Gemeenschappelijke regeling kabels en leidingen Rotterdam-Nissewaard

Geldend van 09-05-2018 t/m heden

Intitulé

Gemeenschappelijke regeling kabels en leidingen Rotterdam-Nissewaard

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Rotterdam en Nissewaard,

overwegende, dat beide gemeenten binnen hun gemeentegrenzen in de ondergrond een veelheid aan kabels en leidingen van (nuts)bedrijven en particulieren aanwezig hebben; raadsvoorstel 18bb1463; raadsstuk 18bb3115;

dat de gemeente Rotterdam en de gemeente Nissewaard buurgemeenten zijn en het uit dien hoofde van belang is dat wordt samengewerkt op het gebied van regisseurschap over de ondergrond;

dat onder andere vergunningverlening en toezicht, in combinatie met handhaving, wettelijke instrumenten zijn van dit regisseurschap;

dat de gemeente Rotterdam over faciliteiten en capaciteiten beschikt het regisseurschap over de ondergrond op goede wijze te vervullen;

dat de gemeente Nissewaard ter uitvoering van haar wettelijke taken gebruik wenst te maken van de expertise van de gemeente Rotterdam;

dat de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten hun colleges toestemming hebben verleend om de onderhavige regeling te treffen;

gelet op artikel 1 en 8 van de Wet gemeenschappelijke regelingen;

besluiten:

De navolgende: “Gemeenschappelijke regeling kabels en leidingen Rotterdam-Nissewaard” te treffen.

Artikel 1 Doel van de regeling

De gemeenschappelijke regeling heeft tot doel een exclusieve samenwerking tussen de gemeenten Rotterdam en Nissewaard op het gebied van regisseurschap met betrekking tot kabels en leidingen, liggend in het grondgebied van de gemeente Nissewaard. Dit regisseurschap komt tot uiting in:

  • -

    het inmeten en registreren van kabels en leidingen;

  • -

    het bijhouden van een leidingenverzamelkaart;

  • -

    besluiten ter uitvoering van de Telecommunicatiewet, de Telecommunicatieverordening Nissewaard, de Leidingverordening Nissewaard, het Handboek Kabels en Leidingen Nissewaard en de Regeling Nadeelcompensatie leidingen Nissewaard;

  • -

    het toezicht met handhaving.

Artikel 2 Omvangwerkzaamheden

De verplichtingen van de gemeenten zijn neergelegd in het bij deze regeling behorende “Uitvoeringsprotocol”, behorende bij artikel 2 en artikel 3 van de Gemeenschappelijke regeling kabels en leidingen Rotterdam-Nissewaard.

Artikel 3 Financiën

In het bij deze regeling behorende “Uitvoeringsprotocol” zijn nadere afspraken gemaakt door de colleges over de financiële vergoeding.

Artikel 4 Duur, wijziging en opheffing

De regeling wordt getroffen voor onbepaalde tijd. Deze regeling kan worden gewijzigd dan wel opgeheven na een daartoe strekkend eensluidend besluit van de colleges van burgemeester en wethouders van de deelnemende gemeenten en na verkregen toestemming van de raden van de deelnemende gemeenten. Een voorstel tot wijziging kan door elk van de deelnemende gemeenten afzonderlijk worden gedaan.

Artikel 5 Toezendingen publicatie

Het college van de gemeente Rotterdam zendt deze regeling en besluiten tot wijziging en opheffing aan gedeputeerde staten van Zuid-Holland.

Artikel 6 Nadere regels en overleg

  • 1. De colleges kunnen, in het belang van de doelstelling, taakuitvoering en instandhouding van de gemeenschappelijke regeling, in nadere regels aanvullende afspraken maken, dan wel door de directies van de afdelingen Stadsbeheer laten maken.

  • 2. De colleges treden met elkaar in overleg indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid ongewijzigde instandhouding van deze regeling niet mag worden verwacht. Partijen zullen alsdan bezien voor wiens rekening de onvoorziene omstandigheden komen en zullen zo nodig komen tot de vaststelling van nieuwe (gewijzigde) afspraken, die zoveel mogelijk bij de inhoud van deze regeling aansluiten.

