Regeling vervallen per 17-01-2020

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam houdende regels omtrent Straatnaamgeving Familie De Marsplein e.a.

Geldend van 17-01-2020 t/m 16-01-2020

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam houdende regels omtrent Straatnaamgeving Familie De Marsplein e.a.

Namen van straten enz.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Gelezen het voorstel van de directie Gebieden, Participatie en Stadsarchief, Cluster Dienstverlening van 20 december 2019 (str.n.cie. nummer D1912-3881);

gelet op het ter zake ingekomen ambtsbericht van de Commissie van advies inzake straatnamen en gedenktekens, het advies van de wijkraad Vreewijk ten aanzien van de punten I. en II., alsmede op de bepalingen van de Straatnamenverordening 2014;

besluit:

  • I.

    Te benoemen:

Het plein en de verbindingen die op de bijgevoegde tekening STR_2019-39 zijn aangeduid met de cijfers 1 tot en met 3:

1. ……………………………………………………………. Familie De Marsplein

2. ………………………………………………. Familie Brillenburg Wurthstraat

3. ……………………………………………………... Familie Van der Leerstraat

  • II.

    Te bepalen dat dit besluit met ingang van heden van kracht wordt.

Ondertekening

Aldus vastgesteld namens het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam op 20 december 2019.

De wethouder Handhaving, Buitenruimte, Integratie en Samenleven,

Drs. B. Wijbenga-van Nieuwenhuizen

Dit gemeenteblad is uitgegeven op 7 januari 2020 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halve Maanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl– Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch) 

Toelichting:

Voor het benoemen van de straten op het terrein van de voormalige Daniel den Hoedkliniek zijn de namen gereserveerd voor de helpers van de Breepleinkerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten op de orgelzolders in de Breepleinkerk jarenlang drie joodse gezinnen ondergedoken: de familie De Zoete, de familie Kool-Andriessen en de familie Kool. Zij werden bijgestaan door de familie De Mars (koster Jacobus de Mars, zijn vrouw Annigje de Mars-Ouwens en dochter Annigje van der Bruin-de Mars), de familie Brillenburg Wurth (dominee Gerrit Brillenburg Wurth en zijn vrouw Gerda Brillenburg Wurth-van Leeuwen) en de familie Van der Leer (Hendrik van der Leer en zijn vrouw Jannigje van der Leer-de Lange). De commissie adviseert om de families te vernoemen en niet de afzonderlijke familieleden. Daarmee wil de commissie uitdrukken dat verzetsdaden niet altijd op het conto van één persoon zijn te schrijven, maar vaak door een grotere groep mensen werd uitgevoerd.

afbeelding binnen de regeling