LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening (Landsbesluit additieven in levensmiddelen)

Geldend van 10-10-2010 t/m heden

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening (Landsbesluit additieven in levensmiddelen)

Artikel 1

  • 1. In dit landsbesluit wordt verstaan onder:

    a. additieven

    :

    levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen;

    b. quantum satis

    :

    een hoeveelheid van een additief toegevoegd aan eet- en drinkwaren overeenkomstig goede productiemethoden, die niet groter is dan voor het beoogde doel nodig is, onder de voorwaarde dat de consument niet wordt misleid;

    c. onverwerkte eet- of drinkwaar

    :

    een eet- of drinkwaar die geen behandeling heeft ondergaan welke een ingrijpende wijziging veroorzaakt in de oorspronkelijke staat daarvan, met dien verstande dat die eet- of drinkwaar gesneden, verdeeld, uitgebeend, gehakt, gepeld, geschild, gewassen, gemalen, schoongemaakt, diepgevroren, ingevroren, gekoeld, ontkorst, gedopt, verpakt of niet-verpakt kan zijn;

    d. conserveermiddelen

    :

    stoffen die de houdbaarheid van eet- en drinkwaren vergroten door deze te beschermen tegen bederf door micro-organismen;

    e. anti-oxidanten

    :

    stoffen die de houdbaarheid van eet- en drinkwaren vergroten door deze te beschermen tegen bederf door oxidatie;

    f. draagstoffen

    :

    stoffen, met inbegrip van oplosmiddelen die als draagstoffen fungeren die gebruikt worden om een additief op te lossen, te verdunnen, te dispergeren of op een andere wijze fysisch te wijzigen zonder de technologische functie daarvan te veranderen en zonder zelf enig technologisch effect uit te oefenen ten einde de verwerking, de toepassing of het gebruik van het additief te vergemakkelijken;

    g. voedingszuren

    :

    stoffen die de zuurtegraad van eet- en drinkwaren verhogen of er een zure smaak aan geven;

    h. zuurteregelaars

    :

    stoffen die de zuurte of alkaliteit van eet- en drinkwaren veranderen of regelen;

    i. antiklontermiddelen

    :

    stoffen die de neiging van afzonderlijke deeltjes van eet- en drinkwaren om aan elkaar te kleven verkleinen;

    j. antischuimmiddelen

    :

    stoffen die schuimvorming verhinderen of verminderen;

    k. vulstoffen

    :

    stoffen die het volume van een eet- of drinkwaar vergroten zonder noemenswaardig tot de beschikbare energiewaarde ervan bij te dragen;

    l. emulgatoren

    :

    stoffen die een homogene menging van twee of meer onmengbare fasen in een eet- of drinkwaar mogelijk maken of in stand houden;

    m. smeltzouten

    :

    stoffen die de kaaseiwitten in gedispergeerde vorm omzetten en zodoende een homogene verdeling van vet en andere bestanddelen bewerkstelligen;

    n. verstevigingsmiddelen

    :

    stoffen die de vezels van fruit en groeten stevig of knapperig maken of houden, of een wisselwerking met geleermiddelen aangaan om een gel te vormen of te verstevigen;

    o. smaakversterkers

    :

    stoffen die de karakteristieke smaak of geur van een eet- of drinkwaar versterken;

    p. schuimmiddelen

    :

    stoffen die het mogelijk maken een homogene dispersie van een gasvormige fase in een vloeibare of vaste eet- of drinkwaar te vormen;

    q. geleermiddelen

    :

    stoffen die een eet- of drinkwaar vorm geven door de vorming van een gel;

    r. glansmiddelen

    :

    stoffen, met inbegrip van glijmiddelen die, wanneer zij worden aangebracht op het oppervlak van een eet- of drinkwaar, daaraan een glanzend uiterlijk geven, of daarop een beschermende deklaag vormen;

    s. bevochtigingsmiddelen

    :

    stoffen die uitdroging van eet- en drinkwaren beletten door de gevolgen van een lage luchtvochtigheid tegen te gaan, of de oplossing van een poeder in een waterig medium bevorderen;

    t. gemodificeerde zetmelen

    :

    stoffen die door één of meer chemische behandelingen worden verkregen uit zemelen, die een fysische of enzymatische behandeling kunnen hebben ondergaan, en die met zuur of loog mogen zijn verdund of gebleekt;

    u. verpakkingsgassen

    :

    gassen, met uitzondering van lucht die vóór, tijdens of na het in de verpakking brengen van een eet- of drinkwaar in die verpakking worden gebracht;

    v. drijfgassen

    :

    gassen met uitzondering van lucht die een eet- of drinkwaar uit zijn recipiënt drukken;

    w. rijsmiddelen

    :

    stoffen of mengels van stoffen die gas vrijmaken en daardoor het volume van deeg of beslag vergroten;

    x. complexvormers

    :

    stoffen die chemische complexen vormen met metaalionen;

    y. stabilisatoren

    :

    stoffen die het mogelijk maken de fysisch-chemische toestand van een eet- of drinkwaar in stand te houden door een homogene dispersie van twee of meer onmengbare stoffen in een eet- of drinkwaar in stand te houden, of een karakteristieke kleur van een eet- of drinkwaar te stabiliseren, fixeren of intensiveren;

    z. verdikkingsmiddelen

    :

    stoffen die de viscositeit van een eet- of drinkwaar vergroten;

    aa. meelverbeteraars

    :

    stoffen, met uitzondering van emulgatoren, die aan meel of deeg worden toegevoegd om de bakeigenschappen te verbeteren.

  • 2. Dit landsbesluit is niet van toepassing op:

    • a.

      stoffen die gebruikt worden voor de behandeling van drinkwater;

    • b.

      producten die pectine bevatten en die verkregen worden uit gedroogde appelpulp, schillen van citrusvruchten of een mengsel daarvan, door middel van een behandeling met verdund zuur, gevolgd door een gedeeltelijke neutralisatie met natrium- of kaliumzouten;

    • c.

      kauwgombasis;

    • d.

      witte of gele dextrine, geroost of gedextrineerd zetmeel, zetmeel dat gemodificeerd is door een behandeling met zuur of base, gebleekt zetmeel, fysisch gemodificeerd zetmeel en zetmeel dat behandeld is met enzymen die zetmeel afbreken;

    • e.

      ammoniumchloride;

    • f.

      bloedplasma;

    • g.

      voedingsgelatine;

    • h.

      eiwithydrolysaten en hun zouten;

    • i.

      melkeiwit, caseïnaten en caseïne;

    • j.

      gluten;

    • k.

      aminozuren en hun zouten, met uitzondering van glutaminezuur, glycine, cysteïne en cystine en hun zouten voor zover zij geen functie als additief hebben;

    • l.

      inuline;

    • m.

      niet in de bijlagen genoemde enzymen.

  • 3. De in dit landsbesluit genoemde maximumconcentraties hebben, tenzij in dit landsbesluit anders is bepaald, betrekking op eet- en drinkwaren zoals die verhandeld worden.

Artikel 2

  • 1. In eet- en drinkwaren mogen uitsluitend aanwezig zijn als stoffen, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder d tot en met aa, de in de bijlagen 1, 3 en 4 genoemde additieven.

  • 2. De in bijlage 1 genoemde additieven mogen ad quantum satis zijn toegevoegd aan eet- en drinkwaren, voor zover die eet- en drinkwaren niet zijn genoemd in bijlage 2.

  • 3. De in bijlage 1 genoemde additieven mogen, tenzij in dit landsbesluit anders is bepaald, niet zijn toegevoegd aan:

    • a.

      onverwerkte eet- of drinkwaar;

    • b.

      honing;

    • c.

      niet-geëmulgeerde oliën en vetten van dierlijke of plantaardige oorsprong;

    • d.

      boter;

    • e.

      gepasteuriseerde en gesteriliseerde (inclusief UHT) melk (inclusief volle, halfvolle en magere melk) en volle gepasteuriseerde room;

    • f.

      niet-gearomatiseerde met levende fermenten gefermenteerde melkproducten;

    • g.

      natuurlijk mineraalwater en bronwater;

    • h.

      koffie, met uitzondering van gearomatiseerde oploskoffie, en koffie-extract;

    • i.

      niet-gearomatiseerde thee;

    • j.

      suikers, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel c, van het Landsbesluit zoetstoffen in levensmiddelen ;

    • k.

      droge deegwaren met uitzondering van glutenvrije deegwaren of deegwaren voor diëten met een laag proteïnegehalte;

    • l.

      niet-gearomatiseerde natuurlijke karnemelk, met uitzondering van gesteriliseerde karnemelk;

    • m.

      zuigelingenvoeding, en eet- en drinkwaren bestemd voor peuters, alsmede de daaraan wat betreft samenstelling identieke eet- en drinkwaren, bestemd voor niet gezonde zuigelingen onderscheidenlijk niet gezonde peuters;

    • n.

      de in bijlage 2I genoemde eet- en drinkwaren.

  • 4. Onverminderd het derde lid mogen de stoffen E290, E938, E939, E941, E942 en E948 aanwezig zijn in de in dat lid genoemde eet- en drinkwaren.

  • 5. Onverminderd het tweede lid zijn de stoffen E410, E412, E415 en E417 niet aanwezig in gedehydrateerde eet- en drinkwaren die rehydrateren bij inname door de eindverbruiker.

  • 6. De stoffen E407 en E440 mogen met suikers worden gestandaardiseerd onder de voorwaarde dat dit tezamen met hun nummer en aanduiding wordt vermeld.

Artikel 3

In de in bijlage 2 genoemde eet- en drinkwaren zijn geen andere additieven aanwezig dan de in de bijlagen 2 en 3 genoemde additieven, onder de in die bijlagen vermelde voorwaarden.

Artikel 4

De in de bijlage 3 genoemde additieven mogen uitsluitend worden toegevoegd aan de in die bijlage genoemde eet- en drinkwaren, onder de in die bijlage vermelde voorwaarden.

Artikel 5

Uitsluitend de in bijlage 4 genoemde additieven mogen worden toegevoegd als draagstoffen of als oplosmiddelen die als draagstof fungeren, onder de in die bijlage vermelde voorwaarden.

Artikel 6

In de in artikel 2, derde lid, onder m, bedoelde eet- en drinkwaren, bestemd voor zuigelingen en peuters, zijn additieven slechts aanwezig met inachtneming van bijlage 5.

Artikel 7

  • 1. Additieven mogen aanwezig zijn:

    • a.

      in samengestelde eet- en drinkwaren, voor zover niet genoemd in artikel 2, derde lid, en voor zover dat additief aanwezig mag zijn in een ingrediënt van de desbetreffende samengestelde waar; of

    • b.

      in een eet- of drinkwaar die uitsluitend bestemd is voor gebruik bij de bereiding van een samengestelde eet- of drinkwaar, voor zover die samengestelde eet- of drinkwaar voldoet aan dit landsbesluit.

