Regeling vervallen per 01-01-2020

Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2019

Geldend van 01-01-2019 t/m 31-12-2019

Intitulé

Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2019

De raad van de gemeente Rotterdam,

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 september 2018, raadsvoorstel 18bb7158; raadsstuk 18bb7147;

gelet op artikel 255, derde lid van de Gemeentewet, artikel 26 van de Invorderingswet 1990, de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 en de Nadere regels kwijtschelding gemeentelijke en waterschapsbelastingen;

overwegende, dat het gewenst is om nadere regels te stellen voor het verlenen van kwijtschelding van gemeentelijke belastingen;

besluit vast te stellen:

Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2019

Artikel 1 Omvang en norm

  • 1. Het verlenen van kwijtschelding geschiedt uitsluitend met betrekking tot aanslagen in de gebruikersbelasting van de onroerende-zaakbelastingen, de gebruikersbelasting van de belastingen op roerende woon- en bedrijfsruimten en de afvalstoffenheffing. Er wordt tot maximaal 75% van het verschuldigde belastingbedrag voor de aanslagen over belastingjaar 2019 kwijtschelding verleend.

  • 2. Bij de toepassing van het eerste lid wordt, in afwijking van de in artikel 16 van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 genoemde percentages van 90, bij de berekening van de betalingscapaciteit het bedrag van de kosten van bestaan gesteld op 100 procent van de desbetreffende in dat artikel bedoelde bijstandsnorm.

Artikel 2 Termijnen

  • 1. Op een kwijtscheldingsverzoek dat niet is ingediend in de laatste zes weken van een kalenderjaar wordt beslist in het kalenderjaar waarin het verzoek is ontvangen.

  • 2. Op een kwijtscheldingsverzoek dat ingediend is in de laatste zes weken van een kalenderjaar wordt binnen twaalf weken beslist.

  • 3. De in het eerste en tweede lid bedoelde beslissingsperiode wordt verlengd met de periode:

    • -

      dat niet is voldaan aan de in artikel 4 bedoelde voorwaarden;

      of

    • -

      dat niet is voldaan aan de uitnodiging om het kwijtscheldings-verzoek aan te vullen met de voor de beoordeling van dat verzoek benodigde gegevens en bescheiden.

  • 4. Op het kwijtscheldingsverzoek wordt bij beschikking beslist met hetzij een voorlopige toewijzing, hetzij met een definitieve afwijzing. De beschikking met de voorlopige toewijzing wordt binnen een jaar na indiening van het kwijtscheldingsverzoek gevolgd door een beschikking met een definitieve toewijzing of afwijzing.

Artikel 3 Het verzoek om kwijtschelding

  • 1. Het verzoek om kwijtschelding moet worden gedaan:

    • a.

      hetzij schriftelijk door middel van een van gemeentewege vastgesteld formulier en onder de gelijktijdige verstrekking van de voor de beoordeling van het verzoek of de voorbereiding van de beschikking benodigde gegevens en bescheiden;

    • b.

      hetzij digitaal via ‘Mijn loket’ op de van gemeentewege aangegeven wijze.

  • 2. Indien de verstrekte gegevens of bescheiden onvoldoende zijn voor de beoordeling van het verzoek of de voorbereiding van de beschikking, wordt de verzoeker schriftelijk in de gelegenheid gesteld binnen een termijn van twee weken na de toezending van dat schriftelijke bericht het kwijtscheldingsverzoek aan te vullen.

Artikel 4 Voorwaarden

  • 1. Voor het in behandeling nemen van het kwijtscheldingsverzoek moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

    • a.

      openstaande aanslagen hondenbelasting en parkeerbelasting waarvan de vervaldatum op het moment van het indienen van het verzoek om kwijtschelding is verstreken, dienen met inbegrip van eventuele openstaande kosten te zijn voldaan, tenzij er een (dwangmatige) betalingsregeling is getroffen en deze regeling ook wordt nageleefd;

    • b.

      van de openstaande aanslagen van de in artikel 1 bedoelde gebruikersbelastingen en afvalstoffenheffing, waarop het kwijtscheldingsverzoek wel betrekking heeft en waarvan de vervaldatum is verstreken, dienen de eventuele openstaande kosten te zijn voldaan.

  • 2. Indien aan één of meer van de in het eerste lid genoemde voorwaarden niet is voldaan, wordt de verzoeker schriftelijk in de gelegenheid gesteld binnen een termijn van twee weken na de toezending van dat schriftelijke bericht alsnog aan die voorwaarde(n) te voldoen.

Artikel 5 Besluit tot niet behandeling van het verzoek om kwijtschelding

  • 1. Indien binnen de gestelde termijn aan het verzoek om aanvulling als bedoeld in artikel 3, tweede lid, niet is voldaan of indien van de in artikel 4, tweede lid, geboden gelegenheid binnen de gestelde termijn geen gebruik is gemaakt, kan besloten worden het verzoek om kwijtschelding niet te behandelen.

  • 2. Worden na een besluit als bedoeld in het eerste lid alsnog de aanvullende gegevens en bescheiden geleverd of voldaan aan de desbetreffende voorwaarde(n), dan kan pas een beslissing over kwijtschelding genomen worden nadat daartoe eerst een nieuw verzoek is ingediend.

Artikel 6 Intrekking oude regeling

De Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2018 wordt ingetrokken.

Artikel 7 Overgangsbepaling

De Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2018 blijft van toepassing op kwijtscheldingsverzoeken die vóór 1 januari 2019 zijn ingediend.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2019.

Artikel 9 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen 2019.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 8 en 13 november 2018.

De griffier,

J.M. van Midden

De voorzitter,

A. Aboutaleb

Dit gemeenteblad 2018, nummer 146, is uitgegeven op 30 november 2018 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)