LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening (Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen)

Geldend van 10-10-2010 t/m heden

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening (Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen)

Artikel 1

  • 1. In dit landsbesluit wordt verstaan onder:

    a. kleurstoffen

    :

    stoffen welke kleur geven of teruggeven aan eet- of drinkwaren, met inbegrip van natuurlijke bestanddelen van eet- of drinkwaren en andere natuurlijke bronnen, die normaliter niet als eet- en drinkwaar worden gebruikt, alsmede preparaten die uit eet- of drinkwaren en ander natuurlijk uitgangsmateriaal verkregen zijn via een fysische of chemische behandeling die resulteert in een selectieve extractie van de kleurstof met betrekking tot de aromatische of voedingsbestanddelen;

    b. quantum satis

    :

    een hoeveelheid kleurstoffen, toegevoegd aan eet- of drinkwaren overeenkomstig goede productie-methoden, die niet groter is dan voor het beoogde doel nodig is;

    c. onverwerkte eet- of drinkwaar

    :

    een eet- of drinkwaar die geen behandeling heeft ondergaan die een ingrijpende wijziging veroorzaakt in de oorspronkelijke staat daarvan, met dien verstande dat die eet- of drinkwaar gesneden, verdeeld, uitgebeend, gehakt, geschild, gewassen, gemalen, schoongemaakt, diepgevroren, ingevroren, gekoeld, ontkorst, gedopt, verpakt of niet-verpakt kan zijn.

  • 2. Dit landsbesluit heeft geen betrekking op:

    • a.

      gedroogde of geconcentreerde eet- of drinkwaren, en smaakstoffen die wegens de aromatische, smaakgevende of voedingseigenschappen worden gebruikt voor de bereiding van samengestelde eet- en drinkwaren, en die als bijkomend effect kleur geven aan eet- en drinkwaren;

    • b.

      kleurstoffen die worden gebruikt voor het kleuren van niet voor menselijke consumptie bestemde oppervlaktelagen van eetwaren.

Artikel 2

Uitsluitend de in bijlage 1 bedoelde kleurstoffen mogen:

  • a.

    worden gebruikt in eet- en drinkwaren;

  • b.

    worden gebruikt voor het ter versiering kleuren van eierschalen;

  • c.

    rechtstreeks worden verkocht aan de consument, met uitzondering van E 123, E 127, E 128, E 154, E 160b, E 161g, E 173 en E 180.

Artikel 3

De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 2 bedoelde eet- en drinkwaren bevatten geen kleurstoffen, tenzij anders is bepaald in de bijlagen 3, 4 of 5, onder de daarbij opgenomen voorwaarden.

Artikel 4

Kleurstoffen mogen in de bij dit landsbesluit behorende bijlagen 3, 4 en 5 bedoelde eet- en drinkwaren uitsluitend worden gebruikt met inachtneming van de daarbij vermelde voorwaarden.

Artikel 5

De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 4 bedoelde kleurstoffen mogen slechts worden gebruikt in de in die bijlage bedoelde eet- en drinkwaren, met inachtneming van de daarbij vermelde bepalingen.

Artikel 6

  • 1. De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 5, deel 1, bedoelde kleurstoffen mogen uitsluitend in de in bijlage 5, deel 2, en in alle andere niet in bijlage 2 en 3 bedoelde eet- en drinkwaren, ad quantum satis worden gebruikt, onder de voorwaarde dat de consument niet misleid wordt.

  • 2. De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 5, deel 2, bedoelde kleurstoffen mogen slechts worden gebruikt in de daar bedoelde eet- en drinkwaren, met inachtneming van de daarbij vermelde voorwaarden.

Artikel 7

Onverminderd andere wettelijke voorschriften mag een kleurstof aanwezig zijn in:

  • a.

    een niet in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 2 bedoelde samengestelde eet- of drinkwaar, voor zover die kleurstof aanwezig mag zijn in een ingrediënt van die eet- of drinkwaar;

  • b.

    een eet- of drinkwaar die uitsluitend bestemd is voor de bereiding van een samengestelde eet- of drinkwaar, met dien verstande dat die samengestelde eet- of drinkwaar voldoet aan deze regeling.