Artikel 7 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als “Gemeenschappelijke regeling kabels en leidingen Rotterdam-Nissewaard”.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op de eerste dag na publicatie door de gemeenten Rotterdam en Nissewaard.

Ondertekening

Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam op 20 februari 2018. Aldus vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van Nissewaard op 31 januari 2018.

secretaris

C.M.Sjerps

burgemeester

A.Aboutaleb
De

secretaris

,
M.L.M.Weerts
De

burgemeester

,
M.Salet

UITVOERINGSPROTOCOL

Behorend bij artikel 2 en artikel 3 van de Gemeenschappelijke regeling kabels en leidingen Rotterdam-Nissewaard

De gemeenten Rotterdam en Nissewaard, ook wel te noemen “Partijen”, hebben een gemeenschappelijke regeling getroffen op het gebied van samenwerking op het gebied van regisseurschap met betrekking tot kabels en leidingen.

Op grond van artikel 2 van deze gemeenschappelijke regeling hebben Partijen de navolgende verplichtingen en taken.

Artikel 1 Algemeen

  • 1.1

    De gemeente Nissewaard draagt op exclusieve basis aan de gemeente Rotterdam op de hierna vermelde werkzaamheden onder de hierna genoemde voorwaarden en bepalingen ten behoeve van de gemeente Nissewaard te verrichten.

  • 1.2

    De gemeente Rotterdam verbindt zich tot het uitvoeren van de taken en werkzaamheden als omschreven in artikel 2, onder de hierna genoemde voorwaarden en bepalingen ten behoeve van de gemeente Nissewaard.

  • 1.3

    De gemeente Nissewaard verbindt zich tot betaling van de uit deze afspraken voortvloeiende kosten.

Artikel 2 De werkzaamheden

  • 2.1

    De gemeente Rotterdam zal voor het grondgebied van de gemeente Nissewaard namens de gemeente Nissewaard in mandaat bevoegd zijn besluiten te nemen ter uitvoering van:

    • -

      de Telecommunicatiewet;

    • -

      de Telecommunicatieverordening Nissewaard;

    • -

      de Leidingenverordening Nissewaard;

    • -

      het Handboek Kabels en Leidingen Nissewaard;

    • -

      de Regeling Nadeelcompensatie leidingen Nissewaard.

    De gemeente Rotterdam zal toezicht houden en handhaven op de naleving van de hiervoor genoemde besluiten.

    Verder zal de gemeente Rotterdam het inmeten en registreren van kabels en leiding op zich nemen en de leidingenverzamelkaart Nissewaard bijhouden, dit alles eveneens in mandaat.

  • 2.2

    Een uitgewerkt overzicht van de door de gemeente Rotterdam te verrichten werkzaamheden is opgenomen in Bijlage 1, en maakt onderdeel uit van dit uitvoeringsprotocol.

  • 2.3

    De gemeente Rotterdam zal voor de uitoefening van de in artikel 2. lid 1 genoemde werkzaamheden voldoende personele capaciteit ter beschikking stellen.

  • 2.4

    Partijen kunnen Bijlage 1. wijzigen op grond van gewijzigd beleid, maatschappelijke ontwikkelingen en/of andere veranderde omstandigheden en/of inzichten. Indien dit leidt tot nieuwe taken die niet passen binnen de door de gemeente Rotterdam ter beschikking gestelde personele capaciteit, dan zal de gemeente Rotterdam op verzoek of op eigen initiatief een offerte dienaangaande doen. Wijzigingen dienen schriftelijk door Partijen te worden vastgelegd.

  • 2.5

    Ten behoeve van een goede sturing van de uitvoering en de afstemming tussen Partijen, wijzen Partijen ieder een functionaris binnen hun organisatie aan, die belast is met de coördinatie in de eigen organisatie en de afstemming tussen Partijen.

  • 2.6

    Bij de uitvoering van de werkzaamheden zal de gemeente Rotterdam gebruik maken van het Leidingen en Ingravingensysteem (LIS) van de gemeente Rotterdam.