  • 2. Het eerste lid is, tenzij in dit landsbesluit anders is bepaald, niet van toepassing op zuigelingenvoeding, en babyvoeding.

Artikel 8

[regelt de inwerkingtreding]

Artikel 9

Dit landsbesluit kan worden aangehaald als: Landsbesluit additieven in levensmiddelen.

Bijlage 1 behorende bij Landsbesluit additieven in levensmiddelen

Deze bijlage behoort bij artikel 2

Additieven die zijn toegelaten in eet- en drinkwaren met uitzondering van de eet- en drinkwaren die in artikel 2, derde lid, zijn vermeld.

De volgende additieven mogen in eet- en drinkwaren, met uitzondering van de eet- en drinkwaren die in artikel 2, derde lid, zijn vermeld, quantum satis worden gebruikt.

De stoffen E290, E938, E939, E941, E942, E948 en E949 mogen echter in alle eet- en drinkwaren worden gebruikt.

E-nummer

NAAM

E 170

Calciumcarbonaten

i) Calciumcarbonaat

ii) Calciumwaterstofcarbonaat

E 260

Azijnzuur

E 261

Kaliumacetaat

E 262

Natriumacetaten

i) Natriumacetaat

ii) Natriumwaterstofacetaat (natriumdiacetaat)

E 263

Calciumacetaat

E 270

Melkzuur

E 290

Kooldioxide

E 296

Appelzuur

E 300

Ascorbinezuur

E 301

Natriumascorbaat

E 302

Calciumascorbaat

E 304

Vetzuuresters van ascorbinezuur

i) Ascorbylpalmitaat

ii) Ascorbylstearaat

E 306

Tocoferolrijke extracten

E 307

Alfa-tocoferol

E 308

Gamma-tocoferol

E 309

Delta-tocoferol

E 322

Lecithinen

E 325

Natriumlactaat

E 326

Kaliumlactaat

E 327

Calciumlactaat

E 330

Citroenzuur

E 331

Natriumcitraten

i) Mononatriumcitraat

ii) Dinatriumcitraat

iii) Trinatriumcitraat

E 332

Kaliumcitraten

i) Monokaliumcitraat

ii) Trikaliumcitraat

E 333

Calciumcitraten

i) Monocalciumcitraat

ii) Dicalciumcitraat

iii) Tricalciumcitraat

E 334

L(+)-wijnsteenzuur

E 335

Natriumtartraten

i) Mononatriumtartraat

ii) Dinatriumtartraat

E 336

Kaliumtartraten

i) Monokaliumtartraat

ii) Dikaliumtartraat

E 337

Natriumkaliumtartraat

E 350

Natriummalaten

i) Natriummalaat

ii) Natriumwaterstofmalaat

E 351

Kaliummalaat

E 352

Calciummalaten

i) Calciummalaat

ii) Calciumwaterstofmalaat

E 354

Calciumtartraat

E 380

Triammoniumcitraat

E 400

Alginezuur

E 401

Natriumalginaat

E 402

Kaliumalginaat

E 403

Ammoniumalginaat

E 404

Calciumalginaat

E 406

Agar-agar

E 407

Carrageen

E 407a

Verwerkt Eucheuma-wier

E 410

Johannesbroodpitmeel(*)

E 412

Guarpitmeel

E 413

Tragacanth

E 414

Arabische gom

E 415

Xanthaangom

E 417

Taragom

E 418

Gellaangom

E 422

Glycerol

E 440

Pectinen

i) Pectine

ii) Geamideerde pectine

E 460

Cellulose

i) Microkristallijne cellulose

ii) Cellulose in poedervorm

E 461

Methylcellulose

E 463

Hydroxypropylcellulose

E 464

Hydroxypropylmethylcellulose

E 465

Ethylmethylcellulose

E 466

Carboxymethylcellulose

Natriumcarboxymethylcellulose

E 469

Enzymatisch

Gehydrolyseerde

Carboxymethylcellulose

E 470a

Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren

E 470b

Magnesiumzouten van vetzuren

E 471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

E 472a

Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met azijnzuur

E 472b

Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met melkzuur

E 472c

Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met citroenzuur

E 472d

Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met wijnsteenzuur

E 472e

Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met mono- en

diacetylwijnsteenzuur

E 472f

Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met een mengsel van

azijnzuur en wijnsteenzuur

E 500

Natriumcarbonaten

i) Natriumcarbonaat

ii) Natriumwaterstofcarbonaat

iii) Natrium sesquicarbonaat

E 501

Kaliumcarbonaten

i) Kaliumcarbonaat

ii) Kaliumwaterstofcarbonaat

E 503

Ammoniumcarbonaten

i) Ammoniumcarbonaat

ii) Ammoniumwaterstofcarbonaat

E 504

Magnesiumcarbonaten

i) Magnesiumcarbonaat

ii) Magnesiumwaterstofcarbonaat

E 507

Zoutzuur

E 508

Kaliumchloride

E 509

Calciumchloride

E 511

Magnesiumchloride

E 513

Zwavelzuur

E 514

Natriumsulfaten

i) Natriumsulfaat

ii) Natriumwaterstofsulfaat

E 515

Kaliumsulfaten

i) Kaliumsulfaat

ii) Kaliumwaterstofsulfaat

E 516

Calciumsulfaat

E 524

Natriumhydroxide

E 525

Kaliumhydroxide

E 526

Calciumhydroxide

E 527

Ammoniumhydroxide

E 528

Magnesiumhydroxide

E 529

Calciumoxide

E 530

Magnesiumoxide

E 570

Vetzuren

E 574

Gluconzuur

E 575

Glocono-delta-lacton

E 576

Natriumgluconaat

E 577

Kaliumgluconaat

E 578

Calciumgluconaat

E 640

Glycine en zijn natriumzout

E 920

L-Cysteïne (alleen als meelverbeteraar)

E 938

Argon

E 939

Helium

E 941

Stikstof

E 942

Distikstofoxide

E 948

Zuurstof

E 949

Waterstof

E 1103

Invertase

E 1200

Polydextrose

E 1404

Geoxideerd zetmeel

E 1410

Monozetmeelfosfaat

E 1412

Dizetmeelfosfaat

E 1413

Gefosfateerd dizetmeelfosfaat

E 1414

Geacetyleerd dizetmeelfosfaat

E 1420

Geacetyleerd zetmeel

E 1422

Geacetyleerd dizetmeeladipaat

E 1440

Hydroxypropylzetmeel

E 1442

Hydroxypropyldizetmeelfosfaat

E 1450

Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat

E 1451

Geacetyleerd geoxideerd zetmeel

Bijlage 2 behorende bij het Landsbesluit additieven in levensmiddelen

Deze bijlage behoort bij artikel 2, tweede lid en derde lid, onderdeel n en bij artikel 3

Eet- en drinkwaren waaraan slechts bepaalde additieven mogen worden toegevoegd.

In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld.

Indien een eet- of drinkwaar in hoofdletters is vermeld, betekent dit dat uitsluitend de als zodanig aangeduide waar de betreffende additieven mag bevatten.

LEVENSMIDDEL

ADDITIEF

MAXIMUMCONCENTRATIE

Cacao en chocoladeproducten

E 322

Lecithinen

quantum satis

met uitzondering van cacao fantasie E 330

Citroenzuur

5 g/kg

of imitatiechocolade

E 334

Wijnsteenzuur

5 g/kg

E 422

Glycerol

quantum satis

E 471

Mono- en Diglyceriden van vetzuren

quantum satis

E 170

Calciumcarbonaten

E 500

Natriumcarbonaten

70 g/kg op de

E 501

Kaliumcarbonaten

droge

E 503

Ammoniumcarbonaten

vetvrije

E 504

Magnesiumcarbonaten

stof

E 524

Natriumhydroxide

uitgedrukt als

E 525

Kaliumhydroxide

kaliumcarbonaat

E 526

Calciumhydroxide

E 527

Ammoniumhydroxide

E 528

Magnesiumhydroxide

E 530

Magnesiumoxide

E 414

Arabische gom

quantum satis,

E 440

Pectinen

uitsluitend als glansmiddel

Vruchtensap en -nectar

E 300

Ascorbinezuur

quantum satis

Ananassap

E 296

Appelzuur

3 g/l

Nectar

E 270

Melkzuur

5 g/l

E 330

Citroenzuur

5 g/l

Druivensap

E 170

Calciumcarbonaten

quantum satis

E 336

Kaliumtartraten

quantum satis

Vruchtensap

E 330

Citroenzuur

3 g/l

Extra jam en extra gelei,

E 270

Melkzuur

quantum satis

E 296

Appelzuur

E 300

Ascorbinezuur

E 327

Calciumlactaat

E 330

Citroenzuur

E 331

Natriumcitraten

E 333

Calciumcitraten

E 334

Wijnsteenzuur

E 335

Natriumtartraten

E 350

Natriummalaten

E 440

Pectinen

E 471

Mono- en diglyceride van vetzuren

E 440

Pectine

quantum satis

Jam, gelei en marmelade en dergelijke smeerbare vruchtenproducten met inbegrip van producten met verminderde energie

E 270

Melkzuur

quantum satis

E 296

Appelzuur

E 300

Ascorbinezuur

E 327

Calciumlactaat

E 330

Citroenzuur

E 331

Natriumcitraten

E 333

Calciumcitraten

E 334

Wijnsteenzuur

E 335

Natriumtartraten

E 350

Natriummalaten

E 400

Alginezuur

10 g/kg

E 401

Natriumalginaat

afzonderlijk of in combinatie

E 402

Kaliumalginaat

E 403

Ammoniumalginaat

E 404

Calciumalginaat

E 406

Agar-agar

E 407

Carrageen

E 410

Johannesbroodpitmeel

E 412

Guarpitmeel

E 415

Xanthaangom

E 418

Gellaangom

E 471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

quantum satis

E 509

Calciumchloride

quantum satis

E 524

Natriumhydroxide

Geheel of gedeeltelijk gedehydrateerde melk

E 300

Ascorbinezuur

quantum satis

E 301

Natriumascorbaat

E 304

Vetzuuresters van ascorbinezuur

E 322

Lecithinen

E 331

Natriumcitraten

E 332

Kaliumcitraten

E 407

Carrageen

E 500

ii) Natriumbicarbonaat

E 501

ii) Kaliumbicarbonaat

E 509

Calciumchloride

Volle gepasteuriseerde room

E 401

Natriumalginaat

quantum satis

E 402

Kaliumalginaat

E 407

Carrageen

E 466

Natriumcarboxy-methylcellulose

E 471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

Bevroren of diepgevroren onverwerkte groenten en vruchten, gebruiksklare voorverpakte gekoelde onverwerkte groenten en vruchten, voorverpakte onverwerkte en geschilde aardappelen

