuitvoering en instandhouding van de gemeenschappelijke regeling, in nadere regels aanvullende afspraken maken.

  • 2.

    De colleges treden met elkaar in overleg indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid ongewijzigde instandhouding van deze regeling niet mag worden verwacht. Partijen zullen alsdan bezien voor wiens rekening de onvoorziene omstandigheden komen en zullen zonodig komen tot de vaststelling van nieuwe (gewijzigde) afspraken, die zoveel mogelijk bij de inhoud van deze regeling aansluiten.

Artikel 7. Citeerdeel

Deze regeling wordt aangehaald als Gemeenschappelijke regeling archeologie Westvoorne.

Artikel 8.

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na publicatie in de gemeentebladen van de gemeente Rotterdam en Westvoorne.

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam op 22 september 2009.

de secretaris, de burgemeester,

W.A.J.J. Houtman, l.s. J. Kriens, l.b.

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Westvoorne op 30 juni 2009.

de secretaris, de burgemeester,

mr. J.M.C. Postema P.E. de Jong

Dit gemeenteblad is uitgegeven op 17 februari 2010 en ligt op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur ter inzage bij het Kenniscentrum Bestuursdienst Rotterdam (KBR), Coolsingel 40, Kamer 314.

(Zie ook: www.bds.rotterdam.nl – Gemeentebladen)

UITVOERINGSPROTOCOL

Behorend bij artikel 2 en artikel 3 van de Gemeenschappelijke Regeling Archeologie Westvoorne

In 1992 hebben de Ministers van Cultuur van de bij de Raad van Europa aangesloten landen te Valletta (Malta) het Europese Verdrag inzake de bescherming van het Archeologisch Erfgoed ondertekend. De Wet tot goedkeuring van het Verdrag van Malta is aangenomen en gepubliceerd in het Staatsblad van 9 april 1998. Op 1 september 2007 is het Verdrag van Malta geïmplementeerd in Monumentenwet 1988.

De gemeenteraad van Westvoorne heeft op 15 april 2008 de beleidsnota ´Archeologische Monumentenzorg gemeente Westvoorne’ vastgesteld. Op grond van de Monumentenwet 1988 en de beleidsnota zijn de gemeente Westvoorne en het BOOR van de gemeente Rotterdam een gemeenschappelijke regeling aangegaan teneinde de gemeente Westvoorne in staat te stellen de wettelijke taken uit te voeren.

Voor het verder ontwikkelen en het uitvoeren van het archeologiebeleid van de gemeente Westvoorne zijn drie actoren betrokken, te weten:

  • §

    Archeologisch Coördinator van de gemeente;

  • §

    Adviseur Archeologie voor de gemeente (BOOR);

  • §

    Archeologische Begeleidingscommissie (ABC).

Op grond van artikel 2 van de Gemeenschappelijke Regeling Archeologie Westvoorne hebben partijen de volgende verplichtingen en taken.

Verplichtingen partijen:

  • 1.

    Het college van Westvoorne draagt zorg voor het navolgende:

    • a.

      benoeming van de gemeentelijk archeoloog van Rotterdam tot archeoloog van de gemeente Westvoorne;

    • b.

      aanstelling van een archeologisch coördinator binnen het ambtelijk apparaat van de gemeente Westvoorne die zal optreden als aanspreekpunt van en intermediair tussen de archeoloog van Rotterdam en de ambtenaren en het bestuur van de gemeente Westvoorne.

  • 2.

    Het college van Rotterdam draagt zorg voor het navolgende:

    • a.

      de mogelijkheid dat de archeoloog van Rotterdam in voldoende mate en binnen de gezamenlijk gestelde termijnen archeologische werkzaamheden kan verrichten voor de gemeente Westvoorne;

    • b.

      het gebruik van het (gemeentelijk) depot, waarin bodemvondsten gedaan tot en met 2008 zijn ondergebracht en worden beheerd.

      Taken Archeologisch coördinator

      De coördinator is intermediair tussen gemeente Westvoorne en BOOR. De coördinator is aanspreekpunt van het BOOR en heeft archeologische monumentenzorg (mede) in zijn/haar portefeuille. De medewerker draagt binnen het ambtelijk apparaat van de gemeente Westvoorne ook zorg voor een vroegtijdige inbreng van de archeologie in ruimtelijke plannen en bouwprojecten en in de naleving van gemeentelijke procedures in deze. Ook beoordeelt de archeologisch coördinator, zonodig in overleg met de gemeentelijk milieuambtenaar en/of de archeologisch adviseur, per project of een samengaan van milieukundig en archeologisch onderzoek zinvol is.

      Bestemmingsplannen of andere ruimtelijke plannen, waarvoor geldt dat er archeologische belangen of verplichtingen in het geding zijn, dienen gesignaleerd te worden en, in overleg met het BOOR, beoordeeld of aangevuld te worden.