  • 2.7

    Voor de woonkernen binnen de gemeente Nissewaard zullen de kabels en leidingen worden ingemeten. In de gebieden buiten de kernen zal ten aanzien van de kabels en leidingen worden uitgegaan van revisiegegevens en/of KLIC-gegevens. Alle data zullen door de gemeente Nissewaard ongelimiteerd kunnen worden gebruikt.

  • 2.8

    Partijen zullen bezien in hoeverre aanpassing van de Nissewaardse regelgeving met bijlagen zoals bedoeld in artikel 2.1 noodzakelijk is, teneinde een goede aansluiting van de vergunningverlening en het toezicht door de gemeente Rotterdam te bewerkstelligen.

Artikel 3 Mandaat/volmacht/machtiging

  • 3.1

    Het college van burgemeester en wethouders van Nissewaard mandateert zijn bevoegdheden met betrekking tot de dienstverlening aan de directeur Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam met de mogelijkheid van ondermandatering. De te mandateren bevoegdheden worden vastgelegd in een separate mandateringsregeling genaamd “Mandaatbesluit Gemeenschappelijke regeling kabels en leidingen Nissewaard-Rotterdam”. Het college van burgemeester en wethouders van Nissewaard is bevoegd na overleg met de gemeente Rotterdam in dit mandaatbesluit wijzigingen aan te brengen.

  • 3.2

    Het college van burgemeester en wethouders van Nissewaard kan op basis van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht aan de directeur Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam instructies geven voor de uitoefening van de bevoegdheden zoals bedoeld in het eerste lid van dit artikel.

  • 3.3

    Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam stemt ingevolge artikel 10:4 van de Algemene wet bestuursrecht in met de externe mandaatverlening als bedoeld in het eerste lid van dit artikel en de instructiebevoegdheid zoals bedoeld in het tweede lid van dit artikel.

  • 3.4

    Dit artikel is van overeenkomstige toepassing op het verlenen van een volmacht tot het verrichten van privaatrechtelijke rechtshandelingen of het verlenen van een machtiging voor het verrichten van feitelijke handelingen door de gemeente Rotterdam namens de gemeente Nissewaard.

Artikel 4 Beheerkosten en betaling

  • 4.1

    Voor de in bijlage 1. omschreven dienstverlening is de gemeente Nissewaard jaarlijks aan de gemeente Rotterdam een bedrag verschuldigd voor beheerkosten. De beheerkosten zijn personeelskosten inclusief werkgeverslasten, de vaste beheerkosten en de materiële kosten. De vaste beheerkosten zijn de kosten van de functies in de organisatie die zijn gericht op sturing en ondersteuning, te weten:

    • -

      directie, management en secretariële ondersteuning;

    • -

      personeel en organisatie;

    • -

      informatisering en automatisering;

    • -

      financiën en control;

    • -

      communicatie;

    • -

      juridische zaken;

    • -

      facilitaire zaken.

  • 4.2

    De hoogte van de totale beheerkosten voor de dienstverlening wordt jaarlijks voorafgaand aan het dienstjaar vastgesteld in een nadere schriftelijke afspraak.

  • 4.3

    Voor de berekening van de door de gemeente Nissewaard verschuldigde beheerkosten wordt uitgegaan van de door de gemeente Rotterdam opgestelde conceptprogrammabegroting, die geldt voor het komende kalenderjaar zoals deze in de maand oktober aan de gemeenteraad ter vaststelling wordt aangeboden. In het vierde kwartaal van ieder jaar zullen op basis van nacalculatie de werkelijke kosten worden verrekend.

  • 4.4

    Een aanpassing van het overzicht beheerkosten vanwege buitengewone omstandigheden kan eerst plaatsvinden, nadat de gemeente Rotterdam daarvoor een separaat voorstel heeft opgesteld dat door de gemeente Nissewaard is geaccordeerd.

  • 4.5

    Het voldoen van de bijdrage van de gemeente Nissewaard in de beheerkosten zoals bedoeld in het tweede lid van dit artikel vindt per kwartaal en in vier gelijke delen plaats. Betaling vindt plaats per de vijftiende dag van de tweede maand van elk kwartaal.