E 300

Ascorbinezuur

quantum satis

E 301

Natriumascorbaat

E 302

Calciumascorbaat

Vruchtencompote

E 330

Citroenzuur

E 331

Natriumcitraten

Onverwerkte vis, schaal-, schelp- en weekdieren, met inbegrip van bevroren en diepgevroren producten

E 332

Kaliumcitraten

E 333

Calciumcitraten

Snelkookrijst

E 471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

quantum satis

E 472a

Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met azijnzuur

Niet-geëmulgeerde oliën en vetten van dierlijke of plantaardige oorsprong (met uitzondering van olie van eerste persing en olijfolie)

E 304

Vetzuuresters van ascorbinezuur

quantum satis

E 306

Tocoferolrijke extracten

E 307

Alpha-tocoferol

E 308

Gamma-tocoferol

E 309

Delta-tocoferol

E 322 Lecithine

30 g/l

E 471

Mono- en diglyceride van vetzuren

10 g/l

E 330

Citroenzuur

quantum satis

E 331

Natriumcitraten

E 332

Kaliumcitraten

E 333

Calciumcitraten

Niet-geëmulgeerde oliën en vetten van dierlijke of plantaardige oorsprong (met uitzondering van olie van eerste persing en olijfolie) die specifiek bestemd zijn voor bakken of braden of voor de bereiding van jus

E 270

Melkzuur

quantum satis

E 300

Ascorbinezuur

E 304

Vetzuuresters van ascorbinezuur

E 306

Tocoferolrijke extracten

E 307

Alfa-tocoferol

E 308

Gamma-tocoferol

E 309

Delta-tocoferol

E 322

Lecithinen

30 g/l

E 471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

10 g/l

E 472c

Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met citroenzuur

quantum satis

E 330

Citroenzuur

E 331

Natriumcitraten

E 332

Kaliumcitraten

E 333

Calciumcitraten

Geraffineerde olijfolie, met inbegrip van olie van afvallen van olijven

E 307

Alfa-tocoferol

200 mg/l

Gerijpte kaas

E 170

Calciumcarbonaten

quantum satis

E 504

Magnesiumcarbonaten

E 509

Calciumchloride

E 575

Glucono-delta-lacton

mozarella en weikaas

E 260

Azijnzuur

quantum satis

E 270

Melkzuur

quantum satis

E 330

Citroenzuur

E 575

Glucono-delta-lacton

Conserven van vruchten of groenten in blik of glas

E 260

Azijnzuur

quantum satis

E 261

Kaliumacetaat

E 262

Natriumacetaten

E 263

Calciumacetaat

E 270

Melkzuur

E 296

Appelzuur

quantum satis

E 300

Ascorbinezuur

E 301

Natriumascorbaat

E 302

Calciumascorbaat

E 325

Natriumlactaat

E 326

Kaliumlactaat

E 327

Calciumlactaat

E 330

Citroenzuur

E 331

Natriumcitraten

E 332

Kaliumcitraten

E 333

Calciumcitraten

E 334

Wijnsteenzuur

E 335

Natriumtartraten

E 336

Kaliumtartraten

E 337

Natriumkaliumtartraat

E 509

Calciumchloride

E 575

Clucono-delta-lacton

gehakt

E 300

Ascorbinezuur

quantum satis

E 301

Natriumascorbaat

E 302

Calciumascorbaat

E 330

Citroenzuur

quantum satis

E 331

Natriumcitraten

E 332

Kaliumcitraten

E 333

Calciumcitraten

Voorverpakte bereidingen van vers gehakt vlees

E 300

Ascorbinezuur

quantum satis

E 301

Natriumascorbaat

E 302

Calciumascorbaat

E 330

Citroenzuur

E 331

Natriumcitraten

E 332

Kaliumcitraten

E 333

Calciumcitraten

Brood, uitsluitend bereid van de volgende bestanddelen:

E 260

Azijnzuur

quantum satis

tarwebloem, water, gist of bakpoeder, zout

E 261

Kaliumacetaat

E 262

Natriumacetaat

E 263

Calciumacetaat

E 270

Melkzuur

E 300

Ascorbinezuur

E 301

Natriumascorbaat

E 302

Calciumascorbaat

E 304

Vetzuuresters van ascorbinezuur

E 322

Lecithinen

E 325

Natriumlactaat

E 326

Kaliumlactaat

E 327

Calciumlactaat

E 471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

E 472a

Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met azijnzuur

E 472d

Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met wijnsteenzuur

E 472e

Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met mono- en diacetylwijnsteenzuur

E 472f

Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met een mengsel van azijnzuur en wijnsteenzuur

Pain courant français

E 260

Azijnzuur

quantum satis

E 261

Kaliumacetaat

E 262

Natriumacetaat

E 263

Calciumacetaat

E 270

Melkzuur

E 300

Ascorbinezuur

E 301

Natriumascorbaat

E 302

Calciumascorbaat

E 304

Vetzuuresters van ascorbinezuur

E 322

Lecithinen

E 325

Natriumlactaat

E 326

Kaliumlactaat

E 327

Calciumlactaat

E 471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

Verse deegwaren

E 270

Melkzuur

quantum satis

E 300

Ascorbinezuur

E 301

Natriumascorbaat

E 322

Lecithinen

E 330

Citroenzuur

E 334

Wijnsteenzuur

E 471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

E 575

Glucono-delta-lacton

Wijn en mousserende wijn en gedeeltelijk gegiste druivenmost

Bier

E 270

Melkzuur

quantum satis

E 300

Ascorbinezuur

E 301

Natriumascorbaat

E 330

Citroenzuur

E 414

Arabische gom

Foie gras, fois gras entier, blocs de foie gras

E 300

Ascorbinezuur

quantum satis

E 301

Natriumascorbaat

Sap en nectar van ananas en passievrucht

E 440

Pectinen

3 g/l

Gerijpte kaas, gesneden of geraspt

E 170

Calciumcarbonaten

quantum satis

E 504

Magnesiumcarbonaten

E 509

Calciumchloride

E 575

Glucono-delta-lacton

E 460

Cellulose

Zure roomboter

E 500

Natriumcarbonaten

quantum satis

Bijlage 3 behorende bij het Landsbesluit additieven in levensmiddelen

Deze bijlage behoort bij de artikelen 2, eerste lid, 3 en 4

Additieven die slechts in bepaalde eet- en drinkwaren zijn toegelaten

Indien een eet- of drinkwaar in hoofdletters is vermeld, betekent dit dat uitsluitend de als zodanig aangeduide waar het betreffende additief resp. de betreffende additieven mag bevatten.

Deel 1. Conserveermiddelen

A. Sorbaten, benzoaten en p-hydroxy-benzoaten

In dit onderdeel van deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing bereid zijn.

De maximale gebruiksdoses van de stoffen E200 (sorbinezuur), E202 (kaliumsorbaat), E203 (calciumsorbaat), E210 (benzoëzuur), E211 (natriumbenzoaat), E212 (kaliumbenzoaat), E213 (calciumbenzoaat), E214 (ethyl-p-hydroxybenzoaat), E215 (ethyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout), E216 (propyl-p-hydroxybezoaat), E217 (propyl-p-hydroxybezoaat, natriumzout), E218 (methyl-p-hydroxybenzoaat) en E219 (methyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout) zijn uitgedrukt als vrij zuur.

Met de in de tabel gebruikte afkortingen wordt het volgende bedoeld:

Sa: sorbinezuur en -zouten;

Ba: benzoëzuur en -zouten;

PHB: ethyl-, propyl- en methyl-p-hydroxybenzoëzuur en -zouten;

Sa+Ba betekent dat de vermelde hoeveelheid betrekking heeft op het gebruik van Sa en Ba afzonderlijk of in combinatie;

Sa+PHB betekent dat de vermelde hoeveelheid betrekking heeft op het gebruik van Sa en PHB afzonderlijk of in combinatie;

Sa+Ba+PHB betekent dat de vermelde hoeveelheid betrekking heeft op Sa, Ba en PHB afzonderlijk of in combinatie.

Benzoëzuur mag aanwezig zijn in bepaalde gefermenteerde producten die worden verkregen door fermentatieprocessen met inachtneming van goede productiemethoden.

LEVENSMIDDEL

MAXIMUMCONCENTRATIE (mg/kg of mg/l

Sa

Ba

PHB

Sa+Ba

Sa+PHB

Sa+Ba+PHB

Gearomatiseerde dranken op wijnbasis

200

Niet alcoholhoudende

300

150

250 Sa +

gearomatiseerde dranken, met uitzondering van dranken op basis van zuivelproducten

150 Ba

Vloeibaar theeconcentraat en vloeibaar vruchten- en kruidentheeconcentraat

600

Ongefermenteerd druivensap voor religieus gebruik

2000

Wijn

200

alcoholvrije wijn; vruchtenwijn, alcoholvrijevruchtenwijn;

MADE WINE; cider en perencider, alcoholvrije cider en-perencider

SOD ... SAFT of SODET ... SAFT

500 200

Alcoholvrij bier in vaten

200

Mede

200

Gedistilleerde dranken met minder dan 15 volumeprocent alcohol

200 200

400

Vullingen voor ravioli en soortgelijke producten

1000

Jam, gelei, marmelade met een laag suikergehalte en soortgelijke producten met een verlaagde energiewaarde of zonder suikers en andere smeerbare producten op vruchtenbasis,

500

1000

MERMELADAS

Gekonfijte, gekristalliseerde en geglaceerde vruchten en groenten

1000

Gedroogde vruchten

1000

FRUGTGROD en ROTE GRÜTZE

1000 500

Vruchten- en groentebereidingen met inbegrip van saus op basis van vruchten, met uitzondering van moes, puree, compote, salades en soortgelijke producten, in glas of blik

1000

Groenten in azijn, pekel of olie (met uitzondering van olijven)

2000

Aardappeldeeg en voorgebakken aardappelschijven

2000

GNOCCHI

1000

POLENTA

200

Olijven en olijvenbereidingen

1000

500

1000

Gelatinecoating van vleeswaren (gekookt, gerookt of gedroogd) ;

1000

Paté

Oppervlaktebehandeling van gedroogde vleeswaren

quantum

satis

Halfverduurzaamde visproducten met inbegrip van producten van viskuit

2000

Gezouten, gedroogde vis

200

Garnalen, gekookt

2000

Garnalen van het type Crangon crangon en Crangon vulgaris, gekookt

6000

Voorverpakte, gesneden kaas

1000

Ongerijpte kaas

1000

Smeltkaas

2000

Gelaagde kaas en kaas met toegevoegde eetwaren

1000

Desserts op basis van zuivelproducten die geen warmtebehandeling hebben ondergaan