Artikel 8

[regelt de inwerkingtreding]

Artikel 9

Dit landsbesluit kan worden aangehaald als: Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen.

Bijlage 1 behorende bij het Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen

___________________________________________________________________________

Deze bijlage behoort bij artikel 2 en noemt de in dat artikel bedoelde kleurstoffen.

___________________________________________________________________________

EEG nummer indexnummer of

Gebruikelijke benaming

Kleurstof omschrijving

E 100

Curcumine

75300

E 101

i) Riboflavine

ii) Riboflavine-5'- fosfaat

E 102

Tartrazine

19140

E 104

Chinoline geel

47005

E 110

Zonnegeel FCF

15985

Oranjegeel S

E 120

Cochenille, Karmijnzuur

75470

Karmijn

E 122

Azorubine, Karmozijn

14720

E 123

Amaranth

16185

E 124

Ponceau 4R, Cochenille

16255

rood A

E 127

Erytrosine

45430

E 128

Rood 2G

18050

E 129

Allurarood AC

16035

E 131

Patentblauw V

42051

E 132

Indigotine, Indigokarmijn

73015

E 133

Briljantblauw FCF

42090

E 140

Chlorofylen en

75810

Chlorofylinen:

75815

i) chlorofylen

ii) chlorofylinen

E 141

Kopercomplexen van chlorofylen en chlorofylinen

75815

i) Kopercomplexen van chlorofylen

ii) Kopercomplexen van chlorofylinen

44090

E 142

Groen S

E 150a

Karamel

E 150b

Alkali-sulfietkaramel

E 150c

Ammoniakkaramel

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

E 151

Briljantzwart BN, zwart PN

28440

E 153

Carbo

medicinalis vegetabilis

E 154

Bruin FK

E 155

Bruin HT

20285

E 160a

Caroteen:

i) Gemengd caroteen

75130

ii) Beta-caroteen

40800

E 160b

Annatto, bixine,

75120

norbixine

E 160c

Paprika-extract,

capsanthine

capsorubine

E 160d

lycopeen

E 160e

Beta-apo-8'-carotenal (C 30)

40820

E 160f

Ethylester van beta-

40825

apo-8'-caroteenzuur (C 30)

E 161b

Luteïne

E 161g

Canthaxantine

E 162

Bieterood, betanine

E 163

Anthocyaninen

(fysisch bereid uit groente

en fruit)

E 170

Calciumcarbonaat

77220

E 171

Titaandioxide

77891

E 172

IJzeroxiden en

77491

-hydroxiden

77492

77499

E 173

Aluminium

E 174

Zilver

E 175

Goud

E 180

Litholrubine BK

Bijlage 2 behorende bij Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen

___________________________________________________________________________

Deze bijlage behoort bij de artikelen 3, 6 en 7 en noemt de eet- en drinkwaren die geen kleurstoffen bevatten behalve wanneer daarin uitdrukkelijk wordt voorzien in de Bijlagen 3, 4 of 5.

___________________________________________________________________________

De in de artikelen 3, 6 en 7 bedoelde eet- en drinkwaren zijn:

  • 1.

    onverwerkte eet- en drinkwaren;

  • 2.

    verpakt water;

  • 3.

    niet gearomatiseerde, gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk (vol, halfvol of mager);

  • 4.

    chocolademelk;

  • 5.

    niet gearomatiseerde, gefermenteerde melk;

  • 6.

    geconserveerde melk;

  • 7.

    niet gearomatiseerde karnemelk;

  • 8.

    niet gearomatiseerde room en -roompoeder;

  • 9.

    oliën en vetten van dierlijke of plantaardige oorsprong;

  • 10.

    eieren en eiproducten;

  • 11.

    meel, andere gemalen producten en zetmeel;

  • 12.

    brood en soortgelijke producten;