      De Archeologisch Coördinator draagt er ook zorg voor dat - op basis van de Archeologische Waarden- en beleidskaart van Westvoorne - aanvragen voor onder andere bouw- en aanlegvergunningen op het aspect archeologie worden getoetst (toepassen van een ‘eerste zeef’). Voor die aanvragen waarvoor geldt dat er mogelijk archeologische belangen in het geding zijn, wordt het advies van het BOOR gevraagd. Op grond van een combinatie van inhoudelijke afwegingen en specifieke kenmerken van bouwprojecten (zoals diepte, aard en omvang van de grondroerende werkzaamheden) kan vervolgens beoordeeld worden of archeologisch (voor)onderzoek inderdaad noodzakelijk is, of dat hiervan kan worden afgezien (toepassen ‘tweede zeef’).

      Het is van belang dat binnen de gemeente Westvoorne afspraken worden gemaakt, waarin gewaarborgd wordt dat betreffende ruimtelijke plannen en aanvragen voor vergunningen voor toetsing op het aspect archeologie ook bij de coördinator Archeologie ter inzage en advisering worden voorgelegd.

      Voorts kan de betreffende medewerker zorgdragen voor de organisatie en notulering van de periodieke bijeenkomsten van de Archeologische Begeleidingscommissie.

      Taken Adviseur Archeologie (BOOR)

      De adviseur Archeologie (BOOR) fungeert als het ware als gemeentelijk archeoloog van de gemeente Westvoorne. Hij/zij heeft de volgende taken en werkzaamheden waarover werkafspraken gemaakt moeten worden:

      Advies/beleid

      • 1.

        Gevraagd en ongevraagd informeren van de Archeologische Begeleidingscommissie en medewerkers van de gemeente over het beheer en behoud van het bodemarchief alsmede over het archeologisch bestel en wetgeving en de consequenties daarvan voor de gemeente Westvoorne;

      • 2.

        Het, in overleg met de gemeente, informeren van derden (bijvoorbeeld ontwikkelaars of archeologische instellingen, burgers of bedrijven) over het bodemarchief of het archeologisch beleid van de gemeente Westvoorne;

      • 3.

        Het vervaardigen en onderhouden van beleidsinstrumenten;

      • 4.

        Het opstellen en goedkeuren van PvE’s;

      • 5.

        Het beoordelen van rapportages en het voorstellen van selectiebesluiten;

      • 6.

        Het voeren van ambtelijk overleg in een nog in te stellen Archeologische Begeleidingscommissie van de gemeente Westvoorne(maximaal 4x per jaar);

      Beheer en behoud

      7.Het beheren van de archeologisch documentatie en het archeologisch vondstmateriaal (depot) met betrekking tot de gemeente Westvoorne;

      Ruimtelijke ordening

      • 8.

        Zorgdragen voor de inbreng van archeologische belangen bij het opstellen van ruimtelijke plannen en bestemmingsplannen (het opstellen van de ‘archeologieparagraaf’, met de bijbehorende voorschriften en plankaarten);

      • 9.

        Beoordelen van aanvragen voor vergunningen op het aspect archeologie, nadat binnen de gemeente Westvoorne een eerste selectie van aanvragen heeft plaatsgevonden (zie hieronder);

      Uitvoering

      • 10.

        Het in naam van de gemeente Westvoorne uitvoeren van de regie over door derden verricht onderzoek en het beoordelen van de archeologische verslaglegging daarvan. Ook het toezichthouden in het veld bij de uitvoering van archeologisch (voor)onderzoek maakt daar deel van uit;

      • 11.

        Het uitvoeren van archeologisch (voor)onderzoek of het doen van archeologische waarnemingen;

      Communicatie

      12.Het adviseren over en/of uitvoeren, al of niet in samenwerking met andere organisaties of instellingen, van educatieve en publieksgerichte activiteiten op het gebied van de archeologie van Westvoorne (maken van brochures, boeken, tentoonstellingen, onderwijsprojecten, geven van rondleidingen e.d.).

      Taken Archeologische Begeleidingscommissie

      De taakstelling van de Archeologische Begeleidingscommissie bestaat uit het handhaven van het gemeentelijk archeologisch beleid en het gevraagd en ongevraagd adviseren van het college van burgemeester en wethouders van gemeente Westvoorne in deze. De commissie is er voorts voor informatie-uitwisseling over recente ontwikkelingen en/of knelpunten met betrekking tot planvorming en de realisatie van bouwwerkzaamheden binnen de gemeente Westvoorne en het archeologisch beleid in brede zin.

      Financiële vergoeding

      Partijen komen jaarlijks, aan de hand van een door BOOR gedane offerte, de financiële vergoeding voor de archeologische ondersteuning overeen. Daarbij zal een onderverdeling worden gemaakt naar de verschillende taken die worden uitgevoerd en de daarbij horende vergoeding.