300

Gestremde melk

1000

Vloeibaar ei (eiwit, eigeel of hele eieren)

5000

Gedehydrateerde, geconcentreerde, bevroren en diepgevroren eiproducten

1000

Brood en roggebrood, gesneden en voorverpakt

2000

Gedeeltelijk gebakken, Voorverpakte bakkerijproducten voor verkoop in de kleinhandel

2000

Banketbakkerswaren met een wateractiviteit van meer dan 0,65

2000

Snacks op basis van granen of aardappelen en gedrageerde noten

1000 (max. 300 PHB)

Beslag

2000

Suikerwerk, met uitzondering van chocolade

1500(max.300 PHB)

Kauwgom

1500

Dessertsausen van het

1000

type stroop voor pannenkoeken, gearomatiseerde stroop voor milkshakes en consumptie-ijs, en soortgelijke producten

Vet-emulsies, met uitzondering van boter, met een vetgehalte van60 % of meer

1000

Vet-emulsies met een vetgehalte van minder dan 60 %

2000

Geëmulgeerde sausen met een vetgehalte van 60 % of meer

1000

500

1000

Geëmulgeerde sausen met een vetgehalte van minder dan 60 %

2000

1000

2000

Niet-geëmulgeerde sausen

1000

Bereide salades

1500

Mosterd

1000

Pikante sausen en kruidenbereidingen

1000

Vloeibare soep en bouillon, met uitzondering van soep en bouillon in blik

500

Aspic

1000

500

Vloeibare voedingssupplementen

2000

Dieetvoeding voor medisch gebruik met uitzondering van voeding voor zuigelingen, opvolgzuigelingenvoeding en babyvoeding

1500

... MEHU en

... MAKEUTTETTU

... MEHU

500

200

Analogen voor vlees, vis, schaaldieren, cefalopoden en kaas op basis van proteïne

2000

DULCE DE MEMBRILLO

1000

MARMELADA

1500

OSTKAKA

2000

PASHA

1000

SEMMELKNÖDELTEIG

2000

Kaas en analogen voor kaas (uitsluitend oppervlaktebehandeling)

quantum satis

Gekookte rode biet

2000

Darmen op basis van collageen met wateractiviteit van meer dan 0,6

quantum satis

B. Zwaveldioxide en sulfieten

De maximale gebruiksdoses van de stoffen E220 (zwaveldioxide), E221 (natriumsulfiet), E222 (natriumbisulfiet), E223 (natriummetabisulfiet), E224 (kaliummetabisulfiet), E226 (calciumsulfiet), E227 (calciumbisulfiet) en E228 (kaliumbisulfiet) zijn uitgedrukt als SO2 in mg/kg of mg/l en hebben betrekking op de totale hoeveelheid SO2 afkomstig uit alle bronnen.

Een SO2-gehalte van minder dan 10 mg/kg of 10 mg/l wordt geacht niet aanwezig te zijn.

LEVENSMIDDEL

MAXIMUMCONCENTRATIE (mg/kg of mg/l Uitgedrukt als SO2

BURGERMEAT met een groenten- of graangehalte van minimaal 4 %

450

BREAKFAST SAUSAGES

450

LONGANIZA FRESCA en BUTIFARRA FRESCA

450

Gedroogde gezouten vis behorend tot de familie der Gadidae

200

Schaaldieren en cefalopoden

- vers, bevroren en diepgevroren

150

- gekookt

50

- schaaldieren, familie der Penaeidae, Solenoceridau en Aristeidau:

* tot 80 stuks/kg

150

* van 80 - 120 stuks/kg

200

* boven de 120 stuks/kg

300

Droge koekjes en biscuits

50

Zetmeel, met uitzondering van zetmeel voor zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding en babyvoeding

50

Sago

30

Parelgort

30

Gedehydrateerde aardappelen

400

Snacks op basis van granen en aardappelen

50

Geschilde aardappelen

50

Verwerkte aardappelen (met inbegrip van bevroren en diepgevroren aardappelen)

100

Aardappeldeeg

100

Witte groenten, gedroogd

400

Witte groenten, verwerkt (met inbegrip van bevroren en diepgevroren witte groenten)

50

Gedroogde gember

150

Gedroogde tomaten

200

Pulp van mierikswortel

800

Pulp van uien, knoflook en sjalotten

300

Groenten en vruchten in azijn, olie of pekel, met uitzondering van olijven en gele paprika's in pekel

100

Gele paprika's in pekel

500

Verwerkte paddestoelen (met inbegrip van bevroren paddestoelen)

50

Gedroogde paddestoelen

100

Gedroogde vruchten

- abrikozen, perziken, druiven, pruimen en vijgen

2000

- bananen

1000

- appelen en peren

600

- andere (met inbegrip van ongepelde noten)

500

Gedroogde kokosnoot

50

Gekonfijte, gekristalliseerde of geglaceerde vruchten, groenten, angelica en schillen van citrusvruchten

100

Jam, gelei en marmelade, met uitzondering van extra jam en extra gelei, en andere soortgelijke smeerbare vruchtenproducten met inbegrip van producten met verlaagde energiewaarde

JAMS, JELLIES en MARMALADES bereid uit fruit dat met sulfiet is behandeld

100

Taartvulling op basis van vruchten

100

Smaakmakers op basis van citrusvruchtensap

200

Geconcentreerd druivensap voor het maken van huiswijn

2000

MOSTARDA DI FRUTTA

100

Gelerende vruchtenextracten en vloeibare pectine, voor verkoop aan de consument

800

Conserven in glas, van witte zoete kersen, gerehydrateerd gedroogd fruit of lychees

100

Conserven in glas van gesneden citroen

250

Suikers met uitzondering van al dan niet gedehydrateerde glucosestroop

Al dan niet gedehydrateerde glucosestroop

20

Blanke stroop en melasse

70

Andere suikers

40

Dessertsausen van het type stroop voor pannenkoeken, gearomatiseerde stroop voor milkshakes en consumptie-ijs, en soortgelijke producten

40

Sinaasappel-, grapefruit-, appel- en ananassap voor de losse verkoop uit bulkverpakking in cateringbedrijven

50

Limoen- en citroensap

350

BARLEY WATER (concentraten op basis van vruchtensap met ten minste 2,5 % parelgort)

350

Andere concentraten op basis van vruchtensap of vruchtenpulp; CAPILÉ GROSELHA

250

Niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken die vruchtensap bevatten

20 (uitsluitend afkomstig uit het concentraat)

Niet-alcoholhoudende, gearomatiseerde dranken met ten minste 235 gram glucosestroop per liter.

50

Ongegist druivensap voor religieus gebruik

70

Suikerwerk op basis van glucosestroop

50 (uitsluitend afkomstig uit de glucosestroop)

Bier met inbegrip van alcoholarm en alcoholvrij bier

20

Bier met een tweede gisting in het vat

50

Alcoholvrije wijn

200

MADE WINE

260

Cider, perencider, vruchtenwijn, mousserende vruchtenwijn (met inbegrip van alcoholvrije producten)

200

Mede

200

Door fermentatie verkregen azijn

170

Mosterd, met uitzondering van mosterd van Dijon

250

Mosterd van Dijon

500

Gelatine

50

Analogen voor vlees, vis of schaaldieren op basis van proteïne

200

Gemarineerde noten

50

Vacuüm verpakte suikermaïs

100

Gedistilleerde alcoholische dranken met hele peren

50

C. Andere conserveermiddelen

Nisine kan van nature aanwezig zijn in bepaalde kaassoorten ten gevolge van fermentatieprocessen. Propionzuur en zijn zouten kunnen aanwezig zijn in bepaalde gefermenteerde producten die verkregen worden met inachtneming van goede productieprocedé's.

Het indicatief toegevoegde gehalte dat is vermeld bij de stoffen E249 en E250 wordt uitgedrukt als NaNO2.

Het restgehalte dat is vermeld bij de stoffen E249 en E250 wordt uitgedrukt als NaNO2 en heeft betrekking op het product bij aflevering aan de eindverbruiker.

Het restgehalte dat is vermeld bij de stoffen E251 en E252 wordt uitgedrukt als NaNO3, met uitzondering van het restgehalte dat is vermeld bij gepekelde haring. Dit restgehalte wordt uitgedrukt als NaNO2 en heeft tevens betrekking op uit nitraat gevormd nitriet. De maximale gebruiksdoses van de stoffen E280, E281, E282 en E283 zijn uitgedrukt als vrij zuur.

E-nummer

NAAM

LEVENSMIDDEL

MAXIMUMCONCENTRATIE

E 230

Bifenyl, difenyl

Oppervlaktebehandeling van citrusvruchten

70 mg/kg

E 231

Orthofenylfenol

Oppervlaktebehandeling

12 mg/kg alleen of in

E 232

Natriumorthofenylfenol

van citrusvruchten

combinatie uitgedrukt als

orthofenylfenol

E 234

Nisine en soortgelijke producten

Griesmeel-, tapiocapudding

3 mg/kg

Gerijpte kaas en smeltkaas

12,5 mg/kg

CLOTTED CREAM

10 mg/kg

MASCARPONE

10 mg/kg

E 235

Natamycine

Oppervlaktebehandeling van

- harde, halfharde en halfzachte kaas

1 mg/dm2 oppervlakte

- gedroogde, gepekelde worst

(niet aanwezig op een diepte van 5 mm of meer)

E 239

Hexamethyleen-tetramine

PROVOLONE-kaas

25 mg/kg restgehalte, uitgedrukt als formaldehyde

E 242

Dimethyldicarbonaat gearomatiseerde dranken

Niet-alcoholhoudende

toegevoegde gehalte: 250 mg/l restgehalte: niet aantoonbaar

Alcoholvrije wijn

Vloeibaar-theeconcentraat

E 284

Boorzuur

Steureieren (kaviaar)

4 g/kg uitgedrukt als boorzuur

E 285

Natriumtetraboraat (borax)

- lactoperoxydase

gefermenteerde melkproducten

quantum satis

- transglutaminase

melkeiwitten

quantum satis

E-nummer

NAAM

LEVENSMIDDEL

INDICATIEF TOEGEVOEGDE GEHALTE

RESTGEHALTE

mg/kg

E 249

Kaliumnitriet

Niet-warmtebehandelde, gepekelde, gedroogde vleesproducten

150

50

E 250

Natriumnitriet

Andere gepekelde vleesproducten

150

100

Vleesproducten in blik

FOIE GRAS, FOIE GRAS

ENTIER, BLOCS DE

FOIE GRAS

Gepekelde bacon

175

E 251

Natriumnitraat

Gepekelde vleesproducten

300

250

Vleesproducten in blik

FOIE GRAS, FOIE

GRAS ENTIER, BLOCKS

50 (uitgedrukt als NaNO3)