  • 13.

    deegwaren en gnocchi;

  • 14.

    suiker met inbegrip van alle mono- en disacchariden;

  • 15.

    tomatenpuree en tomaten in blik en glas;

  • 16.

    sauzen op basis van tomaten;

  • 17.

    vruchtesap en vruchtennectar;

  • 18.

    geconserveerde vruchten, groenten, paddenstoelen en aardappelen in blik of glas, verwerkte groenten, vruchten, paddenstoelen en aardappelen en gedroogde vruchten, groenten, paddenstoelen en aardappelen;

  • 19.

    extra jam, extra gelei en kastanjepuree;

  • 20.

    vis, schaal-, schelp- en weekdieren, vlees, pluimvee en wild, alsmede bereidingen daarvan; bereide maaltijden die deze ingrediënten bevatten niet inbegrepen;

  • 21.

    cacaoproducten en chocoladebestanddelen in chocoladeproducten;

  • 22.

    gebrande koffie, thee en chicorei; thee- en chicorei extract; thee-, planten-, vruchten-, en graanbereidingen voor infusies, evenals mengsels en instantmengsels van deze producten;

  • 23.

    zout, zoutsurrogaat, kruiden en kruidenmengsels;

  • 24.

    wijn;

  • 25.

    gedistilleerde drank van vruchten, vruchten-eau-de-vie, en dranken aangeduid als "korn", "kornbrand", "ouzo", "grappa", "tsikoudia" (uit Kreta), "tsipouro" (uit Macedonië), "tsipouro" (uit Thessalië), "tsipouro" (uit Tyrnavos), "eau de vie de marque nationale Luxembourgeoise", "eau de vie de seigle marque nationale Luxembourgeoise", "London Gin”;

  • 26.

    de waar aangeduid als "sambuca", "maraschino" en "mistra”;

  • 27.

    de waar aangeduid als "sangria", "clarea" en "zurra";

  • 28.

    wijnazijn;

  • 29.

    eet- en drinkwaren die bestemd zijn voor zuigelingen en peuters, en eet- en drinkwaren voor zuigelingen en peuters die niet in goede gezondheid verkeren;

  • 30.

    honing;

  • 31.

    mout en moutproducten;

  • 32.

    niet gearomatiseerde gerijpte en ongerijpte kaas;

  • 33.

    boter verkregen van schapen- en geitenmelk.

Bijlage 3 behorende bij het Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen

___________________________________________________________________________

Deze bijlage behoort bij de artikelen 3, 4 en 6, eerste lid inzake eet- en drinkwaren waaraan slechts bepaalde kleurstoffen mogen worden toegevoegd

___________________________________________________________________________

In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing bereid zijn en heeft betrekking op de werkzame bestanddelen in het kleurpreparaat.

Indien een eet- of drinkwaar tussen aanhalingstekens is vermeld, betekent dit dat uitsluitend de als zodanig aangeduide waar de betreffende kleurstof(fen) mag bevatten.

Eet- of drinkwaar

Toegestane kleurstof

Maximum concentratie

"malt bread"

E 150a

Karamel

quantum satis

E 150b

Alkali-sulfietkaramel

E 150c

Ammoniakkaramel

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

Bier en "cidre bouché"

E 150a

Karamel

quantum satis

E 150b

Alkali-sulfietkaramel

E 150c

Ammoniakkaramel

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

Boter (waaronder boter met verminderd vetgehalte en boterconcentraat)

E 160a

Caroteen

quantum satis

Margarine,

E 100

Curcumine

quantum satis

Halvarine

E 160a

Caroteen

quantum satis

vet-emulsies en vetten vrij van water

E 160b

Annatto, Bixine, Norbixine

10 mg/kg

"Sage derby" kaas

E 140

Chlorofylen

quantum satis

Chlorofylinen

E 141

Kopercomplexen van chlorofylen

chlorofylinen

Gerijpte oranje, gele en gebroken witte kaas, niet gearomatiseerde verwerkte kaas