Artikel 5 Verplichtingen gemeente Rotterdam

  • 5.1

    De gemeente Rotterdam zal bij de uitvoering van dit protocol de toepasselijke regelgeving, al dan niet in aangepaste vorm zoals bedoeld in artikel 2, lid 8, in acht nemen.

  • 5.2

    De gemeente Rotterdam zal gegevens, die zij in het kader van de uitvoering van dit protocol van de gemeente Nissewaard ontvangt of anderszins in het kader van die uitvoering aan haar kenbaar wordt uitsluitend gebruiken ten behoeve van de uitvoering dit protocol en die gegevens niet zonder voorafgaande schriftelijke goedkeuring van de gemeente Nissewaard, aan derden overdragen of ter beschikking stellen of anderszins derden van de gegevens kennis doen nemen.

  • 5.3

    De gemeente Rotterdam zal de gemeente Nissewaard alle gegevens verstrekken die van belang zijn voor de uitvoering van dit protocol. In het bijzonder zal de gemeente Rotterdam aan de gemeente Nissewaard tijdig en volledig rapporteren inzake de financiële gegevens en de gegevens met betrekking tot de verschillende werkzaamheden ten behoeve van offertes, evaluaties, nacalculaties en eindafrekeningen.

  • 5.4

    De gemeente Rotterdam zal bij de uitvoering van haar werkzaamheden uit hoofde van dit protocol volledige zorgvuldigheid betrachten ten aanzien van het in stand houden en bevorderen van de goede naam van de gemeente Nissewaard.

Artikel 6 Verplichtingen gemeente Nissewaard

  • 6.1

    De gemeente Nissewaard zal de gemeente Rotterdam alle gegevens verstrekken die van belang zijn voor de uitvoering van dit protocol.

  • 6.2

    De gemeente Nissewaard draagt, voor zover dat redelijkerwijze binnen haar mogelijkheden ligt, zorg voor ongehinderde uitvoering van de werkzaamheden van de gemeente Rotterdam uit hoofde van dit protocol.

Artikel 7 Aansprakelijkheid

De gemeente Nissewaard is aansprakelijk voor alle schade die een werknemer van de gemeente Rotterdam in het kader van de in deze overeenkomst beschreven werkzaamheden veroorzaakt.

Artikel 8 Archiefbescheiden en verwerking van persoonsgegevens

  • 8.1

    Het college van de gemeente Rotterdam is na inwerkingtreding van de tussen partijen getroffen gemeenschappelijke regeling met het daarbij behorende uitvoeringsprotocol belast met het beheer van de door de gemeente Nissewaard in het kader van de uitvoering van dit protocol overgedragen archiefbescheiden. Het college van de gemeente Nissewaard blijft zorgdrager ingevolge artikel 30 van de Archiefwet 1995.

  • 8.2

    De medewerkers van de gemeente Rotterdam die belast zijn met werkzaamheden zoals bedoeld in artikel 2 hebben uit hoofde van hun functie het recht op inzage in de relevante dossiers van de gemeente Nissewaard.

  • 8.3

    De archiefbescheiden betreffende zaken welke op het moment van overdracht van taken nog niet zijn afgedaan, worden in digitale vorm ter beschikking gesteld aan de gemeente Rotterdam, die deze zaken zal afdoen. Van de terbeschikkingstelling wordt een verklaring opgemaakt, inhoudende een specificatie van de terbeschikkinggestelde bescheiden.

  • 8.4

    De archiefbescheiden betreffende zaken die op het moment van overdracht van taken reeds zijn afgedaan, blijven, tot hun overbrenging naar de archiefbewaarplaats of tot het moment dat de vernietigingstermijn is bereikt, berusten onder het archiefvormend onderdeel van de gemeente Nissewaard. Indien noodzakelijk voor de taakuitvoering worden zij aan de gemeente Rotterdam ter beschikking gesteld conform het bepaalde in het tweede lid.

  • 8.5

    De gemeente Nissewaard machtigt de gemeente Rotterdam tot vernietiging van de onder haar berustende archiefbestanden, voor zover deze zijn omschreven in vernietigingslijsten krachtens de Archiefwet 1962 of selectielijsten als bedoeld in artikel 5 van de Archiefwet 1995.