DE FOIE GRAS

E 252

Kaliumnitraat

Harde, halfharde en halfzachte kaas

50

Kaasanalogen op basis van zuivelproducten

Gepekelde haring en sprot

200

FOIE GRAS, FOIE

50 (uitgedrukt als NaNO/\3\/)

GRAS ENTIER,

BLOCKS DE FOIE

GRAS

E-nummer

NAAM

LEVENSMIDDEL

MAXIMUMCONCENTRATIE mg/kg

E 280

Propionzuur

Voorverpakt gesneden brood en roggebrood

3000 mg/kg

E 281

Natriumpropionaat

uitgedrukt als propionzuur

E 282

Calciumpropionaat

Brood met verlaagde energiewaarde

2000 mg/kg

Gedeeltelijk gebakken en voorverpakte bakkerijproducten

E 283

Kaliumpropionaat

Voorverpakte banketbakkerswaren(met inbegrip van koekjes, biscuits e.d.) met een wateractiviteit van meer dan 0,65

uitgedrukt als propionzuur

Voorverpakte ROLLS,

BUNS en PITTA

CHRISTMAS

PUDDING

1000 mg/kg

uitgedrukt als propionzuur

Voorverpakt brood

Voorverpakt PLSEBRD,

2000 mg/kg

BOLLER en

uitgedrukt als propionzuur

DANSK FLUTES

Kaas en analogen voor kaas(uitsluitend oppervlaktebehandeling)

quantum satis

E 1105

Lysozym

Gerijpte kaas

quantum satis

Deel 2. Antioxydanten

Voor de maximale gebruiksdosis die is vermeld bij de categorieën "vetten en oliëne.d.", "olie en vet e.d." en "reuzel, visolie e.d." geldt de evenredigheidsregel voor de hoeveelheid van de toegevoegde anti-oxidanten.

E-nummer

NAAM

LEVENSMIDDEL

MAXIMUMCONCENTRATIE mg/kg

E 310

Propylgallaat

Vetten en oliën voor

200 (gallaten en BHA, alleen of

E 311

Octylgallaat

professionele

in combinatie)

E 312

Dodecylgallaat

bereiding van warmte-

E 320

Butylhydroxyanisol

behandelde levensmiddelen

E 321

(BHA)

Olie en vet, voor bakken, braden en frituren, behalve olie van afval van olijven

100 (BHT) beide uitgedrukt per kg vet

Butylhydroxytolueen (BHT)

Reuzel, visolie, rundvlees-,

pluimvee- en schapenvet

Cakemixen

200 (gallaten en BHA, alleen of in combinatie) uitgedrukt per kg vet

Snacks op basis van granen

Melkpoeder voor automaten

Gedehydrateerde soep en bouillon

Sausen

Gedehydrateerd vlees

Verwerkte noten

Pikante sauzen en kruidenbereidingen

Voorgekookte granen

Gedehydrateerde aardappelen

25 (gallaten en BHA, alleen of in combinatie)

Kauwgum

400 (gallaten, BHT en BHA, alleen of in combinatie)

Voedingssupplementen

E 315

Erythorbinezuur

Halfverduurzaamde en verduurzaamde vleesproducten

500 uitgedrukt als erythorbinezuur

E 316

Natriumerythorbaat

Verduurzaamde en halfverduurzaamde visproducten

1500 uitgedrukt als erythorbinezuur

Bevroren en diepgevroren vis met rode huid

Deel 3. Andere additieven

De maximale gebruiksdosis voor fosforzuur en de in de bijlage onder E338 t/m E341 en E450 t/m E452 vermelde fosfaten heeft betrekking op het toegevoegde gehalte aan deze stoffen. De stoffen worden zowel afzonderlijk als in combinatie gebruikt. De gebruiksdoses zijn uitgedrukt als P2O5. Fosfaten kunnen van nature in sommige eet- en drinkwaren voorkomen.

E-nummer

NAAM

LEVENSMIDDEL

MAXIMUMCONCENTRATIE

E 297

Fumaarzuur

Wijn

Vullingen en versieringen van banketbakkerswaren

2,5 g/kg

Suikerwerk

1 g/kg

Gegeleerde desserts

4 g/kg

Desserts met vruchtensmaak

Droge dessertmixen in poedervorm

Instantpoeders voor dranken op basis van vruchten

1 g/l

Oplosproducten voor de bereiding van gearomatiseerde thee en kruidenthee

1 g/kg

Kauwgom

2 g/kg

E 338

Fosforzuur

Niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken

E 339

Natriumfosfaten

Gesteriliseerde melk en UHT-melk

1 g/l

- mononatrium-fosfaat

- Dinatriumfosfaat

- Trinatriumfosfaat

Gekonfijte vruchten

0,8 g/kg

E 340

Kaliumfosfaten

Vruchtenbereidingen

0,8 g/kg

- Monokalium-fosfaat

Gedeeltelijk gedehydrateerde melk met minder dan 28% vaste stof

1 g/kg

- Dikaliumfosfaat

- Trikalium-fosfaat

gedeeltelijk gedehydrateerde melk met meer dan 28% vaste stof

1,5 g/kg

E 341

Calciumfosfaten

- Monocalcium-fosfaat

- Dicalciumfosfaat

Melkpoeder en magere melkpoeder

2,5 g/kg

- Tricalciumfosfaat

Gepasteuriseerde en gesteriliseerde room en UHT-room

5 g/kg

E 343

Magnesiumfosfaten

- Monomagnesium-fosfaat

Geslagen room en analogen op basis van plantaardige vetstoffen

5 g/kg

- Dimagnesium-fosfaat

Ongerijpte kaas, met uitzondering van mozarella

2 g/kg

E 450

Difosfaten

- Dinatriumfosfaat

- Trinatriumfosfaat

Smeltkaas en smeltkaasanalogen

20 g/kg

- Tetranatriumdi-fosfaat

- Tetrakaliumdi-fosfaat

Vleesproducten

5 g/kg

- Dicalciumdifosfaat

- Calciumdi-waterstofdifosfaat

Sportdranken en bereide tafelwaters

0,5 g/l

Voedingssupplementen

quantum satis

E 451

Trifosfaten

- Pentanatriumtri-fosfaat

Zout en zoutvervangers

10 g/kg

- Pentakaliumtri-fosfaat

Plantaardige eiwitdranken

20 g/l

E 452

Polyfosfaten

- Natriumpoly-fosfaat

Koffiewitmaker

30 g/kg

- Kaliumpolyfosfaat

- Natriumcalcium-polyfosfaat

Koffiewitmaker voor drankautomaten

50 g/kg

- Calciumpoly-fosfaten

Consumptie-ijs

1 g/kg

Desserts

3 g/kg

Droge dessertmixen in poedervorm

7 g/kg

Banketbakkerswaren

20 g/kg

Meel

2,5 g/kg

Zelfrijzende bloem

20 g/kg

soda bread

20 g/kg

Vloeibaar ei (eiwit, eigeel of hele eieren)

10 g/kg

Sausen

5 g/kg

Soep en bouillon

3 g/kg

Oplosthee en oploskruidenthee

2 g/kg

Cider en perencider

2 g/l

Kauwgom

Gedroogde levensmiddelen in poedervorm

10 g/kg

Chocolade- en moutdranken op basis van zuivelproducten

2 g/l

Alcoholhoudende dranken, met uitzondering van wijn en bier

1 g/l

Ontbijtgraanproducten

5 g/kg

Snacks

5 g/kg

Surimi

1 g/kg

Vis- en schaaldierpasta

5 g/kg

Dessertsausen (stroop voor pannenkoeken, gearomatiseerde stroop voor milkshakes en consumptie-ijs; soortgelijke producten)

3 g/kg

Speciaal samengesteld voedsel voor bijzondere voedingsdoeleinden

5 g/kg

Glansstoffen voor vlees en plantaardige producten

4 g/kg

Suikerwerk

5 g/kg

Poedersuiker

10 g/kg

Noedels

2 g/kg

Beslag

12 g/kg

Bevroren of diepgevroren filets van onverwerkte vis

5 g/kg

Bevroren en diepgevroren, onverwerkte en verwerkte weekdieren en schaaldieren

5 g/kg

Verwerkte aardappelproducten (met inbegrip van bevroren, diepgevroren, gekoelde en gedroogde verwerkte producten) en voorgebakken bevroren en diepgevroren aardappelen

5 g/kg

Smeerbare vetstoffen met uitzondering van boter

5 g/kg

Zure roomboter

2 g/kg

Schaaldierproducten in blik

1 g/kg

Sprays van emulsies op basis van water voor het aanbrengen van een laag op bakblikken

30 g/kg

Dranken op basis van koffie voor drankautomaten

2 g/l

E 431

Polyoxyethyleen(40)stearaat

E 353

MADE WINE

100 mg/l

E 355

Adipinezuur

Vullingen en versieringen voor banketbakkerswaren

2 g/kg

E 356

Natriumadipaat

Droge desserts in poedervorm

1 g/kg

E 357

Kaliumadipaat

Gegeleerde desserts

6 g/kg

Desserts met vruchtensmaak

1 g/kg

Poeders voor thuisbereiding van dranken uitgedrukt als adipinezuur

10 g/l

E 363

Barnsteenzuur

Desserts

6 g/kg

Soep en bouillon

5 g/kg

Poeders voor thuisbereiding van dranken

3 g/l

E 385

Calciumdinatrium-ethyleendiaminetetra-acetaat

Geëmulgeerde sausen (Calciumdinatrium EDTA)

75 mg/kg

Peulvruchten, groenten, paddestoelen en artisjokken, in glas of blik

250 mg/kg

Schaal- en weekdieren, in glas of blik

75 mg/kg

Vis in glas of blik

75 mg/kg

Smeerbare vetstoffen

100 mg/kg

Bevroren en diepgevroren schaaldieren

75 mg/kg

E 405

1,2-Propyleen glycolalginaat

Vetemulsies

3 g/kg

Banketbakkerswaren vullingen,

2 g/kg

versieringen en deklagen voor banketbakkerswaren en desserts

5 g/kg

Suikerwerk

1,5 g/kg

Consumptie-ijs op basis van water

3 g/kg

Snacks op basis van granen of aardappelen

3 g/kg

Sausen

8 g/kg

Bier

100 mg/l

Kauwgom

5 g/kg

Fruit- en groentebereidingen

5 g/kg

Niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken

300 mg/l

Geëmulgeerde likeur

10 g/l

Dieetvoedsel voor speciale Medische toepassingen;

