Verordening op de gemeentelijke avondschool voor oud-leerlingen van scholen voor moeilijk lerende kinderen

Geldend van 01-08-1981 t/m heden

Intitulé

Verordening op de gemeentelijke avondschool voor oud-leerlingen van scholen voor moeilijk lerende kinderen

De Raad der gemeente Schagen;

overwegende, dat het gewenst is, de avondschool voor oud-leerlingen van de Burgemeester Wognumschool, met afdeling zwakzinnigen te splitsen in twee zelfstandige instituten, onder eigen leiding;

dat de bestaande "verordening gemeentelijke avondschool" in deze situatie niet voorziet;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 10 februari 1981;

- besluit: -

  • I.

    De in de raadsvergadering van 26 april 1977 vastgestelde "Verordening op de gemeentelijke avondschool voor oud-leerlingen van scholen voor moeilijk lerende kinderen en voor jeugdige en volwassen zwakzinnigen" met ingang van 1 augustus 1981 in te trekken;

  • II.

    Vast te stellen de navolgende "Verordening op de gemeentelijke avondschool voor oud-leerlingen van scholen voor moeilijk lerende kinderen".

Artikel 1

Aan hen, die de Burgemeester Wognumschool of een andere school voor moeilijk lerende kinderen hebben bezocht, wordt van gemeentewege de gelegenheid gegeven onderwijs te genieten aan een door de gemeente op te richten avondschool, mits de gemeente, van waaruit de leerling afkomstig is, de kosten van het avondonderwijs, naar rato van het aantal leerlingen uit die gemeente , dat op de teldata 1 maart en 1 november de avondschool bezoekt, voor haar rekening neemt.

Artikel 2

De avondschool wordt gehouden in de openbare School voor Praktische Vorming te Schagen.

Artikel 3

De avondschool heeft tot doel de jeugdige die het buitengewoon onderwijs heeft gevolgd, verdere begeleiding op zijn in het leven te geven, vooral door onderricht en vorming. Het onderwijs en de vorming zullen nauw aan moeten sluiten bij de tekorten die de jongere het duidelijkst ervaart in zijn leef- en werkomgeving en bij die, welke de maatschappij hem doet gevoelen.

Artikel 4

Het hoofd van de avondschool zendt een ontwerp van leerplan ter vaststelling aan burgemeester en wethouders.

Artikel 5

Het cursusjaar vangt aan op 1 augustus en eindigt op 31 juli van het daarop volgende jaar. De vakanties vallen samen met die van de School voor Praktische Vorming. Het onderwijs wordt gegeven op dinsdag- en donderdagavond van 19.00 - 21.00 uur.

Artikel 6

Aan het hoofd wordt, evenals dat bij de leerkrachten het geval is, het geven van lessen aan de avondschool opgedragen.

Het hoofd wordt door de raad, de overige leerkrachten worden door burgemeester en wethouders benoemd, geschorst en ontslagen. De leerkrachten bij het buitengewoon onderwijs genieten de voorkeur bij een benoeming. De benoeming van andere leerkrachten dan het hoofd geschiedt voor ten hoogste één cursusjaar. Het hoofd dient elk jaar vóór 1 augustus burgemeester en wethouders van advies omtrent de benoeming van leerkrachten voor het komende cursusjaar.

Artikel 7

Burgemeester en wethouders wijzen, na ingewonnen advies van het hoofd, elk cursusjaar één der leerkrachten aan om het hoofd bij afwezigheid te vervangen.

Artikel 8

Bij afwezigheid van één der leerkrachten wordt zoveel mogelijk door ander personeel van de avondschool of door personeel van de School voor Praktische Vorming en/of Burgemeester Wognumschool, volgens aanwijzing van het hoofd in de waarneming van de lessen voorzien. Mocht die voorziening langer dan één week duren, dan geschiedt de voortzetting daarvan niet dan onder goedkeuring van burgemeester en wethouders.

Kan op vorengenoemde wijze niet naar behoren in de avondlessen worden voorzien, dan kunnen burgemeester en wethouders in overleg met het hoofd de waarneming van de lessen tijdelijk aan iemand buiten het personeel van genoemde scholen opdragen.

Artikel 9

De leerkrachten, inclusief het hoofd, genieten een beloning per klokuur, gelijk aan het bedrag, dat wordt verkregen door het gemiddelde van het salaris (per jaar excl. vakantieuitkering) van salarisschaal 7, nummer 4 en salarisschaal 10, nummer 10, te delen door het aantal klokuren, dat die onderwijzer(es) aan een school, als hierboven genoemd, jaarlijks geeft.

Tevens genieten de leerkrachten, inclusief het hoofd, een vakantieuitkering van 8% van de beloning per klokuur.

Artikel 10

Burgemeester en wethouders stellen de bezoldiging van het in deze verordening genoemde personeel vast.

Artikel 11

Bij afwezigheid wegens ziekte of ongeval wordt aan het hoofd en de leerkrachten die voor één jaar zijn benoemd, de bezoldiging uitgekeerd tot het einde van het cursusjaar. De voor kortere tijd aangestelde leerkrachten ontvangen bij afwezigheid wegens ziekte of anderszins geen beloning.

Artikel 12

Burgemeester en wethouders beslissen over toelating der leerlingen. Het aantal leerlingen per groep wordt door hen, na overleg met het hoofd bepaald, met dien verstande, dat in de regel niet meer dan 10 leerlingen in een groep mogen worden geplaatst. De formering van de diverse groepen wordt aan het hoofd der school overgelaten.

Het hoofd deelt de namen van de leerlingen mee aan burgemeester en wethouders. Voort geeft hij hen zo spoedig mogelijk door welke leerlingen de school niet meer bezoeken.

Artikel 13

Indien zich naar het oordeel van burgemeester en wethouders geen voldoende aantal leerlingen heeft aangemeld, wordt er dat cursusjaar geen onderwijs gegeven. Burgemeester en wethouders kunnen het onderwijs geheel of gedeeltelijk doen staken indien wegens tussentijds vertrek of om andere redenen geen voldoende aantal leerlingen overblijft.

Artikel 14

Leerlingen, die de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt, mogen alleen met machtiging van burgemeester en wethouders aan het avondonderwijs deelnemen.

Artikel 15

Voor de aanschaf van leer- en hulpmiddelen, materialen enz., wordt jaarlijks een bedrag per leerling vastgesteld, waarbij het gemiddeld aantal leerlingen op de teldata 1 november en 1 maart van het voorafgaande cursusjaar als vermenigvuldigingsfaktor wordt gehanteerd.

Artikel 16

Jaarlijks na afloop van de cursus zendt het hoofd van de avondschool een verslag over het cursusjaar aan burgemeester en wethouders.

Dit verslag wordt aan de raad aangeboden.

Artikel 17

Burgemeester en wethouders kunnen ter uitvoering van deze verordening nadere regels vaststellen.

Artikel 18

In gevallen, waarin deze verordening niet voorziet, beslissen burgemeester en wethouders.

Artikel 19

Deze verordening kan worden aangehaald als "verordening gemeentelijke avondschool oud-leerlingen".

Artikel 20

Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 augustus 1981.

Ondertekening

Schagen, 24 februari 1981.
De raad voornoemd,
, voorzitter.
, secretaris. (lo.)