E 160a

Caroteen

quantum satis

E 160b

Annatto, Bixine

15 mg/kg

Norbixine

E 160c

Paprika-extract

quantum satis

"Red leicester" kaas

E 160b

Annatto, Bixine

50 mg/kg

Norbixine

"Mimolette" kaas

E 160b

Annatto, Bixine

35 mg/kg

Norbixine

Rode gemarmerde kaas

E 120

Cochenille,

125 mg/kg

Karmijnzuur, Karmijn

E 163

Anthocyaninen

quantis satis

Azijn

E 150a

Karamel

quantum satis

E 150b

Alkali-sulfietkaramel

E 150c

Ammoniakkaramel

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

"Whisky", "Whiskey",

gedistilleerde drank van granen (andere dan "Korn" of "Kornbrand" of "Eau de Vie de Seigle Marque National Luxembourgeoise"), wijn-eau-de-vie, rum, "Brandy", "Weinbrand", druivendraf, druiven-eau-de-vie (andere dan "Tsikoudia" en "Tsipouro" en "Eau de Vie de marc Marque Nationale Luxembourgeoise"), "Grappa", "Invecchiata", "Bagaceire Velha".

E 150a

Karamel

quantum satis

E 150b

Alkali- sulfietkaramel

E 150c

Ammoniakkaramel

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

Gearomatiseerde dranken op basis van wijn (met uitzondering van bittersoda) en gearomatiseerde wijnen.

E 150a

Karamel

quantum satis

E 150b

Alkali-sulfietkaramel

E 150c

Ammoniakkaramel

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

"Americano"

E 150a

Karamel

quantum satis

E 150b

Alkali-sulfietkaramel

E 150c

Ammoniakkaramel

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

E 163

Anthocyaninen

E 100

Curcumine

100 mg/l(afzonderlijk of in combinatie)

E 101

i) Riboflavine

ii) Riboflavine-5'- fosfaat

E 102

Tartrazine

E 104

Chinoline geel

E 120

Cochenille, Karmijnzuur, Karmijn

E 122

Azorubine, Karmozijn

E 123

Amaranth

E 124

Ponceau 4R

Bitter soda, bitter

E 150a

Karamel

quantum satis

vino

E 150b

Alkali-sulfietkaramel

E 150c

Ammoniakkaramel

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

E 100

Curcumine

100 mg/l (afzonderlijk of in combinatie)

E 101

i) Riboflavine

ii) Riboflavine-5'- fosfaat

E 102

Tartrazine

E 104

Chinoline geel

E 110

Zonnegeel FCF

Oranjegeel S

E 120

Cochenille,

Karmijnzuur,

Karmijn

E 122

Azorubine, Karmozijn

E 123

Amaranth

E 124

Ponceau 4R

Cochenille Rood A

E 129

Allurarood AC

In gespecificeerde

E 150a

Karamel

quantum satis

gebieden

voortgebrachte likeur-

E 150b

Alkali-sulfietkaramel

wijnen en kwaliteits-

E 150c

Ammoniakkaramel

likeurwijnen

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

Groenten op azijn,

E 101

i) Riboflavine

quantum satis

pekel of olie (met

ii) Riboflavine-5'- fosfaat

uitzondering van

E 140

Chlorofylen

olijven)

Chlorofylinen

E 141

Kopercomplexen van

chlorofylen en

chlorofylinen

E 150a

Karamel

E 150b

Alkali-sulfietkaramel

E 150c

Ammoniakkaramel

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

E 160a

Caroteen:

i) Gemengd caroteen

ii) -caroteen

E 162

Bietenrood, betanine

E 163

Anthocyaninen

Uitgeperste, gepofte ontbijtgranen

E 150c

Ammoniakkaramel

quantum satis

en/of ontbijtgranen met fruitsmaak

E 160a

Caroteen

quantum satis

E 160b

Annatto, Bixine, Norbixine

25 mg/kg

E 160c

Paprika-extract, Capsanthine, Capsorubine

quantum satis

Ontbijtgranen met (afzonderlijk of in combinatie) Fruitsmaak

E120

Cochenille, Karmijnzuur, karmijn

200 mg/kg

E 162

Bietenrood, Betanine

E 163

Anthocyaninen

Jam, gelei en

E 100

Curcumine

quantum satis

Marmelade en

E 140

Chlorofylen en

soortgelijke fruit-

chlorofylinen

producten met een verlaagde energiewaarde

E 141

Kopercomplexen van chlorofylen en chlorofylinen

E 150a

Karamel

E 150b

Alkali-sulfietkaramel

E 150c

Ammoniakkaramel

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

E 160a

Caroteen

i)

Gemengd caroteen

ii)

Beta-caroteen

E 160c

Paprika-extract,

Capsanthine,

Capsorubine

E 162

Bietenrood, Betanine

E 163

Anthocyaninen

E 104

Chinoline geel

100 mg/kg (afzonderlijk of in combinatie)

E 110

Zonnegeel FCF Oranjegeel S

E 120

Cochenille, Karmijnzuur, Karmijn

E 124

Ponceau 4R, Cochenille rood A

E 142

Groen S

E 160d

Lycopeen

E 161b

Luteïne

Worst, patés en

E 100

Curcumine

20 mg/kg

terrines

E 120

Cochenille, Karmijnzuur, Karmijn

100 mg/kg

E 150a

Karamel

quantum satis

E 150b

Alkali-sulfietkaramel

quantum satis

E 150c

Ammoniakkaramel

quantum satis

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

quantum satis

E 160c

Paprika-extract, Capsanthine, Capsorubine

10 mg/kg

E 162

Bietenrood, Betanine

quantum satis

E 160 a

Caroteen

20 mg/kg

"Luncheon"-vlees

E 129

Allurarood

25 mg/kg

"Breakfast Sausages" met een minimum-graangehalte van 6%,

E 129

Allurarood

25 mg/kg

Hamburgervlees met

E 120

Cochenille,

100 mg/kg

een minimum-groenten-,

karmijnzuur,

en/of graangehalte van 4%

karmijn

E 150a

Karamel

quantum satis

E 150b

Alkali-sulfietkaramel

quantum satis

E 150c

Ammoniakkaramel

quantum satis

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

quantum satis

"Chorizo"-worst

E 120

Cochenille,

200 mg/kg

Karmijnzuur, Karmijn,

"Salchichon"

E 124

Ponceau 4R, cochenille

250 mg/kg

rood A

"Sobrasada"

E 110

Zonnegeel FCF

135 mg/kg

E 124

Ponceau 4R Cochenille rood A

200 mg/kg

"Pasturmas"

E 100

Curcumine

quantum satis

(eetbare oppervlaktelaag)

E 101

i) Riboflavine

ii) Riboflavine-5'- fosfaat

E 120

Cochenille, karmijnzuur, karmijn

Gedroogde aardappelkorrels en-vlokken

E 100

Curcumine

quantum satis

"Processed", "Mushy"

E 102

Tartrazine

100 mg/kg

and "Garden" Peas

E 133

Briljant blauw

20 mg/kg

(in blik)

E 142

Groen S

10 mg/kg

Bijlage 4 behorende bij het Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen

___________________________________________________________________________

Deze bijlage behoort bij de artikelen 3, 4 en 5 en betreft kleurstoffen die slechts in bepaalde eet- en drinkwaren zijn toegelaten

___________________________________________________________________________

In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing bereid zijn en heeft betrekking op de hoeveelheden werkzame bestanddelen in het kleurpreparaat.

Indien een eet- of drinkwaar tussen aanhalingstekens is vermeld, betekent dit dat uitsluitend de als zodanig aangeduide waar de betreffende kleurstof(fen) mag bevatten.