1,2 g/kg

dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de totale dagelijkse voedselinname of van een individuele maaltijd

Voedingssupplementen

1 g/kg

Cider, met uitzondering van CIDRE BOUCH

100 mg/l

E 416

Karayagom

snacks op basis van granen of aardappelen

g/kg

Deklagen om noten

10 g/kg

Vullingen, versieringen en deklagen voor banketbakkerswaren

5 g/kg

Desserts

6 g/kg

Geëmulgeerde sausen

10 g/kg

Likeur op basis van eieren

10 g/l

Voedingssupplementen

quantum satis

Kauwgom

5 g/kg

E 420

Sorbitol

Eet- en drinkwaren, met uitzondering

quantum satis

i) Sorbitol

van de eet- en drinkwaren

ii) Sorbitolstroop

bedoeld in artikel 2, derde lid

E 421

Mannitol

Bevroren en diepgevroren (toegevoegd voor

onverwerkte vis, andere doeleinden schaaldieren, weekdieren dan als zoetstof) en cefalopoden

E 953

Isomalt (Isomaltitol)

E 965

Maltitol

Likeur

i) Maltitol

ii) Maltitolstroop

E 966

Lactitol

E 967

Xylitol

E 432

Polyoxyethyleen-20-

Banketbakkerswaren

3 g/kg

sorbitaan-monolauraat (polysorbaat 20)

E 433

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-mono-oleaat (polysorbaat 80)

Vetemulsies voor bakken en braden

10 g/kg

E 434

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monopalmitaat (polysorbaat 40)

Melk- en roomanalogen

5 g/kg

E 435

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monostearaat (polysorbaat 60)

Consumptie-ijs

1 g/kg

E 436

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-tristearaat (polysorbaat 65)

Desserts

3 g/kg

Suikerwerk

1 g/kg

Geëmulgeerde sausen

5 g/kg

Soep

1 g/kg

Kauwgom

5 g/kg

Voedingssupplementen

quantum satis

Dieetvoedsel voor speciale medische toepassingen; dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de totale dagelijkse voedselinname of van een maaltijd

1 g/kg

E 442

Ammonium-fosfatiden

Cacao- en chocoladeproducten met inbegrip van vullingen Suikerwerk

10 g/kg

op basis van die producten

10 g/kg

E 444

Sucroseacetaati- sobutyraat

Niet-alcoholhoudende gearomatiseerde niet-heldere dranken

300 mg/l

E 445

Glycerol-esters van houthars

Niet-alcoholhoudende

100 mg/l

gearomatiseerde niet-

100 mg/l

heldere dranken

100 mg/l

Niet-transparante gedistilleerde dranken bevattende minder dan 15 volumeprocent alcohol.

Oppervlaktebehandeling van citrusvruchten

50 mg/kg

E 473

Sucrose-vetzuuresters

Vloeibare koffie in blik

1 g/l

Roomanalogen

5 g/kg

Gesteriliseerde room en gesteriliseerde room met verlaagd vetgehalte

5 g/kg

E 474

Sucroglyceriden

Warmtebehandelde vleesproducten

5 g/kg (berekend op vetbasis)

Vetemulsies voor bakken en braden

10 g/kg

Banketbakkerswaren

10 g/kg

Koffiewitmakers

20 g/kg

Consumptie-ijs

5 g/kg

Suikerwerk

5 g/kg

Desserts

5 g/kg

Sausen

10 g/kg

Soep en bouillon

2 g/kg

Vers fruit, oppervlaktebehandeling

quantum satis

Niet-alcoholhoudende anisette

5 g/l

Niet-alcoholhoudende dranken op basis van kokos of amandelen

5 g/l

Alcoholische dranken (behalve wijn en bier)

5 g/l

Poeders voor de bereiding van warme dranken

10 g/l

Dranken op basis van zuivelproducten

5 g/l

Voedingssupplementen

quantum satis

Dieetvoedsel voor speciale medische toepassingen;

5 g/kg

dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de totale dagelijkse voedselinname of van een maaltijd

Kauwgom

10 g/kg

Roomanalogen

5 g/kg

Gesteriliseerde room en gesteriliseerde room met verlaagd vetgehalte

5 g/kg

E 475

Polyglycerolesters van vetzuren

Banketbakkerswaren

10 g/kg

Geëmulgeerde likeuren

5 g/l

Eiproducten

1 g/kg

Koffiewitmakers

0,5 g/kg

Kauwgom

5 g/kg

Vetemulsies

5 g/kg

Melk- en roomanalogen

5 g/kg

Suikerwerk

2 g/kg

Desserts

2 g/kg

Voedingssupplementen

quantum satis

Dieetvoedsel voor speciale medische toepassingen; dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de dagelijkse voedselinname of van een maaltijd

5 g/kg

Ontbijtgraanproducten van het Granola-type

10 g/kg

E 476

Smeerbare vetstoffen met een vetgehalte van ten hoogste 41%

4 g/kg

Soortgelijke smeerbare 4 g/kg vetproducten met een vetgehalte van minder dan 10%

Dressings

4 g/kg

Suikerwerk op basis van cacao, met inbegrip van chocolade

5 g/kg

E 477

Propyleenglyco-lesters van vetzuren

Banketbakkerswaren

5 g/kg

Vetemulsies voor bakken en braden

10 g/kg

Melk- en roomanalogen

5 g/kg

Koffiewitmakers

1 g/kg

Consumptieijs

3 g/kg

Suikerwerk

5 g/kg

Desserts

5 g/kg

Geslagen roomanalogen voor desserts

30 g/kg

Dieetvoedsel voor speciale medische toepassingen;

1 g/kg

dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de totale dagelijkse voedselinname of van een maaltijd

E 479b

Vetemulsies

Thermisch geoxideerde sojaolie verkregen door interactie met mono-

voorbakken, braden en frituren en diglyceriden van vetzuren

5 g/kg

E 481

Natriumstearoyl-2-lactylaat

Banketbakkerswaren

5 g/kg

E 482

Calciumstearoyl-2-lactylaat

Snelkookrijst

4 g/kg

Ontbijtgraanproducten

5 g/kg

Geëmulgeerde likeur

8 g/l

Gedistilleerde dranken met minder dan 15 volumeprocent alcohol

8 g/l

Snacks op basis van granen

2 g/kg

Kauwgom

2 g/kg

Vetemulsies

10 g/kg

Desserts

5 g/kg

Suikerwerk

5 g/kg

Koffiewitmakers

3 g/kg

Snacks op basis van granen of aardappelen

5 g/kg

Conserven van gehakt vlees of in stukjes gesneden vlees

4 g/kg

Poeders voor de bereiding van warme dranken

2 g/l

Dieetvoedsel voor speciale medische toepassingen; dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de totale dagelijkse voedselinname of van een maaltijd

2 g/kg

Brood (behalve het in bijlage II genoemde brood)

3 g/kg

MOSTARDA DI FRUTTA

2 g/kg

E 483

Stearyltartraat

Bakkerswaren (behalve het in bijlage II genoemde brood)

4 g/kg

Desserts

5 g/kg

E 491

Sorbitaanmono-stearaat

Banketbakkerswaren

10 g/kg

E 492

Sorbitaantristearaat

Vullingen, versieringen en deklagen voor banketbakkerswaren

5 g/kg

E 493

Sorbitaanmono-lauraat

Geleimarmelade

25 mg/kg

E 494

Sorbitaanmono-oleaat

E 495

Sorbitaanmono-palmitaat

Vetemulsies

10 g/kg

Melk- en roomanalogen

5 g/kg

Koffiewitmakers

5 g/kg

Vloeibaar

0,5 g/l

theeconcentraat en vloeibaar vruchten- en kruidentheeconcentraat

Consumptie-ijs

0,5 g/kg

Desserts

5 g/kg

Suikerwerk

5 g/kg

Suikerwerk op basis van cacao, met inbegrip van chocolade

10 g/kg

Geëmulgeerde sausen

5 g/kg

Voedingssupplementen

quantum satis

Gist voor bakdoeleinden

quantum satis

Kauwgom

5 g/kg

Dieetvoedsel voor speciale medische toepassingen;

5 g/kg

dieetvoeding voor gewichtsbeperking ter vervanging van de totale dagelijkse voedselinname of van een maaltijd.

E 512

Tin(I)chloride

Conserven van witte asperges in blik of in glas

25 mg/kg uitgedrukt als Sn

E 520

Aluminiumsulfaat

Eiwit

30 mg/kg

E 521

Aluminiumnatrium-sulfaat

E 522

Aluminiumkalium-sulfaat

Gekonfijte, gekristalliseerde en geglaceerde vruchten en groenten

200 mg/kg

E 523

Aluminiumammo-niumsulfaat

E 541

Natriumaluminium-fosfaat, zuur

Banketbakkerswaren (uitsluitend SCONES en als aluminium kapselgebak)

1 g/kg uitgedrukt

E 535

Natriumferrocyanide

E 536

Kaliumferrocyanide

Zout en zoutvervangers

20 mg/kg

E 538

Calciumferrocyanide als watervrij kaliumferrocyanide

E 551

Siliciumdioxide

Gedroogde levensmiddelen in poedervorm (met inbegrip van suikers)

10 g/kg

E 552

Calciumsilicaat

E 553a

i) Magnesium-silicaat

Zout en zoutvervangers

10 g/kg

ii) Magnesium-trisilicaat

Voedingssupplementen

quantum satis

E 553b

Talk

Voedingsmiddelen in tablet- of drageevorm

quantum satis

E 554

Natriumaluminium-silicaat

Gesneden of geraspte harde, halfharde en smeltkaas

10 g/kg

Gesneden of geraspte analogen voor harde kaas en smeltkaas

10 g/kg

Kruiderijen

30 g/kg

Producten om blik in te vetten

30 g/kg

E 555

Kaliumaluminium-silicaat

E 556

Calciumaluminium-silicaat

E 559

Kaolin

Kauwgom

quantum satis

Rijst

Worst (alleen oppervlaktebehandeling)

Snoepgoed, met uitzondering van chocolade (alleen oppervlaktebehandeling)

E 579

IJzer(II)gluconaat

Olijven, donker door oxidatie

150 mg/kg

uitgedrukt als Fe

E 585

IJzer(II)lactaat

E 620

Glutaminezuur

Eet- en drinkwaren, met uitzondering van eet- en drinkwaren bedoeld in artikel 2, derde lid

