MINISTERIËLE REGELING ter uitvoering van artikel 63, derde lid, van de Algemene landsverordening Landsbelastingen

Geldend van 10-10-2010 t/m heden

Intitulé

MINISTERIËLE REGELING ter uitvoering van artikel 63, derde lid, van de Algemene landsverordening landsbelastingen

Artikel 1

In deze ministeriële regeling wordt verstaan onder:

  • a.

    Verdrag: het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van Sint Maarten, en de Verenigde Staten van Amerika inzake de uitwisseling van gegevens met betrekking tot belastingen;

  • b.

    belanghebbende: een belanghebbende als bedoeld in artikel 4, derde lid, onderdeel c, van het Verdrag;

  • c.

    minister: de Minister van Financiën.

Artikel 2

De minister kan een verzoek tot aanwezigheid van ambtenaren van de Belastingdienst en belanghebbenden van de Verenigde Staten van Amerika bij een onderzoek op het grondgebied van Sint Maarten inwilligen, indien:

  • a.

    er indicaties zijn van grensoverschrijdende onregelmatigheden of fraude van beduidende omvang in één van beide of in beide Staten;

  • b.

    de complexiteit de aanwezigheid van een ambtenaar of een belanghebbende wenselijk maakt;

  • c.

    er dreiging is van termijnoverschrijding en de aanwezigheid van de ambtenaren of belanghebbenden van de Verenigde Staten van Amerika het onderzoek kan bespoedigen.

Artikel 3

De Verenigde Staten van Amerika zal in gelijksoortige gevallen ambtenaren van Sint Maarten toelaten.

Artikel 4

  • 1. Het verzoek is gemotiveerd en wordt schriftelijk ingediend bij de minister.

  • 2. Het verzoek vermeldt de stappen die de Verenigde Staten van Amerika zelf heeft ondernomen om de gewenste informatie te verkrijgen en maakt onderdeel uit van een verzoek om een bepaald onderzoek in te stellen ten behoeve van inlichtingenverstrekking.

Artikel 5

Indien het verzoek wordt ingewilligd, stelt de minister de bevoegde autoriteit van de Verenigde Staten van Amerika zo spoedig mogelijk in kennis van het tijdstip en de plaats van het onderzoek. In het andere geval stelt de minister de bevoegde autoriteit van de Verenigde Staten van Amerika in kennis van de redenen van afwijzing van het verzoek.

Artikel 6

Het onderzoek staat onder leiding van en wordt verricht door een belastingambtenaar van Sint Maarten. De bezoekende ambtenaar is bevoegd aanwezig te zijn bij het onderzoek.

Artikel 7

  • 1. Aan de ambtenaar van de Verenigde Staten van Amerika worden, op verzoek, de gegevensdragers beschikbaar gesteld, waarvan de inzage in het kader van het onderzoek van belang is.

  • 2. De minister verstrekt, op verzoek, de tijdens het onderzoek door de ambtenaar van de Verenigde Staten van Amerika geïdentificeerde gegevensdragers aan diens ambtgenoot van de Verenigde Staten van Amerika. De ambtenaar van de Verenigde Staten van Amerika gebruikt de tijdens het onderzoek verkregen informatie niet eerder dan deze door de minister is verstrekt.

  • 3. De Verenigde Staten van Amerika zendt, in onderling overleg, binnen redelijke termijn de verstrekte gegevensdragers terug aan Sint Maarten.

Artikel 8

  • 1. Een ambtenaar van de Verenigde Staten van Amerika, die aanwezig is op het grondgebied van Sint Maarten, wordt expliciet door of namens de bevoegde autoriteit van zijn staat voorzien van een officiële machtiging waaruit blijkt dat hij optreedt namens de Verenigde Staten van Amerika. De eerste volzin is van overeenkomstige toepassing op de belanghebbende, met dien verstande dat hij voorzien is van een officiële aanwijzingsbrief en een legitimatiebewijs.

  • 2. De ambtenaar, genoemd in het eerste lid, toont zijn ambtelijke status aan door middel van een akte van aanstelling dan wel een ander legitimatiebewijs, dat door de dienst waartoe hij behoort is verstrekt.

Artikel 9

Een ambtenaar van de Verenigde Staten van Amerika, die aanwezig is in het kader van een onderzoek op het grondgebied van Sint Maarten, geniet dezelfde bescherming en bijstand als ambtenaren van Sint Maarten. Met betrekking tot eventuele strafbare feiten, die ten aanzien van de ambtenaren van de Verenigde Staten van Amerika worden begaan of die deze ambtenaren mochten begaan, worden zij gelijk gesteld met ambtenaren in dienst van Sint Maarten.

Artikel 10

[vervallen]

Artikel 11

[regelt de inwerkingtreding]

Artikel 12

Deze ministeriële regeling kan worden aangehaald als: Ministeriële regeling aanwezigheid belastingambtenaren van de Verenigde Staten van Amerika.