Nadere regels subsidievoorwaarde taal

Geldend van 19-06-2013 t/m heden

Intitulé

Nadere regels subsidievoorwaarde taal

Gemeenteblad 2013

Nadere regels subsidievoorwaarde taal

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

gelezen het voorstel van de directeur Jeugd en Onderwijs, van 18 juni 2103, kenmerk 13MO07470;

gelet op artikel 4, eerste lid, van de Subsidieverordening Rotterdam 2005;

overwegende dat het ter uitvoering van de Subsidieverordening Rotterdam 2005 en het Programma Taaloffensief 2011 – 2014 wenselijk is nadere regels vast te stellen inzake de uitvoering van subsidieverlening;

verder in overweging nemende dat:

  • -

    de doelstelling van het Taaloffensief is dat Rotterdammers in 2014 het Nederlands beter beheersen dan in 2010;

  • -

    het beheersen van de Nederlandse taal de belangrijkste sleutel is om mee te kunnen doen in de samenleving. Participatie, sociale mobiliteit, mobiliteit op de arbeidsmarkt en zelfredzaamheid zijn voor een groot deel afhankelijk van de mate waarin je de taal beheerst. Helaas beheersen teveel Rotterdammers de Nederlandse taal nog onvoldoende;

  • -

    onze missie is om te investeren in het verminderen van taalachterstanden;

  • -

    in onze taalaanpak richten we ons op zowel allochtone als autochtone Rotterdammers met een taalachterstand;

besluit vast te stellen:

Nadere regels subsidievoorwaarde taal

Artikel 1 Doel subsidievoorwaarde taal

  • 1.

    Een taalcomponent wordt als subsidievoorwaarde opgenomen bij door de gemeente Rotterdam gesubsidieerde activiteiten op het terrein van welzijn, activering, zorg, onderwijs, sport, cultuur en recreatie.

  • 2.

    Taal als kwaliteitsinstrument moet een regulier onderdeel uitmaken van methodisch kwaliteitsbeleid van gesubsidieerde organisaties en instellingen op het terrein van welzijn, activering, zorg, onderwijs, sport, cultuur en recreatie.

Artikel 2 Doelgroepen

Voor verbetering van de taalvaardigheid richten wij ons voornamelijk op de volgende drie prioritaire groepen:

  • a.

    Ouder(s)/opvoeders van jonge kinderen: Voorkomen is beter dan genezen is het motto. Voorkom dat kinderen al met taalachterstanden op school starten.

  • b.

    Jongeren met een taalachterstand: Grote groepen jongeren verlaten hun MBO-opleiding met een taalachterstand. Een taalachterstand is

ook een risico voor vroegtijdig schoolverlaten, minder dan 59% behaalt het MBO-diploma. Dit verkleint de kans op een succesvolle vervolgopleiding en vergroot de kans op werkloosheid van deze jonge mensen.

c.Werknemers en werkzoekenden: De Rotterdamse arbeidsmarkt kent relatief veel laagopgeleiden. De werkgever heeft er baat bij wanneer de werknemer zijn/haar Nederlands beter beheerst: de communicatie met de werkgever maar ook met collega’s wordt vergroot, de werknemer vergroot ook zijn zelfstandigheid bij werkzaamheden en een betere taalbeheersing stimuleert de doorstroom op de arbeidsmarkt.

Artikel 3 In aanmerking komende subsidies (relevantie / begrenzing) 1. Een taalcomponent is als bijzondere voorwaarde van toepassing op alle subsidiabele activiteiten op het terrein van welzijn, activering, zorg, onderwijs, sport, cultuur en recreatie.

2.De bijzondere voorwaarde geldt niet voor subsidiabele activiteiten waarvan niet kan worden verwacht of kan worden vastgesteld dat in de uitvoering van de activiteiten een taalcomponent aanwezig dan wel wenselijk is.

Artikel 4 Subsidieverstrekker 1.De gemeente Rotterdam past artikel 5 toe bij het toekennen van een subsidie op het gebied van welzijn, activering, zorg, onderwijs, sport, cultuur en recreatie. Dit betekent dat iedere gemeentelijke dienst bij het verstrekken van subsidie stilstaat bij de vraag of als bijzondere voorwaarde een taalcomponent opgenomen moet worden.

2.Daarbij wordt voornamelijk ingezet op de in artikel 2 genoemde doelgroepen.

Artikel 5 Omschrijving bijzondere voorwaarde

Subsidieaanvragers die activiteiten uitvoeren op het terrein van welzijn, activering, zorg, onderwijs, sport, cultuur en recreatie waarvan redelijkerwijs verwacht wordt dat in de uitvoering van deze activiteiten een taalcomponent aanwezig is moeten in het projectplan bij de aanvraag aangeven welke inspanningen zij bij de uitvoering van de activiteiten leveren, die ertoe leiden dat Rotterdammers de Nederlandse taal beter gaan beheersen.

Artikel 6 Naleving en controle

De aanvrager geeft in de verantwoording zoals gesteld in artikel 10 van de SvR 2005 inzicht in het uitgevoerde inspanningen, voortkomend uit de bijzondere voorwaarde genoemd in artikel 5.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze nadere regels worden gepubliceerd in het gemeenteblad en treden in werking de dag na publicatie van het gemeenteblad.

Artikel 8 Citeertitel

Deze nadere regels worden aangehaald als: Nadere regels subsidievoorwaarde taal.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 18 juni 2013.

De secretaris, De burgemeester,

Ph. F. M. Raets A. Aboutaleb

Dit gemeenteblad is uitgegeven op 19 juni 2013 en ligt op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur ter inzage bij het Kenniscentrum Bestuursdienst Rotterdam (KBR), locatie Stadswinkel Centrum, Coolsingel 40 (zijde Doelwater, tegenover hoofdbureau politie)

(Zie ook: www.bds.rotterdam.nl – Gemeentebladen)