10 g/kg

E 621

Mononatriumglutamaat

E 622

Monokaliumglutamaat

E 623

Calciumdiglutamaat

E 624

Monoammonium-glutamaat

E 625

Magnesiumdiglutamaat

Pikante sausen en kruidenbereidingen

quantum satis

E 626

Guanylzuur

E 627

Natriumguanylaat

E 628

Kaliumguanylaat

Eet- en drinkwaren, met uitzondering van de eet- uitgedrukt als en drinkwaren bedoeld in guanylzuur artikel 2, derde lid

500 mg/kg

E 629

Calciumguanylaat

E 630

Inosinizuur

E 631

Dinatriuminosinaat

E 632

Dikaliuminosinaat

E 633

Calciuminosinaat

E 634

Calcium-5'-ribonucleotiden

E 635

Dinatrium-5'-ribonucleotiden

Pikante sausen en kruidenbereidingen

quantum satis

E 900

Dimethylpoly-siloxaan

Jam, gelei en marmelade en soortgelijke smeerbare vruchtenproducten, met inbegrip van producten met verlaagde energie-inhoud

10 mg/kg

Soep en bouillon

10 mg/kg

Oliën en vetten om in te bakken, braden of frituren

10 mg/kg

Suikerwerk (behalve chocolade)

10 mg/kg

Niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken

10 mg/l

Ananassap

10 mg/l

Vruchten- en groenteconserven in blik of in glas

10 mg/kg

Kauwgom

100 mg/kg

wijn

SOD...SAFT

10 mg/l

Beslag

10 mg/kg

Cider, met uitzondering van cidre bouché

10 mg/kg

E 901

Bijenwas, wit en geel

Uitsluitend als glansmiddel voor de volgende eetwaren:

quantum satis

E 902

Candelillawas

- Suikerwerk (met inbegrip van chocolade)

E 903

Carnaubawas

- Kleine banketbakkerswaren met chocolade-coating

E 904

Schellak

- Snacks

- Noten

- Koffiebonen

Voedingssupplementen

quantum satis

Uitsluitend voor de oppervlaktebehandeling van verse citrusvruchten, meloenen, appelen, peren, perziken en ananassen

quantum satis

E 912

Esters van

montaanzuur

Uitsluitend voor de oppervlaktebehandeling van verse citrusvruchten, meloenen, mango, papaya, avocado en ananassen

quantum satis

E 914

Geoxideerde polyethyleenwas

E 927b

Carbamide

Kauwgom zonder toegevoegde suikers

30 g/kg

E 950

Acesulfaam-K

Kauwgom met toegevoegde suikers

800 mg/kg

E 951

Aspartaam

2500 mg/kg

E 957

Thaumatine

10 mg/kg

(uitsluitend als

smaakversterker)

E 957

Thaumatine

Gearomatiseerde niet- alcoholische dranken op basis van water

0,5 mg/l

Desserts

(al dan 5 mg/l niet op basis van zuivelproducten)

E 959

Neohesperidine-DC

Kauwgom met toegevoegde suikers

150 mg/kg

Smeerbare vetstoffen

5 mg/kg

Vleesproducten (uitsluitend als smaakversterker)

Vruchtengelei

Plantaardige eiwitten

E 999

Quillaja-extract

Gearomatiseerde niet-alcoholhoudende dranken berekend als watervrij op basis van water extract

200 mg/l

Cider, met uitzondering van CIDRE BOUCHÉ berekend als watervrij extract

200 mg/l

E 1201

Polyvinylpyrrolidon

Voedingssupplementen in tablet- of drageevorm

quantum satis

E 1202

Polyvinylpoly-pyrrolidon

E 1505

Triëthylcitraat

Gedroogd eiwit

quantum satis

E 468

Vernet

Vaste voedingssupplementen

30 g/kg

Natriumcarboxy-methylcellulose

E 425

Konjac

Levensmiddelen in het algemeen (met uitzondering van de in artikel 2, derde lid, bedoelde levensmiddelen)

10 g/kg alleen of in combinatie

-Konjacgom

-Konjacglucoman-naan

E 459

Beta-cyclodextrien

Levensmiddelen in tablet of drageevorm

quantum satis

E 905

Microkristallijne was

Oppervlaktebehandeling van:

quantum satis

- snoepgoed met uitzondering van chocolade

- kauwgom

- meloen, papaja, mango en avocado

E 1518

Glyceroltriacetaat (Triacetin)

Kauwgom

quantum satis

E 650

Zinkacetaat

Kauwgom

1000 mg/kg

E 943a

Butaan

Bakspray op basis van plantaardige olie (alleen voor beroepsmatig gebruik)

quantum satis

Emulsiespray op basis van water

E 943b

Isobutaan

Bakspray op basis van plantaardige olie (alleen voor beroepsmatig gebruik)

quantum satis

Emulsiespray op basis van water

E 944

Propaan

Bakspray op basis van plantaardige olie (alleen voor beroepsmatig gebruik)

quantum satis

Emulsiespray op basis van water

Bijlage 4 behorende bij het Landsbesluit additieven in levensmiddelen

Deze bijlage behoort bij artikel 2, eerste lid, en artikel 5

Draagstoffen en oplosmiddelen die zijn toegelaten als draagstof voor kleurstoffen, zoetstoffen en andere levensmiddelenadditieven.

Eet- en drinkwaren mogen ook gebruikt worden als draagstoffen voor kleurstoffen, zoetstoffen en andere levensmiddelenadditieven.

Indien in de kolom beperkt gebruik bepaalde categorieën stoffen worden vermeld dan zijn de betreffende draagstoffen uitsluitend toegelaten in die categorieën

E-nummer

NAAM

BEPERKT GEBRUIK

E 1520

Propaan-1,2-diol (propyleenglycol)

Kleurstoffen, emulgatoren, antioxidanten en enzymen (maximaal 1 g/kg in het levensmiddel)

E 420

Sorbitol

E 421

Mannitol

E 422

Glycerol

E 953

Isomalt

E 965

Maltitol

E 966

Lactitol

E 967

Xylitol

E 400-404

Alginezuur en zijn natrium-, kalium-, calcium- en ammoniumzouten

E 405

2-Propyleenglycolalginaat

E 406

Agar-agar

E 407

Carrageen

E 410

Johannesbroodpitmeel

E 412

Guargom

E 413

Tragacant

E 414

Arabische gom

E 415

Xanthaangom

E 440

Pectinen

E 432

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monolauraat(polysorbaat 20)

E 433

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-mono-

oleaat (polysorbaat 80)

E 434

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monopalmitaat (polysorbaat 40)

Antischuimmiddelen

E 435

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monostearaat (polysorbaat 60)

E 436

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-tristearaat (polysorbaat 65)

E 442

Ammoniumfosfatiden

Antioxidanten

E 460

Cellulose (microkristallijn of

in poedervorm)

E 461

Methylcellulose

E 463

Hydroxypropylcellulose

E 464

Hydroxypropylmethylcellulose

E 465

Ethylmethylcellulose

E 466

Carboxymethylcellulose/

Natriumcarboxymethylcellulose

E 322

Lecithinen

E 432-436

Polysorbaten 20, 40, 60, 65 en 80

E 470b

Magnesiumzouten van vetzuren

E 471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

E 472a

Mono- en diglyceriden van vetzuren,

veresterd met azijnzuur

Kleurstoffen en in vet oplosbare antioxidanten

E 472c

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur

E 472e

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetyl-wijnsteenzuur

E 473

Sucrose-esters (met vetzuren)

E 475

Polyglycerolvetzuuresters

E 491

Sorbitaanmonostearaat

E 492

Sorbitaantristearaat

Kleurstoffen en antischuimmiddelen

E 493

Sorbitaanmonolauraat

E 494

Sorbitaanmono-oleaat

E 495

Sorbitaanmonopalmitaat

E 1404

Geoxideerd zetmeel

E 1410

Monozetmeelfosfaat

E 1412

Dizetmeelfosfaat

E 1413

Gefosfateerd dizetmeelfosfaat

E 1414

Geacetyleerd dizetmeelfosfaat

E 1420

Geacetyleerd zetmeel

E 1422

Geacetyleerd dizetmeeladipaat

E 1440

Hydroxypropylzetmeel

E 1442

Hydroxypropyldizetmeelfosfaat

E 1450

Zetmeelnatriumoctenylsuccinaat

E 170

Calciumcarbonaten

E 263

Calciumacetaat

E 331

Natriumcitraten

E 332

Kaliumcitraten

E 341

Calciumfosfaten

E 501

Kaliumcarbonaten

E 504

Magnesiumcarbonaten

E 508

Kaliumchloride

E 509

Calciumchloride

E 511

Magnesiumchloride

E 514

Natriumsulfaat

E 515

Kaliumsulfaat

E 516

Calciumsulfaat

E 517

Ammoniumsulfaat

E 577

Kaliumgluconaat

E 640

Glycine en zijn natriumzout

E 1505

Triëthylcitraat

E 1518

Glyceroltriacetaat (triacetin)

E-nummer

NAAM

BEPERKT GEBRUIK

E 551

Siliciumdioxide

Emulgatoren en kleurstoffen, max. 5 %

E 552

Calciumsilicaat

E 553b

Talk

E 558

Bentoniet

Kleurstoffen, max. 5 %

E 559

Aluminiumsilicaat

E 901

Bijenwas

Kleurstoffen

E 1200

Polydextrose

E 1201

Polyvinylpyrrolidon

Zoetstoffen

E 1202

Polyvinylpolypyrrolidon

E 322

Lecithinen

glansmiddelen voor fruit

E 432-E 436

Polysorbaten

E 470 a

Natrium-, kalium- en calciumzouten van vetzuren

E 471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

E 491-E 495

Sorbitanen

E 570

Vetzuren

E 900

Dimethylpolysiloxaan

-Polyethyleenglycol 6000

zoetstoffen

E 425

Konjac:

- Konjacgom

- Konjacglucomannaan

E 459

Beta-cyclodextrien

1 g/kg

E 1451

Geacetyleerd geoxideerd zetmeel

E 468

Vernet natriumcarboxymethylcellulose

zoetstoffen

E 469

Enzymatisch gehydrolyseerde carboxymethylcellulose.

Bijlage 5 behorende bij het Landsbesluit additieven in levensmiddelen

Deze bijlage behoort bij artikel 6

Additieven die zijn toegelaten in voeding die bestemd is voor zuigelingen en peuters

In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing zijn bereid.

Zuigelingenvoeding en bijvoedingsmiddelen bij de overgang op voedsel voor zuigelingen en peuters mogen E 414 (acaciagom, Arabische gom) en E 551 (siliciumdioxide) bevatten afkomstig van de toevoeging van preparaten van voedingsstoffen die meer dan 150 g/kg E 414 en 10 g/kg E 551 bevatten, evenals E 421 (mannitol) als dit gebruikt wordt als draagstof voor vitamine B12 (ten minste één deel vitamine B12 op 1000 delen mannitol). De hoeveelheid E 414 in het gebruiksklare product bedraagt niet meer dan 10 mg/kg.