  • 8.6

    In de schriftelijke afspraak inzake de beheerkosten zoals bedoeld in artikel 4, lid 2, worden de kosten van het beheer van de terbeschikkinggestelde archiefbescheiden mede geregeld.

  • 8.7

    Post verband houdend met de werkzaamheden gaat rechtstreeks naar de gemeente Rotterdam. Opgevraagde dossiers worden, afhankelijk van de wijze waarop en de vorm waarin de dossiers worden overgedragen, binnen drie werkdagen overgebracht.

  • 8.8

    Ten behoeve van de uitvoering van niet aan de gemeente Rotterdam opgedragen taken geldt dat de gemeente Rotterdam daartoe gevraagde informatie verstrekt uit dossiers, digitale bestanden of andere informatiedragers over natuurlijke en/of rechtspersonen die betrokken zijn bij het leggen, hebben en houden van kabels en leidingen, mits deze verstrekking niet in strijd is met het bepaalde in de Wet bescherming persoonsgegevens.

  • 8.9

    Partijen sluiten separaat een bewerkersovereenkomst in het kader van de Wet bescherming persoonsgegevens.

  • 8.10

    De gemeente Rotterdam draagt zorg voor een passend beveiligingsniveau in het kader van de verwerking van persoonsgegevens.

Artikel 9 Overleg

  • 9.1

    Partijen informeren elkaar actief over gewijzigde wet- en regelgeving en beleidsvoornemens.

  • 9.2

    Partijen dragen er zorg voor dat de uitvoering van dit protocol periodiek op ambtelijk niveau en door de verantwoordelijke portefeuillehouders van Partijen wordt besproken. Daarnaast vindt overleg plaats op incidentele basis indien daartoe aanleiding is. De frequentie van de periodieke overleggen wordt nader schriftelijk bepaald.

Artikel 10 Klachtenbehandeling en bezwaar/beroep

  • 10.1

    Klachten over de besluitvorming zoals bedoeld in artikel 2 worden ingediend bij en behandeld door de gemeente Rotterdam overeenkomstig de in de gemeente Rotterdam geldende klachtenregeling.

  • 10.2

    Bezwaar- en beroepschriften, alsmede verzoeken om voorlopige voorzieningen in het kader van de in dit protocol beschreven werkzaamheden worden eveneens behandeld door de gemeente Rotterdam, overeenkomstig de in de gemeente Nissewaard vigerende regelingen dienaangaande.

  • 10.3

    De gemeente Rotterdam informeert periodiek de gemeente Nissewaard over de ontvangen klachten, bezwaar- en beroepschriften, alsmede over de verzoeken om voorlopige voorzieningen en de wijze van afdoening.

Artikel 11 Evaluatie

  • 11.1

    Eenmaal per jaar wordt het uitvoeringsprotocol geëvalueerd.

  • 11.2

    Over de evaluatie wordt gerapporteerd aan de colleges van burgemeester en wethouders van Partijen en worden zo nodig voorstellen voor aanpassing van het uitvoeringsprotocol ter besluitvorming aan de colleges van Partijen voorgelegd.

  • 11.3

    Evaluatie heeft zowel betrekking op financiële aspecten als op de beleidsmatige onderwerpen.

Artikel 12 Duur, wijziging en beëindiging van het uitvoeringsprotocol

Gelijk de getroffen gemeenschappelijke regeling werkt het protocol voor onbepaalde tijd en is artikel 4 van de getroffen gemeenschappelijke regeling van overeenkomstige toepassing.

Artikel 13 Bijlagen

Op dit protocol is de volgende bijlage van toepassing:

  • 1.

    Omschrijving werkzaamheden.

afbeelding binnen de regeling afbeelding binnen de regeling afbeelding binnen de regeling afbeelding binnen de regeling afbeelding binnen de regeling afbeelding binnen de regeling afbeelding binnen de regeling

Dit gemeenteblad 2018, nummer 62, is uitgegeven op 30 april 2018 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halve Maanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)