Toegestane kleurstof

Eet- of drinkwaar

Maximum concentratie

E 123

Amaranth

Aperitiefwijn, gedistilleerde dranken waaronder producten met een alcohol-volumegehalte van minder dan 15%

30 mg/l

E 123

Amaranth

Kuit

30 mg/kg

E 127

Erytrosine

Cocktailkersen, gekonfijte kersen

200 mg/kg

E 127

Erytrosine

"Bigarreaux" op siroop en in vruchtencocktails

150 mg/kg

E 128

Rood 2G

"Breakfast sausages" met een

20 mg/kg

minimumgraangehalte van 6%

E 128

Rood 2G

Hamburgervlees met een minimumgroenten- en/of graangehalte van 4%

20 mg/kg

E 154

Bruin FK

"Kippers"

20 mg/kg

E 161g

Canthaxantine

"Saucisses de Strasbourg"

15 mg/kg

E 173

Aluminium

Oppervlaktelaag van suikerwerk voor versiering van koekjes en gebak

quantum satis

E 174

Zilver

Oppervlaktelaag van zoetwaren

quantum satis

Versiering van chocolade Likeur

E 175

Goud

Oppervlaktelaag van zoetwaren

quantum satis

Versiering van chocolade Likeur

E 180

Litholrubine BK

Eetbare kaaskorst

quantum satis

E 160b

Annatto, Bixine, Norbixine

Margarine, halvarine, vetemulsies en vetten vrij van water

10 mg/kg

Versieringen en oppervlaktelagen

20 mg/kg

Bakkerswaren

10 mg/kg

Consumptie-ijs

20 mg/kg

Likeur, met inbegrip van gealcoholiseerde dranken met een alcohol-volumegehalte van minder dan 15%

10 mg/kg

Gearomatiseerde verwerkte kaas

15 mg/kg

Gerijpte oranje, gele en

gebroken-witte kaas;

15 mg/kg

niet gearomatiseerde verwerkte kaas

Desserts

10 mg/kg

"Snacks": gedroogde, gearomatiseerde hapjes op basis van aardappelen, granen of zetmeel:

-geëxtrudeerde of geëxpandeerde, gearomatiseerde hapjes

20 mg/kg

-andere gearomatiseerde hapjes of gearomatiseerde (gecoate) (hazel)noten

10 mg/kg

Gerookte vis

10 mg/kg

Eetbare kaaskorst en eetbare worstdarmen

20 mg/kg

"Red Leicester" kaas

50 mg/kg

"Mimolette" kaas

35 mg/kg

Uitgeperste, gepofte ontbijtgranen en/of ontbijtgranen met fruitsmaak

25 mg/kg

Bijlage 5 behorende bij het Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen

___________________________________________________________________________

Deze bijlage behoort bij de artikelen 3, 4 en 6 en betreft kleurstoffen die zijn toegelaten in niet in de bijlagen 2 en 3 vermelde eet- en drinkwaren

___________________________________________________________________________

In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing bereid zijn en heeft betrekking op de werkzame bestanddelen in het kleurpreparaat.

___________________________________________________________________________

Deel 1.

De volgende kleurstoffen mogen in deel 2 van deze bijlage, genoemde eet- en drinkwaren en in alle andere niet in de bijlagen 2 en 3 genoemde eet- en drinkwaren ad quantum satis worden gebruikt.

E 101

i) Riboflavine

ii) Riboflavine-5'-fosfaat

E 140

Chlorofylen en chlorofylinen

E 141

Kopercomplexen van chlorofylen en chlorofylinen

E 150a

Karamel

E 150b

Alkali-sulfietkaramel

E 150c

Ammoniakkaramel

E 150d

Sulfiet-ammoniakkaramel

E 153

Carbo medicinalis vegetabilis

E 160a

Caroteen

E 160c

Paprika-extract, capsanthine, capsorubine

E 162

Bietenrood, betanine

E 163

Anthocyaninen

E 170

Calciumcarbonaat

E 171

Titaandioxyde

E 172

IJzeroxyden en -hydroxyden

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 2.