Zuigelingenvoeding en bijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedsel voor zuigelingen en peuters mogen E 301 (natrium-L-ascorbaat) bevatten, gebruikt in quantum satis-dosis in oppervlaktelagen van preparaten van voedingsstoffen die meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten. De hoeveelheid E 301 in het gebruiksklare product bedraagt niet meer dan 75 mg/l.

Deel 1. Additieven die zijn toegelaten in volledige zuigelingenvoeding voor gezonde zuigelingen

Voor de bereiding van aangezuurde melk mogen niet pathogene L(+)-melkzuurproducerende culturen worden gebruikt.

Als meer dan één van de stoffen E 322, E 471, E 472 c en E 473 aan een levensmiddel wordt toegevoegd, wordt de vastgestelde maximumconcentratie in dat levensmiddel voor elk van deze stoffen verlaagd naar rato van de hoeveelheid van de andere stoffen die in het levensmiddel aanwezig zijn.

E-nummer

NAAM

MAXIMUMCONCENTRATIE

E 270

Melkzuur (uitsluitend de L(+)-vorm)

quantum satis

E 330

Citroenzuur

quantum satis

E 338

Fosforzuur

E 306

Tocoferolrijke extracten

10 mg/l

E 307

Alfa-tocoferol

alleen of in combinatie

E 308

Gamma-tocoferol

E 309

Delta-tocoferol

E 322

Lecithinen

1 g/l

E 471

Mono- en diglyceriden

4 g/l

E 304

6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur

10 mg/l

E 331

Natriumcitraten

2 g/l

E 332

Kaliumcitraten

alleen of in combinatie

E 339

Natriumfosfaten

1 g/l uitgedrukt als P2O5

E 340

Kaliumfosfaten

alleen of in combinatie

E 412

Guargom

1 g/l, indien het vloeibare product gedeeltelijk gehydrolyseerde eiwitten bevat

E 472 c

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur

7,5 g/l voor producten in poedervorm 9 g/l voor vloeibare producten, indien de producten gedeeltelijk gehydrolyseerde eiwitten, peptiden of aminozuren bevatten.

E 473

Sucrose-vetzuuresters

120 mg/l in producten die gehydrolyseerde eiwitten, peptiden of aminozuren bevatten.

Deel 2. Additieven die zijn toegelaten in opvolgvoeding voor gezonde zuigelingen

Voor de bereiding van aangezuurde melk kunnen niet pathogene L(+)-melkzuurproducerende culturen worden gebruikt.

Bij het gebruik van de stoffen E322 en E471 wordt indien meerdere van deze stoffen in een eet- of drinkwaar aanwezig zijn de vastgestelde maximumconcentratie in die eet- of drinkwaar voor elk van deze stoffen verlaagd naar rato van de hoeveelheid van elk van deze stoffen die in die eet- of drinkwaar aanwezig is.

Als meer dan één van de stoffen E 322, E 471, E 472 c en E 473 aan een levensmiddel wordt toegevoegd, wordt de vastgestelde maximumconcentratie in dat levensmiddel voor elk van deze stoffen verlaagd naar rato van de hoeveelheid van de andere stoffen die in het levensmiddel aanwezig zijn.

E-nummer

NAAM

MAXIMUMCONCENTRATIE

E 270

Melkzuur (uitsluitend de L(+)-vorm)

quantum satis

E 330

Citroenzuur

quantum satis

E 306

Tocoferolrijke extracten

10 mg/l alleen of in combinatie

E 307

Alfa-tocoferol

E 308

Gamma-tocoferol

E 309

Delta-tocoferol

E 338

Fosforzuur

vastgestelde maxima

E 440

Pectinen

5 g/l uitsluitend in aangezuurde opvolgvoeding

E 322

Lecithinen

1 g/l

E 471

Mono- en diglyceriden

4 g/l

E 407

Carrageen

0,3 g/l

E 410

Johannesbroodpitmeel

1 g/l

E 412

Guargom

1 g/l

E 304

6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur

10 mg/l

E 331

Natriumcitraten

2 g/l alleen of in combinatie

E 332

Kaliumcitraten

E 339

Natriumfosfaten

1 g/l uitgedrukt als P2O5

E 340

Kaliumfosfaten

alleen of in combinatie

E 472 c

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur

7,5 g/l voor producten in poedervorm 9 g/l voor vloeibare producten, indien de producten gedeeltelijk gehydrolyseerde eiwitten, peptiden of aminozuren

E 473

Sucrose-esters (met vetzuren)

120 mg/l in producten die gehydrolyseerde eiwitten, peptiden of aminozuren bevatten.

Deel 3. Additieven die zijn toegelaten in babyvoeding

E-nummer

NAAM

LEVENSMIDDEL

MAXIMUMCONCENTRATIE

E 170

Calciumcarbonaten

Bijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedsel

quantum satis (uitsluitend voor pH-aanpassing)

E 260

Azijnzuur

E 261

Kaliumacetaat

E 262

Natriumacetaten

E 263

Calciumacetaat

E 270

Melkzuur

E 296

Appelzuur

E 325

Natriumlactaat

E 326

Kaliumlactaat

E 327

Calciumlactaat

E 330

Citroenzuur

E 331

Natriumcitraten

E 332

Kaliumcitraten

E 333

Calciumcitraten

E 333

Calciumcitraten

Fruitproducten met laag suikergehalte

quantum satis

E 341

Vruchtendesserts

1 g/kg als P2O5

E 507

Zoutzuur

E 524

Natriumhydroxide

E 525

Kaliumhydroxide

E 526

Calciumhydroxide

E 500

Natriumcarbonaten

Bijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedsel

quantum satis (uitsluitend als rijsmiddelen)

E 501

Kaliumcarbonaten

E 503

Ammoniumcarbonaten

alleen of in combinatie, uitgedrukt als ascorbinezuur

Tricalciumfosfaten

E 300

L-Ascorbinezuur

Dranken, sappen en 0,3 g/kg

E 301

Natrium-L-ascorbaat

peutervoeding op basis van vruchten en groenten.

E 302

Calcium-L-ascorbaat

Vetbevattende voeding op basis van granen, met inbegrip van koekjes en beschuit

0,2 g/kg

E 304

6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur

Vetbevattende graanpreparaten, koekjes, beschuit en peutervoeding

0,1 g/kg alleen of in

E 306

Tocoferolrijke extracten

E 307

Alfa-tocoferol

E 308

Gamma-tocoferol

E 309

Delta-tocoferol

E 338

Fosforzuur

Bijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast

1 g/kg als P2O5(Uitsluitend voor voedsel pH-aanpassing)

E 339

Natriumfosfaten

Graanpreparaten

1 g/kg alleen of in combinatie, uitgedrukt als

E 340

Kaliumfosfaten

P2O5

E 341

Calciumfosfaten

E 322

Lecithinen

Koekjes en beschuit

10 g/kg

Voeding op basis van granen

E 471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

Koekjes en beschuit

5 g/kg alleen of in combinatie

E 472a

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur

Voeding op basis van granen

E 472b

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur

Peutervoeding

E 472c

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur

E 400

Alginezuur

E 401

Natriumalginaat

Desserts

0,5 g/kg alleen of in combinatie

E 402

Kaliumalginaat

Pudding

E 404

Calciumalginaat

E 410

Johannesbroodpitmeel

Bijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedsel

10 g/kg alleen of in combinatie

E 412

Guargom

E 414

Acaciagom (Arabischegom)

Glutenvrije voeding op basis van granen

20 g/kg alleen of in combinatie

E 415

Xanthaangom

E 440

Pectinen

E 551

Siliciumdioxide

Droge graanpreparaten

2 g/kg

E 334

Wijnsteenzuur

Koekjes en beschuit

5 g/kg als residu

E 335

Natriumtartraat

E 336

Kaliumtartraat

E 354

Calciumtartraat

E 450a

Dinatriumdifosfaat

E 575

Glucono-delta-lacton

E 1404

Geoxideerd zetmeel

Bijvoedingsmiddelen bij de

50 g/kg

overgang op vast voedsel

E 1410

Monozetmeelfosfaat

E 1412

Dizetmeelfosfaat

E 1413

Gefosfateerd dizetmeelfosfaat

E 1414

Geacetyleerd dizetmeelfosfaat

E 1420

Geacetyleerd zetmeel

E 1422

Geacetyleerd dizetmeeladipaat

E 1450

Zetmeelnatriumoctenyl-succinaat

E 1451

Geacetyleerd geoxideerd zetmeel

Bijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedsel

50 g/kg

Deel 4. Additieven die zijn toegelaten in dieetvoeding voor medisch gebruik voor zuigelingen en peuters

De delen 1, 2 en 3, met uitzondering van E 333 en E 341, van bijlage 5, zijn van overeenkomstige toepassing op de in dit deel bedoelde eet- en drinkwaren.

E-nummer

Naam

Bijzondere voorwaarden

Maximum Concentratie

E 401

Natriumalginaat

1 g/l

Vanaf vier maanden in speciale voedingsmiddelen met aangepaste samenstelling, vereist in verband met stofwisselingsstoringen en voor algemene voeding via de buis

E 405

1,2-Propyleen-Glycolalginaat

200 mg/l

Vanaf twaalf maanden in gespecialiseerde diëten voor peuters die geen koemelk verdragen of aangeboren stofwisselingsstoornissen hebben

E 410

Johannesbroodpitmeel

10 g/l

Vanaf de geboorte in producten ter vermindering van gastro-oesofageale reflux

E 412

Guargom

10 g/l

Vanaf de geboorte voor gebruik in vloeibare zuigelingenvoeding die gehydrolyseerde eiwitten, peptiden of aminozuren bevat

E 415

Xanthaangom

1,2 g/l

Vanaf de geboorte in producten op basis van aminozuren of peptiden voor patiënten die problemen met de absorptie van eiwitten, een beschadigd spijsverteringskanaal of aangeboren stofwisselingsstoornissen hebben

E 440

Pectinen

10 g/l

Vanaf de geboorte in producten die worden gebruikt bij storingen van de maag- of darmwerking

E 466

Natriumcarboxy-methylcellulose

10 g/l of kg

Vanaf de geboorte in dieetproducten voor de behandeling van stofwisselingsstoornissen

E 471

Mono- en diglyceriden van vetzuren

5 g/l

Vanaf de geboorte in speciale, met name eiwitvrije, dieetproducten

E 1450

Zetmeelnatrium-octenylsuccinaat

20 g/l

Bereidingen voor zuigelingen en opvolgbereiding voor zuigelingen