De volgende kleurstoffen mogen tot de in de tabel aangegeven maximumconcentratie afzonderlijk of in combinatie in de volgende eet- en drinkwaren worden gebruikt. In alcoholvrije gearomatiseerde dranken, consumptie-ijs, desserts, bakkerswaren en zoetwaren mogen echter kleurstoffen worden gebruikt tot de in de passende tabel aangegeven maximum-concentratie, maar met voor elk van de kleurstoffen E 110, E 122, E 124 en E 155 een maximum van 50 mg/kg of 50 mg/l.

E 100

Curcumine

E 102

Tartrazine

E 104

Chinoline geel

E 110

Zonnegeel FCF

Oranjegeel S

E 120

Cochenille, karmijnzuur, karmijn

E 122

Azorubine, karmozijn

E 124

Ponceau 4R, cochenille rood A

E 129

Allurarood AC

E 131

Patentblauw V

E 132

Indigotine, indigokarmijn

E 133

Briljantblauw FCF

E 142

Groen S

E 151

Briljantzwart BN, zwart PN

E 155

Bruin HT

E 160d

Lycopeen

E 160e

Beta-apo-8'carotenal (C 30)

E 160f

Ethylester van Beta-apo-8'-caroteenzuur (C 30)

E 161b

Luteïne

Eet- of drinkwaar

Maximum-concentratie

Alcoholvrije gearomatiseerde dranken

100 mg/l

Gekonfijte vruchten en groenten, "Mostardi di frutta"

200 mg/kg

Conserven van rode vruchten

200 mg/kg

Zoetwaren

300 mg/kg

Versieringen en oppervlaktelagen

500 mg/kg

Bakkerswaren, anders dan brood (b.v. Viennoiserie, biscuits, cake en wafels)

200 mg/kg

Consumptie-ijs

150 mg/kg

Gearomatiseerde smeltkaas

100 mg/kg

Desserts met inbegrip van gearomatiseerde melkproducten

150 mg/kg

Sauzen, kruiderijen (bijvoorbeeld kerriepoeder, "Tandoori"), pickles, pikante sauzen, "Chutney" en "Piccalilli"

500 mg/kg

Mosterd

300 mg/kg

Vis- en schaaldierpasta

100 mg/kg

Voorgekookte schaaldieren

250 mg/kg

Zalmimitatie

500 mg/kg

Surimi

500 mg/kg

Viskuit

300 mg/kg

Gerookte vis

100 mg/kg

"Snacks": gedroogde, gearomatiseerde hapjes op basis van aardappelen, granen of zetmeel

-geëxtrudeerde of geëxpandeerde, gearomatiseerde hapjes

200 mg/kg

-andere gearomatiseerde hapjes of gearomatiseerde(gecoate) (hazel)noten

100 mg/kg

Eetbare kaaskorst en eetbare worstdarmen

quantum satis

Volledige vermageringspreparaten die bedoeld zijn om een maaltijd of dagrantsoen te vervangen

50 mg/kg

Volledige voedselbereidingen en aanvullende voeding die onder medisch toezicht worden gebruikt

50 mg/kg

Vloeibare voedingssupplementen/integratiesubstanties voor dieetproducten

100 mg/l

Vaste voedingssupplementen/integratiesubstanties voor dieetproducten

300 mg/kg

Soepen

50 mg/kg

Vlees- en vissurrogaten op basis van plantaardige eiwitten

100 mg/kg

Gedistilleerde dranken (waaronder producten met een alcohol-volumegehalte van minder dan 15%), met uitzondering van die welke worden genoemd in bijlage II of bijlage III

200 mg/l

Gearomatiseerde wijnen, gearomatiseerde dranken op basis van wijn en gearomatiseerde cocktails van wijnbouwproducten, met uitzondering van die welke worden genoemd in bijlage II of bijlage III

200 mg/l

Vruchtenwijn (stil of mousserend) Cider (met uitzondering van Cidre Bouché) en perenwijn

200 mg/l

Gearomatiseerde vruchtenwijn, cider en perenwijn

200 mg/l